ברלין לונדון ופריז: האם באמת הכל סגור בראשון?
על רקע סערת חוק המרכולים קפצנו לביקור אירופי כדי להבין את תמונת המצב בימי ראשון. האם גם שם הכל סגור כפי שאמרה בתחילת השבוע השרה מירי רגב? ברלין, לונדון, פריז ועוד - לפניכם כל הפרטים על מתי אפשר או אי אפשר לעשות קניות בערים הגדולות באירופה
"מה שטוב באירופה יהיה טוב כאן", כך טענה השרה מירי רגב בתחילת השבוע באולפן ynet בהקשר של סערת חוק המרכולים. "מי שנוסע לברלין, ללונדון ולפריז יודע שביום ראשון אתה לא עושה קניות. אז מה שטוב שם יכול להיות גם טוב כאן", ענתה רגב כתגובה לכך שישנן רשויות מקומיות בארץ בהן יש רצון שבתי המסחר יהיו פתוחים גם בשבת כמו תל אביב, גבעתיים ורמת גן.
אז החלטנו לקפוץ לאותן ערים שהוזכרו על ידי השרה רגב ולערים גדולות אחרות באירופה, כדי להבין מה באמת המצב שם בימי ראשון מבחינת בתי עסק, מרכולים, חנויות, מסעדות וכדומה. רמז: ברוב המקרים תוכלו לעשות קניות ובשפע.
ברלין
נראה שהעיר, שכל כך אהובה על הישראלים במשך שנים, צועדת לכיוון של שינוי. אומנם כיום רוב מקומות הבילוי והקניות סגורים בימי ראשון אבל יש לא מעט יוצאים מן הכלל והמקרים האלו, הכביכול חריגים, רק הולכים וגדלים.
"באופן כללי קניונים, חנויות ומרכולים סגורים בימי ראשון, מצד שני המסעדות בדרך כלל כן פתוחות למשל: The Bird ו-Blockhouse. ויש גם כמה שווקים שפתוחים במיוחד בימי ראשון כמו: mauerpark, 17.juni ו-boxhagener", כך מספרת שירן פאר (35) שגרה בעיר ארבע שנים.
דבר נוסף שמתקיים בברלין הוא ימי ראשון ספציפיים שבהם הכל פתוח. ישנם שמונה ימי ראשון בשנה שנבחרים מראש ובהם חלק מהקניונים ומהחנויות וגם חלק מהמרכולים פתוחים - כל פעם זה קצת אחרת. בנוסף, יש מרכולים בודדים שתמיד פתוחים בראשון.
"מבחינת חנויות יש תאריכים שבהם מותר לכל החנויות להיות פתוחות בראשון אבל כל חנות מחליטה לעצמה אם להיות פתוחה בתאריך הזה או לא ואין רשימה קבועה - זה משתנה כל פעם", כך לדברי פאר. התחבורה הציבורית פועלת כרגיל בימי ראשון הן מבחינת אוטובוסים וגם הרכבת התחתית.
לונדון
להבדיל מברלין בלונדון כמעט הכל פתוח בימי ראשון. עומר (34) שגר בעיר תשע שנים מספר לנו שכל החנויות, בעיקר ברחובות הראשיים במרכז העיר אך גם באזורי קניות אחרים, פתוחות בראשון. שעות הפתיחה שלהן הן מ-12:00 עד 17:00 לעומת יתר השבוע שאז הן פתוחות מ-10:00 עד 21:00.
במילים אחרות, אם אתם באים לביקור בעיר והחופשה שלכם יוצאת על יום ראשון אין לכם סיבה לחשוש שתפספסו איזה סייל או סתם שיטוט קניות. ב"אוקספורד סטריט", "ווסט אנד" וקניוני "ווסטפילד" – תמצאו שהכל פתוח ביום ראשון.
פריז
סימון (70) שגרה בעיר מעל ל-30 שנה מספרת כי מצד אחד רוב העיר אכן סגורה בימי ראשון, מבחינת מרכולים ומרכולים אבל חנויות המאפה, הכה חשובות לצרפתים וגם לתיירים, הלוא הן הבולנג'רי - כן פתוחות בראשון.
"בכל אזור בפריז יש לא מעט חנויות בולנז'רי (שמוכרות בעיקר בגטים ומאפים לצד קפה ושתייה קלה) וביניהן יש מין הסדר מי פותח בימי ראשון ומי לא כדי שלא יהיה מצב שהכל יהיה סגור ברחוב או באזור מסוים", מסבירה סימון ומוסיפה כי מדובר בחצאי ימים, כלומר מהבוקר עד שעות הצהריים של אותו יום ראשון.
באזורי התיירות המרכזיים בפריז כמו שדרת השאנז אליזה ורובע המארה כן תמצאו בתי עסק רבים כולל חנויות הלבשה, הנעלה ובוטיק לצד מסעדות, בתי קפה ומרכולים אשר פתוחים גם בימי ראשון.
