שתף קטע נבחר

מפריז ועד ברצלונה: שוקי הכריסמס השווים באירופה

חג המולד מתקרב, ואיתו השווקים, הירידים, האורות והאוכל החגיגי, והכל באווירה חורפית מתובלת. הערים האירופיות נערכות, מתגנדרות ואפילו מציעות מזכרות משונות למדי - אז איפה כדאי לשתות השנה את ספל היין החם שלכם?

שוק חג המולד בפריז (צילום: shutterstock)
שוק חג המולד בפריז(צילום: shutterstock)

פריז: פחות פלסטיק, יותר עבודת יד

שוק חג המולד המסורתי בפריז יתחדש באמצע חודש נובמבר, לאחר משפט מתוקשר שהביא לביטולו בשנה שעברה. עיריית פריז טענה שהמארגנים הגזימו בכמות הסחורות מתוצרת סין שנמכרו בבקתות הקטנות והפסטורליות לאורך השאנז אליזה, ודרשה מהמארגנים פחות פלסטיק ויותר עבודת יד.

  

השנה אפשר יהיה לראות את המהפכה בארבעה מוקדים: סביב קתדרלת נוטרדאם, בשאן דה מארס למרגלות מגדל אייפל וליד המרכזים המסחריים של לה האל ולה דפאנס. מ"פחות פלסטיק" תוכלו ליהנות ביריד טבעוני עם מתנות ידידותיות לסביבה שמתקיים ב-La REcyclerie שברובע ה-18, ליד שוק הפשפשים של קליאנקור.

 

המקומות שחובה לראות בפריז

המקומות שחובה לראות בפריז

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ירידים קטנים יותר יוקמו לאורך שדרות סן ז'רמן, בכיכר עיריית פריז ובתחנת הרכבת "גאר דה ל'אסט" המובילה לעיר שטרסבורג, שבה נערך שוק חג המולד המפורסם ביותר באירופה. יש גם שווקים אינטימיים ברבעי העיר השונים. רוב הירידים מתחילים ב-14 בנובמבר ונמשכים עד לערב החג, ב-24 בדצמבר.

  

גולת הכותרת היא בחבל אלזס, שם השווקים מתקיימים ללא הפסקה מאז 1570, תחת השם המקורי Christkindelsmärik. נכון, זו מסורת גרמנית, אבל הצרפתים שיפצרו אותה בכל הקשור למזון ולעיצוב. השווקים מתקיימים בכל האזור, אבל כאמור - הגדול והמפורסם מכולם מתרחש בעיר שטרסבורג, שמשך אשתקד מעל לשני מיליון מבקרים. היריד ייפתח ב-23 בנובמבר ויימשך עד 30 בדצמבר. אל תנסו אפילו לחפש מקום במלונות במהלך סופי השבוע, הם מוזמנים שנה מראש!

שוק חג מולד בשטרסבורג (צילום: פיליפ דה רקסל ©Philippe de Rexel)
שוק חג מולד בשטרסבורג, שנחשב למפורסם בעולם(צילום: פיליפ דה רקסל ©Philippe de Rexel)
  

השוק המרכזי נמצא בכיכר רגאליה, ושלוחות שלו ממוקמות למרגלות הקתדרלה של העיר; כ-300 דוכנים, הנראים כבקתות סקי מעץ, מציעים נרות ריחניים, דוכני אוכל ושתייה, צעצועים מעץ, עוגיות זנגביל וקישוטים לעץ האשוח. השנה יוקם בכיכר גם יריד גסטרונומי שהטבחים בו כולם פליטים שיבשלו מטעמים מארצות מוצאם.

  

וגם: אסור להחמיץ את עץ חג המולד הגבוה באירופה, הממוקם כל שנה בכיכר קלבר, שהקישוטים המוארים שבו עוצרי נשימה.

