כך לא תיפלו ברכישת חבילות כדורגל לחו"ל
חלמתם לראות את מסי אך קיבלתם דמויות בלתי מזוהות? הגעתם לאצטדיון ליגת האלופות אך נלקחתם לחקירה? עו"ד אהוד פאי עם עצות חשובות לפני שאתם רוכשים חבילת כדורגל
איפה עדיף לרכוש כרטיסים למשחק כדורגל - בארץ או בחו"ל? מה כדאי לעשות כדי להבטיח מקומות טובים באצטדיון ולשבת ביחד במשחק? ומה לעשות אם קרתה תקלה שהרסה לכם את כל חווית המשחק? לקראת אליפות אירופה בכדורגל, קיבצנו עבורכם עצות שחשוב לזכור לפני רכישת חבילת כדורגל, וגם דוגמאות למקרים אמיתיים של אוהדים ישראלים שסיימו את משחק הכדורגל בין כותלי בית המשפט.
רוכשים חבילת כדורגל בחו"ל? קבלו 8 עצות חשובות
1. עדיף לרכוש בארץ
אמנם ניתן לרכוש כרטיסים למשחקים דרך אתרים בחו"ל הנחשבים אמינים ובעלי מוניטין, ומרבית הסיכויים גם שהם יהיו זולים יותר מאשר אלה שתמצאו בארץ, אולם אם חלילה תתרחש תקלה ולא תצליחו להיכנס למשחק (למשל אם יסופק לכם כרטיס גנוב או מזויף), לא ניתן יהיה לנקוט כנגד האתר מחו"ל בהליך משפטי בישראל, אלא רק לנסות ולדרוש ממנו פיצוי ולהיות תלוי במדיניותו. זאת, להבדיל מסוכנות או חברת תיירות מישראל. לכן לעתים, ובמיוחד אם מדובר בחבילה של עשרות אלפי שקלים, כדאי לרכוש אותה בישראל.
2. לרכוש באתרים הרשמיים של מועדוני הכדורגל ודרך PayPal
אם כבר החלטתם לרכוש את הכרטיסים דרך אתרים בחו"ל, מומלץ לעשות זאת דרך האתרים הרשמיים של מועדוני הכדורגל, דבר המפחית משמעותית את החשש לקבלת כרטיסים מזויפים או גנובים, ולבצע את התשלום דרך אתר PayPal, שעשוי לסייע במחלוקות ביניכם לבין הספק וגם להחזיר כספים במידת הצורך.
3. מיקום מדויק של המקומות באצטדיון
זהו ללא ספק אחד הנושאים החשובים ביותר לאוהד שנוסע לחו"ל כדי לראות משחק, שכן עשוי להיות פער כספי משמעותי בין כרטיס בשורות הראשונות באצטדיון לבין כרטיס למיקום מרוחק למעלה או מאחורי השער. אם כבר החלטתם להשקיע עוד כסף, חובה לדרוש ממי שאתם רוכשים ממנו את הכרטיס לקבל בכתב מיקום מדויק של המקומות בהם אתם צפויים לשבת באצטדיון. כמו כן, כמעט לכל אצטדיון קיים אתר אינטרנט דרכו ניתן לבדוק את המיקום של הכרטיסים, ומומלץ לבדוק זאת מראש.
4. מקומות צמודים
במקרים לא מעטים קורה שמספר אוהדים רוכשים ביחד חבילה של כרטיסים למשחק, אך בפועל הם מגיעים לאצטדיון ומגלים שכל אחד מהם יושב במקום אחר, או שכבר מראש הם גילו זאת אך תכננו במהלך המשחק לנסות ולעשות איזו "קומבינה". אולם ארגון המשחקים בחו"ל הוא לרוב ממש לא כמו בארץ, ובמידה והכרטיסים הם למקומות שונים, לא תהיה ברירה אלא לשבת לבד במהלך כל המשחק. לכן מומלץ לדרוש לקבל מהחברה ממנה אתם רוכשים את החבילה והכרטיסים התחייבות בכתב לכך שהמקומות שלכם יהיו צמודים.
