תקשורת, שלטון ומה שביניהם
שכחו מהסכסוך במזרח התיכון, הסכסוך הכי חם בימים אלו הוא זה שבין התקשורת האמריקאית לשלטון הטרי. מה בדיוק עומד מאחורי העימות הגובר ואיך זה קשור ל"עובדות אלטרנטיביות"?
אל ההפגנה שנערכה בשבת האחרונה הגיעו רבבות אנשים עם שלטים שהכינו בבית. כל שלט והאמירה שלו. ילד שהגיע להפגנה עם אמו אחז בשלט קטן ועליו כתוב: וושינגטון: "אני לא יכול לומר שקר", ניקסון: "אני לא יכול לומר אמת", טראמפ: "אני לא יכול לומר מה ההבדל".
את השלט הוא כתב עוד לפני מסיבת העיתונאים הראשונה של הממשל החדש, בה דובר על מספר הצופים בהשבעה, לפני שהמספר הזה התברר כלא נכון והרבה לפני שיועצת בכירה של הנשיא, קלי-אן קונווי הסבירה את המספרים השגויים כ'עובדות אלטרנטיביות'.
בין הצורך לחדד מחדש את המשמעות המוחלטת והחד משמעית של המושג 'עובדות', לבין השאלות על אמת ושקר, הדרמה של סוף השבוע (אחת מהן, לפחות) הבעירה מחדש את המתח הנפיץ שבין הנשיא החדש לבין התקשורת. הנשיא הגיע למפגש חגיגי בCIA ושם מאחורי קיר ההנצחה המקודש לחברי הארגון הביע את סלידתו מאנשי התקשורת. "הייתי מצפה מדונלד טראמפ שאחרי הזכייה, אחרי שהוא כבר יושב בבית הלבן, יוביל צעדים בוני אמון עם התקשורת", טוען פרופ' יאיר עמיחי המבורגר, ראש המרכז לחקר הפסיכולוגיה של האינטרנט במרכז הבינתחומי הרצליה. "עליו להיות נדיב כמנצח, לפתוח בהידברות מולם. אני חושב שכפוליטיקאי הוא צריך לפעול בכלים דיפלומטיים. כשהוא מתייחס לתקשורת כגוף אחד כשהוא לא עושה הפרד ומשול בין ערוצי התקשורת השונים.הוא רק מחזק קמפיין נגדו. נראה", הוא מוסיף, "שבמקום תהליך התפייסות יש האצה של הקונפליקט. שני הצדדים משחיזים את כלי הנשק".
פרופ' עמיחי-המבורגר מנתח את המלחמה של השלטון החדש באופן שונה מזה שמתנהל בין הממשלה לתקשורת בישראל "מה שרואים בארה"ב בהתנהגות של טראמפ זה טורבו אימפולסיביות. המושג – קפץ לו הטראמפ שמתאר את הטריגר עשוי להפוף מטבע לשון עולמי אם לא יהיה שיפור מהותי באימפולסיביות שלו. זה נראה כמו משחקי אגו שלא מתאימים למי שאמור להוביל אומה שלמה". עמיחי-המבורגר מדגיש את המשמעות הקריטית של תקשורת במדינה דמוקרטית ככלב השמירה של הדמוקרטיה. בהתייחס לישראל הוא אומר התקשורת צריכה לקחת את האחריות שלה ככלב שמירה של הדמוקרטיה בחרדת קודש. צריך יותר איזון ויותר מיקוד בעיקר. ביקורת כוללת מאבדת את עוצמתה. מצד שני זלזול בתקשורת מצד השלטון ויצירה של ערוצי תקשורת התומכים באופן עיוור בשלטון יוצרים אשליה מפנקת עם רווחים מידיים גדולים. הבעיה שבטווח הארוך איבדנו את בוחן המציאות שתהקשורת אמורה לספק. המנהיגים צריכים להבין את התפקיד של תקשורת בדמוקרטיה ולהיות פתוחים לביקורת. התפקיד של התקשורת הוא לדווח במידה הנכונה על בעיות. להגיע עם עובדות מוצקות ולשים דגש על דברים משמעותיים. תקשורת היא בוחן מציאות חיוני כשהיא עושה את תפקידה היטב".
