לטייל בגנואה ולהרגיש אצולה איטלקית
רוצים חומרים טובים לאינסטה? בירת הריביירה האיטלקית גנואה, וגם עירו של מרקו, יכולה לספק כמה כאלה. תהל בלומנפלד השתתפה באירוע ההשקה של אוניית הקרוזים החדשה Seaview בנמל העיר הצפון איטלקית (ד"ש מסופיה לורן) וזכתה על הדרך לביקור במולדתו של רוטב הפסטו
ככל שהמטוס מנמיך לקראת נחיתה, קו החוף של הריביירה האיטלקית מתחיל להתבהר: הקו החוצץ בין היבשה למים התכולים כבר נראה בבירור, והבתים הצבעוניים - מסימני ההיכר של הכפרים באזור, מתבלטים במלוא הדרם.
בתוך כל היופי הזה, בין חופים מפורצים למבנים עתיקים, פתאום רואים אותה. את ה־ספינה. גוש לבן ענק עוגן בנמל, והוא לא נראה כמו שום כלי שייט אחר שראיתם עד היום.
גידול של למעלה מ-800% בביקוש לקרוזים
נעים להכיר: Seaview, אוניית הפאר החדשה של ענקית הספנות האיטלקית MSC, שהביטוי "ספינת דגל" הוא ממש לא מליצה בהקשר שלה. הספינה הזו, החדישה ביותר ששטה היום בים התיכון ולבטח אחת הגדולות, הושקה בחודש שעבר בנמל הבית של החברה בגנואה ומעכשיו, כך נדמה, שום דבר בעולם הספנות כבר לא יהיה מה שהיה. כלומר עד שתגיע הספינה הבאה והמושקעת יותר. כי ככה זה עובד בתחום: תמיד יהיה מישהו שיהיה לו גדול יותר, מפואר יותר ונוצץ יותר.
בשנים האחרונות גילו הישראלים, ולא רק הם, את עולם הקרוזים. "בעקבות הגידול הגלובלי בביקוש לקרוזים בשנים האחרונות, ממהרות חברות השייט להזמין אוניות חדישות המציעות פאר לצד מגוון גדול יותר של יעדים בעולם", מספרת טלי נוי, מנכ"לית MSC ישראל.
"בעשור האחרון חל גידול של למעלה מ-800% בביקוש לחופשות קרוז, מספר בלתי נתפס. רק השנה אנו עדים לכשני מיליון נוסעים ברחבי העולם עם חברת MSC. ענף הקרוזים סוחף אחריו את תעשיית התיירות העולמית וגורם לכניסת שחקנים חדשים בעולם, וכמובן בישראל".
השקת ספינה כמו ה־Seaview, שבנייתה ארכה כשלוש שנים, בהשקעה של כמיליארד דולר, היא יום חג בגנואה, שבה נמצא הנמל השני בגודלו בים התיכון, אחרי מרסיי שבצרפת. יקירת איטליה סופיה לורן בכבודה ובעצמה הגיעה כדי לגזור את הסרט בטקס ההשקה, והזיקוקים שליוו את האירוע לא היו מביישים את חגיגות יום העצמאות בעיר גדולה בארץ.
אז כמה היא גדולה במספרים?
אורכה 320 מטרים - כמו שלושה מגרשי כדורגל, משקלה כ-154,000 טונות, ויש לה 13 סיפונים. למעשה, גם אחרי שהות של ימים ארוכים, סביר להניח שלא תזכו להגיע לכל פינה בה.
יותר מ-5,000 איש יכולים להפליג על סיפונה בנחת, כשלרשותם עומדים כ-1,400 אנשי צוות. יש בה מספר גדול של מסעדות, ברים, בריכות, ג'קוזים ואטרקציות — מקזינו דרך מועדון ילדים - עם מדריכה דוברת עברית!
חדר כושר, פארק מים עם מפלי מים ומגלשות, מסלול אומגה, אולם ספורט, אולמות תיאטרון, באולינג וביליארד, ועד סימולטורים של מכוניות המעניקות חוויה של נסיעה בפורמולה 1, סימולטורים של מטוסים ומה לא. טכנולוגיה חדישה מאפשרת לעקוב אחר הילדים שלכם ברחבי הספינה באמצעות צמיד, כך שאפשר גם לשחרר את הדור הצעיר.
