לגלות מחדש את מוזיאון מגדל דוד
ירושלים חוגגת 50 לשחרורה ומוזיאון מגדל דוד שיחגוג בקרוב 30 שנה להקמתו משנה את פניו. כניסה חדשה משער יפו, חיבור במנהרה לממילא ועוד מספר חידושים יפים מחכים לכם בביקור הבא בבירה
לקראת שלושים שנה להקמתו, מוזיאון מגדל דוד יעבור מתיחת פנים: במסגרת פרויקט התחדשות ענק יוקם מערך כניסה הצמוד לשער יפו, והמוזיאון יתחבר לקניון ממילא באמצעות מנהרה.
בנוסף, המוזיאון יכפיל את שטחי התצוגה שלו ויכלול גם את בית המרחץ העתיק, שהתגלה מתחת לשער יפו, וכן מבנה ה"קישלה" - מתחם הכלא המנדטורי בו התגלו שרידים ארכיאולוגים מארמון הורדוס ומתקופת המלך חזקיהו. "מגדל דוד יהפוך לגשר שמחבר בין מזרח למערב ומהווה מבוא לסיפור ההיסטורי של ירושלים ולהיכרות עם העיר כולה", כך מספרת אילת ליבר, מנהלת המוזיאון.
המוזיאון ממוקם במצודה מימי הביניים הסמוכה לשער יפו, והפך לאחד הסמלים המזוהים עם העיר העתיקה. הוא מספר את סיפורה של העיר ירושלים, המתפרס על פני 4,000 שנה, שכולל מיצג אור-קולי מרשים על חומות המצודה.
כיום הכניסה למצודה היא דרך שער הפונה לרחוב הפטריארכיה הארמנית. במסגרת הפרויקט תיפתח כניסה חדשה הצמודה לשער יפו. כדי לא לפגוע בחזית שער יפו, המיועדת לשימור, כל מבנה הכניסה יהיה עשוי מזכוכית. משרד האדריכלים קימל- אשכולות נבחר לתכנן את הפרויקט וחברת PENTAGRAM מלונדון עתידה לעצב את התצוגה החדשה.
מעבר לשיפוץ הכניסה וחידוש התצוגה, יתווספו למוזיאון שטחים חדשים בעיר העתיקה. לפני מספר שנים נערכו חפירות מתחת לשער יפו, בהם התגלה מבנה גדול מהתקופה הביזנטית, וכן אמת מים עתיקה המחברת לבריכת ממילא ואורוות שלמה. כעת החפירות יעברו שימור ויהיו נגישות לציבור בזכות מנהרה שתחבר את החפירות והמוזיאון למדרחוב ממילא הפופולארי.
עלות הפרויקט מוערכת ב-130 מיליון שקל, שרובם יגיעו מתרומה נדיבה של קרן קלור ישראל, ויתר המימון צפוי להגיע ממשרדי התיירות, ירושלים ומורשת, הרשות לפיתוח ירושלים והקרן לירושלים. המוזיאון יישאר פתוח לקהל גם במהלך העבודות העתידות להמשך כ-3 שנים.
"מגדל דוד מספר את ההיסטוריה שלנו בירושלים ומהווה מקום חשוב בו כל מבקר לומד אל הקשר שלנו לארץ ישראל ולירושלים. התחדשות המוזיאון היא נדבך נוסף בהיסטוריה של מגדל דוד ושל ירושלים", כך ראש העיר ירושלים, ניר ברקת.
בנוסף, זאב אלקין, השר לירושלים, מורשת והגנת הסביבה מוסר כי "מוזיאון מגדל דוד הוא מהאתרים החשובים והמשמעותיים ללימוד ההסטוריה והמורשת של ירושלים. המשרד תומך ולוקח חלק פעיל בהרחבתו של המוזיאון כחלק מפעילות המשרד לפיתוחה וחיזוקה של ירושלים שאנו חוגגים היום יובל לאיחודה".