מעגלי אהבה מיוחדים
איילת ששון, אם לצעיר אוטיסט, החליטה ליצור עבורו מסגרת חברתית וסחפה אתה קהילה שלמה בלוס אנג'לס
איילת ששון, אם לארבעה ילדים שהבכור ביניהם, ירין הינו אוטיסט, החליטה להרים תוכנית עבור צעירים בעלי צרכים מיוחדים בקהילה. ב-4 ביוני היא ערכה את האירוע הראשון מבין סדרת אירועים מתוכננים עבור צעירים בני 16 ומעלה. התוכנית הנקראת: מעגלים, במסגרת ארגון מת"י, משכה למרכז מת"י בטרזנה 23 צעירים מכל ספקטרום האוטיזם ובעלי צרכים מיוחדים שונים שנהנו מאירוע עליז במיוחד שכלל מוסיקה וריקודים ואפשרות עבור ההורים והצעירים, להכיר אלו את אלו.
"מה שהניע אותי לעשות את זה, הוא בוודאי המצב האישי של ירין, אבל זוהי לא רק התוכנית שלי, אני רק יזמתי אותה והוצאתי לדרך, אבל אנשים רבים מעורבים בה”, מספרת ששון, “לאורך השנים כשהילדים האלו גדלים אתה רואה כמה אתה צריך ליזום עבורם כי אין להם חברים או אנשים שיבואו ויקחו אותם או יזמינו אותם אליהם. יש גבול לכמה אני יכולה לצאת עם ירין כל יום, הרגשתי שהגיע הזמן לעשות משהו עבור הצעירים האלו כך שיהיו להם חיי חברה מחוץ למשפחה. כל ערב בשעה שמונה, ירין נכנס למיטה והוא בן 21. זה כואב, אני בתוכי משתגעת, אני הרי לא יכולה לצאת ולבדר אותו כל יום. שנים אני כבר מדברת על כך שצריך לעשות משהו, בתחילה נתתי לזה כיוון קצת שונה, אבל לא רציתי לחכות יותר וידעתי שהגיע הזמן לעשות משהו".
האם ירין נמצא במסגרת חינוכית כלשהי?
“הוא נמצא בשנה האחרונה במסגרת התיכון שהיא עד גיל 22. אחר כך נצטרך למצוא עבורו תוכנית בוקר. יש כמה תוכניות המיועדות לאוטיסטים אחרי הגיל הזה, אבל לא הרבה הפונות ליהודים. חשוב לי שיהיה במסגרת שלא רק שלא יאכל בה מאכלים לא כשרים, אלא מעבר לכך, שיהנה משירי שבת ומאווירה ישראלית. לא מצאתי עדיין את הפלטפורמה האידיאלית עבורו, אבל יש לי שנה להכין את עצמי ואעשה זאת אחרי הקיץ, אלך ואבדוק מסגרות שונות ואם לא, אז אייצר עבורו כבר תוכנית".
מה המטרות שלך עבור מעגלים-מת"י?
"יש כאן קהילה גדולה של ישראלים צעירים עם מוגבלויות שונות וגם אמריקאים יהודים שנפגשים במעגלים מסויימים, מכל מיני ארגונים, אבל לא מתחברים להמשך קשר רציף כי זה אף פעם לא בעברית וההורים לא מעורבים כי זה יותר משהו אמריקאי. בגלל זה החלטתי שהגיע הזמן שהמשפחות תהיינה בקשר ונעשה דברים משותפים כקהילה. אני מתכוונת לערוך מפגשים לאורך השנה, לקראת ראש השנה למשל, נערוך ערב חג משותף, נכניס ציביון יהודי למפגשים שלנו, מהכנת חלה והזמנת המשפחות לקידוש, אירועים עם מוסיקה וריקודים ישראלים. זה לא רק עבור הצעירים עצמם, אלא גם עבור ההורים שיוכלו לדבר עם הורים אחרים בעברית השפה שנוח לנו להתבטא בה. כל אותם הורים שדי נחבאו לכלים, פתאום התחילו להבין שהם לא לבד. היית צריכה לראות את הילדים במפגש הראשון, הם הרגישו בבית, לא היו כל מחסומים".
