רוצים לחזור לארץ? זה קל מתמיד
בסוף החודש ייערך בניו יורק כנס שמטרתו לספק תשובות למי ששוקל לחזור לישראל. בראיון מיוחד ל’ידיעות אמריקה’, מסבירה שרת העלייה והקליטה, סופה לנדבר, מה יקרה בכנס ולמה יותר פשוט היום לשוב לארץ
לא בטוח שהתחושות שלנו, כישראלים שגרים מחוץ לישראל, זהות לאלו של מהגרים אחרים. איכשהו, אצל רובנו מקוננת דרך קבע השאלה הגדולה, לחזור או לא לחזור? התשובה אף פעם לא פשוטה ומורכבת מאלמנטים משתנים. במשרד העלייה והקליטה הישראלי החליטו גם השנה לערוך בניו יורק כנס מיוחד שיספק פתרונות ותשובות מפתיעות לכל המתלבטים, בתקווה להסיר את אותם ספקות וקשיים ולהוביל אותם בחזרה לישראל.
בראיון מיוחד ל’ידיעות אמריקה’ מספרת סופיה לנדבר, שרת העליה והקליטה הישראלית על הכנס, שיערך לאורך כל יום ראשון, 26 בפברואר במנהטן. "מדי שנה אנחנו עורכים כנס שיחבר בין ארה"ב לישראל, יקצר את הדרך לתשובות ולפרטים שכל עולה או תושב חוזר רוצה וצריך לדעת. הכנס מכוון לעידוד עלייה ארצה ליהודי צפון אמריקה ולתושבים חוזרים".
אל הכנס תגיע גם השרה ואיתה אנשי מקצוע בכירים מכל התחומים הקשורים לעלייה וקליטה, בקיאים בהליך החזרה ארצה לתושבים חוזרים. נציגי ביטוח לאומי,נציגי משרד החינוך, תעסוקה, מכס, רשות המיסים, יועצי מס, ויועצי יזמות עסקית. "כל אחד רוצה לשמוע במה מדינת ישראל תלך לקראתו", מוסיפה השרה. "במשרד החינוך, המכס ורשות המיסים, יזמות עסקית, תכניות לצעירים, כל אחד שנמצא רחוק רוצה לדעת מה השתנה, איך מקבלים אותו בישראל ולהבין איך הוא יכול לבנות את העתיד שלו בישראל". בנוסף, במהלך הכנס יתקיים יריד מיוחד לרופאים שהם או עולים פוטנציאליים או תושבים חוזרים. השנה יציגו בכנס גם תכניות צעירים כמו גרעין צב"ר שיציגו הורים וצעירים שלקחו חלק בסמינר מיוחד שערכו. על פי נתונים שמסר משרד העליה והקליטה, כיום משתתפים מדי שנה למעלה מ-370 חניכים שמגיעים במסגרת הגרעינים לגיוס לצה"ל.
השרה מתארת את הניסיון של משרד הקליטה להכיר באותן שאלות וחששות של תושבים חוזרים ולהציג פתרונות ראויים. התעסוקה, כצפוי, מהווה את אחד האתגרים העיקריים של תושבים חוזרים ועולים. "תעסוקה הולמת ומקום עבודה עם הכנסה קבועה זה כמובן בסיס קריטי. לכן אנחנו עושים מאמצים רבים בתחום התעסוקה כדי להקל על העולים והתושבים החוזרים בעת המעבר ארצה. מארה"ב לישראל זה מעבר משמעותי", מוסיפה השרה.
במשרד העלייה והקליטה יציגו בכנס את אותן הטבות לעולים ותושבים חוזרים בתחומי התעסוקה והיזמות. "המשרד יזם תכנית לעידוד העסקת עולים, באמצעות הטבות ותמריצים למעסיקים שמעסיקים עובדים עולים חדשים ותושבים חוזרים. התמריצים כוללים מענק בשווי חצי משכרם לתקופה מסוימת, שלאחריה מתחייבים המעסיקים להמשיך את העסקתם לתקופה נוספת. כשמדובר במעסיקים פרטיים, מחצית משכר המינימום לתקופה של 6 חודשים, כנגד התחייבות המעסיק להחזיק את העובד לתקופה המקבילה לתקופת הסיוע. במקביל", הם מדגישים, "ניתנת האפשרות לרכוש מקצוע באמצעות ואוצ'ר מה שמאפשר להם ללמוד, לרכוש מקצוע ובזמן הזה להמשיך לעבוד ולהיכנס למעגל התעסוקה".
בכדי להרחיב את האפשרויות שעומדות בפני כל מי שרוצה לחזור ולהתבסס בישראל, מציגים במשרד גם רפורמה לעידוד היזמות. "פתחנו שישה מרכזים עסקיים ברחבי הארץ עם 150 יועצים עסקיים דוברי 5 שפות, המתמחים בכל התחומים הפיננסיים, שיווקיים, ארגוניים, וכל מה ששייך לניהול כלכלי נכון של מיזם ועסק. ניתן לקבל את הייעוץ בחינם למשך 10 שנים לעולה חדש ואם מדובר בתושב חוזר, צריך לשהות 3 שנים לפחות בחו"ל וכך הסיוע ניתן למשך שנתיים. במסגרת השירות מקבלים העולים והתושבים החוזרים בדיקות כדאיות כלכלית, כתיבת מודל עסקי לרעיון, ליווי של 10 שעות על ידי יועץ עסקי, ותמורת דמי רצינות של 250 ש"ח בלבד מקבלים תכנית עסקית כתובה, 50 סדנאות עסקיות מגוונות, בשפות שונות בכל תחום כלכלי עסקי, משיווק, משא ומתן, ניו מדיה, מסחר, פתיחת תיק במע"מ ועד התנהלות מול בנקים, משכנתאות ועוד”.
