אירופה חוגגת: הקרנבלים של פברואר
סרדיניה, צרפת וגם יוון - אלו הם רק חלק מהקרנבלים של אירופה באמצע החורף - בואו להתלהב מהאוכל, האווירה ואפילו התלבושות
בשיתוף החברה הגיאוגרפית
קרנבל סרדיניה
הקרנבלים מתחילים כמעט בכל מקום בסרדיניה בחגיגות סן אנטוניו (15/17 בינואר), בעוד החגיגה הפומבית האחרונה נערכת במרדי גרא, יום לפני שהצום הדתי מתחיל.
תקופת הקרנבל היא הזדמנות נפלאה לבקר בסרדיניה בפברואר. כאן לא מדובר רק בחג נוצרי, אלא גם באירוע בועט, מרגש, מלא תשוקה והנאה. מסכות, תחפושות מפחידות, ריקודים ושירים מאפיינים את החגיגות.
בסרדיניה ישנם הרבה "קרנבלים", שם לכל עיר וכפר טקסים, אירועים, תהלוכות ומסיבות משלו. הכפרים באי מקבלים צבעים וצורות אחרים. שחור ולבן נהפכים לצבעים הדומיננטיים, לזכר מקורותיהם הקדומים של הטקסים המסתוריים.
סגולה טובה להיתפס
קרנבל מסורתי, פופולרי וייחודי נחגג בכפר ממויאדה (Mamoiada) , בלב אזור הברבג'יה (ארץ הברברים) - אזור הררי, אותנטי ושומם במרכז סרדיניה. מדובר בנשף מסכות מסורתי שראשיתו ביותר מ-2,000 שנים לפני הנצרות.
הכוכבים הבלתי מעורערים של גרסה מקומית זו הם הממוטונס Mamuthones, עטויים עור כבש, מסכות עץ ופעמונים כבדים כשהם רוקדים במעין תהלוכה, בעוד האיסוהדורס Issohadores סביבם, לבושים מסכות לבנות וגלימות אדומות ומנסים "לתפוס" עוברי אורח.
כאן להיתפס זו סגולה טובה לגברים ונשים כאחד. התעלומה המרחפת סביב מוצאם של הדמויות הופכת אותם ליותר מכובדים ואהובים.
המוסיקה היא מוקד החגיגות
לא רחוק ממויאדה, מתקיים קרנבל גאבוי Gavoi ממסורות סרדיניה העתיקות ביותר, בו מוסיקה היא מוקד החגיגות. כאן התלבושת אינה חשובה, והמנגינה (המכונה su Sonu בשפה הסרדית) היא המסיכה האמיתית.
נקישות התוף המקומי (Su tumburinu), העשוי עבודת יד מעור כבשים, תבניות גבינת הפיקורינו המקורית, דליי חליבה העשויים שעם מקומי וכלי קיבול לאגירת חיטה או לניפוי קמח, מתערבבות עם משרוקיות Su pipiolu, משולשי ברזל Su triangulu וכלי מיתר מקומי Su tumborro| לכדי תזמורת תוססת.
אנשים מיוחדים (sos intinghidores) מציירים צלבים על מצחי המשתתפים באמצעות פקקיי שעם שרוף. בובת מלך בשם Zizzarone עוברת ברחובות העיר, עד שנשרף כליל ויחד עם קול פעמונים מסמנים את סופו של הקרנבל ותחילת הצום.
השחקנים והצופים משתלבים יחד
קרנבל ססגוני במיוחד מתרחש בעיר אוריסטנו Oristano, במערב האי, כאירוע רכיבה ייחודי ומרהיב Sartiglia. הדמות המרכזית, מלך החגיגה, הינה פרש הלבוש באופן ססגוני (Su Componidori).
בעלי הסוסים דוהרים ברחובות הצרים של מרכז העיר, ומנסים לשפד כוכב כסף אשר נתלה על פני הנתיב שלהם בחרבותיהם. לאחר מכן, ממשיכים עם אקרובטיקת סוסים ומופעים מרהיבים על סוסים.
בסרדיניה לא צופים בקרנבל, אלא משתתפים בו, ואנשים הלוקחים חלק בקרנבל סרדיניה הופכים לחלק פעיל מהחגיגה. השחקנים, בתיאטרון סאטירי זה, והצופים משתלבים יחד.
קרנבלים בניחוח צרפתי
כל שנה בין חודש פברואר לחודש מרץ נצבעת ניס בצבעוניות קסומה, בפרחים ובובות ענק המציפים את העיר ואת טיילת החוף. כל שנה נבחר נושא מרכזי לתהלוכה המרכזית בקוט ד'אזור הלא זו הריביירה הצרפתית.
במהלך חודש פברואר נחגגים מיטב הקרנבלים בעולם, שהמפורסם מכולם הוא הקרנבל בברזיל עם ריקודי הסמבה ונערות שחומות חצי עירומות מפזזות בקצב המוסיקה. באירופה קרנבלים ידועים הם קרנבל המסכות בוונציה , הקרנבל בבאזל, בקלן, בניס, ובספרד.
עם התפשטות הנצרות הקרנבלים מקבלים תפנית דתית נוצרית והחגיגה היא של הימים האחרונים לפני תחילת צום הלנט, אותם 40 ימי תענית מאכילת בשר (carne) לפני חג הפסחא הנוצרי.
