שתף קטע נבחר
 

פתרון חדש לסכסוך

שתי מדינות לשני עמים? מדינה דו לאומית? כשכל אחת מההצעות נבלמת, מסתבר שיש גם אפשרות שלישית ומהפכנית: להרחיב את עזה לצפון סיני ולתת לתושבי הגדה תמריצים לעבור לשם. יוזמי הרעיון כבר הספיקו להיפגש עם חברי קונגרס בוושינגטון ומאמינים שזהו הפתרון האמיתי

תת אלוף (מי"ל) אמיר אביבי סיים לאחרונה שלושים שנות שירות בצה"ל. הוא שירת בכמה מהתפקידים החשובים ביותר בצבא וצבר ניסיון והיכרות עמוקה עם השטח ועם הסכסוך הישראלי פלסטיני מבפנים.

הוא הגיע לארה"ב למסע הסברה ומפגשים עם קהילות מקומיות ובכירים בקמפוסים השונים. ביחד עם יוזם המסע, בנג'מין אנטוני, הם הגיעו עד וושינגטון, לפגישות עם סנטורים רפובליקנים ודמוקרטים והציגו בפניהם את הרעיון המהפכני שהם עומלים לקדם ומקווים שיוביל לקץ הסכסוך הישראלי פלסטיני. "הצגנו מולם לראשונה את ה'ניו סטייט סלושן'", מספר אביבי לידיעות אמריקה.

 

אביבי הוא בן להורים דיפלומטים שבילה את 18 השנים הראשונות לחייו ברחבי העולם. "אבי היה עד לאחרונה בכיר במשרד החוץ ושירת כשגריר ישראל בקולומביה, טורקיה, צ'ילה ועוד מגוון תפקידים ברחבי העולם. עברתי כל כמה שנים תרבות, שפה מדינה, התחנכתי בבתי ספר שונים והיום אני דובר עברית, אנגלית, איטלקית, ספרדית וקצת צרפתית מהילדות בחוף השנהב. נחשפתי להמון תרבויות וצורות חשיבה ויש לי חברים בכל העולם. אחד הדברים שאמרתי בהרצאות זה שאני תושב העולם, אבל גם יהודי גאה וישראלי גאה".

 

את שירותו הצבאי החל אביבי בהנדסה קרבית, בהמשך הפך למפקד בית ספר להנדסה צבאית, שימש ראש לשכת הרמטכ"ל וראש מחלקת תורת הנדסה במפקדת החיל. הוא מונה למפקד חטיבת שגיא בפיקוד הדרום וסגן מפקד אוגדת עזה. בהמשך מונה לסגן מבקר מערכת הביטחון בדרגת תת-אלוף. כל הידע והניסיון שצבר הובילו אותו לרעיון חדש ולדעתו גם הטוב ביותר לסכסוך הישראלי-פלסטיני.

 

"התחושה הייתה שצריך לחשוב מחוץ לקופסא". תת אלוף אמיר אביבי ()
"התחושה הייתה שצריך לחשוב מחוץ לקופסא". תת אלוף אמיר אביבי

 

"לאורך השנים הייתי מתוסכל מהשיח באופן כללי, כי הבנתי שהאופציות שנמצאות על השולחן שתיהן מסוכנות ולא כל כך ריאליות, שתי מדינות או סיפוח פלסטינים לשטח ישראל, כל אחד מאלו הוא בעייתי ומסוכן. ראיתי שגם ימין וגם שמאל צודקים ושניהם גם טועים והתחושה הייתה שצריך לחשוב מחוץ לקופסא. ליטרלי. לצאת מקופסאת ארץ ישראל ולמצוא פתרונות יצירתיים יותר. אני חושב שלו היינו מדברים לפני 5 שנים", הוא מוסיף, "זה היה נשמע לא רלוונטי, אבל אני מאמין שהיקף השינויים בשנים האחרונות הוא כל כך גדול, עד שהוא פותח את האפשרויות החדשות".

 

אביבי מדבר על השינויים הגדולים בעולם ובמזרח התיכון שמחייבים חשיבה חדשה. "יש בשנים האחרונות הפרה של גבולות, הפרה של הסכמים כמו סייקס פיקו, מדינות שהתעררו ולא ממש קיימות כמו סוריה ועיראק, מדינות כמו מצרים וירדן שבסכנה, הגירת מוסלמים לאירופה, שינויי גדול ביחסי הכוחות בעולם הערבי אחרי שהנפט יורד בחשיבותו ומעמד העולם הערבי משתנה. השינויים גדולים והחשיבה היא באותם מושגים. בעולם עסקי התנהגות כזו משמעה פשיטת רגל. כשהעולם משתנה כך גם אנחנו".

 

בשלב הזה נחשף למאמר שפרסם בנג'מין אנטוני, בו הוא פורס את פרטי הרעיון שגיבש בנוגע להסכם אלטרנטיבי ואטרקטיבי עבור הפלסטינים והישראלים, הימין והשמאל, המתונים, והקיצוניים. ביחד, החליטו לקדם את הרעיון ולהפוך אותו למציאות.

 

"חזון ג’ון קרי אומר שתי מדינות שחיות בשגשוג זו לצד זו", הוא מציין. "בפתרון שעומד עכשיו על הפרק זה לא יקרה. אנחנו רוצים מדינה פלסטינית ריבונית בלי שום מגבלות, פתרון אמיתי בר קיימא שיהיה אפקטיבי גם עוד 500 שנה, לכן פתרון לא יכול להיות על שטח 50 ק"מ עם שתי מדינות שקולטות עליה. פתרון שתי המדינות כפי שאנחנו מכירים אותו מתעלם מעזה. כולנו יודעים שזו פצצת זמן הומניטרית מתקקת. אין עתיד, אין אופק, היא נשלטת על ידי ארגון טרור ועדיין לאף אחד אין פתרון. אנחנו אומרים, בואו נתחיל מעזה. נרחיב את עזה לצפון סיני, נאפשר לעזה להתרחב אל תוך סיני לחופים המדהימים והעשירים במשאבי טבע מלאים בפוטנציאל לגז ותיירות, כל מה שמדינה שרוצה להתפתח רוצה. ניתן לתושבים ביהודה ושומרון תמריץ כלכלי לעבור לשם, יכול להיות שיעברו ויכול להיות שלא, אבל הרעיון אומר שברגע שיש את המדינה הזו גם תושבי יהודה ושומרון יהיו תושבים תחת חוק ישראלי אבל זכות בחירה תהיה להם בפלסטין. הוויכוח על הדמוגרפיה", הוא גורס, "הוא לא באמת ויכוח על דמוגרפיה, הוא על אזרחות וזכות בחירה. בצד שלנו אומרים שלא רוצים לספח אותם כי אז לא תהיה לנו מדינה עם רוב יהודי. אז זה לא דיון דמוגרפי אלא אזרחי. אנחנו מציעים פתרון והוא לא חדש. יש דברים כאלו, תראו את ארה"ב ופורטו ריקו. אם זה קיים שם, זה יכול לקרות גם אצלנו. אנחנו מציעים פתרון ומדינה אמיתית. זה איזור גדול מיהודה ושומרון מעזה ועשיר ורווי פוטנציאל. זו מדינה אמיתית".

 

מפת האיזור. "זו מדינה אמיתית" ()
מפת האיזור. "זו מדינה אמיתית"

 

מול הסנטורים הרפובליקנים והדמוקרטים הציג אביבי את הרעיון והוא מספר שהעניין היה גדול. "הם אמרו שזה חדש ושונה וקיוו לשמוע עוד. היה מעניין לראות שהרעיון שובר גבולות בין ימין ושמאל היו הרבה אנשים עם נטייה של חשיבה ימין או שמאל שתמכו וגם התנגדו. זה שבר את הקווים הנוקשים שהתקבעו בשנים האחרונות".הרעיון נשמע מוצלח אבל במזרח התיכון כמו במזרח התיכון יש הרבה בעיות בדרך.

 

סיני היום בשטח מצרים. מדוע שיסכימו להעניק את השטח לפלסטינים?

"אנחנו מבקשים שיתנו נתח מסיני ואני טוען שמצרים במצב קשה היום, יש רעב גדול, יש מצוקה ביטחונית, כלכלית ובוודאי בסיני שהצפון שלה נשלט כמעט לגמרי על ידי דעא”ש והם מתקשים לממש שם ריבונות. בשנים האחרונות ירד מעמדה של מצרים במזה"ת ובעולם כולו. ההחלטה של טראמפ לבקר בסעודיה, גם היא סימן למעמדה והם זקוקים נאושות לעזרה, סיוע ושינוי במעמדם. אם העולם יציע להם דיל בו מצרים תקבל סיוע ומנגד תינתן לה הזדמנות להיות מי שמגשימה לפלסטינים לממש את החלום שלהם למדינה, זה יכול להתממש".

 

הזכרת את דאע"ש באיזור. איך מנטרלים את האיום הזה?

"בקצב של מה שקורה היום והתקיפות האמריקניות בסוריה ועיראק, נראה שאיום גדול יותר יהיה עלינו מאיראן. אנחנו אומרים שבתוך הפתרון שלנו צריך לחסל את דעא”ש בסיני בצורה ממוקדת. עובדה שזה מצליח באיזורים אחרים כשמחליטים לעשות את זה ואפשר להשתלט גם בסיני על האיום שלהם. להבדיל מאיזורים אחרים מיגור הבעיה בסיני לא תוביל ללידה של בעיה אחרת, ושם אין איראנים. אם מטפלים ממוקד בבעיה המשימה מובילה פתרון שגם הוא סיבה טובה למצרים לקבל את הרעיון".

 

אביבי מסביר שלהבדיל מאיזורי העימות הידועים מזכיר אביבי שסיני הוא איזור דליל באוכלוסיה. "אחד הדברים המעניינים הוא לצפות בגוגל אירת’ בלילה על האיזור ובמקביל לראות את איזור ישראל, שמאוד צפוף ומואר בזמן שבסיני חושך. מעט האוכלוסיה בסיני מורכבת ממשפחות הבדואים מהנגב שהתפצלו אחרי הסכם עם הבריטים ב-1906 לכן ההרכב התרבותי שם מאוד דומה להרכב הפלסטיני". (לצפיה במפת האיזור בלילה הקליקו כאן)

 

איך אתה מתכוון לשכנע את הצדדים?

"מאפיין יותר מכל הוא חוסר האמון, לכן אומרים שאף אחד לא יסכים וזה לא רלוונטי. אני טוען שמדינת ישראל צריכה לבדוק מה טוב לה. אנחנו רואים שגם האלטרנטיבות הקיימות 40 שנה אין עליהן הסכמה. לכן השיקול הוא מה מאחד את ישראל ומה יגרום לרבים להסכים, זו התחלה חשובה. לאבו מאזן", הוא מוסיף, "אני לא מתייחס. אני מסתכל קדימה, מה יהיה ביום אחריו וזה לא עוד הרבה זמן. אני מניח שההיסטוריה כפי שמזמנת בשנים האחרונות תזמן אתגרים גם בעתיד ולכן עם ישראל צריך להחליט מה טוב לו ומה לא מסכן אותו. אנחנו חושבים דרך הפריזמה של מה עלול לקרות. אם התרחיש הפחות טוב יקרה ולהבין דרך זה את טיב הרעיון. למשל מה שקרה עם עזה, אני יכול להגיד לך שמדינת ישראל לא יכולה להגן על עצמה ככה אלא אם היא כובשת מחדש וזה כבר צעד עם מחירים דרמטיים. לעומת זאת אם את עושה את ההסכם עם סיני, גם אם הפלסטינים יהפכו אותה למדינת טרור העסק הזה בשליטה, רחוק ולא ישפיע על מדינת ישראל. אני אדם מאוד פרקטי, אני יודע שיכול להיות שלא תיווצר שם הונג קונג אבל משם אני אדע להתמודד".

 

 

סיני של היום. "סיבה טובה למצרים לקבל את הרעיון". (צילום:  ערוץ "מכמלין") (צילום:  ערוץ
סיני של היום. "סיבה טובה למצרים לקבל את הרעיון".(צילום: ערוץ "מכמלין")

 

ומה בנוגע לירושלים?

"התשובות שלי מאוד ברורות. אנחנו רואים בה בירתה של ישראל. ירושלים היא העיר הכי חשובה בעולם לכל הדתות, בהגדרה. היא לא עיר שאפשר לחלק אותה. נכס חשוב לא מחלקים, כל אחד מבין את זה. אני הסברתי גם לסנטורים כי בעוד אנחנו מדברים, ברחבי המזה"ת צולבים נוצרים, הורסים כנסיות. סיפרתי להם שבגיל 17 הגעתי עם חברים מרומא לבקר בישראל ונסענו לבית לחם. היו שם אז 90% נוצרים והיום תחת הרשות רק10%, כך שיש טיהור אתני ברור. כל מדינה שרוצה חופש דת בירושלים צריכה להבין שרק אנחנו יכולים להבטיח שם חופש דת. העמדה של ישראל היא תמיד שזו לא עיר שמחלקים. כשאנחנו מדברים על מדינה פלסטינית חדשה, זה אומר שהם צריכים להגדיר לעצמם בירה חדשה".

 

למה להערכתך טראמפ הוא זה שיוכל להוביל רעיון כזה?

"טראמפ לא הזכיר את פתרון שתי המדינות. הוא הבין שזה רעיון לא רלוונטי והוא צריך אלטרנטיבה שממנה הוא יכול להנהיג. אנחנו מציעים תכנית מפורטת שדורשת הנהגה חזקה ונחושה של ארה"ב להבדיל מהאמירה 'תסתדרו ביניכם'. זו לא הנהגה ואני מאמין שהוא רוצה להנהיג ולהוביל רעיון חזק. בהצעה הזו הפלסטינים מקבלים מדינה אמיתית. מה שעכשיו שמציעים להם, גם בהצעה הכי מרחיקת לכת זה לא נראה כמו מדינה".

 

לטענתו, התגובות מסביב הוכיחו לו שנדרש רעיון חדש לבעיה ארוכת השנים. גם כאן בארה"ב הוא זיהה מיאוס בדיון החוזר. "ראיתי ייאוש מרעיון שתי המדינות ויש פתיחות ורצון אמיתי לאלטרנטיבה אחרת. כשאתה אומר סטטוס קוו אמריקאים, לא רוצים לשמוע על זה".

 

בקרוב ייערכו אנטוני ואביבי כנס לקצינים ובכירים בצבא ומשרד החוץ לשעבר כדי למנות ביחד את כל האתגרים והשאלות הקשות שמציע הרעיון ולאתר פתרון בטרם יוגש. בהמשך, מתכננים כנס כזה גם כאן בארה"ב. "אנחנו לא מאמינים בישיבות משרדים יפים אלא עבודה קשה, לעבור איש איש ולאט לאט להנחיל את הדבר הזה. לוקח זמן לאנשים לעכל את הרעיון, אבל אנחנו מאמינים שיש פתרון, כזה שיאחד את כולנו ויאפשר עתיד טוב יותר לכולם".

 


פורסם לראשונה 26/05/2017 01:35

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"היקף השינויים בשנים האחרונות כל כך גדול עד שהוא פותח אפשרויות חדשות". אביבי
מומלצים