בסקר שפרסם השבוע ה'וושינגטון פוסט' נראה שרוב האמריקאים מאמינים שדונאלד טראמפ הוא פחות הוגן עם התקשורת מאשר שהיא איתו, ועדיין, נראה שהמגמה יכולה להשתנות. "הדה לגיטימציה שמנהיגים עושים לתקשורת מכוונת לקהל שלהם. קהל התומכים של טראמפ לא פתוח לשמוע דברים אחרים. הם שומעים את המסר הזה ומיד מזהים בהם פגיעה אישית. כך התקשורת הופכת סקטוריאלית לחלוטין. פרופסור עמיחי-המבורגר מציע שכדי שהתקשורת תהיה כלב השמירה של הדמוקרטיההיא חייבת להיות מאוזנת, לבקר גם את עצמה. לא שמעתי בתקשורת האמריקאיתמספיק ביקורת גם על הילארי למשל. אני חושש שכולם חייבים ללמוד להיות מאוזנים. חייבים להשתחרר מהאגו. כן, גם התקשורת יכולה ליפול למלחמת אגו. כשהיא תצא מהקטע הצר הזה בצורה טובה, עם איזון ודיווחים המעמיקים הסיכויים להרחיב את מעגל ההשפעה שלה ילכו ויגדלו".
הקושי, כפי שהוא מיטיב לתאר, טמון גם בפתיחות ההולכת ומצטמצמת של אנשים, לעובדות ונתונים חדשים. "לתקשורת האמריקאית הייתי מציע שאפילו שהם מרגישים שעשו הכל, ככלב השמירה של הדמוקרטיה הם חייבים להיות עכשיו חכמים ולא צודקים, הם צריכים לאתר נתיב מפוכח ומעודן של סיקור, לעדן במידה מסוימת את המסרים. נראה שלטראמפ יש רגישות מאד גדולה. זה נראה כמו מערבון. זה לא נראה טוב ולא בוגר. קיווינו לגלות שהיה דונלד טראמפ תדמיתי שבא לידי ביטוי בשלב הריצה לנשיאות אבל מאחוריו יש אדם רציונלי ושקול שיתגלה עכשיו אבל לא נראה שזה קורה, לפחות עדין לא", הוא מסביר, "חשוב שיפנים שלמרות הנצחון שבפועל לפחות מחצית מהבוחרים הצביעו בעד המתחרה. עכשיו עליו לנסות לאחד את האומה האמריקאית ואת זה צריך לעשות בחכמה. אני מאוד מקווה שנתעורר מחר בבוקר והדברים ינועו בכיוון נכון יותר כי ההנצחה של המצב הזה והחמרתו יובילו למצב בו שבר קשה באומה האמריקאית".
הפרופ' הישראלי מזכיר לנו שבעידן ה'פוסט אמת' כל אחד קשוב לגוף התקשורת שמתאים לדעותיו, ובתוך ה'בועות' הללו, כפי שהוא מכנה אותן, קשה לשמוע קולות אחרים ולהיות פתוחים לכיוונים שונים. "העובדה שאנשים חיים היום בבועות סגורות מאפשרת להם להתעלם מהעובדות שלא מתישבות עם תפיסת העולם שלהם וכאן הרשתות החברתיות ממשיכות להזין את האוטיסטיות התקשורתית ומחדלים"
הדרך שבה מציג הנשיא את העובדות והדרך שבה מכוון אצבע מאשימה לכיוון התקשורת כולה, היא מסלול שלטענת עמיחי-המבורגר, עלול להוביל למדרון חלקלק. "אנשים שאין להם בוחן מציאות עשויים לעשות טעויות גדולות וקיומיות. זה יכול להוביל לטעויות גדולות. אני מקווה שנגלה טראמפ אחר. זה חשוב לעולם כולו לא רק לאמריקה. העולם שלנו הוא כפר גלובלי ואפצ'י בצד אחד זה צינון לעולם כולו. אני רוצה להאמין שזה ישתנה".
כהונתו של טראמפ רק החלה ולפני שאנחנו ממהרים לתפוס צד ולהגיע למסקנות, פרופ' עמיחי- המבורגר מציע דרך פעולה שונה. "אני מציע להיזהר מ'זאב זאב' ולמקד את האסטרטגיה של הסיקור התקשורתי בדברים גדולים ומהותיים. זלזול בנשיא כאדם פוגע למעשה בתקשורת עצמה שכן הוא מונע ממנו ומהתומכים בו להטות אוזן לעובדות קונקרטיות. זלזול בבוחרים שלו מסוכן לא פחות.צריך לדאוג שהאומה האמריקאית לא תתפצל. זלזול יוביל לפיצול קשה באומה האמרקאית. חייבים לאפשר לו למשול באופן ענייני ולרדת מהקו של הזלזול הבוטה. מי שנוקט בקו מזלזל ולא עניני יוצר מצב שגם הביקורת הענינית שלו לא תזכה להתיחסות רצינית."