שתף קטע נבחר

הקושי והיופי בלצלם הר געש עם אש סגולה

צלם הטבע ארז מרום חזר לאינדונזיה לאחר יותר מעשור שלא ביקר באזור רק כדי לגלות עד כמה כואב, קשה וצורב זה להגיע לפתחו של הר געש פעיל, מלא בחומרים רעילים. אבל אחרי שתפס בעדשת מצלמתו את האש הסגולה שהיתמרה מהלבה ומראות שנראו כאילו מכוכב אחר הבין שהכל היה שווה את זה. צפו בצילומים

 

צפו בהר הגעש שפולט אש סגולה וגופרית שהופכת לצהובה    (צילום: ארז מרום)

צפו בהר הגעש שפולט אש סגולה וגופרית שהופכת לצהובה    (צילום: ארז מרום)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לפני כחודש חזרתי מטיול לדרום מזרח אסיה. אחרי 13 שנים ללא ביקור, אי אפשר היה להתעלם מהדגדוג לחזור לשם.

הר הגעש קאווה איג'ן (צילום: ארז מרום)
הר הגעש קאווה איג'ן(צילום: ארז מרום)

הייתי חייב לחוות שוב את המקום, האוכל המדהים, הנופים ובעלי החיים של אסיה. לא בזבזתי זמן וקניתי כרטיס לחודש. הטיול לא היה ממוקד רק בצילום, אבל חלקים משמעותיים ממנו היו צילום אוֹרַנְגְּ-אוּטָנים בצפון סומטרה וצילום הרי געש באי ג'אווה.

 

הצלם שטס לצלם לבה וחזר עם עדשה שרופה

לבן על לבן: היופי המקפיא של גרינלנד

מדריך: איך להיות צלם טבע

 

כמה פוטוגני ככה קשה

אינדונזיה היא מקור השראה בלתי נדלה לכל חובב הרי געש. מיקומה על "טבעת האש" - רצועה המקיפה את האוקיינוס השקט ומאופיינת בפעילות געשית חזקה, מוביל לכך שבכל רגע נתון יש בה לא מעט הרי געש פעילים ומתפרצים.

 

מכאן שהיא בעלת פוטנציאל צילומי מדהים ומגוון ביותר. כיוון שהזמן שלי היה מוגבל, בחרתי מספר לוקיישנים מוכרים ונגישים יחסית, שיהוו בסיס לטיול הצילום הראשון שלי. אחד מהלוקיישנים היה הר הגעש קאווה איג'ן (Kawah Ijen), המצוי במזרח האי ג'אווה.

פנורמה אוירית של קאווה איג'ן. צולם מרחפן (צילום: ארז מרום)
פנורמה אוירית של קאווה איג'ן. צולם מרחפן(צילום: ארז מרום)
הר הגעש איג'ן הוא אחד האייקונים שרציתי לבקר כבר שנים. הוא חלק מקבוצה גדולה של הרי געש מורכבים ומצוי בתוך לוע התמוטטות (קלדרה) גדול יותר שקוטרו 20 קילומטרים.

 

איג'ן הוא גם אחת האטרקציות המרכזיות של ג'אווה, ומושך תיירים רבים מאינדונזיה ומהעולם כולו.

 

המקום מאוד מסקרן ופוטוגני, והוא טומן בחובו סיפורים רבים ששווה להתעמק בהם: בתוכו מצוי אתר כריית גופרית בו גזים גופרתיים, היוצאים מפתח בצד המכתש, מתעבים על דפנות צינורות המנתבים אותם לאזורי אגירה.

 

הגופרית אדומה בצאתה מהצינור כנוזל, אך הופכת לצהובה כאשר היא מתמצקת. הכורים שוברים את הגופרית לחתיכות, אורזים אותן בסלים וסוחבים על גבם מטען של כ-80 קילוגרם מתחתית המכתש עד לראשו ועוד כשלושה קילומטרים במורד ההר עד לתחנת השקילה בה הם מקבלים תשלום.

מטען של כ-80 ק
מטען של כ-80 ק"ג גופרית על צלע המכתש(צילום: ארז מרום)
 

הסיפור האנושי של הכורים מרתק, וגם שנוי במחלוקת בעיני רבים. מעבר לתנאים ולכובד שהם סוחבים על גבם, סביבת העבודה של הכורים מאוד מסוכנת ומזיקה לבריאות. אך מכיוון שאני צלם טבע במקצועי, בחרתי להתמקד במאפיינים הטבעיים המרתקים והיפהפיים של איג'ן.

 

המכתש ידוע במיוחד בצבעים הכחולים-סגולים של בערת הגזים הגופריתיים היוצאים מפתח על צלע ההר, וכן בצבעי הטורקיז של האגם המצוי בתוכו. ביליתי יומיים בצילום הר הגעש מהקרקע ומהאוויר, במה שהיה ללא ספק אחד משיאי הטיול שלי.

 

פנים אל פנים מול האש הסגולה

הטיול באיג'ן, גם אם לא קשה, הוא עניין די פיזי. כדי להגיע למכתש בזמן ולמקסם את אפשרויות הצילום, יש לצאת בסביבות חצות.

 

כך יש זמן למצוא פורטר (סבל מקומי), שהיה נחוץ לי כדי לסחוב את תיק הצילום הכבד במעלה ההר, ולהיות מוכן לפתיחת השער לשביל ההליכה בשעה 1 בלילה.

 

טיפ: רצוי מאוד להגיע בין הראשונים. בפעם הראשונה שעליתי לאיג'ן, התחלתי את ההליכה ב-2:30 בלילה, והשביל היה מלא תיירים באופן שמאוד הקשה על ההליכה בקצב נוח והאט את העלייה. בפעם השנייה כבר לא עשיתי את אותה טעות.

מבט לאזור הכריה משפת המכתש (צילום: ארז מרום)
מבט לאזור הכריה משפת המכתש(צילום: ארז מרום)
 

העלייה לשפת המכתש לקחה כשעה וחצי בלילה הראשון, כשהייתי עייף מהנסיעה ועלו סביבי המוני תיירים אחרים. בלילה השני, ללא אף אחד שיאט את העלייה, אחרי שנת לילה טובה ומשקה אנרגיה, הגעתי בפחות משעה. לאחר ההגעה לשפת המכתש, יש לרדת לתוכו בשביל.

המכתש יכול להתמלא כולו בגזים גופרתיים רעילים (צילום: ארז מרום)
המכתש יכול להתמלא כולו בגזים גופרתיים רעילים(צילום: ארז מרום)
 

הירידה יותר טכנית וקשה, ואורכה גם תלוי במספר המטיילים מסביב. יש להיזהר ולהיעזר במדריך מנוסה שימנע נפילות ובעיות, וכן יפעיל שיקול דעת ויחווה דעתו על מצב הגזים במכתש.

 

לקראת סוף העלייה לשפת המכתש, הגיע הזמן לשים את מסכת הגז. ריח הגופרית הלך והתחזק, גרם לשיעולים וצריבה והמסכה הייתה הכרחית להמשך הדרך. לאחר שהתחלנו לרדת לתוך המכתש, העיניים התחילו לשרוף ומשקפי ההגנה תפסו את מקומם.

גם ציוד מלא לא מנע דמעות (צילום: ארז מרום)
גם ציוד מלא לא מנע דמעות(צילום: ארז מרום)
 

שימו לב: גם המסכה וגם המשקפיים הם הכרחיים לחלוטין אם ברצונכם לרדת למכתש ולבלות בו זמן כלשהו. קרוב למקום יציאת הגזים, אפילו השילוב הזה לא הספיק כדי למנוע דמעות כשהרוח דחפה את ענן הגזים לכיווני. לא מדובר במקום לבעלי קיבה רגישה.

 

לאחר הירידה התלולה, מצאתי את עצמי פנים אל פנים מול האש הסגולה של קאווה איג'ן. המחזה היה מרהיב אבל קשה מאוד לצילום.

 

חוויה קשה ורעילה

צילום בלילה הוא ממילא מאתגר, מחייב רגישות גבוהה (ערך ISO),ופוקוס ידני. מלאכת הפוקוס הייתה קשה מאוד, כיוון שהאש דינמית מאוד ומשנה מיקום. בנוסף, רוב הזמן היא מכוסה בענן גז סמיך. כמה דקות היו דרושות כדי להשיג פוקוס מדויק. הטיפות שמילאו את משקפי המגן שלי לא עזרו בכלל.

