התיירת ה-3 מיליון בישראל? תלוי את מי שואלים
בשבוע האחרון היה קשה להתעלם מכך שהיום, יום שלישי, התייר השלושה מיליון מגיע לישראל והוא יזכה בחופשה בחינם בארץ. בדיקה העלתה שה"חגיגה" הזאת התקיימה גם ב-2010 וציינה בדיוק את אותו מספר. איך זה קורה והאם מדובר בתרגיל שיווקי של משרד התיירות? תלוי את מי שואלים. תגובת המשרד: "יש הבדל בין תיירים למבקרים"
מכירים את הסצנה המפורסמת בסרטים אמריקנים שבה מגיע אדם לקופות בסופר וישר נוחתים עליו עשרות בלונים, כל העובדים מריעים וחוגגים והלקוח נהנה מקניות בחינם רק בשל המזל שהתמזל לו להיות הלקוח המיליון, האיש הנכון בזמן הנכון? אז זה מה שניסה משרד התיירות לעשות היום כאשר חגג בענק לתיירת השלושה מיליון במספר, שהגיעה לנתב"ג לפני כמה שעות. אבל האם משמעו של דבר שאכן עד היום הגיעו ארצה בדיוק שלושה מיליון תיירים? תלוי מי השר שעומד בראש המשרד.
הבוקר (יום ג') נחת בישראל התייר השלושה מיליון, או יותר נכון התיירת השלושה מיליון. איוואנה אייזק שמהּ, והיא הגיעה מרומניה בטיסה של חברת הלואו קוסט ההונגרית וויז אייר יחד עם בן זוגה, מיהאי גיאורגסאי, שהוא, בעצם, התייר השלושה מיליון ואחד. בשבוע הקרוב ייהנו השניים מחופשה חינמית בארץ על חשבון משרד התיירות.
שר התיירות יריב לוין קיבל את פניה של אייזק הבוקר ואמר כי "חציית קו התייר השלושה מיליון השנה ושבירת שיא כל הזמנים בכניסות תיירים לישראל הן יום חג ונקודת ציון היסטורית. אנו פורצים את מחסום השלושה מיליון ועתידים לסיים את השנה בהישג אדיר שטרם נראה כמותו מקום המדינה".
הזוג בר המזל מרומניה התקבל בשדה התעופה בטקס חגיגי שכלל שטיח אדום, פרחים ובלונים. שר התיירות העניק לאייזק תעודה המציינת את היותה התיירת השלושה מיליון של מדינת ישראל לשנת 2017. השר לוין ומנכ"ל המשרד אמיר הלוי ליוו את בני הזוג הנרגשים ללימוזינה מפוארת, שהסיעה אותם לחופשת החלומות בחסות משרד התיירות.
ותודה לשיר אלמליח
במשרד התיירות הסבירו כי הופתעו מאוד מהגידול העצום שחל בחודשים האחרונים במספר התיירים שהגיעו לישראל. השר לוין טען כי יש לזקוף חלק מההצלחה לזכותה של הדוגמנית שיר אלמליח, שהשתתפה לפני שנה בקמפיין של משרד התיירות ומשתתפת בו גם השנה.
השר אולי קצת שכח או שהוא מתעלם מהעובדה שכל פעולות השיווק של משרדו לא היו מצליחות אלמלא ישראל הייתה נהנית כבר שלוש שנים, מאז מבצע צוק איתן, מאחת התקופות הרגועות ביותר מבחינה ביטחונית, וזאת בשעה שערים מרכזיות באירופה סופגות פיגועי טרור קשים ביותר.
ודאי גם אתם שמתם לב לפרסומות של משרד התיירות בכלי התקשורת השונים, שספרו את השעות והדקות לקראת הגעתו המרגשת של התייר השלושה מיליון. אך האם באמת מדובר בנתון מדויק, או בתרגיל שיווקי - מוצלח יותר או פחות, לשיקולכם - של המשרד?
מי שיחטט בארכיון של כלי התקשורת יגלה כי אין זו הפעם הראשונה שמגיע לישראל "התייר השלושה מיליון". למעשה, לפני שבע שנים בדיוק חגג שר התיירות דאז, סטס מיסז'ניקוב, את בואו לישראל של התייר השלושה מיליון, וגם התייר ההוא זכה בחבילת פינוק ממשרד התיירות.
ליתר דיוק אז העדיפו במשרד התיירות לחגוג את בואו של התייר השלושה מיליון ואחד. בר המזל היה אז הכומר חומבר אראוג'ו מברזיל שנבחר כבר לפני הגעתו בהגרלה, ובטקס הוא קיבל חנוכיה מעוצבת והזמנה לחופשה של שישה ימים בישראל במימון משרד התיירות וגורמי תיירות בארץ, בדומה מאוד לפרס שניתן גם השנה.
