ומי יוצא להגנת קרלוס גון? ממשלת לבנון
ליו"ר רנו-ניסאן-מיצובישי שנעצר ביפן בחשד להסתרת חלק משכרו יש אזרחות לבנונית ובית בביירות, ושר החוץ הלבנוני התגייס להגנתו. שגריר לבנון בטוקיו ייפגש עימו: "יוודא שיזכה למשפט הוגן"
יום לאחר מעצרו המפתיע בחשד להונאת הרשויות ביפן, זוכה קרלוס גוהן לתומכת לא שגרתית: ממשלת לבנון. מעטים יודעים כי אחד המנהלים הבכירים, ולפחות עד אתמול גם המוערכים בתעשיית הרכב, הוא ממוצא ברזילאי אך גדל כילד בלבנון ומחזיק באזרחות לבנונית. מפרטי החקירה עד כה עולה כי אחד הנושאים שעלו נגדו היה בית שסיפקה לו ניסאן בביירות, כאמצעי תגמול נוסף, מבלי לדווח על כך.
גוהן, שיש לו עדיין קרובי משפחה במדינה, התגורר בבית בביקוריו במדינה, ולפי הדיווחים שילם רק חלק זניח משכר הדירה עבורו. ניסאן מימנה לו דירות גם בריו דה ז'נרו, פריז ואמסטרדם, באותה שיטה.
אתמול נחקר גון עם נחיתתו בטוקיו בידי אנשי הרשויות ביפן, שהמתינו לו על המסלול והפתיעו אותו עם פתיחת דלתות מטוס המנהלים של ניסאן שהטיס אותו לפגישות שיגרתיות. לאחר חקירה נעצר גוהן בחשד שלא דיווח לבורסה ביפן על תשלומים בסך 44 מיליון דולר במשך חמש שנים. גוהן דיווח לשלטונות המס היפן ככל הנראה על הסכומים המלאים, אבל בדיווחים הפומביים לבורסה דיווח רק על חלק מהתגמול, בגלל ביקורת ציבורית על שכרו.
היום הודיע שר החוץ הלבנוני, ג'בראן באסיל, כי הורה לשגריר ארצו בטוקיו להיפגש עם גוהן בעקבות מעצרו. "גוהן הוא אזרח לבנון ואחד מסיפורי ההצלחה של ארצנו", אמר השר באסיל בהודעה שפורסמה בביירות. משרד החוץ הלבנוני יעמוד לצידו כדי לוודא שיזכה למשפט הוגן". העונש בחוק היפני על דווחי שכר בכירים חסרים לבורסה עומד על מאסר של עד 10 שנים וקנס של עד 90 אלף דולר.
ב-20 השנים האחרונות הספיק קרלוס גוהן להציל את רנו, שהייתה שרויה בקשיים, לעשות את אותו הדבר עם ניסאן, ליצור ביניהן ברית עסקית, ובשנים האחרונות למזג לתוכה גם את מיצובישי, עד שב-2017 הפכה רנו-ניסאן-מיצובישי ליצרנית הרכב הגדולה בעולם, לאחר שמכרה 10.6 מיליון מכוניות ועקפה את פולקסווגן וטויוטה.
בעקבות המעצר יכונסו מועצות המנהלים של שלוש יצרניות הרכב לישיבות מיוחדות לדון בעתידו של גוןה. מנכ"ל ניסאן, הירוטו סיקאווה, מיהר להתנצל ביפן על הפרשה, אמר בדיון כי יבקש להדיח את גוהן מתפקידו. לסיקאווה לא היו הרבה דברים טובים לומר על האיש שהחזיק לפניו בתפקיד, והוא טען במסיבת עיתונאים כי תרומתו של גוהן לחברה הייתה קטנה משחושבים. שר האוצר הצרפתי, ברונו לה מר, אמר כי גוהן, המשמש גם כמנכ"ל וגם כיו"ר רנו, "אינו ראוי עוד להוביל אותה".
החקירה ביפן החלה בעקבות חוק שנכנס בה השנה לתוקף ומאפשר לעבריינים פיננסים לדווח על העבירות, ולהינצל מעונש. ביחד עם גוהן נחקר ונעצר אחד מחברי מועצת המנהלים של ניסאן, גרג קלי. בתעשיית הרכב מייחסים את הגילויים והמעצרים למאבקי כוחות בהנהלת ניסאן.
בתעשייה הביעו חשש כי הדחה של גוהן משלוש החברות עלולה לסכן את הברית העסקית בין רנו, ניסאן ומיצובישי, שגוהן היה האדריכל שלה. גורמים בשלוש החברות לא תמיד ראו בעין יפה את השילוב ביניהן, למרות שכל אחת מהחברות תתקשה לשרוד באופן עצמאי.