עד חצי היבשת: סיכום הסיבוב ביורוליג
החלק הראשון של העונה במפעל הבכיר באירופה סיפק לנו כמה הפתעות מרעננות. הקבוצה ששמה את צסק"א וריאל בצל, הגאונות של שאראס, הילד שעושה בית ספר לכולם, וגם - איך ייראה המשך העונה של מכבי תל אביב?
המאמנים אומנם לא אוהבים את שיטת המשחקים החדשה ביורוליג (ליגה בת 30 מחזורים) שמונהגת זו העונה השנייה, וגם יוצאים נגדה לא מעט פעמים, אבל אין ספק שמבחינת עניין, שוויוניות ורעננות - מדובר בהצלחה מסחררת. העובדה שאין לקבוצות יותר מדי זמן להתכונן בין מחזור למחזור והעומס שנוצר לצד משחקי הליגות המקומיות סידרו לנו לא מעט הפתעות בסיבוב הראשון של 2017/18.
איזו קבוצה הצטיינה בחלק הראשון של העונה? מי אכזבה? ואילו שחקנים הובילו את היורוליג ונבחרו לחמישיית הסיבוב?
הקבוצה המצטיינת - אולימפיאקוס
ספק אם מישהו האמין שהחבורה של יאניס ספירופולוס תסיים את הסיבוב במקום השני, מרחק נגיעה מצסק"א מוסקבה, בטח לאור ההיעדרות של הכוכב הבלתי מעורער שלה, ואסיליס ספאנוליס, שהיה פצוע. אבל היוונים הצליחו לנצח ב-11 משחקים ולהפסיד רק בארבעה.
העונה שלהם מאופיינת בריצות. הם פתחו בארבעה ניצחונות רצופים, לאחר מכן הפסידו פעמיים - לברצלונה בחוץ ובדרבי מול פנאתינייקוס בבית. משם המשיכו לחמישה ניצחונות רצופים, כולל אחד מרשים בחוץ על אלופת אירופה פנרבחצ'ה. כמו כן גברה אולימפיאקוס על ריאל מדריד וצסק"א.
בהיעדרו של ספאנוליס לקח יורגוס פרינטזיס את המושכות. הפורוורד החתולי עשה הכול על הפרקט וסגר את הסיבוב בממוצע של 12.6 נקודות, 5.5 ריבאונדים ב-26 דקות (מדד 14.3). שאר השחקנים לא קולעים בדו-ספרתי (למעט ספאנוליס, שחזר לאחרונה וקולע 11.2 נקודות ומחלק 5.4 אסיסטים). כמיטב המסורת, אולימפיאקוס היא הקבוצה שסופגת הכי מעט נקודות ביורוליג (71 נקודות בממוצע).
הקבוצה המפתיעה - ז'לגיריס קובנה
עם כל הכבוד לגאונות של שרונאס יאסיקביצ'יוס, רק שיכור היה מהמר שהקבוצה הליטאית תסיים את הסיבוב בין ארבע הראשונות - אבל זה בדיוק מה שקרה. איך, אתם שואלים? בעיקר בזכות מומנטום מטורף שהחל במחזור ה-11. שבוע קודם לכן עוד הפסידה ז'לגיריס בחוץ ל... מכבי תל אביב (81:74), אבל משם יצאו שאראס ושחקניו לחמישה ניצחונות רצופים, בין השאר על פנרבחצ'ה, פנאתינייקוס, ולקינוח במחזור הסיום של הסיבוב על אולימפיאקוס.
קצת נתונים קבוצתיים: ז'לגיריס מדורגת במקום שלישית בממוצע הנקודות (81.3 למשחק) - יותר מפנר, ברצלונה, באסקוניה ומכבי ת"א. היא שלישית באסיסטים (19.4), רביעית באחוזים בזריקות לשתיים (54) וראשונה באחוזים לשלוש (42.7). אין לה אף שחקן בעשירייה הראשונה בטבלת מלך הסלים, גם לא בריבאונדים, אבל יש לה שני שחקנים בעשיריית המוסרים הטובים ביותר (קווין פנגוס ווסילי מיצ'יץ').
פנגוס הוא המוח של שאראס על הפרקט. הרכז הקנדי-סלובני, שזו כנראה העונה האחרונה שלו בליטא לפני מעבר לאחת מקבוצות העילית ביבשת, קולע 12.1 נקודות ב-50 אחוז מחוץ לקשת ומחלק 5.6 אסיסטים. פאוליוס ינקונאס המנוסה מוסיף 13.2 נקודות ו-5.4 ריבאונדים. יהיה מעניין לראות איך בנו אודריך הוותיק, שהצטרף לאחרונה, יתאקלם, ואם יוכל לעזור לפנגוס בהתקדמות.
הקבוצות המאכזבות - כל הספרדיות
בקיץ נפל דבר, והנהלת היורוליג החליטה כי ל-ACB (הליגה הספרדית) יהיו לא פחות מחמש נציגות. אומנם הכוונה הייתה לארבע קבוצות, אבל הזכייה של מלאגה ביורוקאפ העלתה גם אותה למפעל הבכיר. עד כה אף אחת מהחמש לא עושה חיל, והאמת היא שרחוק מזה - רובן מאכזבות.
ריאל מדריד, שכולם ציפו שתהיה בין שתי הראשונות במפעל, מדורגת שישית עם מאזן של תשעה ניצחונות ושישה הפסדים, כולל שניים ביתיים לחימקי מוסקבה ולכוכב האדום בלגרד ותבוסה כואבת ב-30 הפרש מול באסקוניה. אלופת ספרד המפתיעה, ולנסיה, ניצחה רק ארבע פעמים והיא במקום ה-14. ברצלונה ביצעה מתיחת פנים שעדיין לא הוכיחה את עצמה (חמישה ניצחונות ומקום 13), מלאגה ובאסקוניה יחד במקומות 10-9 במאזן זהה של 8:7.
