שתף קטע נבחר

 

הבדואים מנסים לגדל עומרי כספי ומייקל פלפס משלהם

ברהט דואגים לדור העתיד: פיני גרשון ושמעון אמסלם הקימו את בית הספר הראשון לכדורסל ביישוב, במטרה לגדל כשרונות: "עדיף שהילדים יהיו במגרש ולא ברחובות". משרד התרבות והספורט דאג לבנות בריכת שחייה חצי אולימפית, ימים יגידו אם ההשקעה השתלמה

בישוב הבדואי רהט שבדרום מנסים להנחיל ספורט למען תושבי העיר, ובעיקר לדור העתיד. קידום הספורט בקרב הבדואים תופס תאוצה כשמדובר בפתיחת חדרי כושר, קבוצות כדורגל, כדורסל ועוד. 

 

הפעילות עדיין מצומצמת ומעט ילדים משתתפים בה, מאחר שהמודעות אליה עדיין אינה גדולה. לשם הדגמה נציין שברהט וביישובים הבדואים בנגב חיים כ-70 אלף תושבים ובהם משחקים כדורסל רק 40 ילדים. לשם השוואה, בכל עיר קטנה במרכז משחקים מאות ואלפי ילדים.

 

פיני גרשון עם הילדים ברהט (צילום: פרטי) (צילום: פרטי)
פיני גרשון עם הילדים ברהט(צילום: פרטי)

 

פואד אל זיאדנה (35), מנהל המרכז הקהילתי מבית החברה למתנ"סים הארצית ברהט, מספר על מציאות בה המודעות לספורט כמעט שאינה קיימת, על אף שקיימים ארבעה אולמות ספורט ו-25,000 תלמידים במערכת החינוך:  "אין מאמנים, אין מדריכים ואנשי מקצוע, וכמובן שאין מה לדבר על קבוצה בוגרת. היה לנו מאמן אחד, שהוא גם מורה לספורט מהצפון, וגם הוא עזב השנה".

 

נתונים אלה גרמו לכך שקבוצת הנערים שהייתה פעילה בשנה שעברה התפרקה לאחר שחמישה מתוכם הוכשרו והפכו למדריכי כדורסל, ושניים מהם משחקים היום בקבוצת הנערים של הפועל באר שבע. אגב, כיום ישנה קבוצת ילדים ב' שמשחקת בליגה האזורית. "אין כמעט ניצחונות, אך יש הרבה רוח ספורטיבית ורצון עז לשינוי", מעידים ברהט.

 

פואד אל זיאדנה (צילום: פרטי)
פואד אל זיאדנה(צילום: פרטי)

 

שחקן העבר, שמעון אמסלם, והמנהל המקצועי של איגוד הכדורסל, פיני גרשון, החליטו בשיתוף עם משרד הספורט ומשרד הנגב והגליל להקים את בית הספר לכדורסל הראשון ברהט,  כחלק מפרויקט "נגב סל" של האיגוד הכדורסל. הם נפגשו עם הנערים ואנשי המקום, רתמו את הגורמים המתאימים לקבלת תקציבים והחלו להניע את המהלך.

 

אל זיאדנה: "ילדים רבים אינם יכולים כלל לשלם על החוג או על ציוד הכדורסל, ולכן מדובר בצעד מבורך שהמדינה יכולה לסבסד ולהעניק לילדים ולנערים ציוד כדורסל, על מנת לסייע להם לשחק את המשחק הפופולארי. עדיף שהילדים יהיו במגרש ולא ברחובות. הילדים מעריצים את עומרי כספי וכרם משעור, ועם הפרויקט המיוחד הזה של שמעון ופיני אנחנו נעשה מהפכה במגזר".

 

אמסלם סיפר בגאווה: "כאילו מישהו ויתר על הענף הזה בדרום. בזמן שבכל הדרום משחקים בקושי אלף ילדים כדורסל, רק בכפר סבא יש בית ספר לכדורסל של 2,400 ילדים, וזה לפני שציינו את תל אביב וערים אחרות. לא יכול להיות שנוותר על חבל ארץ כזה גדול, בטח כשיודעים שהשחקנים הטובים מגיעים מהפריפרייה. מדובר בתהליך של בניה. הרעיון הוא ליצר תחרות וגאוות יחידה. הדגש הוא על הישובים הבדואים, שם יש אוכלוסיה גדולה שלא מקבלת מנה של כדורסל, תוך ידיעה ששם זה יתחיל כמעט מאפס".