 

תמר שבק, פריז

 

ברלין: אווירה קלאסית של מערב-אירופה

שוקי חג המולד של ברלין מספקים חוויה מוצלחת לכל גיל, ואם אתם בברלין בתקופה שבין 26 בנובמבר ל-31 בדצמבר - זוהי ממש אטרקציה חובה. במהלך היום תוכלו להסתובב בין דוכני המזכרות, המזון והמשחקים, ולספוג קצת מאווירת החג. בערב הופכים השווקים לנקודת מפגש עליזה, וזה גם הזמן הטוב ביותר להשקיע בכמה סיבובים של גלוּ־וַיין (Glühwein), היין המתובל המפורסם שמוגש חם בספלי תה - וטעמו עָרֵב במיוחד בלילות דצמבר הקרים.

שוק חג המולד בברלין (צילום: shutterstock)
שוק חג המולד בברלין(צילום: shutterstock)
  

 

המקומות שחובה לראות בברלין    (צילום: אלי סגל, עריכה: אביתר כהן)

המקומות שחובה לראות בברלין    (צילום: אלי סגל, עריכה: אביתר כהן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שוק מומלץ במיוחד הוא השוק בכיכר זַ'נְדָרְמְנְמַרְקְט (Gendarmenmarkt). הכיכר נמצאת בלב שכונת מִיטֶה, והיא אחת הכיכרות היפות ביותר בברלין. מוקפת בשתי כנסיות ובאולם הקונצרטים של ברלין, היא בין המקומות המעטים בעיר בעלי אווירה מערב־אירופית קלאסית, אולי בגלל שהמונומנטים שסביבה שוחזרו לחלוטין לאחר מלחמת העולם השנייה.

  

בשוק חג המולד שיוקם השנה בכיכר, יעמוד אוהל אמנים גדול שבו יציגו חייטים, צבעים, נגרים, סתתים ובעלי מקצוע אחרים את דרך עבודתם. בדוכנים האחרים יוגשו כמיטב המסורת מאכלים שונים, חלקם מאכלים מסורתיים לחג המולד. על הבמה יתקיימו הופעות של אקרובטים, מקהלות, רקדנים ועוד. הכניסה - יורו אחד בלבד, או חינם בין שני לשישי למקדימים שמגיעים לפני 14:00.

  

איתי משיח, ברלין

 

בודפשט: קורטוש קינמון על המנגל

כיאה לבירה קולינרית בעלת שם עולמי, בודפשט מציעה יריד חג מולד שבליבו (או שמא בטנו) עשרות דוכני אוכל, ממיטב מטעמי המטבח ההונגרי ומעדני הרחוב המקומיים. השנה חוגג השוק הססגוני, שנמצא בכיכר וראשמרטי (Vörösmarty) שבקצה מדרחוב ואצי (Váci) המפורסם, 20 שנה לפתיחתו. לדברי המארגנים, כ-400 אלף איש מגיעים לבקר ביריד מדי שנה.

  

בתפריט? סירי ענק עם מרק גויאש (Gulyásleves) עשיר ולוהט מפפריקה - התבלין הלאומי, אין סוף כרוב ממולא בבשר (Töltött káposzta) ומעוטר בשמנת חמוצה, נקניקיות (Kolbász) נוטפות עסיס מסוגים שונים, לנגוש (Lángos) הוא "הספינג‘ ההונגרי" משוח בשום ובשמנת חמוצה ומקושט בגבינה צהובה מגוררת מעל.

שוק חג המולד בבודפשט ()
היריד בבודפשט חוגג 20 שנה
  

את מאפה השמרים האהוב קורטוש (Kürtőskalács), אופים כאן על המנגל, לפי מיטב המסורת, כשמתחת לוחשות הגחלים. בודפשט היא ה־מקום לטעום ממנו בהונגריה, ועדיף שיהיה עטוף בסוכר ובקינמון. גם את עוגות חג המולד בהונגריה, רולדות השמרים הממולאות בפרג או באגוזים בייגלי (Bejgli), כדאי לטעום פה.

