שתף קטע נבחר

הילדים עם הגולן: יצאנו לסופ"ש משפחתי ברמה

מעץ שמספר בדיחות לפר המפורסם בארץ, מהנפת טלה בן יומו לטיול רייזרים בעקבות אלי כהן: הגולן מתחדש עם שלל אטרקציות לכל המשפחה. נסענו לבדוק

 

שופרות, רייזרים ועצים מדברים ברמת הגולן

שופרות, רייזרים ועצים מדברים ברמת הגולן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ברמת טראמפ עדיין לא נבנה בית אחד, כביש גישה ל"סטונהנג' הישראלי" עוד אין - אבל הגולן ממשיך להתחדש וכל העת נוספות אטרקציות, גם לילדים. רגע לפני שהחורף מגיע לשיאו ומתחילה הנהירה הגדולה לחרמון, עלינו צפונה ובדקנו על בשרנו (ועם קצת בשר) מה מציעה הרמה לדור הצעיר.

 

מיד אליהו, שכונה של יותר מ-15 אלף איש שגרים בפחות מ-1,500 דונם, יצאנו למועצה האזורית גולן, שבה מתגוררים מעט יותר (כ-17 אלף בני אדם) בשטח הגדול פי 753 - יותר ממיליון דונם. אבל לצד סלעי הבזלת, הפרות והשטחים הפתוחים, תנופת הפיתוח בגולן נראית היטב לעין, ומתבטאת גם בהפניית תשומת לב מיוחדת לתיירים מקרוב ומרחוק, ובעיקר לקטנים מביניהם.

 

מתי חבצתם חמאה בפעם האחרונה?

את התנינים של חמת גדר כולם מכירים, וקצת צפונה משם אפשר לבקר בעלי חיים אחרים, מעט יותר משתפי פעולה. "פרהדיר" (הלחם של פרה ודיר) בנאות גולן הוא מתחם המשלב סיורים מודרכים במשק הכולל מאות בודדות של פרות וכבשים, לצד פעילות חביצת חמאה וארוחות נהדרות מגבינות מתוצרת עצמית, התוצרת של אותן פרות.

הטלאים יונקים בפרהדיר (צילום: סער הס)
הטלאים יונקים בפרהדיר(צילום: סער הס)

פרהדיר בנאות גולן (צילום: סער הס)
פרהדיר בנאות גולן(צילום: סער הס)
 

המשק הוקם במושב הקטן בדרום הגולן ב-1978, כעבור 20 שנה צורפה לו רפת – והשנה הוא הפך למוקד תיירות. בשבת המקום פתוח לסיורים וארוחות מ-10:00 עד 16:00, בימי חול יש לתאם מראש. בכל מקרה, גם ילדים שאינם נצר לאריק שרון יכולים להניף את הכבשים, ואין כנראה מי שלא יתרגש למראה הטלאים בני יומם, חלקם מתחממים בתנור מיוחד ואחרים יונקים בסמוך. עלות סיור למשתתף מגיל שנתיים - 35 שקלים. לפרטים נוספים - הקליקו.

 

בואו נדבר רגע על שופרות

במרחק חמש דקות נסיעה, במושב הסמוך גבעת יואב, שומעים תקיעות בשופר, וגם תרועות ושברים. שמעון קינן, מייסד "קול שופר" - מפעל משפחתי לייצור שופרות - מרצה לקבוצות במרכז המבקרים על תהליך הייצור, תוקע בשופרות אילים, אנטילופות וראמים ומסביר על ההבדל בין שופרות המיועדים לאשכנזים, לספרדים ולתימנים. האחרונים, אם תהיתם, מעדיפים אותם ארוכים במיוחד. את השופרות.

קול שופר בגבעת יואב (צילום: סער הס)
קול שופר בגבעת יואב(צילום: סער הס)
 

כדי להביא את חומר הגלם לשופרות - הקרניים - טס לקינן למרוקו ולדרום אפריקה, משם הוא מעלה ארצה קרני אילים ואנטילופות. הנסיין, כמעט בן 4, התקשה להפיק קול משמעותי מהשופר, אבל ילדים גדולים יותר נהנו מההרצאה ובעיקר מההתנסות. הקליקו כאן לעוד מידע.

