שתף קטע נבחר

 

היהודים באים: אוהדי טוטנהאם בישראל

למרות שהקבוצה תמיד הייתה מזוהה עם היהודים, בארץ הרוב המכריע העדיף קבוצות אנגליות אחרות. בשנים האחרונות חל שינוי ואוהדי הספרס בישראל מתרבים ובעיקר נחשפים זה לזה בזכות קבוצת פייסבוק מיוחדת. בשבת (14:30) הם יחזיקו אצבעות לקבוצתם בדרבי מול ארסנל

כבר עשרות שנים שטוטנהאם נחשבת לקבוצת היהודים. פעמים רבות הוביל הדבר לתקריות אנטישמיות מצד קהלים אחרים, אך אוהדי הספרס, יהודים ולא יהודים, אימצו את הכינוי ומתגאים בו.

 

 

אבל כמה אוהדי טוטנהאם פגשתם בארץ? כנראה שלא הרבה. מעבר לכך, סביר להניח שבעבר אוהד טוטנהאם היה מופתע אם היה נתקל בשותף לאהבה הספורטיבית.

 

צפו באוהדי טוטנהאם שרים "אנחנו יהודים" ברכבת התחתית

צפו באוהדי טוטנהאם שרים "אנחנו יהודים" ברכבת התחתית

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אלא שבשנים האחרונות המצב השתנה ועודנו משתנה. אוהדי "הצבא היהודי" בארץ, שהורכבו בעבר בעיקר מבריטים מבוגרים שעלו לארץ, לא רק מתרבים, אלא גם נחשפים זה לזה, רבות בעזרת קבוצת הפייסבוק אוהדי טוטנהאם בישראל. העמוד הוקם לפני כשבע שנים על ידי אוהד ארידן שהיה אז רק בן 17.

 

כאשר הקים את העמוד לא ציפה שלאחר שבע שנים יהיו בו 1,000 חברים והוא יקבל הכרה רשמית מהמועדון. הסיבה פשוטה: בדומה לשאר אוהדי הספרס בארץ, הוא בכלל לא חשב שיש כל כך הרבה כמותו.

 

"הצבא היהודי" בישראל (צילום:  אלון פרס) (צילום:  אלון פרס)
"הצבא היהודי" בישראל(צילום: אלון פרס)
 

"בדרך כלל אנשים הולכים עם הקבוצות החזקות והעשירות, אבל פה רואים אהבה אמיתית", מספר ארידן, כיום כבר בן 24, צלם במקצועו ודור שלישי לאוהדי טוטנהאם. "לכל אחד יש סיפור משלו על איך הקבוצה נגעה בו, ולאו דווקא כי סבא שלו גדל בסטמפורד היל".

 

העלייה במספרים קשורה גם להצלחת הקבוצה שהפכה לחברת קבע בצמרת בשנים האחרונות. ועדיין, קיים מרחק גדול מקבוצות האוהדים הגדולות בישראל. לשם השוואה, בחיפוש קל בפייסבוק ניתן למצוא את קבוצת האוהדים של ברצלונה המונה, שימו לב, מעל 129 אלף חברים. המספרים של היריבה של בארסה, ריאל מדריד, נמוכים יותר ועומדים על כ-87 אלף חברים.

 

ומה קורה אצל האויבת הגדולה של הספרס, ארסנל? לתותחנים יש מעל 4,000 תומכים מישראל, פי ארבעה ביחס לטוטנהאם. הבדל משמעותי, אבל ההגמוניה של ארסנל כבר מזמן נשברה, בדיוק כמו שקרה על הדשא. מחר (שבת, 14:30) ייפגשו השתיים באצטדיון האמירויות לדרבי היוקרתי של צפון-לונדון.

 

השחקנים מתחלפים, האוהדים נשארים (צילום:  אלון פרס) (צילום:  אלון פרס)
השחקנים מתחלפים, האוהדים נשארים(צילום: אלון פרס)

אוהדי טוטנהאם בישראל (צילום:  אלון פרס) (צילום:  אלון פרס)
אוהדי טוטנהאם בישראל(צילום: אלון פרס)
  

חבר נוסף בקבוצת הפיייסבוק הוא ערן אברהם, בן 44, אוהד שרוף של הספרס עוד מילדות, שמביא סיפור שונה. "פעם לא היו כמה ערוצי ספורט שונים שמשדרים כדורגל כל היום. מלבד כדורגל ישראלי, שידרו בערוץ 1 משחקים מאנגליה רק פעם בשבוע, למשך שעה בלבד! היינו מחכים לימים האלה בציפייה רבה. כדי לעקוב אחר הקבוצה האנגלית שלך, היית צריך להאזין ברדיו לשידורי ה-BBC ולדמיין איך זה נראה על המגרש. למעשה, בגיל 9 בחרתי במועדון בעקבות גלן הודל האגדי. התאהבתי בו".