ענן סמיך של גזים גופריתיים מכסה חלק מהאש הסגולה (צילום: ארז מרום)
ענן סמיך של גזים גופריתיים מכסה חלק מהאש הסגולה(צילום: ארז מרום)

אש סגולה במכתש איג'ן (צילום: ארז מרום)
אש סגולה במכתש איג'ן(צילום: ארז מרום)
 

בשלב מסוים בלילה השני, התפרצו גזים סמיכים כל כך שנאלצתי להיעזר במדריך שהוביל אותי מחוץ לענן הרעיל ואל מקום שאוכל לנשום בו. אחרי שני לילות של צילום, שמרתי רק 3-4 תמונות ראויות של האש הסגולה. אומנם לא היה לי צורך ביותר מזה, אבל היה נחמד אם החוויה לא הייתה כל כך קשה ורעילה.

כורה שובר חתיכות גופרית במכתש איג'ן (צילום: ארז מרום)
כורה שובר חתיכות גופרית במכתש איג'ן(צילום: ארז מרום)
  

לאחר צילום האש טיפסתי לשפת המכתש לצילום הזריחה. במכתש איג'ן יש אגם בקוטר קילומטר, הידוע בהיותו האגם החומצי הגדול בעולם. צבעי האגם מדהימים ממש: טורקיז שנראה כמעט לא טבעי, בתוספת פסים צהובים של גופרית.

האגם היפהפה במכתש איג'ן, בתוספת אור זריחה (צילום: ארז מרום)
האגם היפהפה במכתש איג'ן, בתוספת אור זריחה(צילום: ארז מרום)

בעוד שניתן לצלם את האגם משפת המכתש, גיליתי שנקודת מבט אווירית מאפשרת להכיל את כל האובייקטים המעניינים ולחשוף את האגם כולו, יחד עם שרשרת ההרים הסמוכים לאיג'ן.

אור זריחה יפהפה על 5 הרי געש. בתחתית התמונה קאווה איג'ן. משמאלו ההר ראנטי. מצד ימין למעלה (משמאל לימין): ההרים פנדיל, ראונג, סוקט. צולם מרחפן (צילום: ארז מרום)
אור זריחה על 5 הרי געש: בתחתית התמונה קאווה איג'ן. משמאלו ההר ראנטי. צולם מרחפן(צילום: ארז מרום)
 

 

נהניתי גם לצלם אבסטרקטים בתוך הלוע בעזרת הרחפן. הטסתי את הרחפן סמוך לאגם, בתוך ענן הגזים שנתן לתמונות תחושה מסתורית.

ההבדל בין הר הגעש והסביבה החומצית ובין הגבעות המוריקות (צילום: ארז מרום)
מלמעלה אפשר לראות את ההבדלים(צילום: ארז מרום)
 

קאווה איג'ן: טיול קשה אך שווה הכל (צילום: ארז מרום)
(צילום: ארז מרום)
 

נקודת המבט האווירית מאפשרת גם להראות את ההבדל העצום בין הר הגעש בעל הסביבה החומצית ובין הגבעות המוריקות סביבו.

 

הקושי שווה את הכל

טיול בקאווה איג'ן הוא חוויה מדהימה לכל החושים. אני ממליץ בחום לבקר במקום ולחוות אותו ממקור ראשון. עבור צלמים, בין אם אתם צלמי טבע, אנשים או טיולים - איג'ן מציע סיפורים צילומיים רבים, מגוונים ומרתקים, מהקרקע ומהאוויר, והפוטנציאל המלא שלו מצדיק בהחלט את ההשקעה. אל תשכחו מדריך טוב, מסכת גז ומשקפי מגן!

קאווה איג'ן: טיול קשה אך שווה הכל (צילום: ארז מרום)
קאווה איג'ן: טיול קשה אך שווה הכל(צילום: ארז מרום)

שימו לב שקבלת ויזה לאינדונזיה לבעלי דרכון ישראלי מצריכה אישור מיוחד ממשרד ההגירה. לחלופין, בעלי דרכון אירופי יכולים להיכנס ללא ויזה.

קאווה איג'ן: טיול קשה אך שווה הכל (צילום: ארז מרום)
(צילום: ארז מרום)

 

מעוניינים במידע ובתמונות נוספות של הצלם? כנסו לאתר , לעמוד הפייסבוק ולאינסטגרם של ארז מרום.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארז מרום
צילומים מרהיבים מהר הגעש קאווה איג'ן
צילום: ארז מרום
מומלצים