מפלי ויקטוריה: לגעת בקיר המים הגדול בעולם
בגבול בין זמביה לזימבבואה שוכנים המפלים שנחשבים לגדולים בעולם. לבשנו מעילי סערה כדי להתגונן מרסס המים האדיר והתרשמנו מאחד מפלאי תבל. בדרך פגשנו משפחת בבונים מקסימה וחיות בר נוספות
מסע אל ההיסטוריה העשירה של מלטה
10 רגעי השיא מטיול קצרצר בהודו
טיול בטורקיז: הכירו את איי טורקס וקייקוס
ביקרנו בסיישל - גרסת גן העדן של כדור הארץ
מים רבים זרמו במפלי ויקטוריה מאז שאנשי שבט קולולו הגיעו ליישב את האזור בשנת 1830. השם הראשון שניתן למפלים בשפת הלוזי על ידי אנשי השבט הוא מפלי "רעמי העשן" או מפלי "העשן שרועם" (מוסי - עשן, או-טוניה - רועמים), תודות לרסס המים האדיר שתצורתו מזכירה עשן, המגיע לעיתים לגובה של כ-400 מטר וניתן לא רק לראותו ממרחק של מספר קילומטרים, אלא גם לשמוע את שאון המפלים מהדהד למרחקים.
מדובר למעשה בחמישה מפלים, הנחשבים לגדולים בעולם בהתחשב בגובהם (108 מטר בנקודת השיא), רוחבם (כ-1,700 מטר) ובנפח הזרימה שלהם, שמגיע בעונת השיא ל-500 מיליון ליטר בדקה בתקופת גשם סוערת.
מאז הגילוי הראשוני של המפלים חלפו 25 שנה עד שב-1855 הגיע נציג ראשון של העולם המערבי לאזור. את סיפורו ואת הקשר שלו למלכת אנגליה בשנים ההן נגלה בהמשך זרימת הנהר.
לאחר הנחיתה וביקורת דרכונים בשדה, רונית הרשקוביץ, מנכ"לית "ספארי קומפני" וקונסולית הכבוד של זמביה בישראל, שהזמינה אותנו לטיול בוטיק דחוס ופראי בזמביה ובזימבבואה, מקווה כי למרות העייפות מהמסע הלילי שהחל בישראל, נספיק לנצל את שעות האור המעטות שנותרו להפלגה בנהר הזמבזי ולצפייה בשקיעת השמש.
אנחנו מזדרזים לצאת משדה התעופה. בחוץ כבר נשמעת שירה של להקה מקומית, שמתכננת להדהים את המבקרים בכישרון השירה והריקוד שלה בציפייה לתשורה כספית. פסלים גדולים של חיות בר מוצבים ברחבי המבואה, רומזים קלות לטבע שמחכה בחוץ.
האריות, הנמרים והפילים הם כרגע עדיין בגדר חלום שאמור להתממש בהמשך המסע שיארך כשבוע, אך מבחינתה של הרשקוביץ, היא מנסה לרכך את המעבר מהבטון הישראלי לאפריקה, באופן שמבוסס על קצב איטי ומפנק.
"לפני שנכנסים פנימה אל השמורות ובחיפוש אחר בעלי החיים, צריך להרגיש את הלב הפועם של זמביה ואפריקה דרך מפלי ויקטוריה", היא אומרת, ומוסיפה כי בשנים האחרונות ישראלים מחפשים טיולי ספארי שאינם כוללים רק תנועה מבוקר ועד ליל ברכב שטח בחיפוש אחר חיות הבר, אלא משלבים על הדרך חופשה פרטית במלונות ולודג'ים מפוארים ובשמורות טבע בהן תנועת המטיילים מעטה ומאפשרת מפגש קרוב עם בעלי החיים.
במבואה ממתינים מדריכים ונהגים עם שלטים. כל אחד מחכה למשלחת שלו. ביניהם קשה לפספס את מְּקוּ לוּלוּנְגוֹ, מדריך טיולים גבה קומה שאוסף אותנו תחת כנפיו בחיוך רחב.
בתור אחד שמצליח ללכת לאיבוד עם ווייז בין המדפים בסופרמרקט, טיול פרטי עם מדריך מהארץ ותושבי המקום, מבחינתי, הוא פתרון מפנק שמאפשר להתרכז בטיול ובהנאה, ללא דאגות מיותרות המצריכות בסופו של דבר לנסות לדובב בפנטומימה תנינים רעבים כדי לגלות כיצד לחזור לכביש הראשי.
