איסור עישון באוטו? השר סמוטריץ לא מתערב בחיים הפרטיים
ארגוני בריאות ביקשו משר התחבורה לאסור עישון על נהגים. תשובתו: "יש לצמצם למינימום התערבות המדינה בחייהם הפרטיים של אזרחיה"
אחרי האיסור על עישון במקומות ציבוריים: ארגוני בריאות ביקשו משר התחבורה בצלאל סמוטריץ' לאסור בחוק על נהגים לעשן במהלך נהיגה אך הוא אינו מתלהב מהרעיון. על הפנייה חתומים האגודה למלחמה בסרטן, איגוד רופאי בריאות הציבור והחברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון של ההסתדרות הרפואית.
במכתב שנשלח לשר התחבורה נכתב בין היתר: "עישון במהלך הנהיגה מעלה את הסיכון למעורבות בתאונות דרכים. בסעיף 28 (א) לתקנות התעבורה נקבעה החובה החלה על כל נהג להחזיק בידיו את ההגה כל עוד הרכב בתנועה. ובכל זאת קבע המחוקק בסעיף 28 (ב) איסור ספציפי על שימוש בטלפון נייד בנהיגה, כולל איסור על אחיזתו, שליחת וקבלת מסרונים וכל שימוש אחר. אנו מפצירים בך להוסיף באופן מיידי לתקנות התעבורה תקנת משנה נוספת, המדגישה כי אין לעשן בזמן נהיגה, כדי למנוע הסחת הדעת".
עוד נכתב כי "אנו פועלים רבות כדי למגר את תופעת העישון, הן למניעת הנזק הרפואי למעשן והן למניעת הנזקים המשניים אשר גורם העישון לזולת. אנו מבקשים שתפעל בהקדם לשמירה על בריאות ובטיחות הנוסעים בזמן שהותם ברכב". על המכתב חתומים דנה פרוסט, מקדמת הבריאות באגודה למלחמה בסרטן; ד"ר חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור וד"ר יעל בר־זאב, יו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון.
מלשכתו של שר התחבורה נמסר בתגובה: "כמובן שהיה נכון יותר לכולנו שלא היה עישון בכלל. עמדתו של השר היא שיש לצמצם למינימום את התערבות המדינה בחיים הפרטיים של אזרחיה".
ואיך נוהג העולם בסוגיה זו? באוסטרליה, בקנדה ובצרפת נאסר עישון ברכב אם יש בין הנוסעים קטינים מתחת לגיל 16, או 18. ביוון אסור בכלל לעשן ברכב פרטי בנימוק שהעשן גורם נזק לכל הנוסעים. וקצת על נזקי העישון בישראל: על פי נתוני דו"ח שר הבריאות לשנת 2018, כ־20% מהישראלים מעשנים. מנתוני משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן עולה כי בכל יום מתים בישראל 22 בני אדם ממחלות הקשורות בעישון כמו סרטן ריאות, סרטן הגרון, מחלת ריאות חסימתית כרונית, התקפי לב, שבץ מוחי ומוות פתאומי. בכל שנה מתים בישראל כ־8,000 בני אדם מעישון, מהם כ־800 בגלל עישון כפוי (פאסיבי).