הספארי האחר ודרך היין של דרום אפריקה
לישון מטרים ספורים מהאריות, הקרנפים והפילים ומצד שני להתפנק בבריכה וחדרי אירוח בתוך שמורת טבע. נשמע מוזר או יקר? לא בהכרח. דרום אפריקה מציעה דרך אחרת לבלות בספארי. וגם - דרך יין יפהפייה מלאת יקבים וכרמים שמהווים תפאורה מושלמת לכל צילום. כתבה 2 בטיול לקייפטאון והסביבה
צילום ועריכה: אסף קוזין
דמיינו לרגע את הסיטואציה הזאת: אתם נכנסים לטבילה בבריכה המרווחת עם כוס יין צוננת ביד, מאחוריכם חדרי לינה מפנקים, לובי מפואר ומסעדת שף, לפניכם שמורת טבע שנראית אינסופית ובה חיות פרא וטורפים שמסתובבים חופשי. זה בדיוק מה שתקבלו כשתגיעו ל"גיים ריזרב" (Game Reserve) - לא רחוק מקייפטאון בדרום אפריקה.
להגשים חלום ולטייל בקייפטאון: כתבה 1
החלק השני של הטיול בקייפטאון יוצא מחוץ לעיר אל שתי הדרכים היפות: דרך הגנים (The Garden route) ודרך היין (The Wine route). הדרך הראשונה כוללת בתוכה שמורות טבע, שמביאות את השהות בספארי אל המבקרים בצורה אחרת ממה שאולי חושבים.
ארצות הספארי הקלאסיות הן קניה וטנזניה, אבל בדרום אפריקה ישנן לא מעט שמורות, במיוחד הפרטיות, שנחשבות לנקודת החוזק של חוויית הספארי במדינה.
השמורות הממשלתיות בדרך כלל גדולות מאוד וקשה לראות בהן את החיות, כמו למשל בשמורת קרוגר שנמצאת בצפון-מזרח המדינה. גודלה פחות או יותר כגודל מדינת ישראל, כ-20 אלף קילומטרים רבועים, וייתכן שתיסעו בה שעות ארוכות בלי לראות את החיות או שתזכו רק לראותן מרחוק ובאמצעות משקפות. כך גם בשמורת הסרנגטי המפורסמת בטנזניה ובספארי של קניה.
מיני-ספארי: רואים קרוב רואים שקוף
"גיים ריזרב" אלו בעצם מיני-ספארי, שמורות טבע קטנות שאליהן מביאים בעלי חיים, שחלקם נקנו מגני חיות וחלקם הובאו מסביבת מחיה עוינת שבה לא היו רצויים, על מנת שיגדלו בצורה טבעית אך גם מוגנת.
אותן שמורות, המתפרסות על שטח של כארבעה קילומטרים רבועים, מאפשרות לחיות לחיות הכי קרוב לצורת המחיה המקורית שלהן. אנשי המקום לא מאכילים אותן אלא נותנים להן לצוד את המזון בעצמן, אלא אם נראה שיש קושי ואז מוגשת להן עזרה.
החסרונות: מדובר בשטחים הרבה יותר קטנים, ולא בדיוק בסביבת המחיה הטבעית שבה החיות התפתחו. אין כאן כמויות גדולות מכל סוג, אך ישנם די הרבה זנים. מהיפופוטמים, ג'ירפות ואנטילופות ועד אריות ולביאות, צ'יטות, פילים וקרנפים.
היתרונות: הסיכוי שתראו את החיות גבוה בהרבה לעומת המצב בשמורות הטבע הענקיות. כאן המבקרים יוכלו לראות את הלבן בעיניים של האריה או הצ'יטה, ללא משקפות ובלי לקוות ולהמתין, לפעמים שעות, עד שאחת החיות תופיע במרחק.
