"תת הקרקע השמימית של ליוון": פרויקט חיים שהפך לאטרקציה תיירותית
כשטוסיה חאריבייאן מארמניה ביקשה ב-1995 מבעלה שיחפור עבורם בור למרתף כדי שיוכלו לאחסן תפוחי אדמה, היא לא תיארה לעצמה איזה מבוך תת קרקעי הוא ייצור במשך 13 שנות עבודה קשה. "ברגע שהוא התחיל לחפור, זה היה בלתי אפשרי לעצור אותו"
לסיפורים מעניינים נוספים היכנסו לפייסבוק של ynet חופש
הבית הכפרי נראה כיום רגיל מבחוץ, אך הוא מושך מבקרים מכל רחבי הגלובוס שמגיעים לראות את רשת המערות התת קרקעיות שיוצאת ממנו וידועה בשם "תת הקרקע השמימית של ליוון".
טוסיה מובילה את התיירים דרך מסדרונות שמחברים שבעה חללים שמקושטים בעמודים שמעוצבים בסגנון רומנסק, שהיה נפוץ באירופה במאות ה-11 וה-12 ועיטורים בסגנון שהיה נפוץ בקרב כנסיות ארמניות בתקופת ימי הביניים.
"ברגע שהוא התחיל לחפור, זה היה בלתי אפשרי לעצור אותו", היא אומרת כשהיא מספרת על הפרויקט שהחל בשנות ה-90 של המאה הקודמת. "התווכחתי איתו הרבה, אבל הוא הפך לאובססיבי בנוגע לתוכניות שלו".
בנאי בהכשרותו, ליוון עבד 18 שעות ביום, כשהוא עוצר רק כדי לתפוס תנומה קלה ואז מיד שב אל המערה, בטוח בכך שהוא "מונחה מהשמיים". "הוא מעולם לא שרטט תוכניות ונהג לומר לנו שהוא רואה בחלומות שלו מה הדבר הבא שצריך לעשות", אמרה אלמנתו לסוכנות הידיעות הצרפתית.
במשך יותר משני עשורים הוא חפר חללים בגודל כולל של 280 מטרים רבועים ובעומק של 21 מטרים בתוך שכבה של סלעים וולקניים – כשהוא משתמש בכלים ידניים בלבד. "זיכרון הילדות העיקרי שלי הוא הדפיקה הרועשת של הפטיש של אבי שנשמעה בלילה מהמערה", סיפרה בתו בת ה-44 אראקסיה.
ליוון פינה במשך השנים כמות אדמה וסלעים שמילאו 600 משאיות. הוא העמיס את האדמה והסלעים בדליים בלבד. ליוון הלך לעולמו ב-2008 מהתקף לב כשהוא בן 67 לאחר ששבר את הקיר האחרון שהפריד בין שתי מנהרות.
עשור לאחר השלמת הפרויקט, טוסיה מנהלת במקום גם מוזיאון קטן שמנציח את עבודתו של בעלה בכפר שבו חיים 6,000 בני אדם. כיום המערה מופיעה באופן קבוע בעלוני טיולים בארמניה ומושכת מבקרים רבים.
"תת הקרקע השמימית של ליוון"
צילום: AFP
מומלצים