אז איך יכול להיות שפעמיים נשבר "שיא כל הזמנים" של שלושה מיליון תיירים? התשובה לכך היא פשוטה: הכול תלוי בהגדרה של משרד התיירות למילה "תייר" ובנתונים שאליהם מתייחס המשרד בפרסומי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
בשונה מהנעשה בארצות אחרות, בדו"ח החודשי של הלשכה מתפרסמים שני נתונים: האחד הוא מספר המבקרים בישראל והאחר הוא מספר התיירים. מה ההבדל? מספר המבקרים מתייחס לכל מי שהגיע לישראל עם דרכון זר (למעט בעלי אשרת עבודה). מספר התיירים מתייחס למי שנשאר בישראל יותר מיממה אחת.
כלומר, אם נבדוק את נתוני הלמ"ס לחודשים ינואר-ספטמבר, נראה שהגיעו לישראל כ-2.7 מליון מבקרים בסך הכול, מהם כ-2.54 מיליון תיירים ועוד כ-165 אלף תיירי יום. תיירי יום הם כאלה המגיעים באוניות, יורדים לחוף, מטיילים בישראל ובלילה עולים לישון באונייה, גם אם היא מפליגה רק למחרת. תיירי יום הם גם מי ששוהים בשארם א-שייח בסיני, למשל, ונכנסים לישראל לביקור בן יום אחד. לקטגוריה הזאת נכנסים גם תיירים שמגיעים בטיסות ישירות לאילת (שמסובסדות על ידי משרד התיירות) ומשם ממשיכים לעקבה או למלונות בשטחי הרשות הפלסטינית, וגם תיירים שמגיעים לנתב"ג מאנטליה כדי לערוך טיול יום בישראל.
כשמיסז'ניקוב היה שר התיירות, הוא החליט כי תיירי היום הם תיירים לכל דבר, כלומר מבקרים ותיירים - חד הם. לפיכך, כבר בחודש נובמבר 2010 הגיעו מבחינת משרד התיירות מעל לשלושה מיליון תיירים.
לו משרד התיירות בראשותו של מיסז'ניקוב היה מתייחס למספר התיירים בלבד, ללא תיירי היום, מיסז'ניקוב לא היה זוכה לראות את התייר השלושה מיליון גם בסוף שנת 2010, שכן אומנם ביקרו בה כ-3.5 מיליון מבקרים, אבל מהם 2.8 מיליון תיירים בלבד.
במשרד התיירות כיום לא ממש סופרים את תיירי היום (למרות שהם מוציאים לא מעט כסף על קניות בישראל ובעיקר בבורסות לתכשיטים ויהלומים). לכן, בעוד שכבר באמצע חודש אוקטובר הגיעו לישראל מעל לשלושה מיליון מבקרים, התייר השלושה מיליון (ללא תיירי היום) נרשם רק היום.
מה הוא תייר בעצם והאם הכל עניין של כסף?
מכל ים המספרים וההסברים האלה כדאי לדעת שתיירים הם לא רק כאלה שבאמת באים לחופשה או לטיול בישראל. למעשה, כל מי שמגיע לישראל עם דרכון זר (למעט כאלה עם אשרת עבודה) מוגדר כתייר ונכנס לסטטיסטיקה. זה כולל חיילים של הכוח הרב-לאומי, סטודנטים זרים שבאים ללמוד באוניברסיטאות בארץ, בחורי ישיבות מארה"ב שבאים ללמוד תורה בחצרות האדמו"רים בבני ברק או בירושלים, בעלי דרכונים זרים שעוברים במעבר אלנבי ונוסעים לבקר בשטחי הרשות הפלסטינית וגם תיירים שמגיעים מאירופה לאילת, שוהים בה יומיים, יוצאים לביקור של כמה ימים בירדן ושבים לישראל ונספרים פעם נוספת.
תגובת משרד התיירות ל-ynet בנושא הספירות השונות היא כי "ב-2010 כללו בהכרזת הספירה תיירים שלנים ביחד עם תיירי יום, שבאים ויוצאים באותו יום (ביחד הם מכונים 'מבקרים'). היום אנחנו חוצים את השלושה מיליון שרק לנים ('תיירים'). זה משמעותי, כי כל אחד מהם משאיר בארץ בממוצע 1,500 דולר, לעומת תיירי יום שמשאירים 200 דולר".
בעולם זה קצת שונה. בארה"ב, למשל, כל מי שנכנס למדינה, למעט כאלה שמגיעים כמהגרים, נחשב למבקר (Visitor), ואין הפרדה בין מבקר חד-יומי ובין מבקר שמגיע לתקופה ארוכה יותר. הרישום של המבקרים נעשה על פי טופס I-94 שממלאים במטוס ומגישים לפקידי ביקורת הגבולות בכניסה למדינה, ומאותו רגע נכנסים לסטטיסטיקה. ואם רוצים להיות ממש דקדקנים, ממתי בדיוק חיילי כוח האו"ם, בחורי הישיבה שמגיעים לישיבות או הסטודנטים הם תיירים? אז למה אצלנו יש הפרדה כזו? ככה. ממש ככה.