הרעיון המהפכני לסיום משחקי כדורסל
הגעת ליעד, ניצחת במשחק: מתמטיקאי ביטל את השעון, ובטורניר אמריקני גדול כבר משתמשים בשיטה שהמציא. אלו היתרונות, אלו החסרונות
נמאס לכם שכל סיום משחק כדורסל צמוד הופך לתחרות קליעות מהעונשין? גם למתמטיקאי האמריקני ניק אלאם נמאס. אבל הוא, להבדיל מרבים אחרים, החליט לעשות מעשה. אלאם בחן אלטרנטיבות שונות ומוכרות, ובהן עונש כבד יותר על עבירות מכוונות ואפשרות לבחירת זורק העונשין במקרה של עבירה כזו. אבל אז הייתה לו הארה.
ההארה הזו הובילה להצעה לשינוי דרמטי של חוקי הכדורסל - וכעת אותה הצעה הגיעה למגרש, ומיושמת הלכה למעשה בטורניר הכדורסל האמריקני הגדול של הקיץ. בטורניר זה, TBT (ראשי תיבות של The Basketball Tournament), מתחרות עשרות קבוצות על האפשרות לזכייה בפרס של שני מיליון דולר. כדורסלני מכבי תל אביב ג'רמי פארגו ודיאנדרה קיין מופיעים בשורות האלופה, אבל הסיפור הגדול בטורניר הוא לא המשתתפים בו, אלא אותם חוקים חדשים.
היעד: 86 נקודות
Marvelle Harris putting a exclamation point on the @TMchallengeALS win! #TBT2018 pic.twitter.com/BEYcERl5Sg
— TBT (@thetournament) 28 ביולי 2018
היעד: 87 נקודות (ג'רמי פארגו ממכבי ת"א קולע את נקודת הניצחון)
.@ImJustPargo ends an INSANE game between @overseaselite and Louisiana United! The Champs survive 87-86 and advance to their fourth-straight quarterfinals! #TBT2018 pic.twitter.com/QBoIkYOLbN
— TBT (@thetournament) 27 ביולי 2018
וזה מחזיר אותנו להארה. אלאם, פרופ' באוניברסיטת בול סטייט, חבר ארגון המחוננים "מנסה" ומאמן כדורסל בעבר, צפה במשחק מכללות במרץ 2007 נגרר לעוד תחרות זריקות עונשין מייגעת - ואז עלה במוחו פתרון אפשרי, ובהחלט לא קונבנציונלי: ביטול שעון המשחק בדקות ההכרעה. הוא סבר כי אם השעון לא יהיה פקטור, לקבוצה המובילה לא יהיה אינטרס להאט את המשחק ולקבוצה שבפיגור לא יהיה תמריץ לבצע עבירות מכוונות.
לפי ההצעה שלו, שפורטה ב"יאהו", שעון המשחק יבוטל בעצירה הראשונה במהלך שלוש הדקות האחרונות של משחק NBA (ארבע דקות במשחק מכללות). אז קובעים השופטים את יעד הנקודות – שבע נקודות יותר ממספר הנקודות הנוכחי של הקבוצה המובילה. המשחק יסתיים כשאחת הקבוצות תגיע למספר זה, ולכן כל משחק ייגמר בקליעה של הקבוצה המנצחת (סל שדה או קליעת עונשין).
היעד: 72 נקודות
Of COURSE it was @jerome_randle with the game winning bucket! He led @EberleinDrive with 34 points. #TBT2018 pic.twitter.com/c0aVATXJLC
— TBT (@thetournament) 28 ביולי 2018
במשך כמעט עשור, איש לא התייחס ברצינות להצעה של אלאם. אבל מצגת של 67 עמודים שהעביר בקיץ 2016 למייסד TBT ג'ון מוגר הובילה את מארגן הטורניר לשלב את השיטה, שאותה כינה "סיום אלאם", במשחקים עצמם. כעת, גם ב-NBA ובמכללות עוקבים בעניין.
עד כה, קשה לתת שורה תחתונה לניסוי. הרוב המכריע של המשחקים ששוחקו עד כה בטורניר לא היו צמודים, אבל אלו שכן הוכרעו ברגע האחרון אופיינו במספר עבירות נמוך יותר ברגעי ההכרעה, בסיומים דרמטיים ובקהל משולהב שצעק לדוגמה "עוד נקודה! עוד נקודה!".
היעד: 73 נקודות (האקים ווריק, לשעבר בנהריה וב-NBA, קולע את נקודת הניצחון)
BALL GAME! The free throw from Hakim Warrick @hdubb21 sends @BoeheimsArmy to the quarterfinals! #TBT2018 pic.twitter.com/EYphYnZqYe
— TBT (@thetournament) 28 ביולי 2018
המראות הרגילים ממשחקי NBA של סיום משחקים בכדרור להעברת הזמן נעלמו כמובן, ומאמנים החלו לתכנן אסטרטגיות מיוחדות למאני-טיים. "סיום אלאם הוא תוספת חדשנית ומהנה למשחק", אמר ל"יאהו" ג'מאל אדאמס, עוזר מאמן בקבוצה המורכבת בעיקר מבוגרי מכללת UCLA. "זה ממש מרתק לסיים כך משחק".
מצד שני, השיטה למעשה מבטלת את האפשרות להארכה ולדרמה שכלולה בה, וגם את האפשרות לסל ניצחון אמיתי בשנייה האחרונה - כי פשוט אין שנייה אחרונה. באחד המשחקים, קבוצה אף ביצעה במכוון עבירה כשהיריבה שלה הייתה במרחק שלוש נקודות מהיעד במטרה להבטיח שתקבל את הכדור בחזרה, לפחות לפעם אחת נוספת.
מארק קיובן, בעלי דאלאס מאבריקס, אמר ל"יאהו" כי אינו צופה שהשיטה תשולב ב-NBA, אבל אלאם עצמו לא מאבד תקווה: "התקווה שלי היא ש'סיום אלאם' יגיע ביום מן הימים לרמות הגבוהות של הכדורסל – ה-NBA, WNBA, האולימפיאדה, המכללות. אני חושב שייקח לזה זמן, אבל כל עוד יש אירוע גדול אחד שמושקע בזה, זה אומר שיש לזה חיים".