שתף קטע נבחר

להתפנק בטביליסי: אוכל, שתייה, מרחצאות ושופינג

בתי מרחץ עם מים חמים שנשאבים ממעבה האדמה, ברים ומועדונים שעושים כבוד לחיי הלילה, מלונות בוטיק ואווירה תוססת של ישן וחדש במחירים שמפתיעים לטובה. התיירות בבירה הגיאורגית פורחת בעשור האחרון, יצאנו לבדוק מדוע - וחזרנו עם חיוך

 

מלון פבריקה, טביליסי    (מתוך עמוד הפייסבוק של מלון פבריקה)

מלון פבריקה, טביליסי    (מתוך עמוד הפייסבוק של מלון פבריקה)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

טביליסי הפכה בשנים האחרונות ליעד מועדף על התייר הישראלי – בצדק רב. לבירת גיאורגיה המתעוררת יש המון מה להציע כמעט בכל תחום: אתרים היסטוריים מעניינים, נוף עוצר נשימה, אווירה רומנטית, מסעדות מצוינות, ברים וחיי לילה תוססים, קניות זולות ובתי מלון מפנקים. התיירות לגיאורגיה שילשה את עצמה בתוך פחות מעשור, מגמה שמעידה כי לא התייר הישראלי הוא לא היחידי שגילה את העיר היפה. למשל, טביליסי הפכה גם ליעד מועדף עבור התייר האיראני – מטוסים רבים נוחתים בטביליסי מדי סוף שבוע ומביאים איתם אלפי איראנים לסוף שבוע נטול בורקה.

 

טביליסי אינה עיר גדולה ומאיימת, ואפשר לגמוא את החלק המעניין בה גם ברגל. נעים ובטוח לשוטט בה, אפילו בשעות הלילה, והיא מרושתת ברכבת תחתית, אם כי הדרך המומלצת להתנייד בה היא במונית, שתעריף הנסיעה בה הוא מגוחך. הגיאורגים מסבירי פנים, ואפשר לערוך גם טיולים אל מחוץ לעיר, באמצעות אחת מחברות התיירות הרבות שפועלות בעיר העתיקה. אבל אפשר גם להתמקד רק בעיר ולבלות בה סוף שבוע גרגרני של חטאים, אוכל והתמרקות.

 

מלון Rooms נחשב למלון הבוטיק היוקרתי והשווה ביותר בטביליסי. כדרכם של מלונות מוצלחים, גם Rooms נבנה באזור שהיה עד לא מכבר משועמם ומפוהק. לפני ארבע שנים נפתח המלון וזירז את התפתחות האזור שבו הוא נמצא, עם פתיחתן של מסעדות גיאורגיות מודרניות ואופנתיות, חנויות בוטיק וברים טרנדיים. 125 חדרים בתשעה גדלים שונים מציע המלון, כולם מאובזרים ומעוצבים עד הפרט האחרון, כולל הסוויטה "סופיה לורן", שנקראה כך אחרי שהדיווה הקולנועית שהתה בה.

מלון Rooms ()
מלון Rooms
 

הכניסה למלון ()
הכניסה למלון

אבטיה לצד המיטה. עיצוב וינטג' ()
אבטיה לצד המיטה. עיצוב וינטג'
  

הסגנון מזמין וחמים – וינטג', עם שימוש מרובה בעץ, עמודי בטון חשופים, נברשות איטלקיות ומעליות ברזל של פעם, שהשתמרו פה היטב. המקור לכל אלה היה גלגולו הקודם של המלון, כבית דפוס של אחד העיתונים הנפוצים בגיאורגיה. מלבד החדרים המצוינים, המלון מאכלס גם בר רומנטי ונעים, עם תפריט קוקטיילים יצירתי, מוזיקת בלוז וספות נוחות לשקוע בהן, ובמקרה של כמה מהאורחים - אפילו להירדם בהן.

 

לצידו של הבר שוכנת מסעדת המלון, המציעה תפריט גיאורגי מודרני, כלומר מנות דגים, סלטים או מיני מאפה גיאורגיים שקיבלו טאץ' חדשני וזריקת חיוניות. בימים נעימים וחמים מפעילים בר נוסף בחצר המלון, ובשעות הבוקר הוא משמש בית קפה נינוח ורגוע. כאן גם אפשר לקבל מושג על הכדאיות הכלכלית המקופלת בטיול בטביליסי: ארוחה בת שלוש מנות במסעדה המצוינת של המלון, כולל כוס יין, עולה 100 שקלים. קוקטייל בבר עולה 20 שקל. גם הלינה אינה יקרה: 250 דולר בממוצע לחדר בסוף שבוע, אם מזמינים מספיק זמן מראש. Rooms Hotel - 14 Merab Kostava St, Tbilisi 0108 

