מפגש קסום: טנגו עם מנטה
את הפעם הראשונה שבה פגשתם מנטה לא תוכלו לשכוח לעולם. תנועות כנפיה המפלחות את האוקיינוס משוות לה הילה מלכותית ורושם חזק של מפגש עם אחד מהענקים המסתוריים והקסומים ביותר של הים. נעים להכיר, מנטה-ריי
בשיתוף החברה הגיאוגרפית
המנטות הן יצורים עדינים ועוצמתיים, אינטליגנטיים וסקרנים, ידידותיים לצוללים ולדגים אחרים, ולכן אין זה פלא שהן אחד מבעלי החיים האהובים ביותר אצל מרבית הצוללים בעולם. אך לא תמיד היו אלה פני הדברים. בימי קדם, יוחסו למנטות כוחות על ומניעים מרושעים. יורדי ים הדביקו להן את הכינוי "דג-שטן" על שום ה"קרניים" הבולטות בחזית ראשם. הם האמינו שהמנטות מתגנבות אל הספינות בלילות, טורפות את הדגים בסביבתן, מושכות את העוגנים אל המעמקים או חותכות בשיניהן את החבלים המחוברים אליהם. למראה מנטות מזנקות מן המים, תופעה מרתקת ומרהיבה, היו הספנים מתמלאים באימה. בתרבויות עתיקות אחרות נחשבו המנטות לקדושות והיו למושא הערצה, במיוחד בזכות גודלן המרשים וכוחן. למעשה, עד היום הן סמל לאציליות ולעוצמה.
אם נתבונן במנטה בצורה מדעית, נגלה שהיא לא שד ולא מלאך, כי אם קרובת משפחתו של הכריש. המנטה היא ממחלקת דגי הסחוס והנציגה הגדולה ביותר לסדרת העל של הבטאים (הכוללת גם את הסטינג ריי, הגיטרן, האיגל ריי, המובולה ועוד יצורים ימיים בעלי "כנפיים"). מעבר לסיווגה הטקסונומי, מדובר בדג יפהפה שכל מפגש עמו מתחת למים משרה אושר מתפרץ בלתי מוסבר, הגורם להתמכרות – ראו הוזהרתם.
"ציידי" המנטות
צוללים ואוהבי ים רבים מחפשים אתרים בהם ניתן לצפות במנטות ושואלים את עצמם היכן יש את הסיכוי הטוב ביותר לפגוש בהן? ובכן – מאחר והמנטות הן כאמור הדגים הכי אינטליגנטיים בים - אין פלא שהן עושות בחכמה ובוחרות לחיות באזורים שבהם המים חמימים ונעימים, בימים טרופיים וסוב טרופיים, עם טמפרטורה של 20 מעלות לפחות. עבור צוללים או משנרקלים שמבקשים לצלול עם מנטות, מדובר בתנאים שהם בבחינת פינוק.
מדינות שנמצאות באזורים הרלוונטיים ובהן תרבות הצלילה מפותחת, כמו אינדונזיה, פלאו והאיים המלדיביים, השכילו לאסור על ציד מנטות שבעבר היה נפוץ בשל חשיבות הזימים שלהן ברפואה הסינית. על ידי שימורן, מדינות אלה מושכות אליהן תיירות צלילה וים. באיים המלדיביים – מדינת איים קטנה באוקיינוס ההודי דרומית-מערבית לסרי-לנקה, הצליחה להתפתח אוכלוסייה מקומית מכובדת ביותר שמונה כ-5,000 פרטים של המין מנטת השונית. יעד זה נחשב ל"הוט-ספוט" של מפגשי מנטות במגוון מצבים.
מה בין ריקוד המנטות, היגיינת הפה ומפות קוגניטיביות במוח?
אתרים מסוימים זוכים לביקורים תדירים וארוכים יותר של מנטות, החוזרות אליהם באופן קבוע ועקבי במשך השנים. אתרים אלו מכונים "מנטה-פוינט", ובהם חוויית המפגש עם המנטות היא עוצמתית ביותר. כאן ניתן לצפות בהן פוערות את הלוע ומתנקות בעזרת דגי נקאי שחודרים דרך פיהן אל בין הזימים וזוללים את שאריות המזון משיניהן ומעורן. מאחר שלצורך תחלופת החמצן בגופן, המנטות חייבות להיות בתנועה מתמדת (גם בלילה), הן מרחפות מעל "תחנות הניקוי" באיטיות, חולפות על פני דגי הנקאי הנמרצים ויוצאות לסיבוב נוסף. המנטות ממפות במוחן את האתרים האלו ויודעות לשוב אליהם כל אימת שמזדמן להן להיות באזור.
