המקומות שבהם תיהנו מפריחת הסתיו
האביב זו העונה שמזוהה עם פריחות, אך גם לעונת המעבר שבין הקיץ לחורף יש מה להגיד בנושא. סתווניות, חבצלות וכמובן חלמוניות - ריכזנו עבורכם מסלולי טיול שבהם תוכלו ליהנות מכל הפריחה הזאת
גשמים ראשונים כבר מתחילים לטפטף אבל עדיין לא שוברים את החום שהשאיר כאן הקיץ. זה לא מונע מכמה פרחי בר אמיצים למהר להגיח לאוויר הפתוח: חצבים, בני חצבים, סתווניות, כרכומים, חבצלות וכמובן – חלמוניות. ריכזנו לכם כמה המלצות למקומות שבהם תוכלו לפגוש בשבועות הקרובים את פרחי הסתיו במלוא הדרם. חלקם, כמו החצבים, כבר עוזבים אותנו, אבל האחרים רק מתעוררים. חשוב להדגיש: כל הפרחים מוגנים, וחלקם נדירים מאוד. אין לגעת בהם ובטח שאין לקטוף אותם!
צהוב וסגול: רכס בשנית
רכס בשנית, המוכר גם כרכס חזקה, הוא רכס געשי במרכז קו התלים הישראלי שברמת הגולן. כבר עכשיו, ולמשך השבועות הקרובים, תוכלו לצפות במקום בפריחה מרהיבה של חלמוניות וסתווניות.
כקילומטר וחצי מצפון ליישוב אלוני הבשן יש פנייה מזרחה בכביש רעוע אל רכס חזקה (ברוש גבוה בצומת הקטנה). נוסעים עד ההגעה למעבר בקר, שלט של "שביל הגולן" ושלט עם סימון שבילים ירוק שעליו רשום "ג'ואיזה". רחבת הכניסה למסלול, מעבר למעבר הבקר, תחשוף בפניכם נקודות מרהיבות וצבעוניות בצהוב - חלמוניות, או בסגול- סתווניות התשבץ. אלו פרחים נדירים וחשוב לשמור עליהם ולא לקטוף אותם.
לאוהבי הלכת - המשך הליכה ממקבץ הפרחים על השביל הירוק תחשוף בפניכם מסלול נחמד וקל ביער אלונים, עם ירידה לשולי ההר, ביקור בכפר צ'רקסי נטוש ושכשוך בבריכת עין ג'ואיזה הנמצאת כעשר דקות לפני סוף המסלול. אם מחליטים לעשות את המסלול, יש להשאיר רכב לאיסוף בנקודת הסיום – כ-1.5 ק"מ מדרום לאלוני הבשן, במפרץ החניה ממערב לכביש 98. משך הטיול כשלוש שעות.
לבן, ורוד וצהוב: שביל הפסגה במירון
המסלול המעגלי של "שביל הפסגה" מקיף את פסגת הר מירון בגובה 1,208 מטר. בימים אלו נמצאת פריחת החלמוניות במקום רק בתחילתה, אך פריחת הסתווניות כבר בעיצומה. כעת ניתן לראות לאורך השביל בעיקר את הסתוונית הבכירה עם פרחיה הלבנים – שנקראת כך משום שהיא מהראשונות לפרוח מבין מיני הסתווניות. לאחר שיחלו הגשמים, תוכלו לפגוש במקום גם את סתוונית היורה עם הפרחים הורודים.
בשביל עצמו הסדירה ראשות הטבע והגנים נקודות תצפית שמהן ניתן להשקיף אל הרי הגליל העליון והלבנון, רמת הגולן והחרמון, מישור החוף וחלקים מהגליל התחתון. אורכו של השביל המעגלי כ-1.5 ק"מ והטיול הוא בדרגת קושי קלה. ההליכה היא לאורך סימון שבילים אדום.
כדי להגיע, פונים מכביש 89 בין חורפיש לסאסא בעקבות השילוט לבית ספר שדה הר מירון. נוסעים עד לרחבת החניה, ומשם יוצאים ברגל למסלול המעגלי.
ריכוזי חלמוניות מרשימים נוספים בגליל תוכלו לפגוש בשבועות הקרובים (נכון לעכשיו טרם החלה הפריחה) גם ביער ביריה: במסלול "דרך נוף" שבין פארק עין זיתים לעמוקה, וב"שביל החלמוניות" הסמוך לבית המלון "בית בגליל" שבחצור הגלילית (יש שילוט שמכווין את המטיילים לעבר המקבצים).
ורוד ולבן: רמת הנדיב והכרמל
ברמת הנדיב הסמוכה לזכרון יעקב מתפשטים אחרי הגשמים הראשונים מרבדים של סתוונית היורה. כרגע הפריחה במקום עדיין לא החלה, אך המטיילים שיחפשו היטב יפגשו במקום כבר עכשיו את החבצלת קטנת הפרחים. את הסתווניות ניתן יהיה לפגוש בשבועות הקרובים גם באזורים אחרים של הר הכרמל, כמו חורשת הארבעים.
