מסע לנאפולי בעקבות "החברה הגאונה"
הרומאנים הנפוליטניים חרגו כבר מזמן מעבר לכריכת הספרים ועוררו עניין מחודש בנאפולי - הסמאטות, האווירה וגם האוכל. טיול חדש בנאפולי מתחקה אחר החוויות של גיבורות הספרים. צפו
בשיתוף החברה הגיאוגרפית
סדרת הספרים "החברה הגאונה" נמכרה בעשרות מדינות ובמיליוני עותקים. טיול חדש לוקח אתכם למסע בנאפולי בעקבות הגיבורות והמקומות של הטטרילוגיה המוכרת. רענן בן בסט, מנכ"ל החברה הגיאוגרפית, רננה בן ארי וחגית אברון, יוזמות הטיול, הגיעו לאולפן וסיפרו איך מתחילים מסע שכזה ואיך מחברים ספר למקום. צפו
כבר הרבה זמן שטיולים זה כבר לא פשוט גיאוגרפיה, שיט ומוזיאונים
"קודם כל תרבות לגמרי", אומר בן בסט, "כבר הרבה פעמים אנחנו מוציאים טיולים של תרבות, והאמת שהעולם הזה של הספרות הוא עולם שהרבה זמן אנחנו מנסים להבין איך לפצח אותו, ואז פגשנו את רננה וחגית והכל בעצם התחבר כי גם נוצר באמת מוצר שהוא לא טיול קלאסי, אלא באמת חוויה, באמת מסע וגם חיבור כזה שנכנס בין ספר למקום ולאנשים".
איפה מתחיל מסע כזה? איך מחברים ספר למקום?
"קודם כל בלקרוא את הספר, ככה זה נולד", אומרת בן ארי. "חגית ואני קראנו את "החברה הגאונה", סיימנו את הספר הרביעי ובאמת בלי שום מחשבה גדולה נסענו לנאפולי עם בני הזוג שלנו וממש שם ברחובות, בסמטאות, החלטנו לעשות את הדבר הזה. נאפולי בעינינו היא דמות ראשית בספר הזה, לא פחות מלילה ולנה, ובאמת התחלנו לבנות את התוכנית של הדבר הזה. זה מסע של מגורים משותפים בעיר, אנחנו גרות יחד בדירה במרכז ההיסטורי של נאפולי, משם אנחנו יוצאים לעיר וחוזרים לבית ומעבר ללראות את המראות ולאכול את האוכל ולחוות אנחנו גם מדברים על רעיון החברות בין נשים, על כל המורכבות שלו".
איך זה שונה מסתם טיול בנאפולי?
"אנחנו באות מעולמות שונים של כתיבה, של יצירה, של הנחיית קבוצות", מסבירה אברון, "והבנו שיש צורך במסע. אנחנו אומרות מסע כי ההבדל בין טיול למסע זה שבמסע אתה חוזר קצת אחרת והבנו שאנשים כבר שבעים מרק לאכול, לעשות שופינג ולראות אתרים היסטוריים, למרות שגם את זה יש, אלא מחפשים באמת איזשהו משהו עם חיבור אישי, משהו שמתחבר באמת לתרבות, לספרות, וחוץ מזה שחשבנו שזה יהיה נורא נחמד להחיות את הספר. פשוט הדמויות והמראות קפצו לנו כל הזמן במהלך הקריאה וחשבנו שזה יהיה נכון להביא אותם מהמקום הפיזי".
קחו אותי לאיזשהו רגע שבו הדמויות מהספר התעוררו לחיים?
"למשל המנהרה המפורסמת שלילה ולנה עוברות ממנה מהשכונה, רוצות להגיע לחוף הים", אומרת בן ארי. "בעצם הגענו למנהרה הזאת שנראית במציאות הרבה פחות גדולה ומפחידה מאיך שאני דמיינתי את זה בספר. מקום מאוד חשוך עם מלא גרפיטי והומלסים ששוכבים שם וממש דמיינתי את הסצנה הזאת שהן זורקות את בגדי בית הספר בצד והולכות בתוך המנהרה וצווחות ועם כל ההתרגשות".
"כשאנחנו מגיעות לשכונה שבה הכל מתרחש", אומרת אברון, "אז יש שם את הספרייה שבה לילה ולנה לוקחות את הספרים ובעצם מתחילות את המסע המשותף שלהן. לאחרונה השכונה עוברת שינויים בעקבות הסדרה וציירו בעצם באומנות רחוב את שתי הדמויות וכל הבנות מגיעות מהקבוצות ומצטלמות ככה יד ביד ומין רגע מכונן כזה שמחבר באמת בין המציאות לספר ולמקום".
עדיין זו נאפולי ועדיין איטליה ויש אפילו במסע הזה הרבה קולינריה
"כן יש כמה רבדים. קודם כל פוגשים את המתרגם של הספר", אומר בן בסט, "וזה כבר מכניס לעוד רובד של מישהו שחי את הספר ממקום אחר, אוכלים ארוחת ערב בבית של מישהו, מרגישים את נאפולי באמת ממקום אחר, ממקום של "בוא נהיה רגע אנשי נאפולי", גם נתחבר גם דרך הבנות. לא חייבים לסמן וי על כל דבר אלא באמת לחוות את העיר הזאת ממקום אחר, שהספר בעצם עוזר לנו לצאת קצת מהמסלול הרגיל.
בשיתוף החברה הגיאוגרפית