 

"כאילו ויתרו על הכדורסל בדרום". שמעון אמסלם עם הספורטאים הצעירים (צילום: פרטי) (צילום: פרטי)
"כאילו ויתרו על הכדורסל בדרום". שמעון אמסלם עם הספורטאים הצעירים(צילום: פרטי)

 

"קרוב ל-60 אחוזים מהאוכלוסיה ברהט היא מתחת לגיל 15 ושם לא משחקים כדורסל, למרות שיש עשרות בתי ספר עם אולמות. כך שכל מה שצריך לעשות זה לשים את האצבע, להכשיר מאמנים ולמנף את הילדים למעלה. אנחנו עדיין בתחילתו של תהליך שייקח כמה שנים. אני מקווה שכל השותפים שלנו יישארו כדי שנוכל לקצור את הפירות בעתיד".

 

במסגרת טיפוח הספורט בקרב הבדואים תסתיים במאי הקרוב בניית בריכת השחייה ברהט. מדובר בבריכה חצי אולימפית (25 מטר), שמהווה פרויקט דגל המיועד לכלל החברה הבדואית, ונבנתה תוך השקעה אדירה של שמונה מיליון שקל מצד משרד התרבות והספורט. העירייה הביעה את מחויבותה לכך שהבריכה תופעל עם פתיחתה בצורה מקצועית באמצעות החברה הכלכלית, ועלויות אחזקתה יתבססו על שיעורי השחייה שיופעלו בה לטובת כלל ילדי הנגב, במטרה לגדל דור של שחיינים שיתמודדו אולי בהמשך ברמות האולימפיות.

 

 

פני גרשון, שמעון אמסלם ופואד אל זיאדנה (צילום: פרטי) (צילום: פרטי)
פני גרשון, שמעון אמסלם ופואד אל זיאדנה(צילום: פרטי)

 

הבריכה המדוברת נבנתה כחלק מפרוייקטים שנועדו לקדם את הצמיחה והפיתוח של האוכלוסייה הבדואית, מתוך הכרה של ממשלת ישראל ומשרדי הממשלה, השותפים בחשיבותו

של פתרון מערכתי כולל ומשולב בנושא הקרקע ובנושא תכנון ההתיישבות, התעסוקה והחינוך.

 

יש לציין כי בנוסף לתמיכה זו העמיד משרד התרבות והספורט לעיר רהט זכאות לתמיכה בהקמת שני אולמות כדורסל ושני מגרשי כדורגל. הזכאות לאולם אחד ולמגרש אחד (בעל דשא סינטטי) כבר מומשו. בנוסף, וכחלק ממדיניות השרה מירי רגב, הוענקה לרשות זכאות לבניית מגרש דשא סינטטי לקהילה.

 

ימים יגידו אם ההשקעה השתלמה. השרה רגב אמרה: "הגיע הזמן שסוף סוף ייהנו במגזר הבדואי והערבי מבריכת שחייה. לראשונה תעמוד לרשות המגזר האפשרות לעסוק בענף השחייה וליהנות ממנו קרוב לבית, במסגרת הנגשת הספורט לכל המגזרים. הבריכה, כמו גם אולם הכדורסל שייבנה ברהט, יעשירו את החוויה הספורטיבית של התושבים. מי יודע, אולי עוד יצמח מרהט עומרי כספי נוסף או מייקל פלפס חדש".

 

מירי רגב (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
מירי רגב(צילום: אורן אהרוני)

 

בני פרדיס: המאמן פוטר אחרי יום אחד בתפקיד

שמח בהפועל בני פרדיס מליגה ב', ולא רק בגלל העובדה שהקבוצה שבה לשחק במגרשה הביתי אחרי כמעט 20 שנה. יממה אחת בלבד שימש פריד טאהר כמאמן הקבוצה בטרם נאלץ לסיים את דרכו לטובת המאמן החדש, ואפי חוסנייה.

 

הסיבה לפיטורים: המועצה הודיעה לראשי המועדון כי עליה למנות מאמן מקומי, בטענה שעלות העסקתו תהיה נמוכה יותר. טאהר: "זו הפעם הראשונה שקורה לי דבר כזה. אני מאחל להם בהצלחה מכל הלב, אבל לא ככה מתנהלים". המאמן הנכנס, חוסנייה, שחתום על העלייה עם בני פרדיס לליגה ב', נשמע נלהב ונרגש: "אני גאה לעמוד על הקווים בפרדיס. המטרה שלנו היא לעלות ליגה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
פיני גרשון
צילום: אלי אלגרט
מומלצים