 

דבש הכל דבש

באותו מושב נמצאת גם מכוורת אלין, עסק משפחתי לגידול דבורים וייצור דבש שהוקם בשנת 1974 על ידי דוד אלין ומנוהל היום על ידי חתנו שרון. הביקור, שגם הוא מיועד לקבוצות ובתיאום מראש, כולל צפייה בתהליך הייצור והאריזה של הדבש, הסברים על תהליך גידול הדברים ורדיית הדבש וכמה מילים על המלכה. לא אליזבת, הדבורה.

אסטרונאוטים במכוורת אלין (צילום: סער הס)
אסטרונאוטים במכוורת אלין(צילום: סער הס)
 

אם לא תטוסו בקרוב למרכז נאס"א ביוסטון, חליפות הכוורנים שמדדו הילדים הן תחליף מוצלח, שנשלח היישר לאינסטגרמים השונים. עם מילוי הדבש בצנצנות הם כבר ממש הרגישו כמו דבוראים אמיתיים. לפרטים - צרו קשר כאן.

 

ההרצאות הפכו אתכם לרעבים? אם מדובר ביום חמישי, הרווחתם. זהו היום היחיד שבו "גיליס, בית מדרש לבשר" במושב נוב פתוחה כמסעדה, למזמינים מקום. ביתר ימי החול החווה פתוחה לקבוצות ורק הן ייהנו באותם ימים מהסטייקים המצוינים או מסדנאות הבשר שנערכות במסעדה הכשרה.

 

אבל האטרקציה האמיתית של המקום הוא דווקא מה שנמצא מחוץ למסעדה. הפר אברם, אולי הפר המפורסם בישראל, נמצא עם חברתו יוקו בסככה סמוכה - ואת הדבשת המוזרה שלו אי אפשר לפספס. אוכל הבהמות לאברם עלה לגיליס מאות אלפי שקלים במהלך השנים, אבל לצלחת - אל תדאגו - הוא לא יגיע. מידע על גיליס - כאן.

 

מול הכינרת בשקיעה 

אחרי ארוחת הצהריים הדשנה צריך להפעיל קצת את שרירי הרגליים, ואתר המורשת עין קשתות - אף הוא בדרום הגולן - הוא אופציה מוצלחת. אשתקד, אחרי 15 שנה של עבודות שחזור ופיתוח, נפתח המקום למבקרים. הסרטון שבתחילת הסיור מנסה קצת יותר מדי לכוון לדור האינסטוש, אבל הוא נשכח מהר בירידה בת עשרות המדרגות עקב השקיעה הנפלאה (בשעה הנכונה), המבט המרהיב לכינרת והקשתות שמתגלות מעל המעיינות.

מבט לכינרת מעין קשתות (צילום: סער הס)
מבט לכינרת מעין קשתות(צילום: סער הס)
 

בית הכנסת בעין קשתות (צילום: סער הס)
בית הכנסת בעין קשתות(צילום: סער הס)

לעגלות תינוק האתר אינו נגיש, אבל שווה לקחת מנשא כדי ליהנות מהנוף היפהפה ומבית הכנסת העתיק מתקופת המשנה והתלמוד, אחד המפוארים ביותר בארץ. בית הכנסת, שחלקו נחרב ברעידת אדמה בשנת 749, שוקם ונבנה מחדש בטכנולוגיה חדשנית. רק החודש נחשף כי בסמוך לעין קשתות, בכפר מג'דוליה, התגלה פסיפס נדיר בבית כנסת אחר. האתר במג'דוליה עדיין לא פתוח למבקרים. מחיר הכניסה למבוגר לעין קשתות 25 שקלים, לילד - 15 שקלים. הקליקו ליתר הפרטים.

 

בחנוכה הקרוב כדאי יהיה לשלב את הטיול הקצר בעין קשתות עם ביקור בסטודיו מנדרינה במושב נטור, סטודיו ליצירת אמנות בזכוכית. בסדנאות האש שיתקיימו בכל ימי החג הילדים (וגם אתם) תוכלו ללמוד בין היתר לייצר חרוזי זכוכית צבעוניים ולהכין חנוכיות בקופסת פח מותאמת לטיולים שתבטיח שגם בתום הנסיעה הארוכה הביתה יהיו בה תשעה קנים. צרו קשר כאן עם סטודיו מנדרינה.