 

“אתם חייבים ללכת לקומפלקס מאחורי מלון פבריקה", כך אמרו לנו כל צעיר או צעירה מעודכנים בטביליסי – וכאלה יש לא מעט. אז הלכנו. ובערבי סוף השבוע גילינו שם מתחם חצוף, שובב, מלא חיים ועוד יותר מלא באלכוהול. מדובר, למעשה, בחצר פנימית של מבנה גדול שהיה מפעל בדים בתקופה הקומוניסטית. אחרי התפוררות הגוש הקומוניסטי ננטש המתחם ובשנים האחרונות הוא קם מן המתים והפך למתחם בילויים עם מסעדות, ברים, חנויות בוטיק ומלון חביב למדי בשם “פבריקה", המתפקד על תקן תחנת חובה לצעירים הפוקדים את טביליסי

מלון פבריקה ()
מלון פבריקה
 

יש הקוראים למקום "הברגהיין של טביליסי", על שם מועדון הלילה המפורסם של ברלין, ולמרות שמדובר בהגזמה פרועה - ובהפרת הצו "לא תישא את שם הברגהיין לשווא” - העיקרון דומה מאוד. אז מה עושים במתחם? מתחילים את הערב בביקור במסעדת Tone, שמגישה תפריט מצומצם אך מוקפד של מאכלים גיאוגרגיים מסורתיים עם טאץ' עדכני.

 

בעלת המקום נשואה לדיפלומט גאורגי, ששירת שנים רבות בארה"ב ובמדינות אחרות ברחבי העולם. בשליחויותיה ספגה ידע קולינרי ומומחיות באירוח, והיא רתמה אותם לטובת פתיחת מוסד האוכל המפנק הזה, שבחצרו ניצב תנור גיאורגי מסורתי ובו אופים את הלחמים. במסעדה משתמשים לא מעט בגבינת הסולגוני המסורתית, שהיא גרסת הגיאורגים למוצרלה. מדובר בגבינה דחוסה וכבדה מחלב פרה, שנחבצת בכפרים ומגיעה לכאן בבלוקים ענקיים. שאלות כמו כמה אחוזי שומן יש בה נענות בחיוך – הגבינה טבעית וכפרית, כלומר לא תעשייתית, וולכן אין מדידה מדויקת של אחוזי שומן או המלח. מה שכן – היא טעימה למות.

 

ליד המסעדה שוכן דוכן גלידה של פעם, שבו מוכרים גלידה בימות הקיץ. הפאבים מסביב מגישים בירה או קוקטיילים, ובאי המקום יושבים על המדרגות או על הספסלים הפזורים במתחם ומשתכרים. אפשר לקפוץ לביקור בחנות הסקייטבורד או בבוטיק הבגדים הקטן הצמוד למלון פבריקה, המתמחה בתפירת בגדי וינטג' עם קריצה למדי הפועלות של מפעל הבדים שהיה כאן.

 

"פבריקה" הוא מלון לא רע לשהות בו אם התקציב שלכם מוגבל. חלק מהחדרים פועלים במתכונת של הוסטל, אבל אפשר לשהות גם בחדרים פרטיים, ששימרו את העיצוב התעשייתי והמינימליסטי של המפעל. בשעות הערב פועלים בלובי המלון בר, מסעדה שמגישה פיצות טעימות ובית קפה.

רחובות טביליסי ()
רחובות טביליסי
 

ואחרי כל אלה, בשעות הלילה המאוחרות, ממשיכים מכאן ל-Bassian, המועדון הרותח של טביליסי. כמו כל עיר מזרח-אירופית שמתעוררת לחיים ומקדמת בברכה את תרבות המערב, גם טביליסי מתהדרת במועדון שעושה כבוד לחיי הלילה ונהנה מהם. רחבת ריקודים גדולה ויש כמה רחבות משנה, ברים עמוסים אלכוהול במחיר מצחיק, מוזיקת טכנו, די-ג'ייז בינלאומיים שמתארחים כאן ואווירה כיפית בסגנון תחילת המילניום. לפעמים יש יתרון לכך שהקדמה מאחרת לבוא. Fabrika - 8 Egnate Ninoshvili St, Tbilisi 0102 

  

וכמו כל בירה מזרח-אירופית, שוב, גם טביליסי כונתה בעבר "פריז של המזרח". אם יום אחד יערכו תחרות בין כל הבירות שכונו כך, תהיה זו תחרות קשה. העיר העתיקה של טביליסי קטנה ונעימה למדי, והיא מציעה למשוטטים בה סמטאות צרות, גשרים יפים שנבנו מעל נהר קורה, אורות רומנטיים וקצב איטי דיו כדי ליהנות מהכול. הרחוב המרכזי של טביליסי הוא שדרת רותסוולי, שדרה רחבת ידיים ומוצלת, שלאורכה ניצבים בתים בסגנון ארט-נובו, מסעדות טובות, מוזיאונים, מבני ממשלה, שני מבני הפרלמנט לשעבר וגינות יפות. בטבורה של השדרה נמצא ורה פארק - מזרקה, עצים נעימים וריאה ירוקה שמשמשת תחנת עצירה טובה באמצע הסיור.