מקו, בן 41, עובד בתעשיית התיירות זה 24 שנה, והחל את דרכו בפארק קרוגר המפורסם בדרום אפריקה. לאחר מספר שנים עבר להתמקד בטיולי תיירים באזור מפלי ויקטוריה ובטיולי ספארי.
"אבא שלי עבד בבית מלון, וכבר מגיל צעיר ידעתי שזה מה שאני רוצה לעשות - להראות לאנשים את היופי של הטבע שלנו. אני עובד קשה כדי לפרנס את שלושת ילדיי ואשתי, אבל אין יום שנראה כאן אותו דבר ותמיד יש הפתעות שמחכות לך בפינה", הוא מסביר.
מפגש עם פיל צעיר
ראשו של פיל צעיר מבצבץ מסבך העצים ומקו מספיק לרדת לשול בביטחה, כדי לאפשר לנו להביט בפלא עם האוזניים הגדולות שהופך את העץ למזנון חד-פעמי. "הפילים מגיעים לכאן ולפעמים נכנסים לעיירה. לפני עשרות שנים הם הגיעו גם לפארק מפלי ויקטוריה, כדי לשתות ולאכול מהצמחייה השופעת באזור, עד שהחלו לגדר חלק מהפארק כדי שהמבקרים שמגיעים לראות את המפלים יוכלו לטייל בבטחה".
בית המלון, הממוקם בנקודה אסטרטגית הנחשבת לאחת הטובות וגם היקרות באזור מבין מלונות היוקרה בסביבה, מספק תצפית קרובה ביותר לענן הרסס העצום שמגיע ממפלי ויקטוריה, ואל גשר מפלי ויקטוריה הממוקם מעל נהר הזמבזי (Zambezi – נהר גדול בשפת אנשי הטונגה).
הגשר מחבר בין שתי המדינות ומאפשר גישה נוחה ברגל, ברכב ואפילו בקרון רכבת למפלים. לנועזים ביניכם, יש אפשרות גם לקפוץ באנג'י מגובה של כ-110 מטר מהגשר ולפגוש את מי הנהר הסוערים מקרוב, או להשתתף בפעילויות רבות באזור העיירה או העיר ליווינגסטון במרחק של כ-20 דקות נסיעה משם: טיולים רגליים בשטח, טיסות במסוק או באולטרלייט מעל המפלים, מוזיאונים ועוד.
למפלי ויקטוריה אפשר להגיע גם מזמביה, אך עיקר התנועה של התיירים היא מזימבבואה, בזכות העובדה ששני שלישים מהמפלים נמצאים בצידה ועל פי הערכות, יותר ממיליון מבקרים מגיעים מדי שנה לאתר מכל העולם.
בחזרה לעבר - בשנת 1855 הגיע לזמביה ד"ר דיוויד ליווינגסטון, מיסיונר סקוטי שנשלח מאנגליה והיה האירופאי הראשון שגילה את המפלים. "אנשי מקולולו העריצו אלים אחרים, בהם אל בשם ניאמי-ניאמי (Nyami Nyami). הם האמינו כי נהר הזמבזי, שצורתו דומה לנחש, יכווין אותם מה לעשות מדי יום ולמחרת", מספר מקו.
לדבריו, בני שבט מקולולו האמינו שאל הנהר חי באזור, וכשהם הגיעו בבוקר ליער הגשם, הם קיבלו את הרסס מהמפל והאמינו כי "האל" בירך אותם. "נשים עקרות, נשים שניסו להרות או שהיו כבר בהריון ניסו לקבל ברכה מאל הפריון, וגם חולים, חלקם במחלות עור, היו מגיעים למפלים כדי לזכות בברכה. כל מי שהגיע לכאן התפלל והחלים. מבחינתנו זה מקום קדוש, ואנו מכבדים את המקום בכך שאנו מאמינים כי יש בו רוח שמביאה בריאות לאנשים", מפרט מקו.