  

ואיך אפשר בלי היין החם (Forralt bor) שניחוחו ממלא את הכיכר, מתובל בקינמון ובציפורן, בתפוזים ובאווירת החג שמסביב. מי צריך מעיל כשבידיים יש כוס יין מעלה אדים?

 

המארגנים מבטיחים שבמהלך ימי היריד יוחלף מדי שבוע התפריט, ובמהלך חנוכה, למשל, יוגשו אפילו לביבות וסופגניות.

  

המקומות שחובה לראות בבודפשט    (צילום: אלי סגל | עריכה: אביתר כהן)

המקומות שחובה לראות בבודפשט    (צילום: אלי סגל | עריכה: אביתר כהן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

השנה, בנוסף ל-160 קונצרטים והופעות ריקודי העם ההונגריים בבמה המרכזית, יואר לראשונה בניין קפה ז‘רבו במיצג אורקולי מרהיב (23-1 בדצמבר, מדי יום מהשעה 17:00).

  

אבל לא רק נשנושים מציע היריד: סביב לדוכני המזון ניצבים כ-100 ביתני עץ מקושטים, שבהם מציעים למכירה עשרות אמנים מיצירותיהם: עבודות יד מסורתיות כמו כלי קרמיקה צבעוניים, עבודות רקמה, חפצי נוי, אביזרי אופנה ובגדים וגם יינות בוטיק, שוקולדים משובחים, ריבות ביתיות וכל מה שאפשר לתת במתנה או להביא הביתה למזכרת.

  

עופר ורדי, סיורי אוכל בבודפשט (www.ofervardi.com)

 

ברצלונה: המסורת הייחודית של הקטלונים

היריד שנחשב לעשיר ולגדול ביותר בברצלונה הוא יריד סנטה לוסיה, שנוסד ב-1786 וממוקם בלב העיר העתיקה, למרגלות הכנסייה הגותית הגדולה. כמו כל שוק חג המולד תמצאו בו עצי אשוח מסורתיים, קישוטים נוצצים, חפצי אמנות למכירה ומתנות. אבל לקטלונים יש גם מנהגים מיוחדים משלהם שעושים את השוק הזה לשווה במיוחד. אחד מהם הוא דמותו של ה־Caganer ובתרגום לעברית... "המחרבן", שנמכרת ברבים מהדוכנים. כן, לא טעינו. לחג הקתולי שהפך עם השנים לחגיגה מסחרית גדולה, הצטרף מנהג מקומי עם חוש הומור: שילוב של בובה קטנה שעושה את צרכיה, כחלק מהמודל המרכיב את סצנת לידתו של ישו.

שוק חג המולד בברצלונה (צילום: Espe Pons. Turisme de Barcelona)
חפצי אמנות למרגלות הכנסייה הגותית בברצלונה(צילום: Espe Pons. Turisme de Barcelona)
  

מסורת "המחרבן", שמקורה עוד מהמאה ה-18, החלה בדמותו של רועה צאן, אך עם השנים הפכה להיות בדמותם של סלבריטאים, ספורטאים ופוליטיקאים. בכל חג מולד קונה כל משפחה את ה"מחרבן" השנתי החביב עליה ומחביאה אותו במיצג הביתי, בין דמותו של ישו, מריה ושלושת המלכים. אתם אמנם לא יכולים לחזור עם עץ אשוח למזכרת, אבל כן עם בובה בדמותו של ליאו מסי, ולדימיר פוטין או דונלד טראמפ, מסתתרים מאחורי שיח עם מכנסיים מופשלים.

