שתף קטע נבחר

מנורמנדי לפריז: מסע תרבותי על הסיין

מוזיאונים, קתדרלות, אחוזות של ציירים אגדיים ומאכלים שלא ברור איך אמורים בכלל לאכול - שלחנו את כתב ynet באזור הצפון לצרפת להפלגה של פעם בחיים

 

שייט על נהר הסיין בצרפת    (צילום: אחיה ראב"ד)

שייט על נהר הסיין בצרפת    (צילום: אחיה ראב"ד)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מפתיע לגלות שגם בעידן של לואו קוסט וסופ"ש ספונטני באירופה, עדיין יש מקום לטיולים מאורגנים ואף טיולי עומק. זה באמת לא מתאים לכל אחד, אבל בטיול השייט על נהר הסיין שחוויתי, לא נראה שקשה למלא את השורות. אז בין נופים של עיירות צרפתיות, היסטוריה מרתקת, אוכל ויין טוב ובלי סוף, מה באמת היה לנו שם?

 

האנשים שעשו את הטיול

אני מתחיל דווקא עם שני המדריכים כי למרות האתרים והנופים היפים, העומק הוא שעושה את הטיול. יעל הרמלין, צרפתייה במקור, מעיין של ידע היסטורי ותרבותי בלתי נדלה, וחיבה עזה לז'אן ד'ארק ("ז'אן הקטנה שלנו"), חולקת את הידע בחן ובאנרגיות שמצליחות לעורר ולעניין את קהל מאזיניה בכל שעה וסיטואציה. בין לבין, סביר שגם תלמדו לשיר בצרפתית.

נופים בהפלגה על הסיין (צילום: אחיה ראב
הנופים בהפלגה על הסיין(צילום: אחיה ראב"ד)
עזר כנגדה היה איציק הרמן, ארכיטקט חיפאי בעל תואר שני בתולדות האומנות, שניווט את הקבוצה בנבכי האימפרסיוניזם המוקדם והמאוחר, והשכיל להעמיק בלי להעיק. מלבד ליווי הקבוצה במוזיאונים ובאתרי הארכיטקטורה השונים, כשהוא מתפלא כשחניכיו עוד לא למדו את ההבדל בין בנייה ימי-ביניימית, רנסנסית, בארוקית ועוד, הוא גם נשא הרצאות בזמן ההפלגה בספינה, בעיקר על אומנות וארכיטקטורה ב-200 השנים האחרונות בצרפת.

 

לה-שנסונייר מרשאל מרין, זמר נשמה צרפתי, מתגורר כיום בקריית ביאליק ובמשך שלושה ערבים מהשייט - הנעים בשירה מכל תקופות וכוכבי השאנסון הצרפתי, החל מהמאה ה-19 ועד ימינו. היה מניפיק.

 

הכלי

ה"סיין פרינסס" היא ספינת נהרות שאורכה 110 מטרים, ורוחבה המרבי 11.4 מטרים. היא נבנתה ב-2002 ושופצה ב-2010. היא משייטת בסיין במהירות של כ-20 קמ"ש. המפעילה היא חברת Croisieurope שלה רשת ספינות על כל נהרות צרפת, בהם גרון, סום, דון, דורדון, הלואר וכמובן הסיין. קווים נוספים מופעלים במדינות אחרות באירופה.

חד התאים ב-seine princess (צילום: אחיה ראב
חדר התאים ב-seine princess(צילום: אחיה ראב"ד)
 

בספינה 67 חדרים בשני סיפונים, כאשר בסיפון העליון שתי סוויטות (היחידות שכוללות אמבטיה). בסיפון המרכזי סוויטה נוספת, קטנה יותר, ומלבדן ישנם עוד 64 חדרים זוגיים. בסיפון העליון בקדמת הספינה נמצא חדר האוכל המרכזי (אוהו, כמה שהוא מרכזי), ובירכתיים - הסלון בר. מעל הסיפון העליון נמצא סיפון השיזוף, ובו מיטות שיזוף, כורסאות להסבה, שולחנות ועוד.

 

המסלול והמוזיאונים

האתר הראשון אחרי הנחיתה בפריז הוא טירת שנטילי (CHATEAU CHANTILLY) ובהמשך המוזיאון בלאנס שהוא שלוחה של הלובר בפריז. הצרפתים עדיין מתלבטים בשאלה אם מדובר במוזיאון העומד בפני עצמו, או שאנשי הלובר בנו לעצמם מחסן ענק ויקר ליצירות, שלא נמצא להן מקום במוזיאון הפריזאי.

העיירה הונפלר. נקודת ההתחלה של השיט (צילום: אחיה ראב
העיירה הונפלר. נקודת ההתחלה של השיט(צילום: אחיה ראב"ד)
 

מלאנס פונים צפונה לנורמנדי, דרך חופי האוקיינוס האטלנטי וצוקי אטרטאט. הספינה עוגנת בנקודת היציאה שלה בעיירה הפסטורלית (זו לא קלישאה, היא באמת פסטורלית) הונפלר, הקרובה לשפך הסיין.