הגעתו של ליווינגסטון חשפה את המפלים לעולם בהדרגה, ואת התושבים המקומיים לעידן הקולוניאליזם ולדת הנצרות. "ד"ר ליווינגסטון הגיע לאפריקה כדי להפיץ את הנצרות בקרב התושבים. הוא חצה את היער והפליג בנהר הזמבזי התחתון בעזרת קאנו עד שהגיע למפלים. הוא נפעם מגודלם ומיופיים של המפלים, עד שהחליט לשנות את שמם למפלי ויקטוריה, על שם מלכת אנגליה באותה תקופה, כדי להעניק כבוד גדול למפלים", הוא מסביר. "כנראה השם מוסי או-טוניה לא היה כל כך קליט".
הסיור המקיף ביותר במפלי ויקטוריה, שבו תוכלו לראות את המפלים בזוויות שונות, נע בין שתי המדינות – זמביה וזימבבואה. החלק המרכזי והעשיר יותר הוא בזימבבואה - 16 נקודות תצפיות שונות ומגוונות מחכות לכם במהלך הסיור ביער הגשום, הנושק למפלים ולפארק הלאומי.
הסיור ביניהן אורך כשעתיים עד שלוש שעות, בהתאם לקצב ההליכה ולעניין שלכם בנוף, באנשים וגם בבעלי החיים. בחלק מנקודות התצפית עדיין אפשר להתחמק מהרסס, אבל באחרות ההירטבות היא בלתי נמנעת ואף מבורכת.
שעות מומלצות: שעות הבוקר המוקדמות, שעות אחר הצהריים המאוחרות, ובמיוחד בתקופות של ירח מלא, שבהן יובטח לכם מפגש לילי עם קשת.
כדאי להצטייד מראש במעילי גשם ובביגוד קליל שמתייבש בקלות, או לשאול כאלה תמורת סכום סמלי בדוכנים בחוץ או בכניסה. יש אפשרות לפתוח את הטיול בשבילי היער ולהגיע בשלב מאוחר יותר למפלים עצמם, הכול בהתאם לזמן שהקצבתם לביקור ולשעות הסגירה של המקום.
תחילת המסלול המרכזי עוברת באנדרטה לזכרו של ד"ר ליווינגסטון, שנכנע לאחר מספר שנים למחלת המלריה ונפח את נשמתו בכפר בזמביה.
הקושי הגדול בהליכה בשבילים שחלקם חלקלקים ורטובים הוא הרצון העז לתעד כל פיסה מהמפלים בצילום בלתי פוסק. לאחר הפסל תגיעו לנקודות התצפית המרכזיות, ולמעבר בתוך היער הגשום שבו אחוזי הלחות גוברים בשיעור ניכר, ולמי שמרכיב משקפיים כדאי להיערך עם פיסת בד יבשה לניגוב האדים מהעדשות.
האינסטינקט הראשוני הוא לצלם עד אובדן הכרה, כדי שיהיה מה להראות למשפחה ולחברים בבית, אבל ההמלצה הכי יבשה שאוכל לתת היא להשאיר את המצלמה או הטלפון הממוגנים מפני מים בכיס או בצד, ולחוות את הטבע בתלת-ממד ולא דרך מסך קטן.
אחרי שספגתם מספיק דרך העיניים ושלל החושים, זה הזמן לנסות ללכוד את הרגע כדי שחשבון האינסטגרם והפייסבוק שלכם לא יתייבש.
מפלי ויקטוריה ממוקמים למעשה בין שני פארקים לאומיים, זמבזי וצ'אמאבונדו. השבילים המתוירים לאורך המפלים ויער הגשם גודרו לפני כ-70 שנה כדי למנוע כניסת חיות בר גדולות. בעבר הגיעו למקום עדרי פילים שהשביעו את צמאונם ואת רעבונם לעלים ירוקים. במקום כמעט שאין חיות טורפות גדולות ומסוכנות, אך עדיין מצויים בו מיני יונקים גדולים וקטנים, ציפורים, חרקים וזוחלים.
חיות בר רבות, בהן חזירי יבלות, נמיות וקודו (אנטילופה), מסתתרות בצמחייה הסבוכה. אחרות דוחות את פעילותן לשעות הבוקר המוקדמות או המאוחרות, כשהפארק מתרוקן מיושביו. עם זאת, עדיין ניתן לפגוש בשעות היום מגוון די מרשים של בעלי חיים במרחק נגיעה, וישנם מספר מינים שכדאי לשמור מהם מרחק, במיוחד אם הם רעבים.