שייט ב-Seaview כמו גם טיול בגנואה עצמה - יפרנסו יפה את האינסטגרם והפייסבוק שלכם, עם שלל זוויות שיסחטו כל גרם קנאה מהקרובים והחברים שנשארו בארץ. מי שמחפש צילום לא שגרתי ישמח להלך על גשר שקוף באחת הקומות העליונות באונייה, שנראה כאילו אתם הולכים מעל הים. עיצוב הספינה נע בין מהודר למופרך, כולל מדרגות משובצות באבני סברובסקי נוצצות.
למי שרוצה להתאוורר מכל הנוי הזה מציעים בספינה גם סיורים מודרכים - וגם פה עם מדריך ארגנטינאי דובר עברית, ביעדים שבהן עוגנת הספינה במסעה בים התיכון, בהם ולטה שבמלטה, ברצלונה בספרד, מרסיי בצרפת ונאפולי, מסינה וגנואה באיטליה. הסיור בגנואה הוא הזדמנות מעולה להתוודע לעיר המרתקת הזו, השישית בגודלה באיטליה.
אקווריום ענק, סמטאות סודיות וד"ש ממרקו
ההיסטוריה של גנואה חוזרת שנים רבות אחורה, אל השנים שלפני הספירה, אז שימשה כעיר נמל רומית. בימי הביניים היא נחשבה למעצמה ימית ובספרי דברי הימים שלה היא רשומה גם כחלק מהאימפריה של נפוליאון, לפני שהשתייכה באופן רשמי לאיטליה.
גם מי שחושב שהוא לא מכיר את גנואה, שיחשוב שנית: אם צפיתם במלודרמה המדמיעה "הלב" בהיותכם ילדים, אתם בטח זוכרים את מרקו יוצא מעיר מולדתו למסע בעקבות אמא בארגנטינה.
גנואה היא קודם כל עיר נמל, והנמל הוא נקודת המוצא ההגיונית להתחיל סיור בעיר. אם התמזל מזלכם להגיע בספינה, פשוט תרדו ואתם שם. נמל התעופה הקטן של העיר נמצא במרחק של כעשרה קילומטרים מהנמל הימי, ונסיעה של דקות ספורות תביא אתכם אל מרכז העניינים.
האקווריום: מפינגווינים ועד דולפינים
בנמל גנואה נמצאת אחת האטרקציות המפורסמות של העיר — האקווריום. זהו מבנה מלבני בצבעי תכלת ולבן, שמאכלס בתוכו את מיטב עולם החי הימי. אלפי בעלי חיים ימיים יביטו אליכם מבעד לזכוכיות, בהם פינגווינים, דולפינים, כרישים, מדוזות, כלבי ים וכמובן דגים למיניהם.
המקום פתוח בימים: שני־שישי בשעות 20:00־9:00, שבת וראשון בשעות 21:00־8:30. הכניסה בתשלום. כתובת:Ponte Spinol 16128.
בזיליקת סן סירו: הסודות שבין הסמטאות
גנואה היא עיר של סודות. ככל שתתקדמו מהנמל לכיוון מרכז העיר תתוודעו לרשת של רחובות, שריד לתכנון האורבני של ימי הביניים, שבנויים מסמטאות צרות יותר ופחות. כל כמה עשרות מטרים הרחוב יתפצל לסמטה צרה במיוחד, לפעמים ברוחב של מטר וחצי. היכנסו לסמטאות האלה ותופתעו ממה שתגלו.
מבוך הרחובות הזה מוביל אל בזיליקת סן סירו. שום דבר במראה החיצוני הצנוע שלה לא מרמז על מה שקורה בתוכה — פאר והדר של ציורי קיר מהמרשימים שראיתם. אם תצליחו להתיק את המבט מעמודי השיש הענקיים שתוחמים את המעברים ותרימו מבט למעלה, תגלו יצירת אומנות אינסופית.
כתובת: Via S. Siro 3, הכניסה חופשית.
ממקום הולדתו של הפסטו ועד האפרסקים הכי מתוקים שיש
כיכר פרארי: אופרה, קניות ומטריות
הסיור בעיר נע בין ניגודים: העיר הזו תרגיש לכם בהתחלה כמו נאפולי, ומהר מאוד תשנה את אופייה לכיוון מילאנו. בניגוד לנוף האורבני הקשוח שמקדם את פני המטיילים באזור הנמל, עם הרחובות הצרים והבתים המפויחים שעליהם נמתחים חבלי כביסה, מרכז העיר ג’נובה הרבה יותר אלגנטי.
