"אני מפחד מהמוות": המטפס הנועז בעולם נחשף בסרט חדש
כשאלכס הונולד עשה היסטוריה וטיפס ללא חבל אבטחה על האל קפיטן, ליווה אותו צוות צילום. לא פעם נאלצו הצלמים להסיט את מבטם מרוב אימה. כעת יוצא הסרט "סולו חופשי" לאקרנים ומאפשר הצצה לחייו של מטפס ההרים שמוחו נסרק ב-MRI כדי לבדוק אם הוא יכול לחוש פחד
הונולד היה בן 31 כשטיפס בחודש יוני על אל קפיטן, מונולית אנכי בפארק יוסימטי בקליפורניה שנחשב לאחד מיעדי הטיפוס המאתגרים בעולם. הטיפוס ההיסטורי ההוא עומד כעת במרכזו של סרט דוקומנטרי של נשיונל ג'יאורגפיק בשם "סולו חופשי". הסרט מוצג בימים אלה בארצות הברית, ויוקרן בבכורה בדוקאביב גליל במעלות תרשיחא בנובמבר.
"אני כל כך מאושר", אמר הונולד כשהגיע לפסגה ברגע השיא של הסרט שעוסק בטיפוס ובהכנות אליו. טיפוס "סולו חופשי" זו טכניקה קיצונית שמבצעים רק מטפסי ההרים המיומנים ביותר שלא נעזרים בחבלים או בכל ציוד טיפוס או בטיחות אחר. כן, מספיקה טעות אחת כדי להביא למותו של מטפס בסגנון "סולו חופשי", ואכן מטפסי סולו חופשי רבים במהלך ההיסטוריה נהרגו בזמן שניסו לכבוש פסגה כזאת או אחרת.
מטפס אחד שמצוטט בסרט הגדיר זאת כך: "זה כל כך קשה ומסוכן שזה כאילו שאתלטים אולימפים היו נענשים במוות אם הם לא היו מצליחים לזכות במדליית זהב בכל פעם שהם מתחרים".
אנשי צוות צילום נערכו לאורך נתיב הטיפוס – הם כן השתמשו בחבלים – וליוו את הונולד בדרכו להישג ההיסטורי. בנוסף, נעשה שימוש במצלמת רחפן ושתי מצלמות שהונחו על גבי חצובות.
בכמה מקומות הסלע נראה חלק לגמרי, מה שהשאיר להולונד לא יותר מבליטות כמעט בלתי נראות וחריגות אחרות במשטח ההר שבהן הצליח להכניס דריסת רגל ולהניף את עצמו למעלה. בפעמים אחרות הוא הצליח להחדיר את אצבעותיו אל תוך סדק או להכניס את אגודלו אל חור קטן.
חלק קשה במיוחד בדרך למעלה נקרא "בעיית בולדר". שם, הונולד היה צריך לבצע תמרון מסובך במיוחד כדי להמשיך ולהתקדם. במשך חודשים של אימונים, שבהם כן השתמש בחבל בטיחות, הוא למד לבצע את התמרונים האלה בצורה מושלמת. ועדיין, ביום של הטיפוס הגדול, אחד מהצלמים הסיט את מבטו. הוא לא יכול היה להסתכל בזמן שהונולד נאבק להיצמד לקיר הגרניט.
האם הונולד פשוט לא יכול לחוש פחד?
הפחד נמצא בכל מקום בסרט. הונולד עצמו אמר כי אל קפיטן הוא "מפחיד בטירוף". צוות ההפקה מצא את עצמו כל הזמן עוצר את נשימתו אל מול האפשרות המסויטת של נפילה קטלנית.
הונולד נראה כה רגוע בזמן שהוא מתמודד עם חוקרים שתוהים אם יש משהו שונה במוח שלו, משהו שמונע ממנו לחוש בפחד. בשנת 2016 עבר הונולד סריקת MRI במהלך תקופת ההכנות לטיפוס. הבדיקה ההיא, שמתועדת בסרט, הראתה שהחלק במוח שלו שבעבר היה מזוהה עם פחד – האמיגדלה – לא היה פעיל בזמן שהציגו בפניו דימויים אלימים או מפחידים. זה היה כאילו שהוא לא מסוגל לחוש פחד.
אולם, לפי מחקר חדש יותר שנעשה לאחרונה, האמיגדלה כבר לא נחשב יותר למרכז של הפחד במוח, אלא כחלק במוח שפועל כשאדם רואה משהו לא מוכר, בין אם זה דבר חיובי, נייטרלי או שלילי. הפחד בא לידי ביטוי לאורך כל המוח, לא רק באמיגדלה. כך לפי ליסה בארט פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת נורת'איסטרן שפרסמה מאמר על אודות אזורים שונים במוח.
הונולד עצמו טוען שהוא כן יודע מה זה לפחד. "אני מפחד מהמוות, אני מפחד מסכנה, אני מפחד מכאב. פעם מאוד פחדתי מלדבר באופן פומבי", הוא אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית.
ההסבר שלו לדרך שבה הוא כבש את הפחד הוא פשוט: "עבורי זה פשוט מראה מה עשר שנים של הכנות ואימון והורדה של רמת הרגישות יכולים לעשות". לדבריו, עבודה קשה לימדה אותו לאלף את הרגשות שלו. במשך שנים הוא טיפס על אל קפיטן כשהוא נעזר בחבל ששומר עליו במקרה של נפילה. הוא זכר את כל התנועות והתמרונים שביצע והיה במצב פיזי מצוין לקראת טיפוס הסולו.
"טיפוס מוזר"
בסרט נרמז כי הנחישות של הונולד גובלת באובססיה שהגיעה עד כדי כך שהזניח את הקשר שלו עם חברתו סאני מקאנדלס שקוראת לו "כנה בצורה אכזרית" ו"טיפוס מוזר". היא זוכרת איך הוא הגיב בנונשלנטיות כשנודע לו שחבר מטפס נהרג בנפילה. הונולד עצמו אומר שהוא לא מבין איך המוות שלו ישפיע על אנשים אחרים."אלה החיים שהוא רוצה", אמרה במאית הסרט צ'איי וסארהליי, שביימה אותו במשותף עם בעלה ג'ימי צ'ין, צלם ומטפס הרים מוערך בעצמו. "הוא חשב על המוות באופן עמוק. הוא בנה את כל קיומו כדי לחיות את החיים האלה".
אבל היה דבר אחד שכן הטריד את הונולד: ליפול אל מותו מול המצלמה. לדבריו, זה יהיה "יחסית בסדר אם זה יקרה כשאהיה לבד", אבל "סוג של בלגן" אם זה יקרה מול חבריו. "אף אחד לא רוצה לראות את זה", סיכם את האפשרות לאסון שיתועד.