בלי היסטריה: מה אומרות הנורות בלוח המחוונים
הנורות במכונית מספקות לנו מידע על המערכות השונות, מאשרות שהמכונית תקינה או מדווחות על בעיה. נבוכים בגלל שלל הצבעים והאיורים הלא ברורים? קבלו מדריך הרגעה בסיסי
צילום: מתן טורקיה ואלי סגל
מי מכם לא מצא עצמו יושב מול לוח מחוונים ברכב שאינו מכיר, שואל עצמו מדוע הנורה הצהובה ההיא אינה נעלמת. או גרוע מכך, מה גרם לנורית האדומה והמפחידה להדלק במהלך הנסיעה. האם האוטו יצא מכלל שימוש או שמא סתם צריך לעצור בצד במהירות ולרוץ לחפש מחסה.
החדשות המרגיעות הן שכולם חוו את חוסר הידיעה הזו, בעיקר כשזה נוגע לאיורים האמורים לייצג מערכת רכב כלשהי. החדשות הפחות טובות: אם נדלקת לכם בלוח המחוונים נורה שאינה ירוקה, המשך הנסיעה חייב לקחת בחשבון שמשהו אינו כשורה. עד כמה? ובכן, תלוי בנורית, ובעיקר בצבעה.
באופן עקרוני ניתן לומר שנורות החיווי מגיעות בשלושה צבעים: ירוק, צהוב ואדום. נכון, כמו ברמזור הקרוב לביתכם. ההבדלים ה(מאוד) בסיסיים ביניהן מוגדרים כך:
- ירוקות: מציגות פעילות מערכות רכב רגילה ומאשרות שהמערכת עובדת כשורה, למשל אורות דרך או איתות.
- צהובות או כתומות: מדווחות כי מערכת כלשהי אינה במיטבה. שוב, באופן מאוד בסיסי. בהתאם למערכת אתם אמורים כעת לשקול כמה דחוף לכם להגיע למוסך כדי לבדוק את תקינותה (של המערכת, לא הנורה). למשל תקלה במערכת הפליטה, לחץ אוויר נמוך מהמומלץ או מיכל דלק כמעט ריק.
- אדומות: משמעותה של נורה אדומה היא "סכנה". לא צריך להבהל שכן זו יכולה להיות התרעה על דלת לא סגורה כהלכה או נוסע שעדיין לא חגר את חגורת הבטיחות, ועצירה ובדיקה יפתרו את הבעיה ויעלימו את ההתרעה. אבל לחץ שמן לא תקין במנוע או מערכת בלמים תקולה הם עניינים שונים לחלוטין המחייבים פתרון מיידי כדי שלא להרוס מערכות (מנוע) או לסכן חיים (בלמים) - עד כדי הזמנת גרר למוסך.
אל בהלה - זו נורית אזהרה