מים בששון: 11 מעיינות ששווים טבילה
הקיץ אמנם מתחיל רשמית רק ביום רביעי הקרוב אבל אפשר לומר שהוא כבר לגמרי כאן. אם מיציתם כבר בשלב הזה את הים והבריכה, הרשו לנו לחשוף בפניכם את פנינות הטבע האמיתיות: המעיינות. מעיין משפחתי, היסטורי, זמני, ו"אסור". ההחלטה שלכם, הסודות עלינו
עד לפני כמה שנים הם היו סוד גדול שעבר מפה לאוזן בין המטיילים המקומבנים ביותר. אך סופו של כל סוד להתגלות, והמידע המסווג על פנינות הטבע הללו לאט לאט דלף. אז עכשיו גם לנו מותר לחשוף את המידע ולספר לכם על כמה מהמעיינות השווים ביותר בארץ, ובמיוחד אלו שמתאימים לבילוי משפחתי.
עדכונים נוספים כל הזמן גם בפייסבוק ynet חופש
היפה: עין הנצי"ב
עין יהודה, המוכר יותר בשם עין הנצי"ב - על שם הקיבוץ בעמק בית שאן שבשטחו הוא נמצא, הוא ללא ספק אחד המעיינות היפים ביותר שיש. המים צלולים ועמוקים, והבריכה שהנביעה יוצרת גדולה מספיק בשביל כמה עשרות מתרחצים.
כדי להגיע למעיין צריך לקבל את הסכמתו של השומר בכניסה לקיבוץ, אך מאחר שמדובר בקיבוץ דתי הכניסה אינה אפשרית בשבתות ובחגים. מומלץ לעבור בשטח הקיבוץ בלבוש צנוע ולכבד את תושביו.
איך מגיעים? מכביש 90 פונים לכיוון עין הנצי"ב בכביש 6678. אחרי 800 מטרים פונים ימינה לעין הנצי"ב, מחנים את הרכב מחוץ לקיבוץ ונכנסים באופן רגלי. אחרי השער ממשיכים כ-150 מטרים ופונים שמאלה, לאחר 30 מטרים יורדים במדרגות ומגיעים לשער בגדר, המקיפה את בריכת המעיין.
המשפחתי: עין מודע
גם מעיין עין מודע נמצא בעמק בית שאן, והוא אחד מהגדולים והנגישים שבאזור. המעיין נובע לתוך בריכה שלא נבנתה במקור לרווחת המטיילים, אלא על ידי הטורקים במטרה לאסוף את המים מהנביעות שבמקום. הבריכה גדולה מספיק בשביל להכיל כמה עשרות אנשים ולאפשר להם לשחות, וסביבה עצי אקליפטוס ודקלים אשר מצלים אותה. המקום מתאים מאוד למשפחות עם ילדים.
איך מגיעים? על כביש 669 (סמוך לבית שאן), מפנה השלט לדרך עפר ארוכה המובילה עד למאגר רשפים, משם ימינה עד המחסום הנמצא במרחק של כחצי ק"מ מהמעיין.
ההיסטורי: עין יזרעאל
מעיין עין יזרעאל נובע לא רחוק מנחל חרוד, ליד הגלבוע, וסמוך לעיר המקראית יזרעאל. המים זורמים בתעלת אבן אל בריכה גדולה שבמרכזה נמצאים שרידי מבנה בית המשאבות הבריטי. לפני כעשור יבש המעיין כמעט לחלוטין, אך כעבור כשנתיים וחצי החלו להזרים אליו מים מליחים משני קידוחים של "מקורות". את הבריכה מצלים עצי אקליפטוס גדולים.
איך מגיעים? על כביש 675 פונים בצומת יזרעאל לכיוון הקיבוץ. כקילומטר אחרי הצומת פונים שמאלה לדרך עפר רחבה מסומנת בכחול - עד לחנייה של המעיין.
הזמני: עין אניעם
בכניסה למושב אניעם שבמרכז הגולן, סמוך לכפר האמנים, נמצא סכר בטון על אפיק מסיל אל-רנמה אשר זורם במקביל לנחל עיט. הסכר עוצר את מי האפיק ויוצר בריכה גדולה בעומק של כ-1.5 מטרים, אשר מכונה גם "עין תות".
את הבריכה מצלים עצי אקליפטוס, והתושבים התקינו עליהם אומגה ונדנדה מעל המים, שיכולות לשדרג את החוויה למבקרים במקום. לצד הבריכה יש שטח שבו ניתן לערוך פיקניק ולהקים אוהלים. רק שימו לב שהבריכה לא תמיד מלאה, משום שבעל החווה שמחזיק בשטח פותח לעתים את הסכר, ואז הבריכה מתרוקנת.
איך מגיעים? מצומת המפלים נוסעים כ-2 ק"מ לכיוון אניעם, סופרים שתי ואדיות ועוצרים בשלישי מצד ימין, 300 מטר לפני הפנייה לאניעם. כ-150 מטרים בתוך הוואדי,מתחת לגוש אקליפטוסים, נמצאת הבריכה. יש לחצות גדר בקר כדי להגיע למקום.
החווייתי: נחל הקיבוצים
עמק בית שאן הוא מהאזורים העשירים במים בישראל, ולאורך קו המגע שבין העמק לגלבוע נובעים כמה מעיינות גדולים אשר מזינים, בין היתר, את נחל הקיבוצים. בקטע הנחל שבפארק המעיינות יש מסלול הליכה (רטוב או יבש, לבחירת המטיילים), ולאורכו כמה בריכות, בנוסף לבריכה גדולה ויפה סמוך לחניה. המסלול עצמו מתאים מאוד למשפחות, אך כמה מקטעי הנחל עמוקים יחסית. לכן, יש להצטייד במצופים או גלגל ים עבור ילדים שלא יודעים לשחות.
איך מגיעים? מצומת השיטה נוסעים בכביש 669 לדרום-מזרח. אחרי קיבוץ ניר דוד עוברים בגשר על נחל עמל ומגיעים לצומת עם כביש 6667. בצומת ממשיכים ימינה עם כביש 669, לכיוון שלוחות. כ-50 מטר אחרי הצומת פונים שוב ימינה, ואחרי כ-300 מטר מגיעים אל מגרש החניה.
הירושלמי: עין לבן
בירושלים אמנם אין ים, אבל יש את מעיין עין לבן שהוא אחד המעיינות הגדולים והיפים בהרי ירושלים והרי יהודה בכלל. מי הנביעה זורמים אל שתי בריכות - אחת גדולה ואחת רדודה, וסביבן בוסתן יפה של עצי תאנה, אגוז מלך, שקד, חרוב וזית. הבריכה שופצה לאחרונה ומהווה חלק מהגן הלאומי נחל רפאים.
איך מגיעים? מגיעים לגן החיות התנ"כי בירושלים ונוסעים עד קצה מגרש החנייה, משם ממשיכים בנסיעה בשביל המסומן בכחול. אחרי כ-1.5 קילומטרים מגיעים לרחבה גדולה שבצדה שלט. עולים במדרגות המסודרות עד לשטח הבוסתן והמעיין.
האסור: האגם הנעלם בתמנע
לאחר סגירת מכרה הנחושת בתמנע בשנות ה-80, הציפו את אחת המחצבות מי תהום שיצרו אגם ענק ומרהיב ביופיו. האגם עם המים בצבע טורקיז, שעומקו כמה עשרות מטרים, מוקף במצוקים אדמדמים. המים מליחים ומרים ויש להיזהר לא לבלוע אותם.
לצערנו, למרות מראהו האטרקטיבי של האגם, לא נוכל לספר לכם איך להגיע אליו ואנחנו גם ממליצים לכם לא לנסות. הצוק התוחם את האגם מפתיע ואינו נראה מרחוק, ולכן על מי שמזדמן למקום ללכת בזהירות רבה מאוד. בעקבות כמה תאונות שאירעו במקום, הוקמה בשנים האחרונות גדר חדשה סביב האתר, ומי שייתפס בתוך השטח המגודר עלול להיות מואשם בהסגת גבול.
הרגוע: עין שוקק
נציג נוסף לעמק בית שאן הוא מעיין עין שוקק, שגם הוא אחד הגדולים שבאזור. המעיין יוצר בריכה עגולה וגדולה, שחלקה מוצל. המקום רגוע ושליו יחסית למעיינות האחרים בעמק, ובדרך כלל גם יהיה פחות עמוס מהם, בעיקר משום שההגעה אליו מחייבת הליכה של כ-20 דקות, נסיעה בשאטלים מאורגנים בתשלום או השכרת קלנועית.
איך מגיעים? ניתן להגיע רק דרך חניון עין מודע הסמוך לגן השלושה (הסחנה), ומשם להמשיך רגלית, בשאטלים בתשלום או בקלנועית מושכרת.
האתגרי: עין עקב
עין עקב הוא אחד המעיינות היחידים בנגב שנובע בעוצמה רבה בכל ימות השנה. למעשה מדובר בשני מעיינות הנובעים בנחל עקב שזורם דרומית-מזרחית למדרשת שדה בוקר. בין מצוקי הגיר הלבנים סביב הנחל גדלה צמחייה עשירה וירוקה אשר בולטת בנוף המדברי הצחיח.
המעיין העליון יוצר בריכת סלע צרה שרוב מימיה מוסתרים, בעוד המעיין התחתון נובע מקיר מפל בגובה של כ-10 מטרים וממלא בריכה עגולה, גדולה ועמוקה. כדי להגיע למעיין יש לעבור מסלול הליכה לא קצר, אך הרחצה במים הקרירים בלב המדבר בהחלט שווה את זה. המים מליחים ואינם ראויים לשתייה. אין ללון במקום משום שהמעיין משמש מקור שתייה לבעלי החיים באזור.
איך מגיעים? ממדרשת בן גוריון יורדים עם הרכב לכיוון חניון עין עבדת. בסוף הירידה מגיעים לחניה גדולה משמאל, שם משאירים את הרכב. פונים מזרחה לשביל עפר מסומן באדום והולכים כ-3 ק"מ. מגיעים לשביל כחול, פונים בו ימינה לכיוון דרום, והולכים כ-2 ק"מ עד שהשביל הופך לנתיב להולכי רגל בלבד. שם ממשיכים כחצי קילומטר לתוך הוואדי, והבריכה נמצאת מצד ימין מתחת למצוק.
המתויר: בריכות נחל דוד
בשמורת עין גדי, הנקראת על שם המעיין המפורסם באזור ים המלח, מסלולי טיול רבים, חלקם למטיבי לכת בלבד וחלקם יתאימו גם למשפחות עם ילדים. מי שמעוניין להתרחץ בבריכה של מיי מעיינות קרירים וזכים יוכל להסתפק במסלול ה"קלאסי" של נחל דוד התחתון, למרות שהוא אחד מהמסלולים המתוירים ביותר בארץ.
המסלול עובר בין מפלים ובריכות עם צמחיית נחלים לצד הצמחייה האופיינית למדבר, ושפני סלע רבים שמתצפתים על המטיילים. בשלב מסוים במהלך ההתקדמות במדרגות במעלה הדרך מתגלה בפני המבקרים מראה עוצר נשימה - שרשרת המפלים המרכיבים את החלק התחתון של הנחל, מהמפל הקטן שזורם רק בחלק מהזמן מכיוון שתושבי קיבוץ עין גדי משתמשים במימיו, ועד למפל דוד הגדול והמרשים. בתחתית המפל שבסוף המסלול המשפחתי מצויה בריכה גדולה המתאימה לרחצה, ובצמוד לה אזור ישיבה מוצל מתחת למדף הסלע.
איך מגיעים? הנוסעים על כביש 90 דרומה לאורך ים המלח יבחינו צפונית לקיבוץ עין גדי בשילוט לנחל דוד. מחנים את הרכב וצועדים עד לנקודת פיצול השבילים, שם בוחרים בשביל המסומן באדום.
המטופח: עין נון
מעיין עין נון נמצא מתחת למושבה מגדל, לא רחוק משפת הכנרת. מימיו צלולים מאוד והוא מזין שתי בריכות - טבעית ומלאכותית. לפני כמה שנים שופץ ונוקה אזור המעיין, סודרו אבני שפה סביב הבריכה, הוצבו שולחנות פיקניק וניטעו עצים כדי ליצור פינות מוצלות. למעיין מוליך שביל גישה מסודר ומשולט, ובמקום עובר שביל ישראל.
איך מגיעים? מטבריה נוסעים על כביש 90 סובב כנרת לכיוון צפון, עוברים את הפנייה לכיוון מגדל וכ-10 מטרים אחרי הצומת פונים שמאלה לשביל עפר (לפני הפיצוצייה שבצומת) ונוסעים כ-500 מטרים עד שמבחינים בבריכה המלאכותית. כדי להגיע לבריכה הטבעית יש ללכת בשביל קטן המקיף את זרימת המים, שם יש שער מתכת קטן שדרכו מגיעים לבריכה.
חשוב לזכור שהמעיינות הם אינם מקומות רחצה מוכרזים, ולכן אין בהם שירותי הצלה והרחצה היא על אחריות המבקרים. לצורך הגעה בטוחה למקומות השונים רצוי להיעזר במפות סימון שבילים. מידע מפורט על מעיינות נוספים ברחבי הארץ ניתן למצוא באתרים "ארץ המעיינות" ו-"מאחורי ההר".