פתאל נאבקת ב-Airbnb - ומשכירה דירות דרך האתר
משחק כפול: בעוד המלונאים נאבקים בהשכרת דירות פרטיות לתיירים, רשת פתאל שכרה בניינים בתל אביב ומשכירה את הדירות דרך אתר Airbnb. על הדירות לא משלמת הרשת ארנונה כעסק. דוד פתאל: "נפעל בהתאם לחוק"
בעוד המלונאים נאבקים בהשכרת דירות לתיירים באמצעות Airbnb, רשת מלונות פתאל - שבבעלותה מותגי המלונאות הרודס, לאונרדו, U ו-NYX, החליטה להיכנס בעצמה לשוק הדירות להשכרה לטווח קצר.
פתאל ב-2017: "Airbnb - עסק לא הוגן בעידוד משרד התיירות"
החברה, בשליטת דוד פתאל, שכרה שני בניינים בתל־אביב - אחד בכרם התימנים והשני בנווה צדק - ומשכירה את עשרות הדירות שבהם דרך Airbnb. פתאל עושה זאת תחת מותג חדש בשם MASTER, שמציג את עצמו כשייך לרשת המלונות לאונרדו (מקבוצת פתאל, כאמור).
מי שעומד בראש MASTER ומנהל את הפעילות שלו הוא יובל פתאל, בנו של בעל השליטה. הדירות מעוצבות, משופצות ומאובזרות ברמה גבוהה ונמצאות במיקומים אסטרטגיים: הבניין בכרם התימנים נמצא בפינת הרחובות ישכון ויום טוב - האזור הכי חם והכי אופנתי של השכונה כיום; והבניין בנווה צדק נמצא ברחוב מולכו 4 - סמטה שיוצאת מרחוב שבזי היוקרתי.
תחום ההשכרה של דירות לטווח קצר בישראל שונה ממקביליו בהרבה ממדינות המערב. בזמן שעיריות באירופה וארה"ב מגבילות את האפשרות של תושבים וחברות עסקיות להשכיר דירות - לפעמים עד רמת איסור גורף - בארץ המצב פרוץ והרגולציה לא ממש קיימת. התוצאה היא שבתל אביב יש אלפי דירות וחדרים המושכרים לתיירים לתקופות קצרות. על פי הערכות, חצי מכל הלינות של תיירים בתל אביב בשנה האחרונה היו בדירות שהושכרו באמצעות Airbnb ופלטפורמות דומות - ולא בבתי מלון.
בעלי המלונות זועקים כנגד המצב ודורשים מהמדינה ומהעיריות לחייב את שוק האייר בי אנד בי להתנהל כעסק לכל דבר, לשלם מס הכנסה על הרווחים ולשלם ארנונה של בית עסק. משרד התיירות מצידו סבור שמחירי החדרים במלונות גבוהים מדי, ושאין מספיק מלונות בדרגה בינונית של 3-2 כוכבים, ודירות האייר בי אנד בי ממלאות עבורו את הוואקום הזה.
נשיא התאחדות המלונות, אמיר חייק, אמר למוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות" כי הוא מנוע מלומר את דעתו על המהלך מפני שהוא עצמו דירקטור בחברת פתאל. בכיר אחר בהתאחדות המלונות אמר כי לדעתו "אין סיבה שרשתות מלונאיות לא ימתחו את המותג שלהן ויפעלו דרך אייר בי אנד בי, כל עוד הן משלמות ארנונה של עסקים".
מבדיקת "ממון" מתברר כי פתאל לא משלמים ארנונה לעסקים על הבניינים בכרם התימנים ובנווה צדק. בעיריית תל אביב אישרו כי "הארנונה הנדרשת כיום בשתי הכתובות האמורות הינה ארנונת מגורים, אבל אנשי העירייה יישלחו למקום לבחון את המצב בשטח ולהתאים אליו את סיווג הארנונה".
רוב בעלי המלונות וגורמים שונים בענף התיירות שעימם שוחחנו שמעו לראשונה מ"ממון" על הפרויקט של פתאל, למרות שהוא פועל זה כמה חודשים ולמרות שמינויו של יובל פתאל לתפקיד אושר בדירקטוריון החברה כבר בינואר השנה.
בניגוד לעמיתיו, מנכ"ל רשת ישרוטל, ליאור רביב, נחרץ בדעתו לגבי המהלך של פתאל: "אנחנו כמלונות לא יכולים מצד אחד לנהל מאבק באייר בי אנד בי ולהגיד שזו כלכלה שחורה, ומצד שני להרוויח מאייר בי אנד בי. אני בעד כלכלה שיתופית, אבל זו טעות לתת להם לחיות בלי מיסים ורגולציה וכל מה שאנחנו מחויבים לעמוד בו. בתל אביב יש היום יותר חדרי אייר בי אנד בי מחדרי מלונות ולכן פנינו למשרד התיירות ולרשות המסים בדרישה שהנושא יוסדר. אבל אני, כרשת מלונות, לא יכול להשכיר באייר בי אנד בי בעצמי".
האם לדעתך פתאל מזיקים למאבק של שאר בתי המלון בצעד הזה?
"לא יודע, זה בינם לבין ההתאחדות. לגיטימי להגיד שאם אתה לא יכול לנצח אותם תצטרף אליהם, אבל שיגידו את זה מפורשות".
דוד פתאל סירב להתראיין ל"ממון" ולספר על השיקולים שהביאו אותו להקים תת-חברה שתעסוק בהשכרת דירות דרך Airbnb. עם זאת הוא הסכים לומר שהשכרת הדירות בשני הבניינים בתל־אביב היא חלק מבדיקה שעורכת פתאל לגבי המעורבות שלה בשוק ה-Airbnb והבטיח שפתאל תפעל "בהתאם למסים ולרגולציה". הוא סירב לומר מהי השכירות החודשית שפתאל משלמת לבעלי הבניינים (בעלי חברות שמשכירות בניינים סמוכים טוענים שפתאל הציעה סכומים גבוהים בהרבה ממה שבעלי הבניינים היו מקבלים אם היו משכירים את הדירות למגורים קבועים).
ממשרד התיירות נמסר: "לאור השיאים שנשברים בתנועת התיירות הנכנסת לישראל, משרד התיירות תומך בהרחבה וגיוון של אמצעי הלינה לתיירים, ובתוך כך גם בפתרון של דירות להשכרה לתיירים".