הכניסה לרמת הנדיב נמצאת בין זיכרון יעקב לבנימינה, פנייה מערבה על כביש 652. כדי להגיע לחורשת הארבעים נוסעים בכביש 672 מחיפה לכיוון דרום-מזרח, לעבר עוספיא. כ-300 מטר אחרי כיכר הכניסה לאוניברסיטת חיפה פונים שמאלה (צפונה) עם שלט ל"חורשת ה-40". מיד פונים ימינה, ואחרי כ-350 מטר על הדרך פונים שמאלה לחניון קטן שליד עץ אורן גדול.
לבן: יער ראש העין
לאורכו של "שביל פרחי הבר" ביער ראש העין פורחת בהמוניה בימים אלו החבצלת קטנת הפרחים. השביל הוא מעגלי ומשולט לכל אורכו, ומסומן בצבע אדום. אורכו הכולל ב-1 ק"מ. בראש הגבעה השביל מגיע למצפור ובו מרפסת תצפית המשקיפה על מורדות מערב השומרון, ולמרגלותיה שרידי יישוב מהתקופה הביזנטית.
הכניסה ליער ממוקמת בקצה רחוב נחל רבה בראש העין. כדי להגיע לשביל, נכנסים בדרך היער ונוסעים מזרחה. לאחר כ-400 מטרים מגיעים לצומת, נוסעים בסעיף הימני ולאחר כ-100 מטרים מגיעים לחניון "בצל האיקליפטוס". כ-200 מטרים הלאה משם, לאחר חציית נחל רבה ופנייה שמאלה, מוצאים חניון נוסף - מחסום ירוק חוסם את הדרך ומאפשר מעבר רק להולכי רגל ולרוכבי אופניים. ממשיכים ברגל בדרך היער עוד כ-400 מטרים ומכאן מתחיל את דרכו "שביל פרחי הבר".
לבן בחוף: רכסי הכורכר של תל אביב
החבצלת קטנת הפרחים שהזכרנו קודם זכתה לשמה בגלל אחותה – חבצלת החוף – לה פרחים לבנים, גדולים ומרשימים. את חבצלת החוף ניתן לפגוש בעיקר לאורך חופי השרון והצפון, לא יותר מ-100 מטרים מהים. אולי תופעתו, אבל מקבצים מרשימים שלה נמצאים גם בתוך העיר תל אביב – בצדי טיילת גן העצמאות ועל רכסי הכורכר צפונית משם. אז כדאי לשים לב אליהם בפעם הבאה שאתם הולכים לים.
מלא צהוב שעוד יגיע: גוש עציון
בשנת 2003 התגלה ליד ההרודיון ריכוז יוצא דופן של חלמוניות גדולות, והבוטנאים שהגיעו למקום קבעו כי מדובר באתר פריחת החלמוניות הגדול ביותר בארץ. הפריחה באתר מתחילה בסוף אוקטובר – תחילת נובמבר, ועל פי ההערכות, לא פחות מ-200 אלף פרחים מגיחים מהאדמה במקום. לכבוד הפריחה, אף מתקיים בגוש עציון בנובמבר "פסטיבל החלמוניות" השנתי.
כדי להגיע נוסעים למזרח גוש עציון דרך שכונת הר חומה. אחרי הכיכר של גן לאומי הרודיון פונים שמאלה ומיד שוב שמאלה לכיוון חוות "שדה בר" והיישוב אל דוד שליד נוקדים. עוברים את בתי היישוב ונוסעים בדרך עפר לכיוון היישוב מעלה רחבעם. ממשיכים בכביש אספלט צר ומעט לפני היישוב עוצרים את הרכב בנקודה שבה ערוץ נחל חוצה את הכביש. משם הולכים ברגל לכיוון דרום עם הערוץ וכעבור כ-200 מטרים מתגלה שדה מרשים של עשרות אלפי חלמוניות צהובות. לבאים מתל אביב מומלץ לנסוע דרך בית שמש ומרכז גוש עציון.
צהוב: רכס ירוחם ורכס בוקר
בהר הנגב נמצאות שתיים משמורות החלמוניות המרשימות ביותר בארץ. אבל כאן, בשביל לפגוש את הפלא הצהוב, תצטרכו ללכת. גם בשמורת "חלמוניות ירוחם" וגם בשמורת "חלמוניות רכס בוקר" כבר פורחים כעת פרחים ראשונים – והמקבצים צפויים לגדול בשבועות הקרובים.
המסלול בשמורת "חלמוניות ירוחם" מטפס מנחל רביבים לרכס ירוחם לתצפית יפה על כל המרחב וחוזר חזרה לנקודת המוצא. לאורך המסלול ישנם שני אתרים של פריחת חלמוניות גדולות. נקודת הפריחה הראשונה נמצאת 10 דקות הליכה מתחילת המסלול, מתחת למצוק נמוך של אבן צור. רשות הטבע והגנים מדווחת כי הפריחה העיקרית נמצאת במפנה הצפוני של הערוץ, וכי החלמוניות פורחות כרגע במרחק של כ-100 מטרים מערבה מהשלט "חלמוניות". אורך המסלול כולו כ-4 ק"מ ודרגת הקושי היא בינונית.
צבע סימון השבילים מתחיל בשחור, כאשר לאורך המסלול הוא מתחלף לכחול בראש הרכס. המסלול משולט לכל אורכו וקיימת חניה לכלי רכב בכניסה ולידה פינה מוצלת שמאפשרת להתמקם להפסקת אוכל. כדי להגיע, נוסעים מירוחם לכיוון צומת חלוקים. 2 ק"מ דרומית לירוחם יש שלט גדול "חלמוניות ירוחם" שמסמן את הכניסה לאתר.
כדי להגיע לשמורת "חלמוניות רכס בוקר" צריך ללכת קצת יותר. על כביש 40, דרומית לצומת בוקר, מחנים את הרכב בכניסה לאחת מחוות הבודדים - נחל בוקר או זית במדבר - וחוצים את הבקעה צפונה לכיוון חורבת אצבוע. מטפסים לשיא הרכס וממנו יורדים כ-20 מטרים לכיוון צפון מערב. לאחר כ-30 דקות של הליכה קלה פוגשים משטח סלע מרשים ובתחתיתו רצועת חלמוניות מרשימה שנמשכת כ-30 מטרים לכיוון צפון. חוזרים באותה הדרך.
לבן-סגול נדיר: בורות לוץ
כרכום דמשקאי הוא פרח נדיר, הגדל באוכלוסיות מבודדות במרומי הר הנגב, אזור מצפה רמון והרי אילת בלבד. למרות נדירותו, תוכלו לפגוש אותו בימים אלו לאורך דרך העפר המובילה מכביש 171 (בה"ד 1 – הר חריף) אל חניון הלילה של בורות לוץ – פנייה על פי השילוט. אין לגעת בפרח ואין לקטוף אותו.
לבן באמצע המדבר: חולות ממשית
למבקרים בעתיקות העיר הנבטית ממשית שבנגב כדאי להסתובב מעט דווקא בחולות שלפני הכניסה לגן הלאומי – שם תפגשו בימים אלו מקבצים מרשימים של חבצלת הנגב. מדובר במין אשר נפוץ בארץ ישראל בלבד וגדל באדמות חוליות ואדמות סחף בנגב.
צהוב: יער יתיר ויער להב
בשבועות הקרובים צפויה להתחיל פריחת חלמוניות גם ביערות קק"ל בצפון הנגב – יער יתיר ויער להב. נכון לעכשיו, הפריחה עדיין לא החלה.
יער יתיר, הצופה על מדבר יהודה והנגב הצפוני, הוא היער הגדול בארץ. כדי להגיע, נוסעים מצומת שוקת נוסעים לכיוון ערד (כביש מס' 31). כשני ק"מ ממזרח ליישוב חורה עולה צפונה (שמאלה) כביש המוליך אל היער ואל מצודת היערנים (כביש 316). נוסעים בכביש כ-11 ק"מ וסמוך לגבול היער פונים שמאלה בדרך המסומנת בסימון שחור של קק"ל – דרך כבושה היטב שמתאימה לכל רכב. נסיעה של כ-1.6 ק"מ תביא אתכם לרחבת חניה קטנה, והשלט שברחבה מכריז על "שביל החלמוניות".
השביל הקצרצר מוביל לחלקה קטנה של עצי אלת הבוטנה (פיסטוק), ולידם טרסה בנויה שבעה נדבכים של אבנים גדולות. ליד הטרסה פורח בסוף אוקטובר ובראשית נובמבר ריכוז גדול של חלמונית גדולה.
כדי להגיע אל "עמק החלמוניות" ביער להב, נוסעים דרומה על כביש 40 ובצומת דבירה פונים מזרחה. כשני קילומטרים אחרי הכניסה לקיבוץ פונים ימינה לדרך עפר ואחרי 1.6 קילומטרים פונים שמאלה ונוסעים במעלה הדרך עד לשולי היער. קילומטר נוסף דרומה יוביל אתכם לרחבת חניה קטנה, שם חונים ויוצאים לטיול רגלי בשביל קצר העובר באתרים המשוחזרים של חורבת אבו חוף. החורבה היא מהתקופה הביזנטית, אז שכן במקום יישוב נוצרי גדול.
המסלול ביער להב מעגלי ומסומן בצהוב. לאורכו יש שלטי הסבר בכמה נקודות עניין כמו מערה טבעית, גת עתיקה, קולומבריום ושרידי מבנים וכנסיות עתיקים. אם יורדים אל החורשה הצמודה לשביל המעגלי מגלים לאורך המדרון מופע מרשים ובוהק של מקבצי חלמוניות בפריחה זהובה. אפשר גם לחסוך את ההליכה הרגלית ולהגיע ישירות אל החלמוניות - פונים ימינה מכביש 3255 בשילוט לחורבת אבו חוף. ממשיכים ישר כל הזמן עד שלט שמאלה אל החלמוניות.