עוד יתרון הוא השילוב בין עניין האירוח והלינה לחוויית הספארי. גרדן רוט גיים לודג' (Garden Route Game Lodge) הוא דוגמה טובה לאחד המקומות האלו. הוא משלב בין לינה ברמה גבוהה בתוך בקתות עץ לבין החוויה של ספארי אמיתי, וקרבה לחיות שבדרך כלל רואים רק בסרטי טבע בנשיונל ג'יאוגרפיק.
במקום שנמצא ממש בתוך השמורה ישנן שתי מסעדות עם אוכל מעולה ומגוון מאוד, בעיקר בבופה של ארוחת הערב שהפתיע מאוד, שתי בריכות גדולות המשקיפות אל הנוף של השמורה והגבעות הירוקות, מדשאות וגינות קטנות להסתובב עם הילדים, לובי מפואר ועוד.
את הסיורים בתוך השטחים שבהם נמצאות החיות ניתן לעשות פעמיים ביום – בשעות אחר הצהריים המאוחרות ובשעות הבוקר המוקדמות, אז החיות מתעוררות – מה שמגדיל את הסיכוי לראות אותן.
בסוף, כשחוזרים מהסיור הלילי מחכה לכולם מדורה גדולה, בר פתוח והזדמנות להתחבר ליתר המבקרים שנסעו לצידכם בג'יפים. האורחים האחרים הגיעו ממדינות שונות בעולם ומדרום אפריקה - מפגש מעניין בפני עצמו.
"לפני שבוחרים מתי ואיזו חוויית ספארי מומלץ לעשות, כדאי לתאם ציפיות עם הסוכנות. למשל, מי שכבר ראה את הנדידה בסרנגטי או במסאי מארה יהיה מאוכזב משמורת קרוגר, ולכן מומלץ על חוויה שונה, כמו בשמורת צובה בבוטסואנה ליד מפלי ויקטוריה.
"פרטים שהם לכאורה קטנים עלולים להתגלות כמכריעים במהלך הטיול. כך למשל היתרון הגדול של השמורות הפרטיות בנתיב הגנים על הסרנגטי הוא החיבור לחשמל, שאינו מובן מאליו ברחבי אפריקה. בדרום אפריקה יש חשמל שמגיע עד לשמורות, ולכן רמת הלודג'ים גבוהה ומפנקת הרבה יותר", מספרת לילי אנגל, מנהלת תחום אפריקה באשת טורס.
מחירים:
לינה לזוג בתאריכים 28-30.9.19, כלומר בראש השנה, תעלה החל מ-348 דולר לחדר עבור שני לילות והשלישי בחינם, כך על פי אתר המקום.
מחיר הכולל טיסות לקייפטאון, אירוח ולינה בעיר ובשמורות דרך אשת טורס: 1,899 דולר בחגים לאדם בחדר זוגי, 1,800 דולר לילד בחגים בחדר עם הורים. ממוצע למשפחה בת 4 נפשות – 1,850 דולר.
בין דרום צרפת לדרום אפריקה: דרך היין
הדרך השנייה, ואולי גם היפה יותר, היא כאמור דרך היין (The Wine route), זאת מאחר שבניגוד לראשונה זו מלאת כרמים, יקבים, חוות ועיירות יפהפיות. מדובר באזור שנמצא כשלוש שעות וחצי נסיעה מקייפטאון, וכולו שופע בצמחייה ירוקה ובמזג אוויר מושלם לגידול גפנים וענבים.
העיירה הראשונה שמומלצת לעצירה - בת מספר שעות עד לילה אחד - נקראת מוסל ביי (Mosel bay). מעבר לחופים היפים, שבהם גם המים הרבה יותר נעימים מאשר בקייפטאון, יש כאן גם היסטוריה מעניינת.
בעיירה נמצא מוזיאון על שם מגלה הארצות הפורטוגזי ברתולומיאו דיאש (Bartolomeu Dias Museum Complex). בתוכו הספינה המשוחזרת של דיאש, שאיתה גילה את האזור לראשונה ב-1487. דיאש היה הראשון שהגיע לאזור הזה באפריקה כשהיה בדרכו להודו ולמזרח הרחוק. הוא אומנם הגיע להישג המרשים, אך לא זכה לתהילה הגדולה מאחר שנאלץ לחזור לפורטוגל כשצוות האונייה התמרד נגדו.
