שתף קטע נבחר

מצפון ועד דרום: המלצות לטיולים בפסח

מהמסלול הפורח של חורבת מנות, דרך מערות כפר שמריהו ועד לשוק הנבטי בדרום. הכתבה שכדאי לקרוא לפני שיוצאים לטייל בחג

 

לטייל בארץ ישראל

לטייל בארץ ישראל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

פסח כמעט הגיע, האביב כבר כאן, ואי אפשר שלא לצאת לטייל. ריכזתי עבורכם כמה מהמקומות שאני אוהבת במיוחד שבהם תוכלו לטייל בחג. קדימה, בואו נצא לדרך.


 

סיורים ללא תשלום ומופע דבקה בפקיעין

המועצה המקומית פקיעין בגליל העליון תיכנס לכם ללב ברגע שתבקרו בה ותגרום לכם לשאול את עצמכם מדוע לקח לכם כל כך הרבה זמן להגיע אליה. היישוב הציורי שוכן על צלע הר כ-620 מטרים מעל פני הים. רוב התושבים הם דרוזים, אך במקום חיים גם נוצרים, מוסלמים וכמה משפחות יהודיות.

פקיעין (צילום: יעל לרנר)
פקיעין(צילום: יעל לרנר)

פקיעין (צילום: יעל לרנר)
מסיירים בסמטאות(צילום: יעל לרנר)

פקיעין (צילום: יעל לרנר)
לפסוע ברוגע(צילום: יעל לרנר)
 

מעל גגות הבתים בכפר משתרגות גפנים, ובצילן יושבים תושבים מקומיים ועוסקים במלאכותיהם השונות, מפטפטים ונחים. ממש "איש תחת גפנו ותחת תאנתו". המקום שווה מדור שלם (שעוד אכתוב לכם), ובחול המועד דרי פקיעין מזמינים אתכם לטיול בתוך סיפור, לפסוע ברוגע בין סמטאות הכפר העתיק, להשתתף בסדנאות ופעילויות במרכזי המבקרים ואפילו ליהנות ממופע דבקה חגיגי בכיכר המעיין המרכזית. מידע נוסף במחלקת התיירות בטלפון 04-6885438.


 

אל ראש הנקרה

ראש הנקרה היא הנקודה הצפונית ביותר בגליל המערבי ואחד מהמקומות היפים בגליל. הירידה לנקרות ברכבל היא חגיגה שלמה עבור ילדים. הילדים שלי אוהבים במיוחד להתרוצץ ולרוץ על גשר ההנגשה, המאפשר גם לנכים ולהורים עם עגלות להגיע בקלות אל הנקרות. הנוף הנשקף מהגשר עוצר נשימה - ים כחול מנוקד באיים קטנים ורצועת חוף יפהפייה וארוכה שנמתחת עד עכו, ובסופה מגדלור. בצד השני תראו את המצוק היפה שבו נמצאות הנקרות.

 

הנקרות נוצרו משרשרת של זעזועים תת־קרקעיים אשר יצרו סדקים רבים בסלע הגיר הרך. הגשמים והמים שחלחלו במשך הזמן חדרו בעד הסדקים, הרחיבו אותם ויצרו מעין מחילות בסלע. באתר יש מסלול קצרצר שדרכו נכנסים לנקרות. בפנים תיפעמו מהחשיכה, מצבע הטורקיז העמוק של המים ומקולם הרועם של הגלים החוצבים בגיר נקרות נוספות.

ראש הנקרה (צילום: ראש הנקרה - אוצרות הגליל)
הנוף המרהיב מראש הנקרה(צילום: ראש הנקרה - אוצרות הגליל)

ראש הנקרה (צילום: ראש הנקרה - אוצרות הגליל)
הרכבל(צילום: ראש הנקרה - אוצרות הגליל)

ראש הנקרה (צילום: ראש הנקרה - אוצרות הגליל)
אחת מהנקרות(צילום: ראש הנקרה - אוצרות הגליל)
 

בהמשך תצאו למסלול מעגלי על המצוק ותוכלו לצפות בחלקו החיצוני, המכונה "רגל הפיל". תוכלו גם לעבור דרך מנהרת הרכבת, שריד למסילת הרכבת הישנה שבנו הבריטים לפני קום המדינה, ולצפות בסרט מעניין שבו מתוארת ההיסטוריה הקשורה במקום. בסופה של המנהרה הקצרה תוכלו לשכור אופניים או רכב חשמלי ולצאת לנסיעה של חצי שעה עד חוף בצת ובחזרה.