הלב הפועם של העיר נמצא בכיכר פרארי (Piazza De Ferrari) העצומה, ובה מזרקת ענק. את הכיכר סובבים כמה מבנים מרשימים, ובהם בית האופרה, ויוצאות ממנה כמה שדרות רחבות ידיים, בהן רחוב הקניות Via XX Setembre, שבו תמצאו שלל מותגים. הטרנד בגנואה עכשיו הוא מטריות צבעוניות התלויות על כבלי מתכת שנמתחים בין הבניינים. הן כבר יחייכו אליכם מהרחובות. לא רחוק מהכיכר נמצא בית קפה מומלץ בשם Moody, שבו תוכלו להתוודע אל סצנת המתוקים המקומית.
כתובת:Largo XII Ottobre, 47/51 R.
השוק האוריינטלי: האפרסקים הכי מתוקים
במורד רחוב Via XX Setembre נמצא השוק האוריינטלי (Mercato Orientale), שבו תמצאו תוצרת אוריינטלית כמו פירות ים לצד תוצרת שווקים רגילה כמו דוכני פירות וירקות. זה המקום לציין כי הפירות הטובים בעולם לא נמצאים בישראל, כפי שסברנו פעם, אלא באיטליה.
האפרסקים והמשמשים שתאכלו שם, לא דומים לשום דבר אחר. הם מתוקים, מלאי עסיס וגם יפהפיים. מומלץ להצטייד בשוק.
כתובת: Via XX Setembre 75 . פתוח: שני־שבת בשעות 19:30־7:30. סגור בימי ראשון.
הארמון האדום: נקודת תצפית מושלמת
רחוב ויה גאריבלדי (Via Garibaldi) עמוס בארמונות, חצרות של ארמונות ובתים מרשימים שהשתמרו מלפני מאות שנים, אז גרו כאן עשירי המחוז. אחד הארמונות שאפשר להיכנס אליהם הוא הארמון האדום (Palazzo Rosso), הגדוש ביצירות אומנות ובנכס נוסף — מעלית שקופה שמעלה את המבקרים לנקודת תצפית מושלמת על גגות העיר הפסטליים.
אם אתם לא סובלים מפחד גבהים, ביציאה מהמעלית אפשר לטפס עוד קצת, במדרגות חיצוניות, אל נקודת תצפית גבוהה במיוחד עם נוף מרהיב אל הצפיפות הסימטרית של העיר מטה.
פתוח: שלישי־ראשון מ־9:00 ועד 19:00. בשישי עד 12:00. סגור בימי שני. כתובת: 18 Via Garibaldi.
אוכל: הפתעות בגזרת הקינוחים
גנואה מתהדרת בתואר העיר שבה הומצא הפסטו. ואכן, צנצנות של הרוטב הירוק, המורכב מבזיליקום - גבינת פרמזן, שמן ואגוזים טחונים - מוצגות לראווה בכל קרן רחוב. גרסה נהדרת לפסטה ביתית ברוטב פסטו תוכלו למצוא במסעדת Locanda Spinola, מוסד גנואי ותיק ובו תפריט על טהרת הדגה המקומית והאוכל האיטלקי בכלל.
בקינוחים אסור להחמיץ את הטארט טאטן המצוין, המוגש על יוגורט יווני עתיר אחוזי שומן, וגם קינוח להיט מקומי בשם Latte Dolce Fritto.
פתוח כל השבוע בשעות 23:00־19:30, ובראשון ושבת גם לארוחות צהריים בשעות 14:30־12:30.
כתובת: Vico della Scienza, 17/R
קניות: גן עדן של נעליים
רחוב הקניות הוא Via XX Setembre, אבל כדאי מאוד לפקוח עיניים גם בחנויות ובבוטיקים ברחבי העיר, שם תוכלו למצוא מציאות של ממש. אזור הנמל מלא בחנויות זולות של נעליים, בגדים ותיקים, וגם ברחובות הקטנים שמובילים אל המרכז יש מציאות.
הכותבת הייתה אורחת חברת הספנות MSC ועיריית גנואה