5. מועד קבלת כרטיסי המשחק
בחלק מהמקרים מקבלים את הכרטיסים מספר שבועות לפני המשחק, לעתים רק במלון יום לפני המשחק, וקיימים מקרים בהם תקבלו את הכרטיסים רק באצטדיון עצמו. כמובן שחשוב להישאר עם היד על הדופק על מנת שלא להיכנס ללחץ, וכדאי לדרוש לקבל את הכרטיסים כמה שיותר מוקדם. ניתן לעשות זאת על ידי סיכום בכתב על גבי תנאי הזמנת החבילה, למשל שיירשם כי המוכר מתחייב לספק לכם את הכרטיסים לא יאוחר מ-14 ימים לפני נסיעתכם.
6. איש קשר
עד כמה שזה נשמע באנלי, אבל מאוד חשוב לדרוש לקבל מראש פרטי יצירת קשר עם איש קשר מטעם החברה דרכה אתם רוכשים את הכרטיסים, והתחייבות החברה כי אותו איש קשר יהיה זמין במהלך כל שעות המשחק עבור כל תקלה שיכולה להתעורר.
7. קרתה לכם בכל זאת תקלה? חשוב לתעד!
סירבו להכניס אתכם לאצטדיון או שישבתם כל המשחק על מדרגה במקום בשורות הראשונות? חשוב לתעד את כל התקלות והליקויים שאירעו לכם (כלומר לצלם - גם בווידאו). במידה ונגרמו לכם הוצאות כגון שיחות בינלאומיות על מנת לפתור את התקלה, יש לשמור קבלות, וחשוב להקליט את אותן שיחות טלפון.
8. לשמור את כל מסמכי העסקה
חשוב להדפיס ולשמור באופן מסודר את כל מסמכי העסקה של רכישת החבילה, לתעד את כל שיחות הטלפון שלכם עם סוכנות הנסיעות או החברה ממה רכשתם את החבילה, ולהדפיס את כל המיילים שהוחלפו ביניכם. כמובן שחשוב לקרוא את תנאי העסקה בטרם רכישתה, ולהקפיד לדרוש לכתוב בתנאי העסקה דרישות מיוחדות ככל ויש לכם. זכרו שיהיה לכם קושי להוכיח הבטחות שנאמרו לכם בעל פה ולא נכתבו במסמכי העסקה "שחור על גבי לבן".
הזמינו חבילת ליגת אלופות וקיבלו "עלבון צורב"
בפסק דין שניתן על ידי בית משפט השלום בתל-אביב, נדונה תביעה של מספר אוהדי כדורגל שרכשו חבילת כדורגל בספרד, אשר כללה כרטיסים לשני משחקים בשלב שמינית גמר ליגת האלופות, בין ריאל מדריד נגד יובנטוס ובין ברצלונה נגד צ'לסי, וכן לינה בבתי מלון והסעות. בתביעה טענו האוהדים בין היתר, כי למרות שהם ציפו לקבל חוויה יוצאת דופן, הם קיבלו בפועל "עלבון צורב" ו"קטסטרופה של ממש", וחשו שהחברה שמכרה להם את הכרטיסים כשלה לחלוטין, לאור מספר כשלים שנפלו בעיקר במהלך המשחקים עצמם.
כך לדוגמה הם טענו, כי למשחק במדריד הם הגיעו באיחור ונאלצו להפסיד את טקס הפתיחה, ולמרות שהובטח להם שהם יקבלו מקומות בשורות הראשונות, הם קיבלו בפועל מקומות גרועים וכל שיכלו לראות היו דמויות קטנות ובלתי מזוהות. עוד הם טענו, כי גם למשחק בברצלונה הם הגיעו באיחור ולא הצליחו לאתר את מקומותיהם באצטדיון, ולכן הם נאלצו לשבת עד המחצית על מדרגות בטון קרות, ולאחר מכן הם קיבלו מקומות ישיבה נפרדים אחד מהשני שהיו גם הם מרוחקים מאוד מהמגרש.
השופטת קיבלה את התביעה וחייבה את החברה להשיב לאוהדים את מלוא הסכום ששילמו לה עבור החבילה, תוך שקבעה כי הסיבה עבורה הם נסעו לספרד הייתה משחקי הכדורגל, בעוד שהחברה לא רק שכשלה לספק להם אותם, אלא הפכה את אותה חוויה ל"אירוע מורט עצבים, מכעיס ומרגיז".