דוביל, מבט מטרוביל. הרכבת הובילה את עשירי פריס לעיירת החוף היוקרתית (צילום: אחיה ראב
דוביל, מבט מטרוביל(צילום: אחיה ראב"ד)
 

בסמוך נמצאות טרוביל ודוביל, שעם סלילת מסילות הרכבת הפכו לערי הנופש החביבות על עשירי פריז. גם כאן, על חוף הים, אפשר ללמוד שיעור באמנות עם ציורים של אמני התקופה המתארים את המקום. אמנות נוספת סופגים במוזיאון בודין בהונפלר, וב-MUMA בעיר המחוז הסמוכה, לה הבר.

המצוקים באטרטאט. שימשו מודל לציירים איפרסיוניסטים (צילום: אחיה ראב
המצוקים באטרטאט: מודל לציירים איפרסיוניסטים(צילום: אחיה ראב"ד)

המצוקים באטרטאט. שימשו מודל לציירים איפרסיוניסטים (צילום: אחיה ראב
(צילום: אחיה ראב"ד)

נופים כפריים בהפלגה על הסיין (צילום: אחיה ראב
נופים כפריים בהפלגה על הסיין(צילום: אחיה ראב"ד)
  

דרך המנזרים שבנו מלכי צרפת אחרי פלישת הוויקינגים, מביאה אותנו למנזר מהמאה ה-7 בז'ומיאג' (JUMIEGES), שהוגדר על ידי ויקטור הוגו כאתר העתיקות היפה בצרפת.

אתר העתיקות היפה בצרפת. המנזר בז'ומיאג' (צילום: אחיה ראב
אתר העתיקות היפה בצרפת. המנזר בז'ומיאג'(צילום: אחיה ראב"ד)
 

רואן היא העיר הראשונה במסלול ההפלגה, גם בה יש מוזיאון לאומנות, ובין השאר מוצגות בו עבודות של הצייר קלוד מונה שצייר לא פחות מ-40 פעם את הקתדרלה המפורסמת של העיר. בקתדרלה המרשימה, ניתן לראות בין היתר את הארון בו נטמן לבו של ריצ'רד לב הארי, ואת זה של רולו, הוויקינג שהתנצר והפך למלך בצרפת. כיכר השוק בה הוצאה ז'אן ד'ארק להורג, נמצאת כמה מאות מטרים משם.

הקתדרלה של רואן (צילום: אחיה ראב
הקתדרלה של רואן(צילום: אחיה ראב"ד)

קפלה לזכר ז'אן ד'ארק בכנסייה שהוקמה לכבודה ברואן (צילום: אחיה ראב
קפלה לזכר ז'אן ד'ארק בכנסייה שהוקמה לכבודה ברואן(צילום: אחיה ראב"ד)

פה נקבר לב הארי של המלך ריצ'ארד. הקתדרלה ברואן (צילום: אחיה ראב
פה נקבר לב הארי של המלך ריצ'ארד. הקתדרלה ברואן(צילום: אחיה ראב"ד)
 

ויטראז' בכנסייה לזכר ז'אן ד'ארק, סמוך למקום הוצאתה להורג (צילום: אחיה ראב
ויטראז' לזכר ז'אן ד'ארק, סמוך למקום הוצאתה להורג(צילום: אחיה ראב"ד)

העצירה הבאה היא במאנטס לה ג'ולי, הסמוכה לז'יוורני. שום ביקור אומנותי בצרפת לא שלם בלי ביקור בכפר הקטן, שבו נמצאת האחוזה שהייתה שייכת לאומן האימפרסיוניסטי הידוע מכולם, קלוד מונה. בגן היפני שהקים במקום, צייר את הסדרה המפורסמת של חבצלות המים.

חבצלות המים בגן היפני של קלוד מונה בז'יוורני (צילום: אחיה ראב
חבצלות המים בגן היפני של קלוד מונה בז'יוורני(צילום: אחיה ראב"ד)
 

שדה הפרגים של מונה, במוזיאון לאמנות יפה ברואן (צילום: אחיה ראב
שדה הפרגים של מונה, במוזיאון לאמנות יפה ברואן(צילום: אחיה ראב"ד)

אחרי הפלגה של כמה שעות מז'יוורני מגיעים לפריז. הספינה עוגנת במרחק הליכה ממגדל אייפל. ביום שלמחרת מבקרים בריימס, ובה קתדרלת ההכתרה של מלכי צרפת. הקתדרלה ניזוקה קשות במלחמת העולם השנייה, כך שניתן למצוא בה היום ויטראז'ים מודרניים יחסית, בהם אלה של מארק שגאל. בחזית הכנסייה ניצב פסל נדיר, בו נראה מלאך מחייך בשובבות.

הקתדרלה בריימס. כמעט כל מלכי צרפת הוכתרו בה (צילום: אחיה ראב
הקתדרלה בריימס. כמעט כל מלכי צרפת הוכתרו בה(צילום: אחיה ראב"ד)
 

ויטראז' ישן יותר מוקדש ליצרני השמפניה מהחבל הסמוך, שנודעו כתורמים נדיבים, והוא מנציח בין היתר את הנזיר שלו מייחסים את המצאת השמפניה, דום פריניון, ואת תהליכי הכנת היין היוקרתי. עיירת השמפניה אפרניי שוכנת בסמוך, וביקור ביקב, כולל טעימות, הוא הכרחי.

