מטיילים לזכרם: הנצחה מסביב לעולם
הנצחת נופלים היא, למרבה הצער, כבר כמעט שגרתית בישראל. בחרנו להביא כמה סיפורים של חללים שהונצחו בדרך מקורית, במסגרת טיולים וחופשות על ידי בני משפחתם, חבריהם, עמיתיהם לעבודה ואפילו ישראלים שכלל לא הכירו אותם, אך רצו לחלוק להם כבוד אחרון. מיוחד ליום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה
סמל ראשון מתן גוטליב ז"ל, בן 21 מראשון לציון, נהרג ביומו ה-23 של מבצע "צוק איתן" , ביחד עם שניים מחבריו לצוות "עפרון" ביחידת מגלן. במהלך סריקות לאיתור מנהרה בחאן יונס בדרום רצועת עזה, נכנס הכוח למבנה ממולכד שהתמוטט עליהם וגרם למותם של השלושה ולפציעתם של לוחמים נוספים.
חבריו של מתן סיפרו שהוא אהב מאוד לטייל, והיו לו תוכניות לטוס. למרות האובדן, הם מצאו דרך להמשיך בשגרת חייהם מבלי להשאיר את מתן מאחור, ובמהלך טיוליהם בעולם הם מדביקים מדבקות עם תמונתו במקומות שבהם הוא לא הספיק לבקר.
לפרויקט "יצירת חיי" ליום הזיכרון
לפרויקט "אהבות שכולות" ליום הזיכרון
על המדבקה שעיצבו נכתב המשפט "Peace ya man", המילים שכתב מתן בסוף הודעה ששלח לחברו בזמן המבצע ברצועה, ובה שאל לשלומו. החבר, לוחם בחטיבת הצנחנים שהיה בעצמו בתוך הרצועה, ראה את ההודעה רק לאחר מותו של מתן, כשיצא להתרעננות בשטחי הכינוס.
"הייתי מעדיפה שמתן עצמו יחווה את הטיולים, ולא הסטיקר. אבל זה מחמם את הלב שהיוזמה הזו ממשיכה גם אחרי שלוש שנים", מספרת רוחמה גוטליב, אמו של מתן.
קבוצת הפייסבוק "זוכרים את מתן"
רב-סמל בן סלע ז"ל, בן 24 מהיישוב קורנית שבגליל, גויס למילואים שבועיים לאחר פרוץ מלחמת לבנון השנייה. באחד מימי הלחימה פגע טיל נ"ט שירה חיזבאללה בבניין שבו שהו בן וחבריו בכפר דבל, והמבנה קרס. בן נפצע קשה, אך החילוץ התעכב, וחמש שעות לאחר מכן מת מפצעיו, 300 מטרים מגבול ישראל. תשעה חיילים נהרגו באותה תקרית , ו-28 נפצעו.
בן שירת בחטיבת הצנחנים, ועם שחרורו מצה"ל יצא למסע טרקים ברחבי העולם. כשחזר לארץ, סיים בהצלחה קורס מורי דרך ומלווי טיולים לחו"ל, ותכנן להקים חברת טיולי סוסים בחו"ל יחד עם אבשה, חבר ילדות שפגש במהלך טיול בהודו ויחד הם החליטו לצאת למסע סוסים בערבות מונגוליה.
לאחר מותו של בן, הגיע לידי הוריו האבלים יומן המסעות שהוא כתב. בסוף היומן, כששהה במונגוליה, כתב בן: "אני ממשיך בדרך שאני רוצה ומאמין בה, הדרך שלי, להגשים חלומות, להגשים את עצמי ולהיות מאושר".
"בחרנו את המשפט כצוואה, והיום אנחנו הולכים אחרי הלב ולא רק אחרי הראש", אומרת ל-ynet יהודית סלע, אמו של בן. "לפני נפילתו, החיים שלנו סבבו בעיקר סביב העבודה, וכמעט לא יצא לנו לטייל. אחרי מותו, תפיסת החיים שלנו השתנתה לגמרי".
