מסע ימי עם הרופאים הישראלים שמסייעים בפפואה גינאה החדשה
הם השאירו מאחור את המשפחות והחברים, את הקליניקות המצוידות ואת חדרי הניתוח המשוכללים ונסעו לקצה העולם כדי לעזור למי שכמעט אף פעם לא זכו לראות רופא. צור שיזף ממוסף "ידיעות אחרונות" הצטרף לאנשי הצוות הרפואי הישראלים שהפליגו לפפואה גינאה החדשה, במסגרת פרויקט הומניטרי ייחודי. יומן מסע
ספינת הצלה (כתב וצילם: צור שיזף , עורך: בן שכטר)
הזודיאק האטה בבת אחת והחרטום צנח לתוך הגלים. מזח של סלעים שחורים ובוץ נמשך לתוך הים ולידו אסדה שחורה ענקית ועליה גזעי עצים עצומים שנכרתו מיער הגשם. קפצנו – רופאים, אחיות, מיילדת ואנשי סיוע – מחרטום הסירה לתוך המים הרדודים והסתדרנו בשורה שהעבירה ארגזים עם תרופות, ציוד חבישה וכל מה שצריך אדם כשהוא יוצא אל ההרים, צועדים בבוץ עמוסים בציוד אל הג'יפים הפתוחים שחיכו לנו כדי לטפס לתוך היער.
השארנו על החוף את ד"ר אוה פלטנר, מנתחת עיניים, כדי שתאתר אנשים שהקטרקט מעכיר את ראייתם ותשלח אותם לספינה "פפואה ניו גיני", שעגנה במפרץ שבין האיים ועליה חדרי ניתוח לעיניים ושיניים, וצוות של 130 אנשי ים, מתנדבים, רופאים (מהם זוג אחד) ואחיות.
למטה, על הג'יפים, היו פרופ' מיק אלקן שיחד עם ירון דדון, היועץ המדיני לאיי הפסיפיק של משרד החוץ, אירגנו את המשלחת, ד"ר איילת זלוטוגורסקי, מנתחת פה ולסת מבילינסון, כיסא טיפולים מתקפל לידה, מתנדבים מ-19 מדינות וגם אני, כאורח הפרויקט.
כולנו הפלגנו מערבה מליי, עיר הנמל הגדולה של פפואה, מקיפים את חצי האי ועולים צפונה לקנזרואה. את השבוע הראשון הקדשנו לכפרים שעל החוף וטסנו עם מסוקים פנימה לכפרים בהרים. בשבוע השני חצינו את מיצר הים מזרחה לאי סיאסי, עגנו במפרץ שקט ושלחנו סירות לכפרים ולאיים שסביב המפרץ. תוך כדי המסע איש מאיתנו לא זכר בדיוק בכמה מקומות היינו וכמה חולים, פצועים, נשים הרות וילדים ראינו. בדיעבד נדע: 21 כפרים ואיים, ו-3,721 חולים.
שמונה מיליון איש חיים בפפואה גינאה החדשה, מפוצלים להמון שבטים שמדברים כ־820 שפות. הארץ, הנפרשת על פני 463 אלף קמ"ר, כוללת איים רבים, חופים, הרים ונהרות, לצד כמה ערים לא גדולות עם תשתיות ירודות ואינספור כפרים שאין איך להגיע אליהם מלבד ברגל או במסוק. ספינת בית החולים שאליה הצטרף הצוות ישראלי – שני רופאי עיניים, שני רופאים שיניים, רופא כללי, מיילדת ושלושה אחי חדר ניתוח – שייכת לארגון דתי נוצרי בשם YWAN, ראשי תיבות של “צעירים עם משימה”, שהוקם לפני 50 שנה. הצוות הישראלי הגיע לכאן ביוזמתו של ירון דדון, כחלק מפעילות רופאים שישראל מעבירה לאזור, כדי לסייע לאוכלוסייה המקומית.
הכתבה השלמה במוסף "שבעה ימים" של "ידיעות אחרונות"
ד"ר איילת זלוטוגורסקי בודקת אישה
צילום: צור שיזף
יוזם הפרויקט ירון דדון
צילום: צור שיזף
מומלצים