השנה מציעים לעולים הגדלה בהלוואה שניתנת להם בדרך כלל והיא תגיע עד לרבע מליון שקל בתנאים הטובים ביותר במשק. לתושבים חוזרים, תינתן הלוואה של עד 125 אלף ש"ח באותם התנאים.לפני שנתיים הוקם מוקד מיוחד לאנשי הייטק, ננו-טק, ביו-טק וכל מה שקשור לנושאים טכנולוגיים, כשהמטרה היא ללוות את היזמים עם מידע, הכוונה, וסיוע. השרה מתייחסת לאלמנט נוסף שעשוי להיות שיקול מרכזי בהחלטה, ביטוח לאומי. "עד היום, ישראלי שעוזב את הארץ, מבחינת הביטוח הלאומי לא היה זכאי יותר לשירותים רפואיים ומי שחזר נאלץ להמתין תקופת המתנה ארוכה לזכאותו המחודשת. כך נוצר מצב בו אנשים היו נותרים ללא ביטוח בריאות ובמידה ורצו לפדות את הביטוח הלאומי שלהם לפני סיום מועד ההמתנה, סכומי הפדיון בכסף היו גבוהים ביותר. כיום", מסבירים, "המשרד הגיע להסדר מול ביטוח לאומי ותקופת ההמתנה לא תעלה על חצי שנה. בנוסף, מי שרוצה לפדות את הביטוח ולא להמתין חצי שנה, יכול לעשות את זה בסכום סביר נמוך הרבה יותר. חשוב לציין שעד היום נדרש תושב חוזר להציג תושבות קבועה והתהליך הנהוג עד כה לקח זמן ארוך ביותר וכלל סחבת בירוקרטיות, טרטור של התושבים החוזרים עם ערימות של טפסים הלוך חזור לביטוח הלאומי. לכן עשינו הסדר מול ביטוח לאומי, לפיו כל מי ששהה מחוץ לישראל למעלה מחמש שנים במעמד הביקור שלו במשרד העלייה והקליטה, ממלא טופס בן עמוד אחד בלבד, הטפסים משוגרים לביטוח לאומי ותוך מספר ימים הביטוח הלאומי אמור להשיב. מדובר בקיצור משמעותי בהליך הבירוקרטי שעד כה נסחב מאד".
בכנס יציגו הנציגים מישראל גם תכניות מיוחדות ואטרקטיביות להתיישבות בנגד, תכניות לסטודנטים, תנאי אולפן גמישים מאי פעם, תכניות חינוך ייחודיות, מענקים שונים בשלל תכניות שמתווספים לשכר הקליטה הקבוע, מענקי הסתגלות ועוד. חשוב לציין שבנוסף לכנס, משרד העלייה והקליטה עובד מול אזרחים ישראלים בחו"ל לאורך כל השנה ולשם כך מפעיל המשרד 14 בתים ישראליים ברחבי העולם. הבתים הישראליים יושבים בתוך הקונסוליות הישראליות של משרד החוץ אך ממומנים על ידי משרד העלייה והקליטה באופן מלא.
מטרת העל של אותם בתים ישראלים היא לעודד חזרתם של הישראלים הביתה. הבית הישראלי מספק מענה וליווי לתושבים חוזרים בדרכם ארצה הרבה לפני שהגיעו לישראל. "אנחנו מהווים צינור מידע וקישור למשרדי ממשלה שונים ויודעים לתת מענה אישי שהופך את התהליך להיות מובן ומסודר". בנוסף, הבית הישראלי שומר על הזיקה של ישראלים לישראל. "אנו שותפים בפרויקטים חינוכיים כמו בית ספר 'אלף-בית' ללימוד עברית בהובוקן ניו ג'רזי ופעילויות לכבוד החגים היהודיים. לאחרונה התחלנו בסדרת המפגשים המוצלחת "מדע ובירה"בשיתוף פעולה עם עמותת Scienceabroad, המפגשים מספקים תוכן מעשיר שכולו פרי מחקרים ישראלים חדשניים ומועבר על ידי חוקרים ישראלים".
דרך המפגשים והתכניות הללו מקווים בבית הישראלי של משרד העלייה והקליטה לשמר את הזיקה של ישראלים לארץ, מה שיועיל לתושבים שמחליטים לחזור לישראל. "אנחנו לא מתייחסים לתושבים שעזבו את הארץ כבוגדים. אלה אנשים מחפשים מקום שטוב להם בו. אני נפגשת עם המון אנשים, תושבים חוזרים. עם כל הקשיים, כולם מבינים שאנחנו הבית, ואם הבחירה היא לחזור, כדאי להגיע כשאתה כבר מקבל את כל התשובות, ייודע לקראת מה אתה הולך ומתכנן מראש כדי שהחזרה תהיה נוחה יותר".
מדי שנה עורכים משרד העלייה והקליטה ונפש בנפש את המגה איוונט, יריד העולים הענק בניו יורק. השנה צפויים להגיע לאירוע בין 1500 ל-2000 מועמדי עלייה ליום שלם מהבוקר עד הערב. "אנחנו נהיה שם כל היום", מסכמת השרה לנדבר. "כולנו שם בשביל כל מי שרוצה לקבל תשובות, לענות על כל שאלה ולסייע בכל דרך".