קשה לפספס את שלטי האזהרה הרבים המורים שלא להאכיל בבונים או להסתובב עם מזון גלוי. הבבונים הם השודדים הרשמיים של המקום, ומומלץ להחביא את המזון או לאכול רק לאחר שסרקתם את הסביבה.
האכלת הבבונים על ידי תיירים במהלך השנים יצרה קונפליקטים בין הקופים לבני האדם. על פי דיווחים מעת לעת, הבבונים פיתחו מיומנות בגניבת מזון ואף תיקים מאנשים. במהלך ההמתנה שלנו בגבול בין שתי המדינות בדרך למפלי ויקטוריה, נצפה זכר גדול שרץ לעבר מספר תושבים מקומיים שנשאו עימם שקיות מזון, והם גירשו אותו.
במקרה אחר, נקבת בבון ניצלה רגע של חוסר תשומת לב, העזה לגנוב לחמנייה מפעוט שהיה עם משפחתו וגרמה לו לפרוץ בבכי מבוהל. באחד השבילים של מפלי ויקטוריה, פגשנו במשפחת בבונים עם שני גורים שהיו עסוקים ביניקה ובמשחק. הטלפונים נשלפו, ואפשר היה לצפות בהם ממרחק בטוח של מספר מטרים ללא חשש.
ניתן להבחין בציפורים רבות שמגיעות לחפש מזון, בהן ורדיות ופרושים צבעוניים שמסתווים היטב בצמחייה. גדרות העץ שלצידי השבילים נועדו לשמור על ביטחון המטיילים, וגם אם נראה לכם שכמה צעדים מחוץ לתחום על המצוקים לא יסתיימו באסון, כדי להימנע מנטילת סיכונים מיותרים. מסלול ההליכה הוא באורך של כשני קילומטרים. הצילום במקום מותר, למעט איסור מוחלט על שימוש ברחפנים.
המפלים השונים נישאים לגבהים של בין 70 מטר בנקודות הנמוכות ביותר ל-93 מטר, ובאחת הנקודות הגבוהות ביותר תוכלו לצפות על עולם המים הסואן מגובה של 108 מטר, שבו נהר הזמבזי ממשיך לזרום היישר אל תהום עמוקה. הררים מענגים של רסס עולים מעלה ומשקים את היער ואת המבקרים בו במים.
מיליוני שנים של שחיקת מי הנהר הזמבזי בסלעי הבזלת גרמו ליצירת בקעים, עד ששכבות הסלע הרכות יותר נחשפו והחלו להיווצר ערוצים שונים. מפלי ויקטוריה מתחלקים למספר מפלים שונים, שהגדול בהם מגיע לרוחב של כ-400 מטר.
קיר המים העצום בגובה של 108 מטר לא יכול להשאיר את המבקרים בו אדישים, או יבשים. הצמחייה ובעלי החיים הפכו את האזור לנקודה טרופית רטובה, ולא לחינם נבחר המקום לאתר מורשת עולמי של אונסק"ו.
הנקודה התשיעית היא התצפית המרכזית לעיקר העוצמה של המפלים, ובנקודה 11-10 תוכלו להשקיף על האי של ליווינגסטון, שבו נמצאת בריכה מיוחדת במינה הנושקת לקצה המצוק, וניתן לשחות בה תחת ליווי צמוד של עובדי האתר, בהתאם לעונה.
באחד השבילים אנחנו פוגשים קבוצת תלמידות ותלמידים מבית ספר יסודי מהאזור, שהגיעו לטיול מורשת. החבורה עטופה במעילי נייילון צבעוניים, שיערם מנצנץ מרסיסי המים והם נראים משועשעים ומרוצים מהחיים. מקו ואנחנו מברכים אותם לשלום.
"ילדים רבים מגיעים לכאן, הם הולכים בעקבות האמונות שהמבוגרים מעבירים להם. אני זוכר את עצמי בגיל שלהם, מגיע לכאן ויכול להבין את ההתלהבות שלהם. לא משנה באיזה אל אתה מאמין, במפלי ויקטוריה יש מספיק אהבה וברכות לכולם", הוא מסכם. מקו בוהה לרגע בעדשות המשקפיים שלי שנוטפות מים. "לפי כמות המים שהמפלים השפריצו עליך, נראה לי שקיבלת ברכה לכל ישראל", הוא צוחק.