 

המקומות שחובה לראות בברצלונה    (צילום: אורי דוידוביץ', עריכה: אביתר כהן)

המקומות שחובה לראות בברצלונה    (צילום: אורי דוידוביץ', עריכה: אביתר כהן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מסורת מקומית נוספת, הפעם דווקא בתחום המתוקים, היא הממתק הכי פופולרי בתקופת חג המולד בספרד: טורון (Turrón) — טבלית בטקסטורה קשה או רכה עשויה בעיקרה משקדים ודבש. בשוק חג המולד ליד הסגרדה פמיליה תוכלו לטעום ממנו וממתוקים נוספים טיפוסיים לאווירת החג והחורף, כמו ערמונים על האש או דוכני צ'ורוס ושוקולד חם.

  

השוק החל לפעול בשנות ה-60 על ידי אמנים בעלי דוכנים שלא מצאו מקום פנוי ביריד סנטה לוסיה, והחליטו להקים יריד חדש בעיר. היום עומדים שם יותר מ-150 דוכנים.

  

מאיה מאהלר, ברצלונה

 

אלטו אדיג'ה: איטליה בתיבול גרמני

אין זמן טוב יותר לבקר בבולצנו, בירת מחוז אלטו אדיג'ה שבצפון איטליה, מאשר תקופת הציפייה (Avvento) - ארבעת השבועות שקודמים ליום הולדתו של ישו. הרחובות מוארים, החנויות מתקשטות וריחות מתוקים של קינמון ויין חם נישאים באוויר - עם תפאורה מושלמת של דוכנים וזירות החלקה על הקרח. שוקי חג המולד באזור משקפים מסורות גרמניות, מה שגורם גם לאיטלקים רבים לנהור לכאן בהמוניהם כדי לחוות חג שונה ממה שהם מכירים מהבית.

  

למה המסורות גרמניות? מחוז אלטו אדיג'ה (או בגרמנית זוד טירול, דרום טירול), סופח לאיטליה לאחר מלחמת העולם הראשונה. תושביו, אוסטרים בעלי שפה ותרבות גרמנית, הפכו לנתיני איטליה, ועם עליית המשטר הפאשיסטי ותהליך ה"איטליאניזציה" שיזם מוסוליני - נאסר עליהם לדבר ולהתנהל בגרמנית. רק אחרי מלחמת העולם השנייה וכינון הרפובליקה האיטלקית הוענקה למחוז אוטונומיה, שאיפשרה בהדרגה חזרה לשפה ולמנהגים.

שוק חג המולד באלטו אדיג'ה (צילום: יפעת ארבל)
שוק חג המולד באלטו אדיג'ה(צילום: יפעת ארבל)
  

מומלץ להתמקם בבולצנו, שממנה תוכלו לצאת בכל יום לעיירות האלפיניות שבסביבה, שבהן מתקיימים במקביל שוקי חג המולד. אל תחמיצו את עיירת המרחצאות המקסימה מראנו (Merano), ששוק חג המולד שלה נמתח לאורך טיילת הנהר; את ברסנונה (Bressanone), שם השוק ממוקם למרגלות קתדרלה מפוארת; את ברוניקו (Brunico) בה עוטף השוק את חומות העיר העתיקה; ואת ויפיטנו (Vipiteno), העיירה הצפונית ביותר באיטליה, הנושקת לגבול האוסטרי.

  

כשתסתובבו בין הדוכנים תוכלו להתחמם עם סיידר תפוחי עץ או יין חם (Vin Brulè), לטעום מרק גולאש או גריסים, לפרגן לעצמכם נקניקיות וכרוב כבוש, בייגל עם שפק, או טירטלן - כיסוני בצק מטוגנים במילוי תפוחי אדמה או תרד. לקינוח טעמו שטרודל, חביתיות קייזרשמרן (Kaiserschmarren), דובשניות לֶ‏בְּ‏קוּ‏כֵן (Lebkuchen), עוגת פירות יבשים, עוגת שטולן ואפילו סופגניות (Krapfen).

  

דלית קצנלנבוגן, הדרכת טיולים באיטליה (www.vivaitalia.co.il)

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שוק חג המולד בפריז
צילום: shutterstock
מומלצים