ההורים יהודית ויוסי החליטו לצאת למסעות בעקבות מסעותיו של בן בעולם, וטיילו מאז מותו במונגוליה, בולגריה, ספרד וארצות הברית. "אנחנו מטיילים המון, גם במקומות שאליהם בן לא הגיע כמו דרום אמריקה ומרוקו, וגם בארץ - ממש עכשיו אתה תופס אותנו בטיול בירושלים. היה לנו חשוב לצאת לטיול דווקא עכשיו, לפני יום הזיכרון, כדי לנקות את הראש מהמחשבות ומהכאב האינסופי". בנוסף, הקימו ההורים לזכרו את "הדרך של בן", פארק ומצפור על רכס הר שכניה, שבמרכזו שביל מתפתל, ולאורכו ציוני דרך המבטאים את רוחו.
סא"ל אמוץ גרינברג ז"ל, אב לשלושה מהוד השרון, נהרג במהלך מבצע "צוק איתן", בחדירת מחבלים מרצועת עזה לשטח ישראל דרך מנהרה באזור עין השלושה, שעות ספורות לאחר שהתייצב למילואים. אמוץ, בן 45 במותו, שירת במילואים כסמג"ד בשריון והמשיך להתנדב לשירות מילואים למרות גילו.
אמוץ היה ראש צוות במחלקת חקירות ברשות לניירות ערך. שבועיים לפני נפילתו הוא רצה לארגן למחלקה טיול ברמת הגולן, שאותה אהב ושירת בה שנים רבות, אך הנסיבות הטרגיות גרמו לכך שהתכנון לא יצא לפועל.
למען הנצחתו, נקטו חבריו לעבודה ביוזמה מיוחדת וסללו לזכרו בנובמבר 2014 את "שביל אמוץ" ברמת הגולן - קטע בשביל הגולן על המצוקים הדרומיים של הרמה, המקשר בין מקטע גבעת יואב לביר א-שגום, ונשקף ממנו נוף לכנרת.
"זה היה אירוע מרגש. ברגע שהתחלנו לסמן את השביל הרגשנו שפה זה המקום של אמוץ", מספר אלי לוי, מנהלת מחלקת חקירות מודיעין ובקרת מסחר ברשות לניירות ערך. "אבני הבזלת מזכירות את אמוץ בחוסן ובעוצמות הפנימיות שלו, והנוף לכנרת מזכיר את אישיותו המרגיעה ומעוררת ההשראה. מבחינתי המקום מייצג את אמוץ יותר מהקבר והמצבה שלו במרכז הארץ".
אלון בקל ז"ל נרצח בצהרי יום שישי , ביום הראשון של שנת 2016, בפיגוע ירי בפאב "הסמטה" ברחוב דיזנגוף בתל אביב, פאב אותו הוא ניהל. יחד עם אלון נרצח בפיגוע גם שמעון רוימי, שהגיע מאופקים לחגוג בפאב יום הולדת לחבר. שישה נוספים נפצעו. בקל, שמשפחתו גרה בכרמיאל, היה בן 26 במותו.
בני משפחתו וחבריו של אלון החליטו להנציחו בעזרת תרומה לזולת, ובמסגרת המיזם המיוחד הוצבו ביישובים רבים דוכנים שעליהם דיוקנו של אלון. בדוכנים נמכרו ארבעה צמידים בצבעים שונים, שעל כל אחד מהם חרוט משפט שאלון נהג לומר, ומייצג את דרכו ואישיותו.
ההכנסות ממכירת הצמידים שימשו לרכישת מזון שחולק לנזקקים על ידי מתנדבים של "לתת". ביוזמתו של חברו הטוב של אלון, בני אייזק, הוקם דוכן למכירת צמידים גם בלאס וגאס, נבאדה. לאור ההצלחה התרחבה היוזמה גם לקולורדו, הוואי ומדינות נוספות.
