גם אנחנו קאן
פסטיבל קאן נשאר הלב של הקולנוע הבינלאומי, והוא עדיין פועם בעוד תעשיית הסרטים דועכת. אמנם אין נציגים ישראלים בתחרות הרשמית, אבל נוכחות כחול-לבן מורגשת עם עמוס גיתאי הוותיק, יובל אהרוני הצעיר ואחרים שיציגו את סרטיהם בריביירה הצרפתית. סיקור מיוחד
האם הקולנוע מת? השמועות על מותו נפוצו לכל עבר בעיקר באולפנים הגדולים של לוס אנג'לס ובסצנת האינדי הניו יורקית, אבל הן כנראה מוקדמות. נכון, סדרות טלוויזיה המושקעות ופלטפורמות השידור של נטפליקס ו-Hulu, מייתרות אולי את הצורך לצאת מהבית ולהטריח את עצמך לבית הקולנוע, ולשלם מחיר מופקע על כרטיס ופופקורן, אבל יש עדיין כאלה שמאמינים במדים הזה – כעסק מסחרי משגשג בהוליווד, או כיצירת אמנות בזירת הפסטיבלים. וכשמדובר בפסטיבלים, אין כמו פסטיבל קאן – הלב הפועם של הקולנוע הבינלאומי.
פסטיבל קאן יתקיים כהרגלו בעיירת הקיט שבריביירה הצרפתית, החל מיום רביעי ה-17 במאי עם הקרנת סרט הפתיחה "Ismael's Ghosts" של ארנו דשפלאן ועד טקס פרסי דקל הזהב שיחתום שבוע וחצי מהסרטים ב-28 במאי. בין הבמאים שיתחרו על הפרס היוקרתי בולטים המאסטרים פרנסואה אוזון ומישל הזנביצ'יוס המקומיים, מיכאל האנקה מאוסטריה, אנדריי זביאגינצב הרוסי, יורגוס לנטימוס היווני, וגם האמריקאים טוד היינס, נוח באומבך, סופיה קופולה והאחים ג'וש ובני ספדי. ישראלים אין הפעם בתחרות הרשמית, גם לא במסגרת "מבט מסוים" הפחותה, אולם הנוכחות של במאי ארץ הקודש ניכרת גם השנה.
השם הנציג הבולט ביותר של הקולנוע הישראלי בקאן השנה הוא עמוס גיתאי הוותיק, שהפך בשנים האחרונות לבן בית בפסטיבל ונציה דווקא, אך הפעם יציג בריביירה הצרפתית את סרטו התיעודי "ממערב לירדן" במסגרת "שבועיים של במאים" הנערכת בחסות הפסטיבל. גיתאי שיצר ב-1982 את הדוקו "יומן שדה" על הנעשה בשטחים, חוזר לאותה פיסת אדמה מדממת ומספק תמונת מצב עדכנית עגומה של מציאות מורכבת בין תושבים פלסטינים ליהודים, כשצל הטרור מחד וחיילי צה"ל מאידך מפריעים לשגרת היומיום הפשוטה אליה שואפים כולם.
מול גיתאי הוותיק בולט יובל אהרוני הצעיר - בוגר בית הספר לקולנוע ע"ש טיש באוניברסיטת תל אביב, אשר יתחרה במסגרת סינפונדסיון השמורה לסרטי סטודנטים. "בן ממשיך" שיצר בהפקת שלומי אלקבץ עוסק בגבר צעיר שמעלה כי לאביו שנפטר היה רומן סודי עם גבר אחר. בסרט מככבים אבי מצליח, חלי גולדנברג, דביר בנדק ולירון בן שלוש, ואפשר להיות אופטימיים לגבי סיכוייו: בשנה שעברה זכתה אור סיני בפרס הראשון עם סרטה הקצר "אנה". אלעד קידן היה הישראלי הראשון לכבוש את הפסגה הזו לפני תשע שנים, ובכך הבטיח לעצמו שיריון בקאן לסרט המלא "היורד למעלה" שהוקרן שם בבכורה לפני שנתיים.
שלומי אלקבץ, אחיה שלה רונית אלקבץ המנוחה ויקירת הפסטיבל, אחראי גם להצלחה של בת טיפוחיו מייסלון חמוד. סרט הבכורה של הבמאית הפלסטינית-ישראלית "לא פה לא שם" עורר הדים בעולם וגם שובץ למסגרת פורום Better World לסוגיות של זכויות אדם. אולם הבמאית יוצאת הכפר דיר חנה הסמוך לנצרת, תזכה לרגע שיא נוסף כשתקבל פרס מיוחד מידיה של איזבל הופר. כוכבת הקולנוע הצרפתיה זכתה בפרס Women in Motion להעצמה נשית, ובמסגרת זו בחרה בחמוד כנציגת הדור הבא.
בנוסף יוקרן בקאן סרטו של מתן יאיר "פיגומים" במסגרת ACID הלא רשמית הנערכת תחת המטריה של הפסטיבל. מדובר בדרמה בכיכובו של אשר לקס הצעיר, כתלמיד תיכון פרחח שנקרע בין העסק המשפחתי של אביו מקים הפיגומים להשראה שהוא מקבל מהמורה שלו לספרות. עוד משתתפים בסרט יעקב כהן, עמי סמולרצ'יק וקרן ברגר.
פסטיבל קאן, השבוע
AFP
מומלצים