אלה הם ימים של חגיגה ושמחה שמיד לאחר מכן מתחילה תקופת התענית הארוכה. הצום שהיה נהוג בעבר הוחלף וכיום נמנעים רק מאכילת בשר באותם 40 ימים . בימי הצום מכפר הנוצרי על חטאיו ולכן לפני תחילתו הוא פורק כל עול, מתחפש, שותה לשוכרה, זולל ולאחר מכן מתנזר.
הקרנבל בניס הוא אחד הוותיקים באירופה, משנת 1873, ובמהלכו בוחרים את "מלך ומלכת הצוף" של פרחי האזור. הקרנבל קיבל אופי ייחודי משלו , שכן בניס ישימו דגש על שימוש בפרחים , בעיקר המימוזה שמסמל את סיום החורף ופתיחת עונת האביב.
ההכנות לקרנבל מתקיימות במשך תקופה ארוכה שבה תושבי המקום עוסקים בשזירת פרחים ומעצבים אותם ביצירתיות וכך תראו את הזרים מגוונים בפרחים כמו מימוזה, גרברות וליליות.
בנוסף גם מעצבים את תלבושות המשתתפים בפאר רב וגם את הפלטפורמות של הקרנבל שעליהן מציבים את נערות הקרנבל שתפקידן לזרוק על הקהל ממבחר הפרחים.
כל שנה נבחר נושא חדש לתהלוכה והבובות הענק שמתנפחות מייצגות את הנושא שנבחר. אל אלו נוספות גם דמויות ענקיות של בובת מלך ומלכת הקרנבל אשר ניצבים על פלטפורמות מקושטות עם פרחים ומובלים בראש התהלוכה.
מלכת הקרנבל הנבחרת היא תמיד צעירה ויפה, חייכנית ושמחה, חייבת להיות בת העיר ניס וגילה בין 18 ל 25 . זו מחוייבת להיות על הפלטפורמה כשעל ראשה כתר המלכות ולהשתתף באינספור תהלוכות ואירועים.
15 ימים ולילות של חגיגות
כמו כן בתקופת הקרנבל נערכים "קרבות פרחים" במהלכם עוברות עגלות עם ערמות פרחים ונערות יפות זורקות על הקהל פרחים לאורך חוף הים ( Promenade des anglais). אמני רחוב מופיעים בכל כיכר, ומתקיימת סדנה להכנת בובות קרנבל ומסכות במשך תקופת הקרנבל.
התהלוכות עוברות ביום ובלילה ומשתתפים יותר מאלף זמרים, רקדנים ונגנים המגיעים מכל העולם. החגיגות נמשכות כ 15 ימים ולילות וכל העיר לובשת חג.
תהלוכות פרחים מתקיימות גם בעיר הסמוכה בריביירה הצרפתית מנטון, שם מתקיים "קרנבל הלימון". וזה רעיון הקרנבלים בכל העולם: לקחת אירוע מקומי הנטוע בתרבות ימי הביניים הקשור לטבע או לתרבות ולפוליטיקה ולשזור סביבו את רעיון הקרנבל.
ובין שמחה לששון, מבקרים במוזיאונים, בעיירות הבל אפוק, בשוקי הריביירה המיוחדים ונושמים אויר קרנבלים ואוירה מיוחדת של חוף התכלת הצרפתי. שילוב מנצח.
קרנבל פטראס - מלך הקרנבלים של יוון, ושל אירופה כולה
קרנבל פטראס, על שם העיר השלישית בגודלה ביוון והגדולה ביותר בפלופונז , נחשב לאחד הקרנבלים החשובים, הצבעוניים, החגיגיים של יוון ויש האומרים של אירופה כולה.
יש הקושרים אותו לחגיגות הפגאניות לאל דיוניסוס ויש המחברים אותו לתהלוכות הנוצריות, אבל תשאלו את היוונים והם יבטלו כל אלו בתנועת הראש היוונית הידועה "אוחי" (לא), או אם לתרגם זאת למשפט שלם - "לא, מה פתאום לא היה ואין קשר לכל אלו".
תשאלו את היוונים והם יספרו לכם כיצד הבורגנים האירופאים של פטראס, אי אז במאה ה-19 שהתבססו בעיר הנמל אחרי מלחמת העצמאות היוונית, הביאו איתם לעיר את תרבות החגיגות והנשפים.
עיר הנמל הגדולה, שהייתה בקשרי מסחר הדוקים עם איטליה, הוסיפה את אווירת הקרנבלים, ובמיוחד את מסורת קרנבל המסכות של וונציה, לתרבות החגיגות והמוסיקה היוונית. תוסיפו לזה את שמחת העצמאות של היוונים בתקופה של אחרי 400 שנות כיבוש תורכי וקיבלתם את אחת החגיגות הססגוניות והסוחפות של אירופה.
בורגני פטראס נהגו לממן בנייה של מיצגים על גלגלים ובכך מיסדו את התהלוכה הצבעונית המהווה את אחת האטרקציות המרכזיות של הקרנבל.
לתהלוכה מצטרפות מסורות נוספות כמו החיפוש הקבוצתי אחר המטמון היוקרתי, תהלוכות קבוצתיות, מסיבות אל השעות הקטנות של הלילה, תהלוכת לילה ואפילו תהלוכה של ילדים. מיצג תרבותי, אמנותי, יווני חגיגי שאסור לפספס.
השתתפו בהכנת הכתבה: גיל ברזילי, ד"ר גבי זהר, נעה רגב
רוצים לטייל איתנו בקרנבלים באירופה? לחצו כאן
בשיתוף החברה הגיאוגרפית