מי שחזר לשם וכן קטף את פירות התהילה הוא מגלה ארצות פורטוגזי אחר ומוכר יותר - ואסקו דה גאמה. דיאש אומנם הצטרף אל דה גאמה, והשניים הגיעו שוב עד לחופי אפריקה, רק שאז טבעה ספינתו של דיאש באזור המדובר. אותה ספינה, כלומר המשוחזרת כאמור, נמצאת במוזיאון הזה.
בעיירה השקטה תמצאו חנויות, בתי קפה ומסעדות, ובעיקר נופים מרגיעים בין הצוקים הגבוהים שנשפכים אל האוקיינוס לבין החופים הרחבים.
מחיר: בין 20 ל-40 ראנד.
מקומות יפים נוספים לעצירה בדרך: העיירה אודסהורן oudtshoorn והעיר סטלנבוש (Stellenbosch). ההמלצה שלנו היא לעצור לאו דווקא בסטלנבוש, אלא בעיירות הקטנות מסביב, ולהיכנס ליקבים נסתרים יחסית הממוקמים בין הגבעות והכרמים. אחת מהמומולצות והיפות נקראת "פראנשוק" - הפינה הצרפתית.
גם סטלנבוש - הבנויה בסגנון הולנדי בעקבות מקימיה שבאו מהולנד, וגם פראנשוק הצרפתית - אותה הקימו צרפתים פרוטסטנטיים שברחו מצרפת לאחר רדיפה דתית, מביאות ניחוחות ומראות אירופאיים לאזור. שתיהן נבנו על ידי חובבי יין שהביאו את הידע מאירופה לכאן ויצרו למעשה עם השנים את אחש מענפי ייצור היין המצליחים והמוכרים בעולם כיום.
הדגש על איכות החיים בכל אותם יקבים שתפגשו כאן מורגש מהרגע שנכנסים לשטחם, או מהרגע שיוצאים מהרכב ונושמים את האוויר. מה רואים כאן? הנוף באזור הוא מעין הכלאה של נופים אירופיים ואלו של דרום אפריקה. הרבה מדשאות רחבות וירוקות באופן כמעט מוגזם, גינות מטופחות מאוד ומבני אבן ועץ שמזכירים את דרום צרפת והולנד, כשמצד שני הרים גבוהים וחדים ונוף פראי משהו.
היקב דבונווייל (Devonvale Wine Estate) כולל מלון ברמה גבוהה עם מסעדה מומלצת לארוחות הערב ובעיקר הבוקר, עם נוף אל הגפנים והכרמים וכן מתחם גולף. לא בכל היקבים ניתן ללון - רצוי לברר ולהזמין מקומות מראש.
יקב מומלץ נוסף נקרא בושנדאל (Boschendal) - מהיותר יפים שיש. היקב הזה - כמו רבים אחרים בסביבה וכמו העיירות שבדרך היין - קיימים כבר מאות שנים. לצורך הדיוק בושנדאל נוסד ב-1685. זאת מאחר שהמתיישבים שהגיעו לכאן באותן שנים היו כאמור הולנדים ולאחר מכן צרפתים. ההשפעות של צורת המחיה שלהם, העיצוב והבנייה הגיעו איתם.
נסיים עם בבילון-סטורן (Babylonstoren) עוד יקב מרשים לא פחות מהשניים הקודמים, ובו נמצא גם מלון, בית בד לייצור שמן זית, גלריה ועוד. בבבילון-סטורן קיימת גם חווה, ולכן כל המוצרים שתקנו תאכלו או תשתו כאן מיוצרים ישירות במקום. התכוננו לצלם בלי סוף, המקום נראה כמו תפאורה לכל דבר: מחתונה ואירועים גדולים ועד חופשה פוטוגנית לאינסטגרם.
הכותבת הייתה אורחת של חברת אשת טורס ואתיופיאן איירליינס