 

בימי החג תתעורר לחיים יציאת מצרים עם שחקנים בדמויותיהם של משה רבנו ופרעה. השחקנים יסיירו עם המבקרים בין הנקרות והגלים ויספרו בצורה חווייתית את סיפור יציאת מצרים וקריעת ים סוף. הסיורים המומחזים יתקיימו בין ה-31 במרץ ל-6 באפריל בכל שעה עגולה בין 10:00 ל-16:00, ללא תשלום נוסף מעבר למחיר הכניסה.

 

כמו כן, לאחר רדת החשיכה ייפתח האתר לפעילות מקסימה של סיורי עששיות ליליים, הכוללים נסיעה לילית ברכבל המואר אל הנקרות וסיור עששיות מודרך בנקרות הרוחשות. לפרטים על הסיורים הליליים והרשמה – הקליקו.

 

על חורבת מנות שמעתם?

ציפור קטנה לחשה לי שבמרחק קצר מנהריה, בגדה הדרומית של נחל כזיב, יש מקום ששמו "חורבת מנות". זהו טיול פריחה באזור הגליל המערבי שמתאים לכל גיל; במסלול צועדים בשבילונים קטנים ומתרשמים מפריחת סביונים, פרגים, חרדלים וקחוונים (הפרחים הלבנים עם האבקנים הצהובים).

 

השבילים מסומנים בסימן דרך ירוק, וצריך לחפש אותו מדי פעם – מה שהופך את הטיול למשחק נחמד עבור הילדים וההורים. בתקופה הצלבנית הייתה במקום אחוזה מרשימה בשם "אחוזת מנואט", שהייתה ידועה בתעשיית הסוכר. לרגלי הגבעה, ממערב לחורבה של אותה אחוזה, תמצאו את שרידי ה"מסכרה" הגדולה שנבנתה כאן בתקופה הצלבנית ואפילו את מתקן הריסוק והסחיטה של קני הסוכר שמהם הופקו גושי סוכר גדולים.

ראש הנקרה (צילום: יעל לרנר)
חורבת מנות(צילום: יעל לרנר)

חורבת מנות (צילום: יעל לרנר)
טיול פריחה נעים(צילום: יעל לרנר)
 

מלבד הסיפור המעניין של ייצור הסוכר, המקום מקסים ויש בו שבילים לטיולים ממושכים יותר. אנחנו התחלנו ללכת ובשרידי החורבה, ליד מתקן הריסוק, שהיה מלא במים, ישבנו תחת עץ חרוב לפיקניק נחמד. לאחר מכן הסתובבנו, ואת דרכנו חזרה ליוו פרפרים רבים וחיפושיות חמודות. כדאי לנעול נעלי הליכה גבוהות כי במקומות מסוימים צומחים סרפדים עד לגובה הברכיים.

 

הטיול מתאים לילדים קטנים, אך לא לעגלות תינוקות, אז צריך להצטייד במנשאים. מסלול הטיול נמצא לצד כביש הגישה ליישוב מנות, שלושה קילומטרים צפונית לצומת כברי. סעו לאט בכביש הגישה עד שתבחינו בשלט קטן שעליו כתוב "חורבת מנות". החנו את האוטו בזהירות בצד - ותיהנו. למידע על מקומות קסומים נוספים ופעילויות פסח באזור הגליל המערבי היכנסו לאתר "אוצרות הגליל".

 

מערות כפר שמריהו

בחורשת האורנים בלב כפר שמריהו חבוי מקום מקסים לטיול קטן, שבו מרבדי פרחים ואפילו מערות קבורה עתיקות. המקום שימש בתקופה הביזנטית כבית קברות שומרוני לעיר אפולוניה, ששרידיה נמצאים כמה קילומטרים מערבית לאתר.

מערות כפר שמריהו (צילום: אודליה שירון)
מערות כפר שמריהו(צילום: אודליה שירון)

מערות כפר שמריהו (צילום: אודליה שירון)
הפריחה בשיאה(צילום: אודליה שירון)

מערות כפר שמריהו (צילום: אודליה שירון)
כולל תורמוסים(צילום: אודליה שירון)
 

באתר הזה יש כ-100 מערות – מהריכוזים הגדולים בשרון – אם כי חלקן חסומות. חלק מהמערות נחתמו באבני גולל ואחרות בדלתות שיש ואבן. באחדות מהמערות ייתכן שתוכלו להבחין בשרידי רצפת פסיפס לבנה, קירות מטויחים בגוון אדום ואפילו ארונות קבורה. השימוש באתר, כמו באתר מערות אפקה, הופסק לאחר מרד השומרונים במאה החמישית או בתחילת המאה השישית לספירה.

 

תוכלו לפסוע בשביל ההליכה הקצר לאורך פריחות מרהיבות של תורמוסים, חמציצים, חרציות, פרגים ועוד. מומלץ לערוך פיקניק נעים ולקינוח להעיף מבט גם בגן הפסלים בצידו המזרחי של בית סניור (לצד מרכז וייל לתרבות). לחובבי ההליכה מומלץ להמשיך בשביל להולכי רגל ורוכבי אופניים, שעובר בגב רכס הכורכר דרומה לכיוון בניין המועצה המקומית כפר שמריהו (בית לוין). איך מגיעים? כותבים בווייז "רחוב האורנים 23 כפר שמריהו".

 

גבעת התיתורה: כאן כן מודיעין

ארכיאולוגיה ופריחה בכרטיס אחד, כך אפשר להגדיר את המסלול הקל, הקצר והנעים בגבעת תיתורה, שמסתתר מתחת לאף של תושבי העיר מודיעין. גבעת תיתורה היא תל בגובה של כ-300 מטרים מעל פני הים, ובראשו שרידי הכפר הערבי אל-בורג', ששכן פה עד שנת 1948.

 

ומנין הגיע השם תיתורה? מצורתה של הגבעה, הנראית ממרחק כמו מגבעת מהודרת בעלת שוליים (תיתורה). על ראש המגבעת תוכלו למצוא כעת ועד אמצע אפריל המוני רקפות, שקדיות, סביונים וכלניות. בתל יש גם שרידים ארכיאולוגיים – העתיקים שבהם בני כ-6,000 שנים – וחלק ניכר מהשרידים ה"חדשים" הם מתקופת מרד בר כוכבא.

גבעת התיתורה (צילום: יעל לרנר)
גבעת התיתורה(צילום: יעל לרנר)

גבעת התיתורה (צילום: יעל לרנר)
פשוט מקום קסום(צילום: יעל לרנר)
 

באזור זה תמצאו גם עשרות רבות של בורות מים קדומים (אנא טיילו בזהירות, במיוחד אם אתם עם ילדים) והמוני פרחים – פרגים, עיריות, נוריות ומה לא. מהשביל המכונה "שביל הפרחים" כדאי מאוד לטפס עד לפסגה וליהנות בתצפית נהדרת על האזור כולו.

 

אפשר להגיע הנה בשתי דרכים עיקריות: מרחוב עמק דותן שבמודיעין (מול מליבו סנטר) ומרחוב כליל החורש; כתבו בווייז "גבעת התיתורה". אורך המסלול כקילומטר או יותר (לפי העניין), ומשכו שעה-שעתיים. רמת קושי: קלה ומתאימה לילדים קטנים.

 

חבר, בשוק הנבטי כבר ביקרת? 

מול דימונה, על הכביש הראשי לאילת, עומדת עיר נבטית-רומית מאובקת, שכמו שאר ערי הנבטים בארצנו נבנתה על אחד הנתיבים החשובים של דרך הבשמים, אותה דרך שהוכרזה על ידי אונסק"ו כאתר שימור עולמי.

השוק הנבטי (צילום: מנו גרינשפן)
השוק הנבטי(צילום: מנו גרינשפן)
 

כבכל שנה, רחוב השוק המקורי מתעורר לחיים ותוכלו להתחבר אל ניחוחות העבר, להתרגש מחוויה "היסטורית" צבעונית וציורית של מראות, ריחות וטעמים. סוחרים אותנטיים יפרסו את מרכולתם: שלל שטיחים, ענתיקות, כלים, דברי נחושת, תבלינים, מור ולבונה, ומלבדם יהיו דוכני אומנים ובעלי מלאכה. ברקע מתנגנת מוזיקה שתורמת לאווירה. 

 

ניתן ליהנות עם הילדים משפע פעילויות חינמיות, בהן סדנאות ייחודיות, מתחם משחקי חשיבה, בנייה בלבני בוץ, ביקור באוהל "אלף לילה ולילה" ועוד. החל משעה 10:00 יש הדרכה בכל שעה עגולה. אלה מכם שיתקשו לעזוב את המקום יוכלו להישאר לשוק הלילי שיתקיים במקום ואפילו ללון באתר. היכן: גן לאומי ממשית, כ-8 קילומטרים מדימונה. מתי: יום ראשון עד שבת, 1 עד 7 באפריל, משעה 10:00. לפרטים נוספים – הקליקו.

 

להמלצות נוספות ועדכונים שוטפים הצטרפו לקבוצת הפייסבוק "רגעים קטנים - מטיילים עם יעל לרנר ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעל לרנר
גבעת התיתורה
צילום: יעל לרנר
מומלצים