שלוש נהרגו בהתהפכות רכב. המשטרה: לא תאונת דרכים
לפני ימים אחדים נהרגו שלוש נשים כאשר רכב השטח בו נסעו התהפך מספר פעמים. מה גרם למשטרה שלא להתייחס לאירוע המחריד כתאונת דרכים, בניגוד למקרים דומים בעבר? המשטרה: "נסיבות המקרה נחקרות"
האם משטרת ישראל קובעת קריטריונים חדשים לספירת הרוגי תאונות? במהלך יום שבת החולף השתתפו ארבע נשים, תושבות ממזרח ירושלים, בטיול שטח מאורגן. כמו שאר המשתתפים בטיול, אף הן נסעו בטרקטורון ארבע-מושבי בשטח הסמוך לקיבוץ בית אלפא שבמועצה האזורית גלבוע. לקראת סופו של הטיול התהפך הרכב, התגלגל במורד גבעה ושלוש מהיושבות בו נהרגו: האחיות נסים (24) והדיל (28) אבו חדיר וחברתן אריג' אבו עיסא (25). נוסעת רביעית נפצעה באורח בינוני. על עובדות אלה אין כל ויכוח.
שלוש הרוגות בהתהפכות רכב שטח בגלבוע
(לפני עשור) בדיקת ynet: להיכן נעלמו הרוגי תאונות דרכים
ויש עוד נתונים שאינם מוטלים בספק. הארבע נסעו בטרקטורון מדגם קאוואסאקי טירקס, רכב חוקי לכל דבר ועניין ובהתאם, החוק דורש עבורו רישוי וביטוח בדומה לכל כלי מנועי, ומחייב שהנוהג בו יחזיק ברישיון נהיגה לרכב פרטי. מדובר גם ברכב שהחוק מגדיר היכן מותר לו לנסוע, למשל בשביל כמו זה שבו אירעה התאונה בגלבוע, במהלך טיול מסודר שארגנה חברת הטיולים "רייזר העמק הנעלם", שמדריכיה גם השתתפו בטיול.
בחברת הטיולים מסרו אחרי התאונה כי מדריכיה בודקים לפני תחילת הטיול שכל הנוסעים חגורים כנדרש: "אנו המומים וכואבים בשל התאונה שארעה היום בגלבוע. אנו עוצרים מיידית את כל פעילות הרייזרים וסומכים את ידינו על חקירת המשטרה ונפעל לפי הנחיותיה. לבנו עם הנפגעים ומשפחותיהם ונעשה הכל כדי לסייע להם".
וכעת להתפתחות פחות ברורה בפרשה. מדיווח תאונות הדרכים השבועי שפרסמה הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים (הרלב"ד), נשמטה התאונה, מהקשות והטרגיות שאירעו השנה. בתשובה לשאלה מדוע היא אינה מופיעה בדיווחים וההרוגות בה אינן כלולות בסך הנפגעים מתחילת השנה, הפנו אותנו ברשות למשטרת ישראל, האחראית על העברת מידע זה, בטענה כי אגף התנועה במשטרה לא הכיר באירוע כתאונת דרכים.
החלטה זו של משטרת התנועה מעלה תהיות באשר לקריטריונים בהם היא משתמשת באירועים מסוג זה. בדיקת ynet מעלה כי שלוש תאונות קטלניות שהתרחשו בשנים האחרונות במעורבות טרקטורונים, הוכרו מיד כתאונות דרכים ושולבו בסטטיסטיקה. כך במקרה של גבר בן 41 שנהרג בפברואר האחרון לאחר שהתנגש בעץ בעת שנהג בטרקטורון ביער בית קשת בגליל התחתון. כך אירע גם בינואר 2018, כאשר גבר כבן 30 נהרג כאשר טרקטורון ואופנוע שטח התנגשו חזיתית בשטח פתוח באשדוד. וכך כאשר גבר בן 26 נהרג בתאונות טרקטורון בשטח, מזרחית לקיבוץ איילת השחר בדצמבר 2015. מדוע אם כך הפעם זה לא ברור?
יש לציין כי לפי הדיווח (שאינו כולל את התאונה), נרשמה מתחילת השנה עלייה קלה במספר התאונות הקטלניות וההרוגים לעומת אשתקד. עם התאונה שבה נהרגו שלוש הצעירות היה הפך הגידול לעלייה של 4%, נתון משמעותי על רקע הירידה בתאונות בשנה שעברה והפיגור של ישראל לעומת המדינות המתקדמות באירופה בהרוגים לפי מיליארד ק"מ.
מה אומרים במשטרה? שם מסבירים כי כעת נבדק אם האירוע עומד בקריטריונים של תאונת דרכים. עם זאת, לא הצלחנו לקבל הסבר מפורט לגבי הקריטריונים ומדוע יש כלל ספקות. בכל מקרה טוענים שם כי ההחלטה שלא להכליל את האירוע ברשימת תאונות הדרכים הקטלניות עשויה עדיין להשתנות.
"בשבת התקבל במשטרה דיווח אודות רכב שטח שהתהפך סמוך לקיבוץ חפציבה. כוחות משטרה שהגיעו למקום פתחו בחקירה, ולצערנו התהפכות הריינג'ר בדרך לא סלולה גבתה את חייהן של שלוש נשים, ואשה נוספת פונתה באמצעות מסוק לקבלת טיפול רפואי במצב קשה. בימים אלו נסיבות המקרה מצויות בחקירה משטרתית. נבהיר כי סיווג מניין ההרוגים בתאונות הדרכים בישראל מתבצע על-פי פקודות המשטרה ובהתאם לקריטריונים אחידים שנקבעו.. במקרה זה החקירה עודנה בראשיתה, ולכן הנתונים שפורסמו אינם סופיים ביחס אליו".