האם היו גם צעירים רגילים בקהילה שהשתתפו?
"זו גם אחת המטרות. כל האירועים שנעשה יהיו אירועים משולבים. אנו רוצים שיגיעו בני נוער וצעירים רגילים בקהילה בני 16 ומעלה ש"יאמצו"את אלו עם המוגבלויות, ישחקו אתם ויהיו להם לחברים. כך נרוויח אותם לעבודה התנדבותית".
האם הצעירים האלו מסוגלים להשתלב בחברה ולעבוד?
"בהחלט. אם בעלי עסקים בקהילה יוכלו להעסיק צעירים עם מוגבלויות, אפילו לעבודות משרדיות קטנות, זה יתרום המון לבטחון העצמי שלהם ולהרגשה שגם הם יכולים לעבוד ולתרום, שהם נחוצים. שידכתי בין ירין לבין חברים שלי עם חברת הובלות. הם מעסיקים אותו פעמיים בשבוע, הוא מסדר להם את החוזים משדך אותם ביחד. הוא הולך למשרד עם המלווה שלו שבהתחלה מסביר לו מה לעשות עד שהוא מתרחק ונותן לו לעשות הכל לבד. הילד מקבל צ'ק כל שבועיים. פתחנו לו חשבון בנק והוא הולך עם המלווה ועושה הפקדה. אנו לא נהיה פה כל החיים ולמרות שיצטרך תמיד מלווה אתו, אנו רוצים לעשות הכל כדי שיוכל להיות חלק מהחברה".
ששון אומרת כי היום, אחד לתוך 58 תינוקות מאובחן עם אוטיזם. "זאת מגיפה. כשירין נולד, זה היה אחד לכל 150 לידות. היום, אין מישהו שלא מכיר ילד של חבר או בן משפחה עם אוטיזם".
במהלך מסיבת הפתיחה, ניגש אל ששון צעיר ישראלי בן 28, בספקטרום הגבוה יותר של האוטיזם וביקש ממנה לגשת אתו הצידה לדבר. ששון שבדיוק הרקידה חבורת צעירים והוריהם, עזבה את המעגל וניגשה אתו לחדר צדדי. "אני עצוב. כל הבנות צוחקות עלי, אף אחת לא רוצה לרקוד אתי כאן”, אמר לה. "היה לי ברור שאף אחת לא צוחקת עליו אבל מאחר והביטחון העצמי שלא למטה, כך הוא הרגיש. אמרתי לו: אני אשמח לרקוד איתך". השניים חזרו לחברת הריקודים ורקדו זה עם זו. "אחרי שרקדתי אתו, הבחור הזה היה כל כך שמח ולא רק מהריקוד עצמו, הריקוד היה סימבולי, זו היתה תשומת הלב שנתתי לו, הכל כך חסרת חשיבות. את לא מביננה כמה שזה הרים לו את הביטחון. אחר כך ראיתי אותו מתחיל לרקוד עם מישהי אחרת. הלוואי שיצא מזה חברות, כי זו אחת המטרות, לחבר בינם לבין עצמם וליצור להם חיי חברה".
ששון שבה ומדגישה לאורך כל הראיון שזהו פרוייקט קהילתי ששייך לכולם. "אני מזמינה את כל מי שרוצה ויכול לתרום לעשות זאת. כל תרומה תתקבל באהבה. יש לנו הרבה מאוד אירועים על הפרק, באוקטובר אני הולכת לעשות יום אתגר ולשלב את כל מי שרוכב באופניים לאמץ צעיר ממעגלים ולרכב אתו במסלול אופניים שיהיה לנו. מי שלא יודע לרכב, ירוץ או ילך או ידחף על כיסא גלגלים".
המעוניינים ליצור קשר עם איילת: