אל נופי האינסוף: מסע בסיביר ומונגוליה
לטייל באחד ממפגשי התרבויות המרתקים בעולם, לגעת בהיסטוריה עתיקה ולשוט במים קדושים. טיול חדש לסיביר, הלא היא רוסיה האסייתית, ומונוגוליה, ארץ הנוודים הסמוכה
בשיתוף החברה הגיאוגרפית
עבור רובנו, סיביר מתחברת לקור מקפיא והגליית אסירים, אבל למעשה מדובר באיזור יפהפה, מלא באוצרות טבע ונופים מדהימים. אחד מהם, אגם בייקל, הוא לא רק האגם העמוק והעתיק בעולם, אלא אף נחשב קדוש בעיני עמי האזור. לראיה, ג'נגיס חאן, שליט מונגוליה, איים להרוג כל מי שיזיק לאגם או לנהרותיו. דן גזית, מדריך בחברה הגיאוגרפית, התארח באולפן ynet וסיפר לנו על חבל הארץ המדהים שנקרא רוסיה האסייתית ועל מונוגוליה, ארץ הנוודים הסמוכה. צפו:
כשחושבים סיביר חושבים שממה וקור, אז למה לטייל דווקא לשם?
גזית מסביר כי גם בסיביר יש קיץ, אמנם קצר יחסית אבל מדובר בקיץ ירוק ויפה. בנוסף, בסיביר יש מפגש תרבויות מעניין של מזרח ומערב. "לאורך רוב ההיסטוריה היו שם שבטים אסיאתים של נוודים. הרוסים הגיעו רק לפני בערך 400 שנה ומאז יש לנו שם איזשהו כור היתוך של עמים אסיאתים עם רוסים, תרבויות, מגוון דתות".
איך נראים היישובים בסיביר?
"היישובים, בגדול, הם יישובים מודרניים. יש ערים של מאות אלפי אנשים. העיר המרכזית באזור אגם בייקל, נקראת פריז של המזרח. יש בנוסף גם כפרים קצת יותר מסורתיים אבל בגדול זה חברה מודרנית היום".
מה מיוחד באגם בייקל?
גזית אומר כי באגם בייקל יש המון דברים מיוחדים. אגדה מקומית של תושבי האזור אף מספרת שלפני אלפי שנים האדמה רעדה, נוצר בקע וממנו יצאו להבות ששרפו הכול מסביב. האנשים התחננו לאלים בשפתם "באי, קל!" – אש, מספיק! האלים נעתרו להם, מילאו את הבקע במים וכך נוצר האגם. גזית מרחיב ואומר כי הגיאולוגיה עולה בקנה אחד עם האגדה: האגם נמצא בבקע גיאולוגי שהולך ומתרחב. "מדובר באגם הכי עמוק בעולם, הכי עתיק בעולם. יש בו נופים מהממים. הבוריאטים, העם המרכזי באזור, מייחסים לו הרבה כוחות שמימיים. השמאנים של האיזור מתייחסים לסלע באגם בתור המקום הכי קדוש בעולם".
האם יש קשר תרבותי לרוסיה?
"יש, יש יותר בערים הגדולות, וגם יותר במערב האגם. במזרח האגם אנחנו באמת כבר יותר מתקרבים לצד האסיאתי, לתרבויות האסיאתיות ולמונגוליה". את הקשר בין סיביר ומונגוליה, מסביר גזית, אי אפשר לנתק. "האימפריה המונגולית שלטה על כל האיזור פעם, ועד היום, הבוריאטים הם בעצם עם מונגולי שבתרבות שלהם ובדת שלהם ובשפה שלהם הם מאוד מאוד קרובים למונגולים". ככל המתרחקים מסיביר לכיוון מונגוליה, מסביר גזית, מתרחקים גם מההשפעה הרוסית. "מונגוליה גדולה פי שמונים מישראל אבל יש בה רק שלושה מיליון תושבים. ארבעים אחוז מהם גרים בעיר הבירה, כך שבעיקר מה שאנחנו רואים זה נוודים שעדיין חיים באוהלים שלהם, עם העדרים של הפרות והסוסים והעזים והכבשים והיאקים שלהם, ממש כמו לפני אלף ואלפיים שנה".
מה הדברים הכי מיוחדים שרואים או חווים בטיול הזה?
"קודם כל אנחנו רואים נופים יפהפיים. האגם הזה זה אגם עצום, אנחנו נעים בו גם באוטובוס, גם ברכבת, הרכבת הטרנס-סיבירית המפורסמת, גם בסירה. רואים כנסיות יפהפיות, מקדשים בודהיסטים, טקסים שמאניים. ככל שמתקדמים מזרחה ודרומה, ממערב אגם בייקל למזרח אגם בייקל ואז למונגוליה אנחנו בעצם חוזרים אחורה בזמן. אנחנו מגיעים מהתרבות הרוסית, רואים את השילוב שלה עם אותם עמים אסיאתים, עם הבוריאטים, ואז חוצים את הגבול למונגוליה ושם אנחנו כבר ממש נתקלים בשבטים של נוודים, ממש כאילו לא עבר הזמן".
אז מתאים בעיקר למי שרוצה לחזור אחורה בזמן ומחפש עולם חדש?
"וגם למי שרוצה קצת לראות שסיביר זה לא רק מחנות כפייה וקור אלא גם נופים יפים ומפגש מרתק בין תרבויות".
בואו לטייל איתנו בסיביר ומונגוליה
בשיתוף החברה הגיאוגרפית