לרכוב בטבע: מסלולי האופניים המומלצים מאילת ועד לגליל העליון
מסינגל שמשקיף על מפרץ אילת, דרך שבילי העפר לאורך נחל הירקון ועד לחופי הכנרת ומשם למורדות צוק מנרה. המקומות הקסומים שבהם כל יום הוא יום כיפור עבור רוכבי האופניים
עבור רבים מאלו שאינם צמים ביום כיפור מדובר בהזדמנות נהדרת לצאת לרכוב על אופניים בכבישי הארץ הריקים ממכוניות. עם זאת, הטבע שלנו נגיש כל השנה ומציע מסלולי אופניים עם נופים עוצרי נשימה, שבשבילם לא צריך שום יום מיוחד. ריכזנו כמה מסלולים יפים במיוחד לאורכה ולרוחבה של הארץ.
צפון
יער הרי נפתלי
מסלול האופניים ביער הרי נפתלי עובר על המורדות התלולים של הרי נפתלי וצוק מנרה – מה שמבטיח וגם מקיים נופים מרהיבים תוך כדי הרכיבה. המסלול הוא סינגל (מסלול צר המתאים לזוג אופניים אחד) מעגלי, והוא משקיף על עמקי אצבע הגליל, רמת הגולן והר החרמון. המסלול אינו מתאים לרוכבים מתחילים, אך בהחלט אינו מוגבל רק למקצוענים שבהם.
סביב הכנרת
סביב האגם הלאומי שלנו יש כמה מסלולי אופניים יפים במיוחד, כאשר לכולם משותף דבר אחד, כמובן, והוא הנוף המרהיב של הכנרת.אחד המסלולים, על ההרים בצדו המערבי של האגם, הוא סינגל יער שווייץ. השם מחייב והמסלול בהחלט עומד בציפיות ומציע רכיבה מעגלית בגובה על צלע הר ירוק מול נוף עוצר נשימה של הכנרת והעיר טבריה.
כחלק מפרויקט "סובב כנרת" הכשירה רשות הכנרת כמה שבילים מיוחדים לרכיבת אופניים, ואחד היפים שבהם הוא המסלול שבדרום האגם. המסלול יוצא מחוף דגניה היפהפה, עובר דרך חוף צמח ומסתיים בגבעת תצפית יפה בקיבוץ מעגן. מהמסלול קיימת גישה למי הכנרת.
חוף הגליל
במיזם "אוצרות הגליל" ממליצים על טיול אופניים לאורך רצועת החוף היפה של הגליל המערבי, שמתחיל בחניון הים בשבי ציון וממשיך לאורך הטיילת עד חוף בננה ביץ' הסמוך לגן הלאומי אכזיב. ניתן להמשיך את הרכיבה על הטיילת עד לראש הנקרה. המסלול כולו מישורי וסלול, ועובר בין הנופים המרהיבים של הים התיכון לירוק של מטעי הבננות.
מרכז ושפלה
לאורך הירקון
נחל הירקון, שנחשב בעבר לנהר השני בגודלו בארץ, הוא פיסת טבע יפהפייה בלב גוש דן. חלקו, אמנם, עדיין נחשב מזוהם, אך חלקו המזרחי נקי ומרכז סביבו צמחיית נחלים עשירה ובעלי חיים רבים. לכל אורכו של הנחל הוכשרו שבילי עפר מסודרים עבור המטיילים – והם מתאימים במיוחד לטיולי אופניים. המסלול המישורי מתחיל בתוך שטחו של הגן הלאומי ירקון, למרגלות מבצר אנטיפטרוס, ועובר סמוך ל"בריכת הנופרים" היפה, אתר "שבע טחנות" ההיסטורי ופארק גני יהושע. ניתן לסיים את המסלול באגם השייט או להמשיך עד לשפך הנחל לים סמוך לנמל תל אביב.
פארק קנדה
פארק איילון, הידוע גם בשם פארק קנדה, הוא גן עדן לרוכבי אופניים מנוסים. בשטחו תצפיות נוף עוצרות נשימה, פינות חמד מוצלות, אתרים היסטוריים מעניינים ומרבדי פריחה בעונת האביב. בפארק שני מסלולי אופניים הכוללים ירידות וטיפוסים רבים. אחד מהם הוא סינגל איילון – מסלול מעגלי העובר דרך משלטים ירדניים מבוטנים, מבנים עתיקים מהתקופה הרומית ונוף מרהיב של עמק מבוא חורון ומאגר המים שבו. ניתן לשלב עם סינגל איילון גם את סינגל "הגורל השביעי" ולרכוב לאורך 19 ק"מ.
עדולם ובית גוברין
האזור רווי המערות שבמרכז שפלת יהודה מציע כמה מסלולי אופניים יפים ומעניינים. אחד המסלולים הוא שביל עדולם – מסלול סינגל לא מעגלי שעובר בין אתרים ארכיאולוגיים רבים ונופי חורש טבעי. מסלול ארוך ומאתגר מבחינה פיזית, אך מתגמל מבחינה ויזואלית.
