בין חצר השוק לאורוות: ביקור בפרדס חנה-כרכור המתעוררת
בסוף השבוע יתקיים בפרדס חנה-כרכור יריד אמנות בהשתתפות עשרות אמנים מקומיים, אבל גם כל השנה ביקור ביישוב הוא כמו סיור גלריות באווירה כפרית, דרך בתי קפה מושקעים ומבנים היסטוריים משוחזרים
היישוב פרדס חנה-כרכור משך אליו ברבות השנים אמנים רבים שמאסו בחיי העיר ובעלויותיה הגבוהות. גרים שם האמנים שי אביבי, פאר טסי, אברהם טל ויוצרים אחרים מתחומים מגוונים, ששואבים השראה ויוצרים בבתים הישנים צמודי הקרקע של היישוב, המוקפים ירוק. גם הנדבן הידוע הברון רוטשילד - שפרדס חנה הוקמה מכספי משפחתו ונקראת על שם בת דודו - היה חובב אמנות ותרבות מושבע, ואולי רוחו השפיעה גם היא על האווירה השוררת במקום.
לכתבות מעניינות נוספות היכנסו לפייסבוק של ynet חופש
בסוף השבוע הקרוב (24-22 במרץ) יתקיים ביישוב יריד "אמנים במושבה", ובו יציגו עשרות ואולי יותר אמנים (יש 128 אמנים רשומים) - שמתגוררים ביישוב - את עבודתם לציבור במתחמים שונים, כולל בתי האמנים וחללי עבודה הפזורים לפי מסלולים ברחבי המושבה. אבל גם כל ימות השנה, סיור במושבה כמוהו כסיור גלריות באווירה כפרית, עם אתנחתות בבתי קפה מושקעים ובמבנים היסטוריים.
חצר השוק - חנויות, מופעים, פאב וטברנה
במרכז העיר מושק בימים אלה הפרויקט החדש "חצר השוק": בסיוע המועצה האזורית והיזם גיא יצחקי, האחראי גם למיזם "חצר השוק" בכפר-סבא, שוקם ושוחזר מבנה היסטורי ישן, ששימש בשנות ה-50 את בעלי המלאכה של המקום (החייט, הסנדלר וכו').
למבנה המשוחזר הוצמד מתחם מכולות צבעוני דוגמת המתחם המפורסם בבריקסטון, לונדון. ארבע מכולות חוברו ליצירת במה למופעים, ובמסגרת היריד יועלו שם מופע של ההרכב "מסטרינה" ביום שישי ב-16:00 והמופע back to the 80's ביום חמישי בערב.
מכולה נוספת תשמש כחנות פופ-אפ מתחלפת, והיתר משמשות את חנות "פלאות בוקס" שכבר פועלת במקום, וכשמה כן היא - אוצר מקסים של פריטי סטיילינג לבית ומתנות לא שגרתיות. פריטי ריהוט קטנים של מעצבים מקומיים, ועוד. מכולה נוספת מיועדת לשמש חלל עבודה פתוח למעצבים מקומיים.
מיד לאחר פסח יאויש כל המתחם. בין היתר יפעלו בו גם הפאב-מסעדה ג'מס, מסעדת פסטה מרקט מחיפה שתארח במסגרת ערבי־שף את השחקן שי אביבי, תושב המקום שיכין את הספציאליטה שלו, טברנה בלקנית ועוד. כתובת: האורנים 12.
קפה השוק
יום שישי בלי קפה של בוקר לא אפשרי, ואנחנו יושבים ב"קפה השוק", מול מתחם חצר השוק, שנראה שהפך לקפה השכונתי של פרדס חנה. שי כהן, בעל הבית היצירתי, עמל בעצמו במטבח. התפריט מגוון וזול בהשוואה לבתי קפה במרכז. ויש גם טאץ' הודי שעונה על מאפייני השאנטי של חלק מהתושבים, או לגעגועים של בוגרי הודו למיניהם.
התלהבנו מארוחת בוקר בשם "קריצה להודו", שכללה חביתת ירק פיקנטית על מאפה דק הודי, יוגורט מתובל, סלסת עגבניות, מטבל שמנת, טחינה וסלט ירקות (42 שקל), וגם ממנה יצירתית אחרת של בעל הבית - ופל בלגי עם טוויסט: הוופל משמש מצע לגבינות, עשבי תיבול, ביצת עין ואיולי, עם סלט (42 שקל). עוד מנות מעניינות: מגדל הסביח של שי - שכבות חצילים עם ביצה קשה, עמבה וכו' (26 שקל), וגם הקציצות של שמחה לצמחונים - קציצות ירק אפויות עם טחינה וגרגירי חומוס (25 שקל).
יש גם שקשוקה, ארוחת בוקר שוק קלאסית עם מטבלים וחביתה (48 שקל) ועוד. המאפים המתוקים מגיעים מהדלת הסמוכה, מהמאפייה שגם היא של שי, חמים ישר מהתנור. אגב, ממול למתחם השוק, מעבר לוואדי שמפלח את המושבה, יש פלאפל, שאותו תזהו לפי שלט הווינטאג' "גזוז". כתובת: האורנים 10.