נלקחו לחקירה ב"מרתפי האצטדיון" במינכן
בפסק דין שניתן על ידי בית המשפט לתביעות קטנות בחיפה, נדונה תביעת שני אוהדים שרכשו חבילה אשר כללה בין היתר, כרטיסים למשחק בליגת האלופות בין באיירן מינכן לבין מנצ'סטר סיטי.
בתביעה טענו האוהדים בין היתר, כי כשהם הגיעו לאצטדיון עם הכרטיסים שסופקו להם הם לא הצליחו להיכנס, ונלקחו על ידי משטרת מינכן לחקירה "במרתפי האצטדיון" בחשד לגניבת כרטיסים. עוד הם טענו, כי אומנם בסיום החקירה כאשר התברר כי הם דוברי אמת הם שוחררו וסופקו להם כרטיסים אחרים למשחק, אך היה קיים שוני משמעותי במיקומם באצטדיון של כרטיסים אלה, שהיו במקומות הגבוהים ביותר באצטדיון, לבין הכרטיסים המקוריים שנמכרו להם אשר היו בשורות קרובות למגרש.
במקרה זה, בית המשפט קיבל חלקית את התביעה וחייב את החברה ממנה רכשו האוהדים את החבילה, לשלם לכל אחד מהם פיצוי בסך אלף שקלים, זאת לאחר שהתביעה של כל מהם עמדה על סך 8,000 שקלים. השופט ציין בין היתר, כי אותם אוהדים קיבלו את כל מרכיבי החבילה שהזמינו לרבות טיסה ומלון, ואף את משחק הכדורגל שלשמו הם נסעו. עם זאת קבע, כי החברה אחראית לעגמת הנפש שנגרמה להם בדרכם למשחק, ועל כך שהם קיבלו מקומות ישיבה פחות נוחים באצטדיון מאשר אלה שהובטח להם.
אב ובן ישבו על מדרגה בסופר קלאסיקו - ויקבלו כ-24 אלף שקל
בפסק דין שניתן על ידי בית משפט השלום בתל-אביב, נדונה תביעת אב ובנו כנגד סוכנות נסיעות ממה הם רכשו חבילה שכללה טיסות, מלון, וכרטיסים למשחק בין ריאל מדריד לבין ברצלונה.
בתביעה הם טענו בין היתר, כי כשהם הגיעו לאצטדיון וניסו להיכנס אליו באמצעות הכרטיסים שקיבלו, הסדרנים לא אפשרו להם להיכנס משום שהם היו גנובים, והם הועברו למשרדי האצטדיון, שם הוחלפו להם הכרטיסים באחרים. אולם, לאחר שהם התיישבו במקומות החלופיים, הגיעו צופים אחרים שאחזו בכרטיסים עליהם סומנו אותם מקומות ישיבה בהם הם ישבו, ולכן הם הוקמו והלכו לחפש מקום פנוי אחר. אולם בסופו של יום, הם נאלצו לעמוד במהלך המחצית הראשונה, ובמהלך המחצית השנייה הם נאלצו להתיישב על מדרגה מאחורי אחד השערים ולצפות בשארית המשחק.
במקרה זה בית המשפט קיבל את התביעה, תוך שקבע כי סוכנות הנסיעות הפרה את התחייבותה לספק לאב ולבנו כרטיסים תקינים למשחק, בעוד שכל מטרת נסיעתם לברצלונה הייתה צפייה במשחק, ולכן קבע כי על הסוכנות לפצות אותם בגין הנזקים ומפח הנפש שנגרמו להם, וחייב אותה לשלם להם החזר של מלוא נסיעתם בסך של 21,617 שקלים, בתוספת של 3,000 שקלים בגין עוגמת נפש "על הצער שנגרם להם".
יחד עם זאת, בית המשפט קיבל הודעת צד שלישי ששלחה סוכנות הנסיעות לחברה שסיפקה לה את הכרטיסים, וחייב את החברה לשלם לסוכנות את כל הסכומים בהם היא חויבה היא לשלם לאב לבנו.
- אין באמור במאמר זה, כדי להוות ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי.
- הכותב עו"ד אהוד פאי
הוא מתמחה בדיני תיירות ותעופה