נתונים מדאיגים: 39% מודים כי "ניקרו" בנהיגה
סקר שערכה עמותת אור ירוק מעלה נתונים מדאיגים: 39% מהנשאלים הודו ש"ניקרו" במהלך נהיגה. צעירים, נהגים מקצועיים, ועובדי משמרות חשופים יותר להירדמות בנהיגה
לקראת הקיץ ערכה עמותת ״אור ירוק״ בשיתוף פעולה עם מכון ״מאגר המוחות״ סקר שנועד לבחון את שיעור הנהגים שנהגו תחת השפעת עייפות, בו לקחו חלק 500 נשאלים. התוצאות: לא פחות מ-39% מהמשתתפים הודו שהם "ניקרו" לפחות פעם אחת בזמן נהיגה. לדברי אור ירוק מדובר בעלייה של כ-30% לעומת הנתונים של אשתקד.
״נהיגה בעייפות היא אחת התופעות המסוכנות בתאונות דרכים״, טוען ארז קיטה מנכ"ל עמותת אור ירוק. ״התאונות במקרים רבים קטלניות וקשות בשל עוצמת הפגיעה ומהירות הרכב. תוצאות הסקר מראות כי מדובר בתופעה נפוצה והדרך לצמצם אותה היא להגביר את המודעות בקרב הנהגים לנהיגה תחת עייפות. במקביל חייבים להגביר את האכיפה כנגד נהגים מקצועיים העובדים שעות רבות מעל המותר בחוק".
עוד עולה מהסקר השנה עולה כי שיעור הגברים המדווחים כי ניקרו בנהיגה גבוה מעט יותר משיעור הנשים (40% לעומת 37%) וקבוצת הגיל 18-34 היא הקבוצה בה שיעור הדיווח על ניקור במהלך נהיגה הוא הגבוה ביותר (43%). בנוסף, 49% מהנשאלים טענו כי נסעו עם נהג שניקר במהלך הנהיגה. גם כאן נרשמת עליה בהשוואה לסקר דומה שערכה העמותה בשנת 2018 כאשר 37% דיווחו כי נסעו עם נהג שניקר – עליה של כ-30%. גם הנתון הזה ממשיך לעלות במהלך השנים.
מחקרים בעולם גורסים כי ב-20% מהתאונות הקטלניות מעורב גורם עייפות. רוב תאונות, הנגרמות כתוצאה מעייפות, מתרחשות בכבישים ראשיים ובכבישים מהירים, בשעות הערב המאוחרות בנהיגה חזרה הביתה בסיום יום העבודה או בשעות הבוקר המוקדמות בחזרה מבילוי. התאונות שלרוב משויכות למקרים אלו כוללת בדרך כלל סטייה מהכביש או התנגשות חזיתית עם רכב הנוסע בכיוון הנגדי. האוכלוסיות הנמצאות בסיכון גבוה הינם צעירים עד גיל 25, אנשים בעלי הפרעות שינה, נהגים מקצועיים או כאלה הנוהגים למרחקים ארוכים ועובדי משמרות.
עייפות בנהיגה