הציונות האשורית הנוצרית
ג’וליאנה תימורזי, צעירה אשורית, ריתקה בהרצאה על הקווים המקבילים בין היהודים לאשורים
ביום ראשון הגיעה למועדון חזק, בו נפגשים חברי הקהילה היהודית והישראלית, ג’וליאנה תימורזי, צעירה נאה, אשורית נוצרית, הדוברת שלוש שפות: אנגלית, פרסית וארמית ברהיטות. תימורזי היא עמיתה פעילה בארגון פילו'ס PHILOS המקדם תמיכה נוצרית במדינת ישראל. כמו כן, היא הנשיאה ומייסדת העמותה להקלת מצוקת הפליטים האשורים הנוצרים מעירק השוהים במחנות העקורים, להעלאת המודעות לסבלם ולתיעוד גורלם. בנוסף, היא מסייעת בלהט לאלפי נוצרים אשורים ויזידים מעירק וסוריה, החיים במחנות פליטים מזה שנתיים וחצי ומספקת להם תמיכה של מזון, ביגוד, תנורי חימום, וציוד רפואי. תימורזי וחברי העמותה טסים מספר פעמים בשנה ומבקרים את משפחות הפליטים באירביל המובלעת הכורדית בצפון עירק, בטורקיה, בירדן ובלבנון.
בדרך היא גם מבקרת בישראל, אוהבת את העם היהודי ומתפעלת מהכתב העברי הזהה לכתב האשורי. תימורזי חלקה עמנו את חווייתה בנובמבר האחרון בכותל. בעת תפילתה הרגישה שהאשורים צריכים לבקש מחילה מהיהודים על גירוש עשרת השבטים בתקופת נבוכדנצר הקדומה. תימורזי משוכנעת שעל האשורים חובה לתמוך ולברך את ישראל כדי לשנות את גורלם המר. "אנו אומה מתה”, היא אמרה, “מדענים חזו שאם העולם יעמוד מנגד, האשורים ייכחדו”. היא נזכרה באופטימיות מספר ישעיהו, פרק י"ט פסוק כ"ד המגדיר את נצחיותם "ביום ההוא יהיה ישראל שלישיה ולמצרים אשור ברכה בקרב בארץ".
"ליהודים ולאשורים, שני העמים העתיקים בני 6700 השנים, יש היסטוריה דומה". אמרה תימורזי. "שני העמים עברו סכנת הכחדה, בכל דור ודור ניסו לכלותם בדממה תקשורתית כשהעולם אינו מסוגל לעזור. שניהם חדורים ברגשות לאומיים ובקשר עז וכמיהה למולדת. כל משפחה אשורית נושאת אתה את הכאב ואת הטראומה של אובדן בני משפחתם. "שמונה מבני משפחתי נרצחו על ידי מוסלמים”, סיפרה לנוכחים. לדבריה, בנוסף לרצח מיליון ארמנים התקיים טבח נורא באשורים בין השנים 1914 עד 1923 שלא פורסם בתקשורת. על פי אומדנים הסטורים, נהרגו בטבח זה בידי העות'מאנים כשני שליש מכלל האוכלוסייה האשורית.
לאחר מלחמת העולם הראשונה, בזכות תקווה למדינה בנינווה וכריתת ברית עם הבריטים, נפל עליהם אסון נוסף מידי המוסלמים.
בשנת 1933 בחסות הממשל העירקי כ-3000 איש נטבחו, נשרפו, בותרו וראשיהם נערפו בעיר סימל שבצפון עירק. בזמן זה הובטח לכורדים דינר בעבור כל ראש של אשורי נוצרי שיובא לממשל. הפטריארך המרוני מר עיסא סימון גורש והוגלה ביחד עם אלפים מקהילתו. סדאם חוסיין נתן להם חופש דתי אך ניסה להפכם לערבים ואסר עליהם אפילו להזכיר את לאומיותם. חלקם נתנו שמות ערביים לבניהם מטעמי בטיחות.