לא רחוק מפארק עדולם נמצא הגן הלאומי בית גוברין, שבשטחו נחנך לפני כשנתיים ה"שבינגל" – שביל סינגל מעגלי וקצר יחסית שמקיף את חורבות העיר העתיקה מראשה – אחת מערי ממלכת יהודה בתקופת בית המקדש הראשון, שהיוותה בהמשך בסיס ליציאת לוחמים יהודים להתקפות על הצבא הרומי במרד בר כוכבא.
יהודה ושומרון
סובב מעיינות טלמונים
מסלולי טיול רבים באזור בנימין מתמקדים במעיינות הרבים שמציע האזור, וכך גם מסלולי האופניים. אחד המסלולים, שביל סובב מעיינות טלמונים, הוא סינגל לרוכבים מנוסים אשר כולל מקטע טיפוס ארוך ומאתגר שעובר בין עצי זית עתיקים.
מומלץ לקחת הפסקה מהרכיבה באתר התצפית "מגדל לים התיכון", שמאפשר תצפית מרהיבה על מישור החוף – מאשקלון ועד נתניה. משם הרכיבה קלה, בירידה מהירה שמובילה אל מעיין טלמון. במקום בריכת מים צלולים וניתן להיכנס אליה. המסלול כולו בשטח C, והוא מצטלב עם מסלולי אופניים נוספים כמו סובב עינות ענר וסינגל עינות טל.
חווארי אלמוג
מסלול האופניים בצפון ים המלח נפתח באופן רשמי רק לפני שלושה שבועות, ובעתיד צפוי להתחבר למסלול "שביל ישראל לאופניים". המסלול הוא סינגל מעגלי אשר מקיף את אזור הקיבוץ אלמוג ומשקיף אל הנופים הייחודיים של מדבר יהודה וים המלח.
דרום
בארי
את הגבעות סביב קיבוץ בארי מקיפה רשת עניפה של מסלולי אופניים בדרגות קושי שונות. אדמת הלס החולית המכסה את רוב המסלולים נטולת אבנים וסלעים, מה שמבטיח חוויית רכיבה נעימה וזורמת, והיא אף נותרת יבשה גם לאחר כמה ימים גשומים. הגבעות נטועות עצי איקליפטוס ומכוסות בחורף ובאביב במרבדים האינסופיים של הכלניות הכל כך אופייניות לאזור.
בבארי ארבעה מסלולי אופניים עיקריים – המסלול הכתום, הקצר ביותר (8 ק"מ), מתאים לרוכבים מתחילים ומשפחות. כך גם המסלול הירוק (11 ק"מ), ואילו המסלולים הכחול (12 ק"מ) והאדום (24 ק"מ) מיועדים לרוכבים מנוסים בעלי כושר טוב.
מצפה רמון - בארות
לפני יותר מעשור החל הליך תכנון "שביל ישראל לאופניים", שמטרתו ליצור שביל רכיבה רציף לאופני הרים מהחרמון ועד אילת. עד כה הוכשרו כ-300 ק"מ מתוך התוואי המתוכנן, והם מחברים ברצף את מצפה רמון לאילת. את המסלול ניתן להשלים בשמונה ימי רכיבה בנופי המדבר, אך ניתן גם לרכוב כל מקטע בנפרד.
כל מקטע תוכנן כך שהרכיבה בו תיארך 8-6 שעות ותסתיים במקום שבו שירותי לינה ומים. המקטע הצפוני ביותר ברצף הוא זה שמחבר בין מצפה רמון לבארות, והמסלול עובר על שפת מצוק מכתש רמון, באפיקי נחלים ולאורך קטע מדרך הבשמים הנבטית העתיקה. מקטע זה מתאים לרוכבים מיומנים בלבד.
תמנע - אילת
מקטע תמנע - אילת הוא המסלול הדרומי ביותר ב"שביל ישראל לאופניים". המסלול עובר סמוך לבאר אורה, נחל עברונה, עמודי עמרם ונחל שחורת. לקראת סופו הופך השביל לסינגל קצר שעובר דרך מרפסת תצפית על הנוף המרהיב של מפרץ אילת.
מידע נוסף על מסלולי האופניים ביערות קק"ל ומסלולים נוספים ניתן למצוא באתר "אי ירוק": http://www.eyarok.org.il/bike
מידע נוסף על מקטעי "שביל ישראל לאופניים" ניתן למצוא באתר השביל: http://ibt.org.il/he
מידע נוסף על מסלולי האופניים בגנים הלאומיים ניתן למצוא באתר רשות הטבע והגנים: http://www.parks.org.il
מידע נוסף על מסלולי "סובב כינרת" ניתן למצוא באתר רשות הכנרת: http://www.kineret.org.il/he
מידע נוסף על מסלולי אופניים בגליל ניתן למצוא באתר "אוצרות הגליל": http://www.ozrothagalil.org.il