אבישג הגדולה מהחיים
שני ערבי גאלה של עמותת גדולים מהחיים התקיימו לפני כשבוע בלונג איילנד, ניו יורק ובמונטריאול, קוויבק. הערבים הוכתרו בהצלחה גדולה כשעליהם מנצחת ילדה אחת קטנה שעשתה את משא ההחלמה שלה בינהם בהתרגשות רבה.
הסיפור של שתי הגאלות האחרונות של עמותת 'גדולים מהחיים' של החוף המזרחי מסתכם אולי בילדה אחת קטנה וצנומה שהצליחה להעמיד את האולם בלונג איילנד ואת האולם במונטריאול על הרגליים בעודה משאירה רושם אדיר של צניעות וענווה על הקהל שאף עין לא נותרה בו יבשה, ולא פסק מלמחוא לה כפיים דקות ארוכות. ולא בכדי. לאבישג סאמט סיפור חיים שהיא לא בחרה לכתוב בו אף פרק. אבישג היא סיפור של נצחון פיזי ונפשי על כל מהמורות החיים המכשילות, אלא שלא תמיד מחשלות.
עמותת גדולים מהחיים הוקמה בישראל בשנת 2000 ע"י הורים לילדים חולי סרטן שחיפשו להיטיב את הזמן של ילדיהם בשלב בו הם נכנסים ויוצאים מטיפולים, חיים בבדידות חברתית כפוייה, חווים את הקשה מכל שכולל שינויים במראה החיצוני, דכאון, קושי של המשפחה לתפקד, כאבים ועוד. הם לא חיפשו מקורות כספיים לתרופות, הם חיפשו חיוך. במשך השנים העמותה התרחבה ומטרותיה גדלו, וברבות השנים הוקמו ברחבי העולם סניפים, וכמוהם גם בחוף המערבי ובחוף המזרחי של ארה"ב.
הסניפים מופעלים ע"י מתנדבים שבמשך כל השנה מגישים עזרה לפי הצורך לילדים ומשפחות שנוחתים בארצות הברית לטיפולים. כשהם מגיעים לארה"ב משמעו שהטיפולים המוצעים בישראל כבר לא יכולים להועיל, ומחפשים להם פתרונות אחרים. או אז מגיע הילד עם הורה, קרוב משפחה או המשפחה כולה ומשתכנים בעל כורחם קרוב למרכז הטיפולי, בד"כ במקום ובזמן שהם לא בחרו בו. הנסיעה לארה"ב היא לא טיול, היא משא שצריך להסתיים בהחלמה. המתנדבים של גדולים מהחיים עומדים לצד המשפחות הללו ודואגים לכל מחסורן, החל מצעצועים ובגדים וכלה בחברה ותמיכה בשעות הטיפולים ובהזמנה לארוחת שבת כדי שאפשר יהיה לקחת הפסקה מהרצף הקשה.
לפני כשבוע נערכו שתי גאלות במטרה לגייס כספים למען הילדים. העמותה רואה במשפחת הילד ובילד החולה יחידה שלמה שצריך לטפל בה, ומתייחסת בגישה הוליסטית למסגרת המשפחתית. לונג איילנד הוא אולי הסניף הותיק מכולם בחוף המערבי, ובראשו עומדים צוות מתנדבים דומיננטי מאוד. אנשי עסקים בני המעמד העליון לוקחים בו חלק ובארוע האחרון כיבדו שתי מתנדבות, אורנה שימקאי וקים קאזם שעשו לילות כימים למען מטרות העמותה. הערב החל בהתכנסות הקהל לשעת קוקטייל מהודרת באולם בית הכנסת 'ווסט ווסברי היברו קונגרגיישן' בלונג איילנד והמשיך באולם המרכזי. בפתיחה הוצג סרט שמתאר את עמותת גדולים מהחיים, מטרותיה והפעילויות שמוצעות לילדים ולמשפחות במסגרתה. בהמשך עלתה מירב כהן להנחות את הערב.