מבחינת חנות שמתפקדת כסופר - ישנה רשת קטנה שקוראים לה פרנפרי (Franprix) והיא כן פתוחה בראשון. מעבר לכך, תושבי העיר שהם אינם צרפתים נוצרים לא מחוייבים למדיניות הסגירה בראשון. כך שתוכלו למצוא לא מעט מרכולים פתוחים בראשון, לרוב הם יהיו בבעלות ערבית ולעיתים גם יהודית, כך לפי סימון. מבחינת תחבורה ציבורית ומטרו - פועלים כרגיל רק בצורה יותר מצומצמת בגלל שיש פחות תנועה.
ברצלונה
בברצלונה, קצת בדומה לברלין, העיר בעיקרון סגורה בימי ראשון מבחינת חוקי העבודה אבל יש מקרים חריגים והם הולכים ומתגברים. יובל (39) שגר בעיר ארבע שנים מספר לנו שישנם ימי ראשון מסוימים בהם החנויות שממוקמות באזורים המרכזיים פתוחות לחלוטין. לדוגמה בתי העסק שבאזור פלאזה קטלוניה ושדרת הרמבלה המרכזיות שם החנויות, המסעדות והרבה מרכולים פתוחים בראשון.
מבחינת המרכולים, גם הם ברמת העיקרון סגורים בראשון אבל ישנם כמה שפתוחים 24/7 ולהם יש היתר מיוחד להיות פתוחים תמיד כולל ימי ראשון. מדובר במרכזי קניות גדולים כמו Cunsum ו-Condis.
"יש פה אפשרות להשיג הכל בימי ראשון, החל מדברים בסיסיים כמו לחם וביצים ועד בגדים והנעלה", מספר יובל. "וכמובן תחבורה ציבורית שתמיד פועלת גם בראשון וגם בחגים". הרחובות בברצלונה בהם תמצאו לא מעט בתי עסק שפתוחים בימי ראשון: Portal de Angel, Rambla Catalunya ,Paso de gracia.
רומא
"קודם כל ברומא ביום ראשון כולם הולכים לשוק שנקרא פורטה פורטזה (Porta Portese), שוק הפשפשים הגדול רומא שם אפשר למצוא הכל ובזול", מספרת סלומה מואה (23) שגרה בעיר כחצי שנה.
לדבריה, במרכז רומא תמצאו חנויות ומרכזי קניות שפתוחים תמיד. מבחינת מרכולים - ישנן רשתות גדולות שפתוחות גם בימי ראשון כמו "קונאד", "סימפלי" ו"קארפור", אבל דווקא הרשתות הקטנות והמקומיות סגורות כולל גלידריות ומספרות.
מילאנו
במילאנו, בירת צפון איטליה שמהווה גם היא מוקד תיירותי גדול באירופה - כל החנויות פתוחות ברחובות הראשיים ובמרכז העיר. כלומר אם תבקרו ברחובות הסמוכים לקתדרלה המפורסמת ה"דואמו", דוגמת: "קורסו ויטוריו עמנואלה", "ויה טורינו", "ויה דנטה" ו"קורסו בואנוס איירס", תמצאו שהכל פתוח.
בנוסף, מרכולים גדולים כמו esselunga (בין הגדולות באיטליה) ו-iper פתוחים בימי ראשון וגם הקניונים כמו קניון il centro הגדול, שנמצא בסמוך למילאנו. הוא פתוח מעשר בבוקר ועד עשר בלילה. רשתות האופנה הגדולות כמו זארה, מנגו, אדידס, פול אנד בר ועוד גם כן פתוחות בעיר בימי ראשון לצד בתי כלבו, דוגמת: Rinascante ו-Coin.
ברחובות שהם פחות תיירותיים או חנויות פרטיות בדרך כלל הכל סגור ביום ראשון. כך על פי מיכל מנדל (41) שגרה בעיר כשנה וחצי.
קרקוב
העיר שמסתמנת כיעד תיירותי שהולך ומתחזק בפולין גם פתוחה ברובה בימי ראשון. "יש הבדלים בין ימים רגילים לבין ימי ראשון מבחינת שעות הפתיחה של המקומות אבל הרוב פתוח גם בראשון", אומר שירן בוהדנה (37) שגר בעיר כשנתיים.
רשת המרכולים הגדולה בפולין Biedronka פתוחה בימי ראשון החל מהשעה 9:00 ועד 21:00, לעומת 7:00 עד 22:00 באמצע השבוע. רשת Tesco הענקית פתוחה גם היא אפילו ליותר שעות: מ-7:00 עד 23:00 בימי ראשון. אפילו רשת Castorama למוצרי בניין פתוחה גם היא בראשון מ-10:00 עד 19:00, כך שאם חשקה נפשכם להעשיר את הציוד הבייתי במהלך חופשתכם בעיר תוכלו לעשות גם את זה כאן.