אם הייתה אפשרות לקחת ביציאה גיגית עם כמה מיליוני ליטרים כדי שנוכל לשפוך אותם בחזרה לכינרת בישראל, זה היה הופך את המסע למשתלם במיוחד. גם בלעדיהם, הביקור במפלי ויקטוריה אומנם לא הפך אותי לאדם מאמין, אבל אם תצליחו להגיע אליהם בגלגול הנוכחי, זו חוויה מרטיבת חושים.
עובדות וטיפים על מפלי ויקטוריה
קצב זרימת מים: 1,088 מ"ק (מטר מעוקב) לשנייה בממוצע במהלך השנה. בתקופה שבה זרימת המים נמצאת בשיאה בנהר, בין דצמבר למרץ, הכמות עולה פלאים לכ-7,000 מ"ק לשנייה, ועד ל-500 מיליון ליטר בדקה בזמן מבול סוער.
ציוד: סנדלים, קרוקס או נעליים מתאימות למים שאינן מחליקות. כדאי להצטייד במעיל דק נגד גשם או לשלם בכניסה. לא מומלץ להביא מצלמות / טלפונים ללא מיגון מתאים נגד מים.
תשלום: 50 דולר עלות הוויזה (בתוקף ל-30 יום) למעבר בין זמביה לזימבבואה בלבד, כדי לראות את מלוא העוצמה של המפלים.
בריאות: כדורים נגד מלריה, חיסונים כחודש/חודשיים לפני הטיסה ושתיית מים רק מבקבוקי מים מינרליים סגורים. חובה להתמרח נגד עקיצות יתושים.
מזכרות: בחנות המוצרים יש מגוון מתנות ומוצרים עם מיתוג המפלים. בדוכנים בחוץ ניתן למצוא מזכרות וביגוד, שם ניתן ואף מומלץ להתמקח.
דרכי הגעה למפלים: טיסה מישראל לאדיס אבבה –4.5 שעות. טיסה מאדיס אבבה אל מפלי ויקטוריה אורכת כ-4.5 שעות. ניתן להגיע בטיסות לשדה התעופה ליווינגסטון, הסמוך לעיר ליווינגסטון, ולהמשיך בנסיעה קצרה למפלים ברכב פרטי, במונית או באמצעות הסעה מאורגנת.
מטבע: דולר וגם מטבע מקומי.
מזג אוויר: ממאי עד אוקטובר יבש וחם, אך קר בלילות. עונת הגשמים נמשכת מנובמבר עד אפריל.
פעילויות נוספות: בספארי קומפני ממליצים כי בין אפריל ליוני נהר הזמבזי עדיין מלא מים, וכמויות הרסס במפלים בשיאן. אפשר לנצל את הזמן שבין הביקור במפלים לטיסת הליקופטר או במיקרולייט כדי לחוות את המפלים מגובה רב, בתוספת תשלום. מיולי עד נובמבר, עם תחילתה של העונה היבשה, זרם המים במפלים פוחת, דבר האפשר לצפות בנוף פנורמי משני צידי המפלים ולהגיע אל "בריכת השטן" שהגישה אליה אפשרית כשמפלס המים יורד באזור חודש יולי, הממוקמת בקצה המפלים ומעניקה תצפית מרהיבה על הטבע. בין ינואר למרץ אפשר לצפות בלילות של ירח מלא בקשת ירחית.
עלות הכניסה אם לא מגיעים בטיול מאורגן: 30 דולר למבוגר, גילאי 6-12 ישלמו מחצית מעלות כרטיס מבוגר, ומתחת לגיל שש הכניסה חינם. לביקור בזמן סיורי ירח מלא לכל הגילאים 40 דולר. שעות פעילות הפארק הן משש בבוקר עד שש בערב, 19:00-22:00 בלילה. שימו לב כי אורחים בבתי מלון שונים זכאים לכניסה חינם למפלי ויקטוריה. טיולים מאורגנים עם מדריך הכוללים הסעה ממקום הלינה ובחזרה עשויים לחסוך בתשלום הכולל.
לינה: ניתן למצוא אפשרויות שונות ללינה במלונות, וכן בלודג'ים ברמות דירוג ומחיר שונות, בעיירת מפלי ויקטוריה או בליווינגסטון, המרוחקת כעשרה ק"מ ממפלי ויקטוריה, והיא נקודת יציאה נינוחה לטיולי ספארי והרפתקאות בסביבה.
הכותב היה אורח של החברות "ספארי קומפני " ו"אתיופיאן איירליינס"