מיזם ההנצחה לא הסתיים בתרומה, ומשפחת בקל החלה לקבל תמונות מאנשים שטיילו ברחבי העולם כשהם עונדים את הצמיד לזכרו של אלון. כך, הגיעו תמונות מפרו, מהודו, ואף תמונה מרגשת במיוחד של הצמיד, שנתגלה במקרה על ידי אישה שמכירה את ניצה בקל, אמו של אלון, באנדרטה לזכרו של יאנוש קורצ'ק בוורשה. "בכל פעם זו התרגשות מחדש. אין אחד שלא מכיר את הסיפור של אלון, הוא הפך לדמות", מספר ל-ynet האב, דודו בקל. "זה מחמם את הלב לראות את התמונות, אבל אתה יודע, זה לא עוזר לנו להשיב את האובדן".
דף הפייסבוק "אלון בקל - נזכור אותך לנצח"
סג"מ בר רהב ז"ל מרמת ישי נהרג בימיו הראשונים של מבצע "צוק איתן" . בר, שהיה בן 21 במותו, שירת בחיל ההנדסה וסיים קורס קצינים כחודש לפני שנפל. הוא נפגע מטיל נגד טנקים שפגע בנגמ"ש ההנדסה בגבול רצועת עזה.
משפחתו של בר הקימה לזכרו פרויקט הנצחה, והזמינה ישראלים שמטיילים בארץ ובחו"ל להצטלם עם הכיתוב "מטיילים עם בר" ולהעלות את התמונות לרשת החברתית.
"חיפשנו הנצחה חיה, ולא רק אנדרטאות", מסבירה נעמה רהב, אמו של בר. "בר היה ילד נורא שמח, שאהב את החיים ועשה המון דברים לפני שהוא נהרג. אלו פרויקט והנצחה שמאוד מאוד מתאימים לאופי שלו".
לדבריה, הגיעו תמונות מלפלנד, מהודו, דרום אמריקה, וגם תמונות שצולמו בישראל. "אנשים כותבים את הכתובת 'מטיילים עם בר' על דף נייר, על חולצות, באבנים על החול. קיבלנו תמונה מאוניברסיטה בארה"ב, כשהכתובת על הלוח", סיפרה. "זה לא מובן מאליו שאנשים בוחרים לזכור את בר כשהם יוצאים לטיול, במיוחד כשמדובר בהורים שמטיילים עם הילדים", היא מוסיפה.
דף הפייסבוק "לזכרו של בר רהב ז"ל"
סגן הדר גולדין ז"ל נחטף במהלך הפסקת אש במבצע "צוק איתן", בעת שהשתתף בפעולה לאיתור מנהרות התקפיות מרצועת עזה לשטח ישראל. הרב הצבאי הראשי קבע את מותו של גולדין , בן 23 מכפר סבא, על פי ממצאים שהובאו משטח הלחימה ותוך התחשבות בשיקולים רפואיים והלכתיים. גופותיהם של גולדין ושל סמ"ר אורון שאול ז"ל עדיין מוחזקות בידי חמאס, מאז סיום הלחימה לפני כמעט שלוש שנים.
מאז נפילתו, משפחתו וחבריו של הדר מקיימים פעמיים בשנה צעידה לזכרו בשביל ישראל, כסמל לאהבתו לטיולים בטבע ולעם ישראל וארץ ישראל. לצעידה הם קוראים "שביל החיוך", כי כך, לדבריהם, הייתה דרכו של הדר - תמיד בחיוך, באהבה ובנתינה. בשנה שעברה טייל צור גולדין, אחיו התאום של הדר, בניו זילנד - והחליט לקיים את הצעידה המסורתית שם.
אל צור הצטרפו כ-150 תרמילאים ישראלים שהיו בטיול בניו זילנד ושמעו על היוזמה, וכן חברים מהמכינה הקדם-צבאית ומהשירות הצבאי. "אני גאה בכל המטיילים הישראלים שנרתמו והצטרפו לטיול", אמר צור. "זו חוויה נדירה, ישראלית ומיוחדת במינה". את הטיול החלה הקבוצה בשמורת וואנקה באי הדרומי של ניו זילנד, דרך עמק המטוקיטוקי ואגם וואנקה, שם קיימו המשתתפים ערב שירה עם גיטרות ומפוחיות.