 

בעיר העתיקה יש שלל תחנות חובה. ברחוב אבאנו תוכלו למצוא בתי מרחץ שווים רבים, שמציעים מסאז' גיאורגי טוב, אמבטיות של מים תרמיים חמים שנשאבים ממעבה האדמה (ממש לא רחוק מכאן) וחדרי מנוחה. אפשר להסתפק בחמאם ציבורי, שכניסה אליו עולה שקלים בודדים וכוללת שימוש בסאונה ובבריכה אחת. אם בא לכם פינוק של ממש, אפשר להשכיר חדר פרטי, הכולל אמבטיות, סאונה, מקלחת פרטית ומסאז'. מחירי החדרים משתנים לפי גודל החדר ומשך הזמן שנשארים בו, שכן התעריף מחושב לפי שעה. צפו להוצאה של בין 100 ל-200 שקלים לאדם.

אזור המרחצאות בעיר העתיקה (צילום: שאטרסטוק) (צילום: שאטרסטוק)
אזור המרחצאות בעיר העתיקה(צילום: שאטרסטוק)
 

ההמלצה שלנו: לכו ל"שרלי אבאנו", המרחצאות היפות והנקיות ביותר בבירה. אומנם תשלמו כ-20 אחוז יותר ממרחצאות אחרות, אבל תזכו ליהנות מחוויה אמיתית ומשירות נהדר ומחויך – לא עניין של מה בכך במדינה מאותגרת אנגלית.

 

מה עוד? קתדרלת סאמבה היא פנינה ארכיטוקטונית של ממש. מדובר בקתדרלה המרכזית של הכנסייה הגיאורגית האורתודכסית, שבנייתה הושלמה בשנת 2004 והיא מקור לגאווה לאומית. אם רוצים לגוון, אפשר ורצוי לקפוץ לביקור במסגד ג'ומה, מהמסגדים הבודדים ששרדו את הטיהור האתני שביצעו הסובייטים באמצע המאה הקודמת. המסגד היפהפה משמש אתר עלייה לרגל לתיירים האיראנים הרבים הפוקדים את טביליסי, וזו הזדמנות מצוינת להכיר ולשוחח איתם. אנחנו עשינו זאת – וכמעט כולם הגיבו בשמחה ובהתלהבות אמיתית כששמעו שאנחנו מישראל. כך שוברים חומות של שנאה.

 

כמובן שאסור לפסוח על ביקור בבית הכנסת "שערי תפילה", השוכן בטבורו של הרחוב היהודי ירוסלימי. בית הכנסת מחולק לבית תפילה אשכנזי ובית תפילה ספרדי. שניהם יפים, מרשימים ושווים ביקור. לידם פועלות גם כמה מסעדות כשרות, אם אתם בעניין. הדרך הקלה ביותר לטייל בעיר העתיקה היא לתפוס את הרכבל מקתדרלת סאמבה, והוא ייביא אתכם אל פסגתה של העיר העתיקה, משם תוכלו לרדת ברגל ולטייל בניחותא. העלייה ברכבל גם תספק הזדמנות לשלל תמונות סלפי עם טביליסי ברקע. והרי זה באמת מה שחשוב.

Chreli Abano - Ortachala, st. Abano, 2

 

אף טיול אינו שלם בלי מסע שופינג, וטביליסי היא אימפריית קניות. המטבע המקומי, הלארי, אומנם שווה ערך לכ-1.35 שקלים, אבל הכול בטביליסי זול. נסיעת מונית ברחבי העיר, למשל, כמעט לעולם לא תחצה את קו ה-20 לארי, וזה בהנחה שהקפתם את כל העיר. נסיעה מקומית תעלה הרבה פחות. מסעדות וברים הופכים באחת ללונה פארק קולינרי, שבו יכול התייר לבחור מה שהוא רוצה בלי לחשוב על הנזק בכיס. וכך גם לגבי קניות: טביליסי, כבר הבנתם, זולה למדי.