שגיתא, רהיטים ואוכל תאילנדי
במרחק כקילומטר וחצי משם, בלב הכפרי של היישוב, נמצא מתחם "שגיתא", של צמד המעצבים יואב ושגית צידון, תושבי המקום. מדובר במבנה גדול, שהיה פעם בית הקפה הראשון של המושבה, והיום הוא בית מלאכה וחנות, שבה הם מוכרים ריהוט ישן ששוחזר ושופץ על ידיהם וגם עבודות של אמנים מקומיים.
בחזית יש דוכן בשם "המחתרת התאילנדית" מעץ שעליו מכין יואב בערבי רביעי וחמישי אוכל תאילנדי. לא טעמנו, כי היינו שם בבוקר, אבל קיבלנו המלצות על הפתאי, ובכלל על החוויה שכוללת ישיבה ואכילה על הרהיטים שבתצוגה, או בחוץ מול הופעה כלשהי שבדרך־כלל מלווה את האירוע. כתובת: בילו 10.
אורוות האמנים
ב-1934 נוסד בית הספר החקלאי של פרדס חנה, שקרוי כמובן על שם הברון, שרצה לדאוג לדורות של חקלאים לעתיד. התלמידים עשו בגרות בחקלאות, ולמדו גם לנהוג על טרקטור ולרכוב על סוסים. בין בוגריו דמויות ידועות רבות, החל מגל אוחובסקי, דרך מוטי קירשנבאום ז"ל, דב לאוטמן ז"ל, חנן יובל, ועד אלופים כמו אהרן יריב ויעקב ברק.
היות שביקוש ללימודי חקלאות כבר אין לצערנו, האורוות של בית הספר הוסבו על ידי היזם יאיר אסולין וקבוצת אמנים מקומיים למתחם ברוח קמדן מרקט בלונדון, ששמו "אורוות האמנים". בחזונם אמור המקום לשמש "מתחם אלטרנטיבי לקניונים". הם שיפצו את האורוות לשורת חנויות שמוכרות תכשיטים, בגדים, חפצי נוי ועוד, ולסטודיו של אמנים. כתובת: בית הספר החקלאי.
חנהל'ה, לחמי מחמצת ופטיפורים
לקפה משובח ומאפה עצרנו ב"חנהל'ה - בית של לחם", בית מאפה חדש של שני שותפים צעירים ונלהבים, יובל נצר ואביתר באומר, מקום קטן עם קפה פרימיום של בית הקלייה נגרו. במקום מוכרים גם שמן זית משובח ממרחביה, וכמובן מאפים תוצרת הבית, כולל מבחר לחמי מחמצת עבודת יד, עוגות שמרים, פטיפורים, שוקולדים, ויש גם חטיפי בריאות טריים שמייצרים במקום. כתובת: רחוב דרך הבנים (מול הדואר).
מתחם הידית, קרמיקה וקוסמטיקה טבעית
במבנה ישן ששימש בעבר מפעל לעץ וחולק לחנויות מעצבים שוכן "מתחם הידית". אחת החנויות בו היא "שוקדת" – חנות לערכות עבודת יד. אהבנו מאוד גם את האיורים ואת העבודות בעיסת ניר של האמנית גליה שמחאי בסטודיו שלה, "קוואלה". יש גם חנות לקוסמטיקה טבעונית, ובסטודיו של אמנית הקרמיקה הדס שלום מוצגים כלי קרמיקה יפהפיים ושרשרות לב. אם רעבים, יש פיצריה מקומית עם כיסאות מתחת לעצים הוותיקים, ובעיקר אווירה נהדרת של חצר של פעם. כתובת: חרושת 1.
חומוס ארגנטינה
אם יש מקום הזוי (אבל עם חומוס מעולה) שמשקף את הרוח החופשית של תושבי פרדס חנה, זהו חומוס ארגנטינה. כוך עם רחבה קטנה מול חצר השוק, שמציע את המכלול הבא: בעל בית ארגנטינאי עם מבטא כבד, זמר־נגן, שיושב בחוץ ומנגן ושר שירים דרום־אמריקאיים של פעם, ומלצר מבוגר שהוא ליצן רפואי, שממלצר בליווי אקטים של הופעה בתלבושת ליצן. חוץ מזה החומוס קליל וטעים, והזיתים משובחים. יש גם פול, מסבחה ועוד. מנת חומוס: 28 שקל, חצי מנה: 21 שקל. כתובת: האורנים 14.
טיפ
תצטיידו בחוברת שהופקה לכבוד יריד "אמנים במושבה", שכוללת את שמות כל האמנים עם פירוט קצר, תמונות וכתובת התצוגה. בנוסף, יש בחוברת מפה מפורטת של כל מתחמי היריד והאטרקציות בפרדס חנה-כרכור. חפשו בפייסבוק: אמנים במושבה פרדס חנה-כרכור.
הכתבה מתפרסמת ב"ידיעות אחרונות", מוסף "מסלול"