משפחת כהן מלווה את העמותה מיומה הראשון. אבי כהן, ראש המשפחה משמש יו"ר בהתנדבות מאז הוקמה. הוא גם מי שאחראי לערוך את גיוס הכספים המרכזי בזמן הארוע, והוא עושה זאת באנושיות ואצילות שמיוחדים רק לו. מיותר לציין שהילדים של משפחת כהן למדו היטב את השיעור מהוריהם ומוצאים את עצמם נותנים תמיכה להורה שבנו או בתו בחדר הניתוחים ועד לעבודה על הפרטים הקטנים בזמן הגאלה. בזו אחר זו עלו אורחות הכבוד וחלקו את תחושותיהן והחשיבות שהן מוצאות בהתנדבות במסגרת העמותה. הערב לא המשיך לפני שציינו מתנדבת מיוחדת שהלכה לעולמה בחודשים האחרונים. אלונה מורייה ז"ל לקחה חלק בקבוצת המתנדבים של לונג איילנד ולפני מספר חודשים הלכה לעולמה מהמחלה הארורה. אבי כהן הכריז באותו ערב כי יבנה חדר על שמה בבית החולים דנה לילדים באיכילוב. דקות אח"כ אילן מורייה, בעלה, ירים תרומה על שמה במסגרת הארוע.
בהמשך הערב הוקרן הסרט שהוכן מבעוד מועד בישראל על אבישג סאמט בת ה-16 בו היא מספרת את סיפורה האישי וסיפור המשפחה. אימה של אבישג הלכה לעולמה ממחלת הסרטן שבועיים בלבד לאחר שגילו אותו בגופה. אבישג היתה אז ילדה צעירה שאף אחד לא הכין אותה לכך שלפתע פתאום לא תהיה לה יותר אמא. היא לא הורשתה לבקר אותה, והאם נפטרה. לימים כשמחלת הסרקומה מתגלה בעצמות הברך של אבישג, כל מה שהיא רוצה הוא להפגש עם אמא, כי התחושה היא שעכשיו הגיעה תורה ללכת בדרכה. הרופאים שמודיעים לה כי יש תרופה למחלה שלה, לא מכינים אותה לימים הקשים מכל שהיא תעבור בכאבים, בדכאון, בחוסר תיאבון ואפילו בחוסר רצון לשתות מים. הנסיונות לעודד אותה עולים בתוהו, ורק תמונות בודדות של מתנדבי גדולי מהחיים משקפים את רגעי השמחה הבודדים שחוותה במהלך הטיפולים המפרכים כשאביה לא מש ממיטתה. בדיעבד היא מודה כי רק הם מבינים ויודעים עד כמה חשוב לשמח את הנפש כשהגוף דואב ברמות מטורפות, והמראה הכללי קשה. "הכי קשה היה לי אובדן השיער" היא חולקת עם הקהל "רציתי להאמין שלי הוא לא ינשור. חשבתי שאם אני אאמין, הוא ישאר לי על הראש. ואז ראיתי את קבוצות השיער הענקיות על רצפת האמבטיה".
המבטים של הסביבה, הרחמים, לא עוזרים בתהליך. הקושי להתמודד הופך להיות אין סופי. לימים וכשהתחזקה במעט, מצאה עצמה הילדה מהישוב יקיר שבשומרון במסגרת טיול החלומות לדיסני שם בילתה עם ילדים שעברו חוויה דומה של מחלת הסרטן. שם הם יכלו להיות מי שהם, לחלוק חוויות, או לבחור לא לדבר על המחלה כלל כשהם יודעים שהם נמצאים בסביבה מוגנת ותומכת של אנשים כמוהם שחוו על בשרם את המחלה ויכולים להזדהות איתה והכל בפיקוח רפואי מלא.