 

קבוצת הפייסבוק פועלת כיום בכמה מישורים, החל בתכנון נסיעות למשחקים, דרך מכירת כרטיסים לחברים ועד לקביעת מפגשים לצפייה משותפת במשחקים. אחד כזה נערך בניצחון הגדול 1:3 על ריאל מדריד בליגת האלופות בתחילת החודש. עשרות אוהדים חזו בהצגה בבר של בועז גולדשמידט בפתח תקווה - בר שכולו טוטנהאם.

 

צפו: אוהדי טוטנהאם מתכנסים במשחק נגד ריאל    (צילום: בועז גולדשמידט)

צפו: אוהדי טוטנהאם מתכנסים במשחק נגד ריאל    (צילום: בועז גולדשמידט)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בועז, בן 28, הוא דור רביעי לאוהדי הספרס - אביו גדל בשכונת סטמפורד היל וסבא רבא שלו היה בעל חנות ממתקים בסמוך לאצטדיון. "הדבר הזה היה תמיד משהו פרטי, שלי ושל אבא שלי", הוא מסביר, "ואז גיליתי שיש עוד אוהדים של טוטנהאם בארץ, והם אפילו לא בריטים!"

 

על קופים ותרנגולים

אוהדי טוטנהאם לא היו יכולים לברוח מהכינוי "YIDS". בכל מקום באירופה שבו הייתה קהילה המזוהה עם קבוצה מסוימת, כמו בסטמפורד היל, נדבקה התווית "היהודית", ובדרך כלל במובן השלילי. הדבר קרה גם לבאיירן מינכן בגרמניה, לאיאקס בהולנד ולקבוצות נוספות ברחבי היבשת.

 

ניצחה כבר את ריאל. טוטנהאם חוגגת (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ניצחה כבר את ריאל. טוטנהאם חוגגת(צילום: EPA)

 

במקומות מסוימים ניסו להתנער מהכינוי הזה, ואילו בטוטנהאם סירבו לקבל אותו כגנאי והתגאו בו. אם תרצו להקביל את זה לכדורגל הישראלי, הדבר דומה לאוהדי מכבי חיפה שהפכו את המושג "הקופים הירוקים" לשם של ארגון האוהדים. 

 

שיר של אוהדי טוטנהאם (צילום: getty images) (צילום: getty images)
שיר של אוהדי טוטנהאם(צילום: getty images)

 

גם היום אוהדי הספרס מתמודדים עם קבלת פנים אנטישמית באצטדיונים מסוימים. כך ב-2009 שרו אוהדי צ'לסי במהלך הדרבי "טוטנהאם בדרך לאושוויץ"; כך ב-2013 אוהדי ליברפול שכתבו בטוויטר "יהודים מסריחים, אין פלא שהיטלר נהג כך"; כך ב-2014 אוהדי פרטיזן בלגרד הניפו שלט במשחק נגד התרנגולים בליגה האירופית "רק יהודים וכוסיות". בכל המקרים מדובר בקומץ, הרי שתמיד זה "רק" קומץ.

 

באופן היסטורי כמעט, הקבוצה נמצאת בבעלות יהודים, וגם היום היו"ר של המועדון הוא דניאל לוי, שם שלא משאיר מקום לספק. בניהולו, הקבוצה חזרה לטופ של הכדורגל האנגלי ומוזכרת בנשימה אחת עם הקבוצה הגדולות בעולם.

 

"זה לא כמו ריאל מדריד או ברצלונה שזה אופנתי לאהוד אותן", מסכם גולדשמידט, "פה יש עסק קטן יחסית, אבל עם הרבה מאוד היסטוריה ורגש. לפגוש עוד מישהו שאוהד טוטנהאם זה בהחלט מרענן. אם יש עוד אוהדים ברחבי הארץ הם מוזמנים, הרי בסופו של דבר, כולנו YIDS".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  אלון פרס
אוהדי טוטנהאם
צילום: אלון פרס
מומלצים