"נפילת חוסיין בעירק בידי האמריקאים עוררה תקוות בקרב הנוצרים האשורים. הם התגוררו בעמק נינווה בצפון עירק, לצד העיר מוסול, הידועה כנינווה העתיקה, בירת ממלכת אשור הקדומה הזכורה מסיפור יונה הנביא". הסבירה תימורזי. "האשורים, כיהודים, מאמינים בקדושת המולדת ההיסטורית בה חיו אלפי שנים.
"עמק נינווה החולש על גדות שני הנהרות הפרת והחידקל, הוא מולדתם ההיסטורית הקדושה להם בדיוק כמו שארץ ישראל קדושה ליהודים”, הסבירה תימורזי, ”אני ציונית אשורית וחלומי הוא הקמת מדינה אשורית ואוטונומית בעמק נינווה". בעמק נבנו חמש ערים כשהגדולות בהן הן ברדדה, בה התגוררו 60,000 נוצרים וברטלה בה גרו בעבר אלפי קתולים". לדאבונם, השתלטו על העמק לוחמי ארגון המדינה האיסלמית שהחלו להכחיד את המיעוט היזידי בהר סינג'אר ואליהם הצטרפו 20,000 אזרחי מוסול הסונים נאמני סדאם.
למראה הזוועות, נמלטו רוב הנוצרים האשורים מעמק נינווה. כולם יראו מאימת כובשיהם ולא רצו להפוך לבני חסות שעליהם מוטל מס מיוחד על פי חוקי השריעה. "תשלום לדאעש מתבטא בכסף, אובדן הבית או מתן בנותיהם". אמרה תימורזי,"נשארו מאחור מתי מעט נכים שלא יכלו להימלט היתר, עזבו את אדמתם, בתיהם ומתיהם וברחו למחנות העקורים במזרח התיכון.
עתה עם נסיגת אנשי דאעש באוקטובר 2016, לא נמצאה נפש חיה בעמק נינווה. הכול הפך לחורבה. כיום האזור מוגן בידי מיליציות נוצריות וכורדיות הרבות על השליטה באזור. אחת ממטרות ארגונה היא לאפשר לאשורים ממחנות העקורים "לעלות" ולהתיישב מחדש במקום מורשתם עמק נינווה. הם זקוקים למשאבים רבים לבנייה מחדש של הבתים, הרחובות, בתי-הספר, הכנסיות ובתי החולים לרווחת התושבים.
לדבריה, אומץ פרויקט "עליה" המתבסס על חוקת ממשלת עירק החדשה המאפשרת יצירת אוטונומיה אשורית רב תרבותית, רב אתנית בה ידורו בשלום תחת מטריה דמוקרטית אחת פסיפס לאומים, דתות ומיעוטים רבים. יזידים, טורקמנים ואשורים נוצרים המוגנים על ידי צבאם ומשקיפי או"ם.
הרצאתה של תימורזי כללה הקרנת סרטון המתעד אב ובנותיו רועדים מפחד, כשהבת מתארת כניסת חמושים לכנסייה. הם הרגו את הכומר ורוב חברי הכנסייה כשהיא ואחותה שכובות על הרצפה ובנס רק נפגעו. אחותה רעדה ונראתה מוכית חרדה. חיי הפליטים נקטעו, הם חיים ללא מקורות פרנסה, ללא חינוך לילדיהם מזה זמן רב.
ארגונה של תימורזי עובד בשיתוף פעולה עם מספר ארגונים הפועלים למען האשורים הנוצרים. הם סייעו ל- 150,000 איש בשנת 2015 והיד עוד נטויה. העמותה מנסה לאתר תורמים יהודים המוכנים לסייע בפתירת המשבר והכאב האנושי של האשורים ולתמוך בהם בתחומי החינוך, ההלבשה ורפואה, ובשיקום בתיהם ורחובותיהם על מנת לאפשר לאשורים נפגעי דאעש להתנחל בארצם בביטחה.
אם ברצונכם לסייע פנו ל-www.victimsofisis.org