 

לדבר עם העצים 

פארק הירדן הוותיק, ששוכן דרומה משם (בצמוד לנהר הירדן ומצפון לכינרת) וידוע כאחד ממוקדי המנגלים הגדולים במדינה, מציע בילוי חדש לשעות החשכה. "תופעת טבע" בפארק הוא סיור ומופע אורקולי לילי במסלול קצר ונוח להליכה של פחות משעה, שבו העצים ובעלי החיים מדובבים על ידי כוכבי "ארץ נהדרת".

תופעת טבע בפארק הירדן (צילום: סער הס)
תופעת טבע בפארק הירדן(צילום: סער הס)
 

אירוח אלרום (צילום: מוטי יאיר)
אירוח בוטיק אל-רום(צילום: מוטי יאיר)

עץ השקמה העתיק, בגילומו של טל פרידמן, הוא התחנה הראשונה - ואחר כך תפגשו גם גחליליות, תקבלו טיפים לחיים הטובים מהצב מאור כהן, תרקדו עם זיקית ותשמעו חוויות מאבני בזלת. הסיורים סגורים בחורף ויתחדשו במרץ 2020, כרטיסים (30 שקל לילדים בני 12-3, 35 שקל למבוגרים) אפשר להזמין באתר האינטרנט של פארק הירדן.

 

מה שממש לא סגור בחורף הוא כמובן אתר החרמון, שהשיק לאחרונה את רכבל הקרוניות החדש. אופציית לינה חדשה ונוחה סמוך לו היא אירוח בוטיק אל-רום, באחד היישובים הגבוהים בארץ. לפני חצי שנה נפתח המקום, המרוחק פחות מחצי שעת נסיעה מהחרמון (אם אין פקקים) ומציע 18 חדרים משפחתיים (100 מיטות) במחירים סבירים בקיבוץ שגובהו 1,070 מטר מעל פני הים. הפרטים המלאים - כאן.

 

סמוך לאל-רום אפשר להתפנק עם שוקולדים מובחרים (כולל סיור, סדנה ויצירה) בדה-קרינה שבעין זיון, לטעום יינות (כולל סדנאות יין לילדים) ביקב בהט הכשר, הצמוד לשם, ולשתות קצת (או הרבה) אלכוהול בקיי בר-קפה שבצומת ווסט, קפה-מסעדה שפתוח גם בסופי השבוע.

 

חסר לכם קצת אקשן לפני הנסיעה בחזרה מהצפון? נהיגה עצמית בטיול רייזרים במרום גולן היא אופציה מוצלחת להוצאת אדרנלין. המהירות המקסימלית של הרייזרים, שמתאימים לבני 3 ומעלה, היא לכאורה 40 קמ"ש, אבל הילד (מעל גיל 3) שם לב שהספידומטר מגיע ל-55, ועם הרוחות החזקות החוויה בטיול השטח בכלל נהדרת.

רייזרים במרום גולן (צילום: סער הס)
רייזרים במרום גולן(צילום: סער הס)

בטיול הרייזרים (צילום: סער הס)
בטיול הרייזרים(צילום: סער הס)
 

הרייזרים מטפסים בלי בעיות על סלעי הבזלת של הר בנטל, ובדרך חולפים על פני מטעי התפוחים, מסמלי האזור. הסיור כולל גם הגעה לנקודות ציון בשביל אלי כהן, המרגל הישראלי שהוצא להורג בסוריה.

לוח זיכרון בשביל אלי כהן  (צילום: סער הס)
לוח זיכרון בשביל אלי כהן (צילום: סער הס)

באחת העצירות מגיעים לבית חולים סובייטי ענק ונטוש ששימש בעבר כמפקדה סורית בקונייטרה שאליה הגיע כהן, תחנה אחרת היא פסל האלמנה נדיה מסתכלת לעבר הגבול ומחכה לאהובה כבר 54 שנים. המחיר לטיול הרייזרים – 100 עד 650 שקלים. עוד מידע - כאן.

 

הכותב היה אורח תיירות גולן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סער הס
חרשנו את הגולן וחזרנו כדי לספר
צילום: סער הס
מומלצים