 

יום נוסף בפריז מוקדש למוזיאון ובו יצירות הפסל אוגוסט רודן, ביקור בגאלרי לאפייט שגם הוא מתרכז בתקרת הזכוכית והויטראז' ולא בקניות, והקינוח הוא באופרה גרנייה, על תקרותיה המצוירות להפליא.

 

האטרקציות

מיצג וידאו מרהיב על קירות הקתדרלה הענקית ברואן, מועלה מדי לילה ב-23:00. חוויה מרהיבה (גם על הקתדרלה בריימס). מגש אויסטרים באמצע שוק הדגים בטרוביל, וכוס סיידר נורמנדי אמיתי על חוף הים בדוביל.

מיצג וידיאו לילי בקתדרלה של רואן. קלוד מונה צייר אותה 40 פעם (צילום: אחיה ראב
מיצג וידיאו לילי בקתדרלה של רואן. קלוד מונה צייר אותה 40 פעם(צילום: אחיה ראב"ד)
  

שיט לילי בסיין, על פני אתריה המוארים של פאריז. הנוטרדאם, הלובר, הוטל דה ויל, האיים, הגשרים, וכמובן מגדל אייפל המנצנץ. לכבוד השיט מסירים את הסככה מעל סיפון השיזוף וגם הקוקפיט ממנו נוהגים את הספינה שוקע לתוך הסיפון. כל זאת לכבוד הגשרים הנמוכים תחתם חולפת הספינה.

אמנות מודרנית בכניסה לנמל בלה-הבר (צילום: אחיה ראב
אומנות מודרנית בכניסה לנמל בלה-הבר(צילום: אחיה ראב"ד)
 

החסרונות

תשכחו משוטטות. לוח הזמנים צפוף ומתוכנן על פי זמני הארוחות בספינה. סיורי הבוקר לדוגמה מתחילים בשמונה וחצי (אחרי ארוחת הבוקר) ומסתיימים ב-12:30 לכל המאוחר (זמן ארוחת הצהריים). אם הספינה צריכה לצאת להמשך ההפלגה, הלחץ להספיק לחזור בזמן גדול אף יותר. "תוכל להגיע אחרינו בשחייה" הוא האיום החמור ביותר. את ההרצאה על ז'אן ד'ארק סיימנו בסלון-בר בספינה, כי הזמן על החוף נגמר.

 

בנוסף, בספינה יש WIFI חופשי, אך לעיתים, בעיקר בעת הפלגה אבל לא רק, הוא חלש עד בלתי קיים. (יש כאלה שייראו בזה יתרון).

 

היתרונות

נוחיות, נוחיות, נוחיות. הגעתם לספינה, פרקתם את המזוודה ומאותו רגע אתם נמצאים שבעה ימים על מלון צף. שלוש ארוחות (גדושות) ביום, אלכוהול חופשי וצוות שדואג לכל צרכיך. שבו עם כוס שמפניה ביד ותירגעו. אחר כך תיקחו עוד אחת. ותירגעו.

באטרקציות: מגש אויסטרים טריים (צילום: אחיה ראב
באטרקציות: מגש אוייסטרים טריים(צילום: אחיה ראב"ד)

עוד קצת על החוויה

בטיול שאליו הצטרפנו, שייט על הסיין מנורמנדי לפריז, בדגש על אומנות, תרבות וארכיטקטורה, השתתפו כ-20 מטיילים, כולם פנסיונרים, חלקם בני יותר מ-90. בסך הכל היו על הסיפון יותר מממאה מטיילים ישראלים (במסגרות שונות).

טירה שהקים ריצ'ארד לב הארי בנורמנדי (צילום: אחיה ראב
טירה שהקים ריצ'ארד לב הארי בנורמנדי(צילום: אחיה ראב"ד)
 

מחיר המחירון של הטיול - כ-2,600 אירו, לא זול על הנייר, אך כשפורטים אותו למרכיבים מתברר כי לא מדובר במוצר יקר: המחיר כולל טיסות, שהות של שבעה לילות במלון ובספינה – ברמת פנסיון מלא כאשר האלכוהול על הספינה מוגש בחופשיות - אוטובוס לאטרקציות השונות (ממוזג, נוח, ובזה שלנו גם היו שקעי חשמל, USB ו-wifi חופשי), וכמובן הכניסה לכל האתרים והמוזיאונים הכלולים בתוכנית.

 

חברת בריזה קיימת כבר קרוב ל-20 שנה ובעשר השנים האחרונות התמקצעה והתמקדה בטיולי עומק בצרפת. "פיתחנו טיולים בנושאי אומנות, קולינריה, חגיגות הצוענים בקמרג, פסטיבלי ג'ז ועוד", אמר מנכ"ל החברה אילן לכיש.

 

הכתב היה אורח של חברת בריזה ו-Croisieurope

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אחיה ראב"ד
כך נראה השייט על הסיין הצרפתי
צילום: אחיה ראב"ד
מומלצים