מדובר בחומר למחשבה עבור הנהלת היורוליג לקראת העונה הבאה, שבה הליגה תורחב ל-18 קבוצות: האם לתת ל-ACB לפחות ארבע נציגות או שאפשר לצמצם את המספר לשלוש ולפרגן לליגות אחרות, כמו הצרפתית (אין נציגה העונה), הגרמנית (שנמצאת בתנופה) או אולי נציגה נוספת מאזור הבלקן?
השחקן המצטיין - לוקה דונצ'יץ'
כבר המון זמן לא היה קונצנזוס על שחקן אחד באירופה. הגארד בן ה-18 נמצא ברמה אחת מעל השאר, אולי למעט ננדו דה קולו ואלכסיי שבד. הוא סגר את הסיבוב עם ממוצעים מטורפים - 18.6 נקודות, 5.7 ריבאונדים, 4.8 אסיסטים, 87 אחוזים מהקו, 64 אחוזים לשתיים ומדד 25.9 ב-26.4 דקות.
דונצ'יץ' אומנם "נהנה" מהעובדה שסרחיו יול פצוע ולא משחק, וההתקפה עוברת דרכו, אבל אין ספק שהוא מפתיע בדומיננטיות שלו. את הטוב הוא שמר לסוף, כשהיה בין האחראיים לניצחון של ריאל על פנרבחצ'ה במחזור האחרון. הסלובני פלרטט עם טריפל דאבל באותו משחק כשקלע 20 נקודות, חילק עשרה אסיסטים והוריד שמונה ריבאונדים.
אם בתחילת הקיץ אנשים היו ספקניים בנוגע לאפשרות שייבחר ראשון בדראפט ה-NBA, הזכייה עם סלובניה ביורובאסקט והיכולת הפנומנלית שהפגין עד כה העלו משמעותית את מניותיו, והוא עשוי להיחקק בספרי ההיסטוריה כבחירה הראשונה לצד שמות כמו קארים עבדול ג'באר, מג'יק ג'ונסון, האקים אולאג'ואן, שאקיל אוניל, טים דאנקן ולברון ג'יימס.
החמישייה הראשונה של הסיבוב
לוקה דונצ'יץ' (ריאל מדריד).
יורגוס פרינטזיס (אולימפיאקוס).
ננדו דה קולו (צסק"א מוסקבה) - 16.2 נקודות, 4.1 אסיסטים, 2.4 ריבאונדים, 1.5 חטיפות, 47 אחוזים לשלוש, 94 אחוזים מהקו, 60 אחוזים ל-2.
אלכסיי שבד (חימקי מוסקבה) - 21.4 נקודות, 4.3 אסיסטים, 2.4 ריבאונדים, 1.5 חטיפות, 86 אחוזים מהקו.
יאן וסלי (פנרבחצ'ה) - 14.1 נקודות, 4.7 ריבאונדים, 1.6 אסיסטים, 1.1 חסימות, 18.1 במדד.
החמישייה השנייה של הסיבוב
קווין פנגוס (ז'לגיריס קובנה).
ניק קלאתס (פנאתינייקוס) - 13.6 נקודות, 7.9 אסיסטים, 3.6 ריבאונדים, 1.6 חטיפות, 17.3 במדד.
וויל קלייבורן (צסק"א מוסקבה) - 12.7 נקודות, 6 ריבאונדים, 41 אחוזים מחוץ לקשת.
לואיג'י דאטומה (פנרבחצ'ה) - 11.7 נקודות, 4.1 ריבאונדים, 96 אחוזים מהקו, 47 אחוזים לשלוש, 53 אחוזים ל-2.
תומאס רובינסון (חימקי מוסקבה) - 11.4 נקודות, 7.8 ריבאונדים, 52 אחוזים ל-2 (שבר את ידו במחזור התשיעי, יחזור לשחק בעוד חודשיים, אבל היה שחקן מרכזי מאוד בעונה הטובה שעוברת על חימקי).
מכבי תל אביב לאן?
אין ספק שהצהובים נראים הרבה יותר טוב מכפי שנראו בשתי העונות הקודמות. המאמן נבן ספאחיה, שחזר לקדנציה שנייה במועדון, הצליח לייצב את השורות עם כדורסל מהנה למרות סגל בינוני יחסית, בטח ביחס לגדולות ביבשת. עם זאת, הצהובים עדיין לא עשו משהו גדול וספק אם יעשו.
מצד אחד מכבי תל אביב ניצחה בבית את פנרבחצ'ה וריאל, אבל מצד שני רשמה הפסדים מפתיעים בהיכל לאנאדולו (אחרונה ביורוליג) ולמלאגה ובאופן כללי לא הרשימה במיוחד. לכל זה צריך להוסיף את הפסדי החוץ לברצלונה, שהייתה אז בתקופה רעה, ולכוכב האדום בלגרד.
בשורה התחתונה, אפשר לראות שספאחיה ושחקניו פורחים כשהם מגיעים כאנדרדוג. אין להם מה להפסיד, והם מגיעים לטרוף את הפרקט. במשחקים שבהם הצהובים פייבוריטים מצטיירת תמונה אחרת - וההפסדים המפתיעים בבית מוכיחים זאת.
נכון לעכשיו המקום השביעי הולם פחות או יותר את היכולת, והשאלה היא אם בהמשך יישמר הקו, או שמכבי ת"א תיפול מהרגליים בעקבות משחקי החוץ הסופר-קשים שמצפים לה במדריד, בקובנה, באתונה (אולימפיאקוס), באיסטנבול (פנרבחצ'ה) ובוויטוריה (באסקוניה).