מיד לאחר הסרט, כאילו יצאה מתוך המסך, הופיעה אבישג על הבמה, והודתה לקהל במילים חמות על אהבתו ותרומתו למען ילדים כמוה. הקהל כאמור עמד נרגש על רגליו דקות ארוכות וחיבק אותה. במהלך הערב גוייסו כ-250,000 דולר מעל הבמה ובאמצעות תרומות שניתנו על גבי הכרטיסים שהונחו על השולחנות כשכל תורם מקבל כרית מאירה בצורת כוכב. בחלקו האחרון עלתה לבמה הזמרת גלוריה גיינור עם עשרה נגנים וזמרי ליווי והרביצה את תיבת להיטים כשהיא מסיימת עם השיר היחיד שלה, שבזכותו התפרסמה I will survive שתאם במסר שלו את אוירת הערב המכובד. הזמרת שמתקרבת לגיל 70 לא השאירה לקהל הזדמנות לקחת נשימה והוא נענה לה עד כלות.
במונטריאול הרימו 300 התורמים שהתייצבו לערב הגאלה שנערך ביום ראשון האחרון כ-120,000 אלף דולר. הקונסול הכללי זיו נבו-קולמן נשא דברים והסביר מנקודת ראותו עד כמה חשוב לתמוך ולסייע לילדים חולים. אבישג הגיעה עם דודתה הדס, אחות אימה ז"ל, בעלה וילדיהם ועם דוד נוסף בשם יוסי אבן חן שכיבד בנוכחותו את הארוע יחד עם משפחתו. הפעם היתה אבישג מוקפת בתמיכה החמה של משפחתה ועלתה לבמה בפעם השנייה כשהיא עוטה על גופה שימלה מנוקדת בשחור לבן ופרח גדול מעטר את ראשה. "היה לי כיף להיות מוקפת במשפחה שלי, וזה נתן לי בטחון לעמוד על הבמה ולדבר. האנשים במונטריאול היו פחות פורמאליים והאוירה הרגישה לי קלילה יותר" היא מסכמת את הערב השני בו העבירה את המסר החשוב של הילדים החולים בסרטן.
בחלקו האחרון של הערב עלה לבמה הקומיקאי מודי. יושבות הראש של הערב זו השנה השביעית היו לינדה בלאס וגילדה אבדולעזר עם צוות המתנדבות הקבוע.
השנה גוייסו הכספים כדי לסייע ברכישת תרופות, לעזרה בטיפולים ברמה הבסיסית ביותר וסיוע כספי למשפחות שמתקשות לעיתים לשלם בעבור נסיעה באוטובוס עלמנת להגיע לטיפול. משפחות רבות נקלעות לאתגר כלכלי קשה מנשוא כשההורים נאלצים לעזוב את מקום העבודה שלהם עקב מחלת הילד ולהשאר לצידו.
בשני הארועים צויינה סיום שנת הפעילות הראשונה של גן הילדים בכפר אז"ר ותחילת הפעילות זו השנה השניה. בסרט שהוקרן ניתן להבחין בילדים שמגיעים בתחילת השנה עם קשיים פיזיים ומוטוריים ובמרוצת הזמן ועם תמיכה מיוחדת של צוות מיומן הם לומדים לשיר, לרקוד ולשחק, לפתח קואורדינציה באמצעות משחקי כדור שנראים לאדם מהצד טריוויאלים. הילדים בגן הראשון מסוגו בעולם יכולים להתפתח פיזית ונפשית בדומה לילדים בני גילם שנמצאים במערכות החינוך הכלליות. הם מגיעים למקום סטרילי, חם ומחבק ונפגשים עם "סבתא טובה" שמכירה את כל הילדים ומבשלת לכל אחד מהם את מה שהוא אוהב במיוחד לאכול. הגן נתרם ע"י תורמת מפלורידה וממשיך את עשייתו המבורכת בזכות התרומות.
"ילדים לא יכולים לנצח לבד את מחלת הסרטן”, סיכמה נטע נתנאל במילים פשוטות וברורות, ”הם זקוקים לתמיכה".
לפרטים נוספים על עמותת גדולים מהחיים largerthanlifeusa.com