לעתים ניתן לצפות באתרים אלה במנטות רוקדות ועושות "סלטות" - עם עצמן, בזוגות או בחבורות קטנות. בדרך כלל פעולה זו נועדה להזנה. פיה של המנטה ממוקם בקדמת ראשה. גודלו כשליש מאורך מוטת כנפיה והיא גורפת אליו מזון תוך כדי תנועה. המים שנכנסים אל הפה הפעור מסתננים ויוצאים בחזרה דרך הזימים. סנפירי הראש, שבשגרה מגולגלים כדי שלא להפריע, נפרשים ומכוונים לפה את זרם הפלנקטון החולף - אורגניזמים זעירים שנסחפים עם הזרם. מבין מגוון המנות, המנטה מעדיפה את הסרטנונים הקטנים, ביצים ופגיות.
במקומות מסוימים ניתן לצפות בתופעה חברתית מרתקת בה כמה מנטות משתפות פעולה ושוחות במעגלים ליצירת זרמים בכיוון שחייתן. כך הן מרכזות את הפלנקטון בעמוד המים המרכזי ועושות סעודה משפחתית - תוך שהן מתגלגלות אחורה במחול מהפנט.
טביעת הבטן
כשם שאין שני אנשים זהים כך לא תמצאו שתי מנטות זהות. על בטנן של המנטות מופיעה תבנית כתמים ייחודית, שאין שנייה לה בעולם. לא מדובר בכתמים "נרכשים" – שגם להם תפקיד חשוב בזיהוי, אם כי בכתמי לידה חד-פעמיים שאינם משתנים במרוצת חייה של המנטה. לצורך ניטור קהילת המנטות העולמית למען שימורן, קרן המנטות העולמית יזמה את פרויקט ID The Manta, במסגרתו היא קוראת לצלמים שיש בידיהם תמונות של מנטות מלמטה, לשלוח אותן בצירוף שם האתר, התאריך והשעה שבה היא צולמה, ובכך לעזור באיסוף המידע על האוכלוסייה. שיטה זו של מדע אזרחי הביאה לגיבוש החלטות מרחיקות לכת במלדיביים, כמו הכרזה של אונסק"ו על קבוצת איים במלדיביים כשמורת ביוספרה עולמית והוצאה אל מחוץ לחוק של ציד מנטות ודיג באזורי המחייה שלהן.
ענקית, חזקה ופגיעה
כמו בעלי חיים גדולים נוספים, המנטה, למרות היותה דג, משריצה רק וולד אחד בכל פעם לאחר הריון של כשנה. עובדה זו מכתיבה קצב התרבות מתון שעומד בתחרות מתמדת עם קצב ההכחדה. בנובמבר 2011, ארגון IUCN הכריז על מנטת הענק כ"מין פגיע" עם סיכוי להפוך למין נכחד. בתוך כך חל איסור בינלאומי על ציד מנטות ומדינות רבות אוכפות אותו במימיהן.
אחד המניעים לשימור המנטות הוא כלכלי – במדינות רבות כמו אינדונזיה, הגיעו למסקנה שמנטה חיה שווה הרבה יותר ממנטה מתה, פשוט ככה! בעוד שגופת מנטה נסחרת בשוק בכ-500$, מנטה חיה מכניסה בימי חייה כמעט פי 10 לקופת המדינה, בתחום התיירות.
איך פוגשים אותן?
מנטות נמצאות באזורים שונים בעולם, לרוב בקרבת שונית האלמוגים או איים בולטים באוקיינוס. אל האתרים בהם הן נמצאות מגיעים לרוב בהפלגה - או בהפלגה יומית או ב"ספארי צלילות" של מספר ימים, שבמהלכו צוללים באתרים מגוונים וביניהם "מנטה פוינט". באתרים האלה הצוללים פשוט יוצרים מעגל באזור האהוב על המנטות ומחכים לבואן. כשהן מגיעות – צפויה חוויה מדהימה של מפגש שנמשך לרוב כ-30-40 דקות. במהלך המפגש הצוללים מנסים שלא להפריע להתנהגותן הטבעית של המנטות ופשוט ליהנות ממופע טבעי, קסום ועוצר נשימה.
רוצים גם אתם לחזות במנטות המופלאות? לחצו כאן
בשיתוף חברה הגיאוגרפית