כיכר בטביליסי ()
כיכר בטביליסי
 

התייר הממוצע ימצא את דרכו לשלל חנויות האופנה המערביות בשדרת רוסתוולי, על כן נמליץ על שני אתרי חובה אחרים לחובבי הקניות. הראשון הוא קומפלקס הקניות היפהפה איסט פוינט, שנמצא בחצי הדרך בין מרכז העיר לשדה התעופה. ההגעה לקומפלקס די קלה – נסיעת מונית בשווי 25 שקלים תביא אתכם לשם. מדובר בגן עדן של קניות – חנויות אאוטלט רבות וטובות, חלקן לא מוכרות לצרכן הישראלי, המציעות אופנה איכותית, צעצועים, נעליים, כלי מטבח, כלי מיטה ועוד ועוד. המחירים זולים למדי, ודאי בהשוואה לארץ או אפילו לערים אחרות באירופה. על כן אין להתפלא שבחניון של האאוטלט חונים אוטובוסים רבים, שמביאים לכאן קבוצות גדולות של תיירים. East Point - 2 AleKsandre Tvalchrelidze St, Tbilisi 0182

 

אתר חובה נוסף, בין שאתם אוהבים קניות ובין שלא, הוא שוק לילו. מדובר בשוק פתוח המתפרש על פני שטח אדיר ומחולק לפי סוגי המוצרים. מה תמצאו כאן? בגדים, הלבשה תחתונה, צעצועים לילדים, מזכרות, ים של כלי מטבח, תבלינים זולים להחריד ואפילו סיגריות. רכשנו שם קילוגרמים של תבלינים (פפריקה, כמון, כורכום), במחיר 14 שקלים לקילוגרם. צעצועים לילדים במחיר של עשרות בודדות של שקלים, אפילו הלבשה תחתונה לא רעה במחירים מגוחכים. זה גם המקום להיפטר מקניית המתנות לקרובים שנשארו בארץ. גם לשוק לילו מומלץ להגיע במונית, שתעלה לכם 20 שקלים ממרכז העיר. טיפ לגבי המוניות: בטביליסי לא אוהבים להפעיל מונה, על כן רצוי לסכם את המחיר מראש, שלא תהיינה הפתעות.

 

בתוך העיר אפשר למצוא את השוק Dry Bridge Market, שוק פשפשים חביב ומלא הפתעות. רוכלים רבים, חלקם הגדול פנסיונרים, פורשים את מרכולתם על אחד הגשרים היפים של טביליסי ומציעים ענתיקות, פריטי וינטג', פריטים דקורטיביים לבית, שעונים, סכו"ם, מזכרות וחפצים מהתקופה הסובייטית. לאוהבי שוקי הפשפשים וחפצי העבר מדובר בגן עדן של ממש. ההתמקחות – חובה. 

Dry Bridge Market (צילום: שאטרסטוק) (צילום: שאטרסטוק)
Dry Bridge Market(צילום: שאטרסטוק)

ועוד שתי מסעדות שכדאי מאוד לפקוד במהלך הטיול. הראשונה היא Nayeb, מסעדה איראנית מצוינת, שנמצאת סמוך לכיכר החופש בעיר העתיקה. מה אוכלים שם? תבשילי אורז וקדרה שבושלו לילה שלם, כמיטב המטבח הפרסי, או מנות קבב מצוינות. לא לפסוח על הקינוחים ועל התה הפרסי המתוק (את הדיאטה תתחילו אחרי הנחיתה חזרה בארץ). בסופי שבוע יש גם הופעות מוזיקה פרסית ורקדנית בטן. אלף לילה ולילה.

מסעדת לוליטה ()
מסעדת לוליטה
 

לחלופין, מסעדה גיאורגית מצוינת, שפועלת בלילה גם כבר שווה במיוחד, היא "לוליטה". מבין כל החצ'פורי הגיאורגי שאכלנו בטביליסי – זה של "לוליטה" היה הטוב ביותר. גם הסלטים ומנות הפסטה טובים, ויש דגים ובשרים – הכול ברוח המטבח הגיאורגי. המסעדה פתוחה כחצר ענקית (בחורף גם מקורה), ובקצה שלה ניצב מטבח פתוח עם תנורי ענק. את האוכל מבשלים טבחים מיומנים מול עיני הסועדים. כאמור, אפשר גם לפקוד את המתחם בשעות הלילה, להיזרק באחד החדרים בקומתו השנייה ולשתות לשכרה. איך אומרים "לחיים" בגיאורגית?

 

Nayeb - Freedom Square Beside Burberry 12 Shalva Dadiani Street, Tbilisi

Lolita - 5, 3 Tamar Chovelidze St, Tbilisi

 

הכותב היה אורח של מלון Rooms

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים