שתף קטע נבחר

10 עובדות על בעלי החיים במזרח אפריקה

למסע באפריקה יוצאים למפגש בלתי אמצעי עם הטבע הכי פראי שיש. אז מי היא ציפור השיר שמשקיעה במיוחד בבניית הקן, מהי החיה המסוכנת יותר באפריקה ואיך הג'ירף בוחר לו את בת הזוג? קבלו עשר עובדות על בעלי החיים במזרח אפריקה

בשיתוף אפריקן דרייב

 

מי שיוצא למסע באפריקה, לא מחפש לראות ארכיטקטורה מודרנית, להתפעל מאמנות קלאסית או לסייר במוזיאונים.

 

למסע באפריקה יוצאים כדי לבקש אחר מפגש בלתי אמצעי עם טבע אינסופי, לחוות מקרוב את פלאי הבריאה ואת ההרמוניה המופלאה של הטבע במלוא עוצמתו. כי אפריקה, זה קודם כל בעלי חיים. וככל שמכירים אותם טוב יותר - כך גוברת ההתפעלות מהם. אז הנה כמה פרטים מרתקים ופיקנטיים על בעלי החיים של מזרח אפריקה. (ספוילר- המידע על הג'ירפות - היסטרי).

 

לכתבות נוספות על מזרח אפריקה

 

1. בן או בת? תלוי כמה חם לי

לקראת ההטלה, נקבת התנין חופרת "קן" ומטילה בתוכו כמה עשרות ביצים שיבקעו אחרי 80-90 יום. מתברר, שהפרמטר שקובע את מין התנינים הקטנים שיבקעו הוא טמפרטורת הקן! זכרים יווצרו בטמפרטורה של 31.7 - 34.5 מעלות צלזיוס, בכל טמפרטורה אחרת (חם או קר מדי...) יבקעו נקבות. תארו לכם שזה היה ככה עם בני אדם... "תדליק מזגן! לא יכולה יותר עם ההיריון הזה...." "השתגעת?! עוד תצא לנו בת?!" דרך אגב, כשתשוטו באוגנדה לאורך הנילוס הלבן, תראו אותם ממש על גדות הנהר.

 

2. מלך האריות

האריה הוא החיה היחידה ממשפחת החתוליים שחיה בלהקה (תחשבו על מיצי שלכם, אין לה שום בעיה להיות שעות לבד בבית ולסרוט לכם בינתיים את הספה). אנחנו אמנם מכנים אותו מלך החיות, אבל האמת היא, שאת עיקר עבודת הציד עושות הלביאות. האריה עצמו ישן בערך 20 שעות ביממה ותפקידו העיקרי הוא לשמור על הטריטוריה של הלהקה בעצם נוכחותו . אבל אל תתבלבלו, לא כדאי להיכנס לקרב עם מלך האריות, כי אפילו השאגה שלו (שיכולה להגיע לטווח של 8 קמ"ר) די בכוחה להתריע. נראה פסטורלי? לא ממש.

המלך מת. יחי המלך החדש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המלך מת. יחי המלך החדש(צילום: shutterstock)

בלהקת אריות יש אינסוף תככים ומזימות. ברגע שהזכרים מגיעים לבגרות, מגרש אותם המנהיג מהלהקה אל העולם הרחב. חלקם לא שורדים וחלקם הופכים לאריות מפוארים הנודדים ומחפשים אחרי להקת נקבות. כשאריה כזה, מוצא להקה הוא מנסה להשתלט עליה. איך? הוא מדיח את ראש הלהקה המזדקן והורג את כל הגורים על מנת למחוק את זרעו של ראש הלהקה הקודם ולהביא את הנקבות לייחום מחודש. המלך מת. יחי המלך החדש.

 

3. לא עוצרת בעצור!

הממבה השחורה והירוקה היא לא רק הנחש המהיר ביותר בעולם שנעה במהירות שבין 11 ל 19 קמ"ש (שזה בערך 5 מטרים בשנייה, אם אתם מתכננים את מסלול הבריחה שלכם). היא גם הנחש הארסי הארוך ביותר באפריקה ויכולה להגיע בקלות לאורך של 4.5 מטרים...

 

4. קח לך אישה ובנה לה בית

האורג הוא ציפור שיר לא נודדת המאפיינת את אפריקה. בתקופת הרבייה, מתחילים הזכרים במאמץ מטורף לבניית קינים עבור הנקבות. הזכר משקיע - אבל מה זה משקיע - בבניית הקן. אורג ענפים בצורת שתי וערב, תולה את הקינים על ענפים במעין סל (כך שהביצים יהיו מוגנות מפני טורפים) ויוצר מבנים הנדסיים עצומים מורכבים. והנקבות? מרפרפות להן בין הקינים.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אם הקן לא מוצא חן בעיניהן, במקרה הטוב הן עוברות לקן של זכר אחר ובמקרה היותר אכזר, אאוצ', הן פשוט יעיפו את הקן שהזכר טרח עליו כל כך. אורג זכר יכול לבנות עשרות קינים, שוב ושוב עד שהמיועדת תסכים להישאר לגור...ובמקביל לאכסן אורגות אחרות בקינים נוספים אותם כבר בנה.

משקיע בזוגיות. ציפור השיר אורג (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
משקיע בזוגיות. ציפור השיר אורג(צילום: shutterstock)

5. הי הו היפו!

היפופוטם נראה כמו חיה חמודה, נכון? חיה צמחונית מלחכת עשב, רוחצת לה בנהר, משתכשכת בבוץ ונותנת לציפורים לנוח על גבה ולשחק לה באזנים. רק שהמראה החמוד הזה קצת מטעה, כי מדובר בהורג אדם מספר אחד באפריקה. למה? כי ההיפופוטם הוא חיה מאוד טריטוריאלית, שמגנה בחירוף נפש על המרחב שלה. וכשמדובר על חיה במשקל 1,800 ק"ג שממשיכה לגדול ולהשמין כל חייה (זכרים בוגר יכול להגיע גם ל 3,200 ק"ג!), עם ניבים באורך 20-30 ס"מ , חושי ריח, שמיעה וראייה מעולים ומהירות ריצה של 40 קמ"ש, אולי כדאי לחשוב פעמיים לפני שמרגיזים אותו. בקיצור- דונ'ט מס וויט דה היפו.

 

6. מעשה בחיפושית קטנה שהצילה את האגם הגדול

כשהבריטים השתלטו על אוגנדה, הם החליטו שאגם ויקטוריה העצום (אגם המים המתוקים השני בגודלו בעולם) לא מספיק טוב בשבילם כפי שהוא ושחייבים להוסיף לאגם גם את צמח "יקינתון המים" (או בשמו המדעי: איכהורניה). למה? כי הוא צמח נורא יפה. הצמח הכה שורשים, יצר מרבדים צפופים והתפשט על 90% מפני האגם ובעצם פגע במרקם האקולוגי של הצמחיה ובעלי החיים, פגע בדיג ובפרנסה, בצריכת המים לשתייה ואפילו בתנועת המים וביכולת ליצר חשמל באמצעות סכרים הידרואלקטריים.

השלווה חזרה. אגם ויקטוריה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השלווה חזרה. אגם ויקטוריה(צילום: shutterstock)

תוך מספר שנים, ירד מפלס המים באגם ל 40 מטר (מגובה 120 מטרים!). בקיצור: אסון אקולוגי. פתרונות מכניים של עקירת הצמח לא היו סבירים בכמות הזאת של שטחי צמחייה, פתרונות כימיים - היו פוגעים עוד יותר באגם ואולי מחסלים אותו סופית. וכמו בכל סיפור עם סוף טוב, נמצא פתרון בדמות חיפושית קטנה בשם "חדקונית יקינתון המים המנומרת". החיפושית הוחדרה לאגם ולאט לאט כרסמה את שורשי היקינתון והחזירה את השלווה לאגם.

 

7. פיל פיל פילפילון

באפריקה נמצא מן הסתם הפיל האפריקאי. במה הוא שונה מהפיל האסיאתי? בגדול...הכל אצלו יותר גדול! הוא גבוה יותר, אזנים גדולות, חדק גדול, וחטי שנהב המאפיינות אותו. הפיל הוא חיה מרתקת ויש אינסוף מידע מפתיע אודותיה, למשל: לאזנים הגדולות של הפיל יש תפקיד בוויסות טמרפטורת הגוף שלו.

חפשו את העטינים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חפשו את העטינים(צילום: shutterstock)

החדק שלו נורא שימושי ומשמש לנשימה, לשתייה, לאכילה, הברחת זבובים וכמובן- להשמעת קולות...ועוד מעניין לדעת שהפיל הוא יונק, אבל שימו לב... מאיפה?? העטינים של הפילה נמצאים בין שתי הרגליים הקדמיות שלה - מה שהופך אותה לדומה יותר לגוף של אישה מכל נקבה אחרת בטבע.

 

8. נסיכה אבל קרציה נסיכת הנילוס

מכירים? מנת הבית בכל מסעדה בישראל בשנות התשעים? ובכן, הבריטים הם אלה שייבאו את דג נסיכת הנילוס לאגם ויקטוריה שבאוגנדה, על מנת להרחיב וליעל את הדייג. רק שדג נסיכת הנילוס , הוא דג עצום, שאורכו כשני מטרים ומשקלו כ 200 ק"ג והוא מוגדר כאחד ממיני הפולשים המזיקים ביותר שיש ואכן, תוך עשר שנים דג נסיכת הנילוס טרף 90% ממיני הדגים באגם (ואגב יש לו נטיה לטרוף גם את בני מינו) וכך, מה שאמור היה להגדיל ולייעל את ענף הדיג, הפך לאסון אקולוגי וכלכלי שעד היום עושים את המיטב כדי להיפטר ממנו. איך? דגים...

 

9. ג'ירף יוצא מהארון

ג'ירפה יכולה להגיע לגובה של 6 מטרים וכמו לכל היונקים, יש לה רק 7 חוליות צוואר אבל, היי! איזה חוליות! ארוכות ביותר. ג'ירף זכר בודק את מידת הפוריות של הנקבות בעדר באמצעות טעימת השתן שלהן ועם או בלי קשר - כמעט אין ג'ירף זכר שלא מתנסה ביחסים הומוסקסואלים, כן כן! 90% מזכרי הג'ירף יתנסו ביחסים ההומוסקסואליים. זה מתחיל בהתגוששויות חמודות, ואז הם מתנגחים, שוזרים צוואר, וזה נגמר ביחסי מין סוערים.

90% מזכרי הג'ירף יתנסו ביחסים ההומוסקסואליים (צילום: עדי אדר ) (צילום: עדי אדר )
90% מזכרי הג'ירף יתנסו ביחסים ההומוסקסואליים(צילום: עדי אדר )

10. החבר הכי טוב של טרזן

שימפנזים חיים בלהקה וזה בא לידי גם ביטוי בחלוקת האוכל ביניהם. אנחנו רגילים לדמיין תמונות של קוף אוכל בננה אבל השימפנזים אוכלים גם בשר - בעיקר בשר קופים והם אפילו מסוגלים לאכול את בני מינם. שימפנזים חיים בטבע 40 - 50 שנים ובשבי (שם התנאים מפנקים יותר...) הם יכולים להגיע גם לגיל 60 השימפנזה הזקן ביותר המוכר לנו הוא - מי אם לא - צ'יטה, כוכב הסרט טרזן, שנפטר בשיבה טובה בגיל 80.

 

מי יודע מדוע ולמה לובשת הזברה פיג'מה?

אמרנו עשרה דברים אבל אם הגעתם עד לכאן קבלו בונוס. אין שום השערה מדעית מניחה את הדעת שמסבירה את פסי השחור לבן של הזברה. אנחנו נפגשות אותן בשיא הדרן בטנזניה, נודדות את נדידתן השנתית יחד עם עדרי הגנו. לעומת זאת באוגנדה אין לנו סיכוי לפגוש זברות (וגם לא סוסים או חמורים). למה? תשאלו את זבוב הצה-צה. הוא יורד לחייהן ולא מאפשר להן לחיות...

 

את בעלי החיים המיוחדים והמסקרנים כל כך, יחד עם טבע נפלא ופראי, שבטים צבעוניים ועוד מגוון עצום של חוויות נפגוש במסע אפריקן דרייב כשמשלחת ישראלית שתצא לראשונה למסע שיחצה את מזרח אפריקה בנהיגה עצמית: דרך אוגנדה, קניה, טנזניה וזנזיבר. המסע כולל כניסה לשמורות טבע מיוחדות כמו שמורת מורצ'ינסון באונגדה והסרנגטי בטנזניה. אבל האמת היא שמרגע שננחת שם - רק לפקוח את העיניים, להאזין ולהתבונן היטב. הטבע קורה לנו במלוא הדרו.

 

רוצים לראות פילים? בואו לאפריקה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הטבע הכי פראי שיש
צילום: shutterstock
מומלצים