שתף קטע נבחר

 

מפתח הלב: ברדה מסיים קריירה חלומית

מהבלטות בשכונה ג', דרך הקריירה המפוארת בבלגיה ועד ההחלטה לחזור הביתה. אחרי שהתמוטט באימון וכמעט שילם על כך בחייו, אליניב ברדה ייאלץ לפרוש בגיל 36 כשהוא יודע שעמד במילתו - להפוך את הפועל באר שבע לאימפריה

בבוא היום, כשמישהו יחליט לכתוב ספר על שובה של האימפריה מבאר שבע, יהיה בו פרק שלם על אליניב ברדה.

 

הילד שגדל במחלקת הנוער של המועדון ויצא לפרוח במכבי חיפה ובהפועל ת"א, הפך לשם דבר בכדורגל הבלגי, אך דווקא כשהיה בשיאו החליט לחזור הביתה למרות שקיבל הצעות מפתות יותר. הוא מצא קבוצת תחתית מפורקת ותוך זמן קצר הפך אותה לשליטה של הכדורגל הישראלי. ברדה (36) עדיין לא פרש באופן רשמי, אבל העונה הזאת תהיה האחרונה שלו. לא כי זה מה שרצה. מי שמכונה על ידי אוהדי הפועל באר־שבע "נסיך לב אדום" ושב לקבוצת נעוריו "כי זה מה שהלב אמר", ייאלץ לתלות את הנעליים בגלל אותו לב, שפיזית לא מאפשר לו להמשיך.

 

צפו בחגיגות האליפות    (צילום: בראל אפרים )

צפו בחגיגות האליפות    (צילום: בראל אפרים )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

סיפורו מתחיל במגרש "טאובל" בשכונה ג' בבאר־שבע אי שם בסוף שנות ה-80. כשהיה בן חמש רשם אותו אביו, פליקס, לבית הספר לכדורגל של המתנ"ס השכונתי, שהמאמן הראשי בו היה אפרים צבי.

 

צבי (66), מלך השערים בעונת האליפות ההיסטורית, היה הראשון שאימן את מי שעתיד להיות הכובש המצטיין בצלחת השלישית. "אמנם זה היה בית ספר לכדורגל, אבל אליניב לקח את האימונים ברצינות רבה", מספר צבי. "הוא היה חזק ומהיר ביחס לאחרים, אז באופן טבעי שיחק בהתקפה. היו אמנם שחקנים מוכשרים ממנו, אבל אליניב בלט כדוגמה להתנהלות חברתית וקבוצתית. מעולם לא קילל, תמיד עזר לחברים. אם היה מפסיד הוא היה משתגע. כבר אז היה ווינר גדול".

 

הפועל באר שבע מועדון פורום אליפות (צילום: הרצל יוסף)
ברדה בחגיגות האליפות(צילום: הרצל יוסף)

הפועל באר שבע מועדון פורום אליפות (צילום: הרצל יוסף)
עם אלונה ברקת(צילום: הרצל יוסף)

 

לאחר שבלט בנוער, בבאר־שבע החלו לשלבו בבוגרים, ובגיל 17 ושלושה חודשים ערך את הופעת הבכורה. זה קרה ב-12 במארס 1999, במסגרת דרבי לוהט מול בית"ר באר־שבע בעיצומו של מאבק על העלייה. בדקה ה-86, המאמן גילי לנדאו החליט לזרוק את הילד למים העמוקים על חשבונו של יוסי גורדנה, המשחק הסתיים ב-1:1.

 

לנדאו משחזר: "זאביק זלצר הזמין אותי למחנה של נבחרת הנוער בווינגייט. ראיתי שם חלוץ מהיר, נייד ולוחץ, בעל משחק ראש משובח. למחרת הוא כבר התאמן אצלי. הוא היה ילד אהוב שמסתגל לכל סיטואציה ובעתיד גם הראה את זה בכל קבוצה שבה שיחק".

 

ברק בכר שמח (צילום: עוז מועלם)
חגיגות האליפות של הפועל ב"ש(צילום: עוז מועלם)

 

11 חודשים אחרי, באר־שבע אירחה את מכבי קריית־גת בגביע. רבים זוכרים מהמשחק הזה דווקא את ההרחקה של שרון אביטן, שדחף את מאמן היריבה, אבל באותו זמן התרחש משהו משמעותי יותר: השער הראשון של ברדה בבוגרים. כמו גולים רבים שיגיעו בעתיד, זה קרה בדקה ה-90, כשקבוצתו בפיגור 1:0 וזקוקה למהלך של ווינר. באר־שבע כבשה עוד שני שערים בהארכה ועלתה שלב. מאז ועד 2003 היה ברדה בורג מרכזי בחזרה של באר־שבע לליגה הבכירה עם 20 שערים ב־115 הופעות.

 

בעיצומה של עונת 2002/3, שאותה פתחה באר־שבע בצורה נהדרת, הוא נמכר למכבי חיפה. לא עזרו מחאות האוהדים, שלא סלחו לבעלים אלי זינו עד שעזב ב־2007. ברדה אמנם לא הצליח לבלוט בין שלל כוכבי הירוקים, אבל עזר לקבוצה לזכות בשתי אליפויות עם 13 שערים. התחנה הבאה הייתה הפועל ת"א, שאיתה זכה בשני גביעי מדינה והיה שותף לעלייה לשלב 32 הגדולות של גביע אופ"א, כולל שער מרהיב ב־2:4 על פ.ס.ז'.

 

ברדה עם ווקאמה בעונה שעברה (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
ברדה עם ווקאמה בעונה שעברה(צילום: עוז מועלם)

 

בגיל 25 הגשים ברדה חלום כשיצא לחתום בגנק, ועונת הבכורה כלגיונר הסתיימה עם 16 שערי ליגה. בשש עונות בבלגיה הוא כבש 67 שערים ב־205 הופעות, זכה באליפות אחת, בשני גביעים ובסופר־קאפ, ורשם הופעה בשלב הבתים של ליגת האלופות.

 

בעונת 2012/13 באר־שבע שרדה בליגה רק במחזור האחרון, ואלונה ברקת ידעה שהיא חייבת ליזום מהלך שישנה את פני המועדון. הרעיון להחזיר את הבן האובד עלה מספר פעמים קודם לכן, אך בקיץ 2013 בשלו התנאים לכך. הבעלים סיפרה אז: "הייתה תקרת זכוכית שהיינו צריכים לשבור. כדי לזכות בתארים אתה חייב להביא שחקנים משמעותיים, אבל אלה רצו להישאר במרכז, איפה שיש פרסום. אז הנסיך שלנו, אליניב ברדה, חזר הביתה. בפגישה הראשונה הוא אמר לי, 'אנחנו נביא אליפות'. הוא זה שפתח את הדלת לשחקנים אחרים להגיע לכאן".

 

הוביל את ב"ש לאליפות אחרי 40 שנה. ברדה (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
הוביל את ב"ש לאליפות אחרי 40 שנה. ברדה(צילום: ראובן שוורץ)

 

בעונתו השלישית עמד ברדה בהבטחה שנשמעה הזויה בתחילת הדרך, והוביל את באר־שבע לאליפות ראשונה אחרי 40 שנה במדבר עם 16 שערים בכל המסגרות. רבים ציפו ממנו לפרוש בשיא, אבל היו לו תוכניות אחרות: הוא היה חלק מהקמפיין המדהים שהסתיים בשלב 32 הגדולות של הליגה האירופית, וסיים את העונה עם שמונה שערים בכל המסגרות.

 

ברדה החליט שהוא רוצה להיות חלק מהיסטוריה ולזכות באליפות שלישית ברציפות. בתחילת העונה הוא סבל מפציעה ומיעט לשחק, אך המועדון נתן לו זמן להתאושש. ואז קרה האירוע שטרף את הקלפים: במהלך אימון שגרתי, כדור שבעט מיכאל אוחנה פגע בטעות בחזהו של הקפטן, שהתמוטט וליבו הפסיק לעבוד. פעולות החייאה מהירות של אנשי המועדון ושל צוות ניידת טיפול נמרץ, שבמזל גדול הייתה באזור, הצילו את חייו. מאז הוא לא חזר למגרש ומונה לעוזר מאמן.

 

אליניב ברדה חוגג עם המשפחה את האליפות (צילום: אורן אהרוני)
אליניב ברדה חוגג עם המשפחה את האליפות(צילום: אורן אהרוני)

 

"אין ספק מי המלך"

האם אחרי קריירה כל כך מפוארת אפשר לקבוע שברדה הוא השחקן הגדול בתולדות הפועל באר־שבע? אמציה לבקוביץ', שאימן את החבורה המופלאה שזכתה בשתי אליפויות רצופות בשנות

ה-70, מנסה להשיב: "שני הדורות הכי טובים בתולדות המועדון הם עכשיו ובשנות השבעים. אז היו כמה מלכים – מאיר ברד, אברהם נומה, רפי אליהו, אליהו עופר ושלום אביטן. בדור הנוכחי אין ספק מי המלך".

 

נומה (71) חולק על מאמנו בעבר ופוסק: "אנחנו היינו ענקיים, אבל אליניב גדול מכולנו. הוא הגדול מכולם".

 

גם בנבחרת הטביע ברדה חותם עם 38 הופעות, שבהן כבש 12 שערים שממקמים אותו במקום ה-16 ברשימת הכובשים הגדולים יחד עם וואליד בדיר וטל בנין.

 

כעת בבאר־שבע מנסים להשיג אישור רפואי וביטוחי כדי לתת לברדה דקות פרישה במחזור הנעילה נגד נתניה בטוטו־טרנר. אם זה יקרה, 16 אלף אדומים יעמדו ויצדיעו למי שהעניק להם כל כך הרבה רגעי אושר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי רוקח
אליניב ברדה
צילום: אבי רוקח
מומלצים