שתף קטע נבחר
 

משבר הכותל הגיע לאמריקה

שנה וחצי אחרי שהתקבל "מתווה הכותל", הוקפא השבוע בהצבעת הממשלה בישראל. מה חושבים על ההחלטה יהודי ארה"ב, שרובם אינם חרדים והאם מדובר במשבר של ממש?

בינואר 2016 הגיע לסופו, כך נראה היה, מאבק בן 27 שנים, מאבק "נשות הכותל". שנים ארוכות נלחמו על חופש הדת. על זכותן לממש מנהגים שונים כמו עיטוף בטלית, הנחת תפילין וקריאת "דברים שבקדושה", מנהגים שאסורים כיום בעזרת נשים. ממשלת ישראל אישרה באותה החלטה היסטורית הקמת רחבת תפילה חדשה במתחם, המשותפת לנשים וגברים, ולמעשה תהווה מקום פתוח ובטוח ליהודים מכל הזרמים להתפלל בהתאם לאומנתם.

 

כבר 50 שנה, מאז שחרור ירושלים, מנהל את הכותל המערבי רב מיוחד ולאורך השנים התקבעה התנהלות דתית שמרנית יותר ואורתודוכסית.

על אף העובדה שמדובר באתר ממלכתי, יש בו הפרדה מוחלטת בין המינים ברחבת התפילה ולנשים אסור לקיים מצוות כמו הנחת תפילין והתעטפות בטלית.

 

בסוף שנות ה-80 התגבשה קבוצת "נשות הכותל", שיצאה למאבק ודרשה שיוויון זכויות. לאורך השנים קיימו בכותל בכל ראש חודש תפילת ראווה, עם טליתות, תפילין וספרי תורה, וזאת למרות עימותים אלימים תכופים עם חרדים שמחו נגדן.

 

הסכם הפשרה נחתם אז בין הקרן למורשת הכותל המערבי, האחראית על ניהול המקום, לבין ארגון "נשות הכותל", ועל פיו מדרום לרחבת התפילה הקיימת תוקם אחת נוספת, "עזרת ישראל". בתמורה, הובטח אז לרבנות הראשית שהיא תהיה זו שתקבע את מנהגי התפילה בעזרות הגברים והנשים.

 

נראה היה אז שהחרדים חוששים אמנם מפני ההכרה הממלכתית התקדימית ברפורמים ובקונסרבטיבים כזרמים לגיטימיים ביהדות. אך נראה שבחרו לא להטיל וטו בזכות אותו סעיף המעגן בחוק את שלטון האורתודוכסים בעזרת נשים וגברים.

 

לאורך השנים התקבעה התנהלות דתית שמרנית יותר.  (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לאורך השנים התקבעה התנהלות דתית שמרנית יותר. (צילום: EPA)

 

במבט לאחור, יכול להיות שכבר אז הבינו שההסכם לעולם לא יתממש. לאורך השנה שחלפה, ההסכם לא מומש.

המפלגות החרדיות לחצו לעצור את הצעד, יהדות התפוצות, בעיקר מאזורינו, לחצה להתקדם ולממש אותו.

כישראלים שחיים כאן, מעבר לים, אנחנו מודעים ומכירים מקרוב את התמיכה ההולכת ומתערערת של קהילות יהודיות רבות בישראל והדאגה מכך הגיעה גם לראש הממשלה בישראל שלפי הדיווחים חשש שביטול ההסכם יוביל לדעיכה בתמיכת יהודי צפון אמריקה. כך, שנה וחצי, ההסכם מחתם ולא הושלם.

 

השבוע החליטה הממשלה בישראל להקפיא את מתווה הכותל.

נתניהו קיבל בסופו של דבר את דרישת החרדים לשמירת הסטטוס-קוו הקיים. מבין חברי הממשלה, היחידים שהתעקשו והצביעו לשמור על ההסכם היו השרים יובל שטייניץ ואביגדור ליברמן. "החלטה אומללה, מהלך אנטי-ציוני"

טען שר הביטחון ליברמן וטען כי מדובר בהחלטה קשה שפוגעת באחדות הקואליציה והעם, ובאופן ניכר בקשר בין ישראל ליהדות הגולה. "אני שמח שהממשלה נעתרה לדרישתנו לבטל את המתווה שפוגע במעמדו הקדוש של הכותל המערבי", טען מנגד יו"ר ש"ס, שר הפנים אריה דרעי. "אין ספק כי שמירת הסטטוס קוו גם בנושא הכותל משקפת את רצון רוב העם, הרואה בכותל המערבי את המקום המקודש ביותר לעם היהודי, ואין בו מקום לחוגים הרסניים שכל ייעודם הוא חילול המקום".

 

הרבנים בישראל בירכו. "הכותל המערבי איננו עומד לחלוקה", קרא הרב הראשי לאו. "עם ישראל לאורך כל השנים הגיע בהמוניו מכל רחבי העולם לכותל המערבי וימשיך כך כאיש אחד בלב אחד כמנהג המקום לפי ההלכה והמסורת".

 

נשות הכותל מיהרו להודיע שההחלטה לא תעצור אותן והן ימשיכו להתפלל כדרכן. "העובדה שראש הממשלה, שבעצמו יזם והוביל את מתווה הכותל, מתקפל וחוזר בו מההחלטה ההיסטורית היא תעודת עניות לממשלה ובמיוחד לשרות שהתגלו במלוא קלונן כשהשתמשו בקולן נגד ציבור הנשים", קראה עם ההכרעה ענת הופמן, יו"ר נשות הכותל. "זה יום רע מאוד לנשים בישראל, כשראש ממשלה מוותר על זכויותיהן תוך התרפסות כלפי קומץ זעיר של גברים כוחניים הכופים את הנוהג הדתי שלהם תוך פגיעה מכוונת והתעלמות ביותר מ-51 אחוזים מהאוכלוסייה. נשות הכותל ימשיכו להתפלל כדרכן בעזרת הנשים בכותל עם ספר תורה, טליתות ותפילין עד שהשוויון לנשים יגיע גם לכותל. כמו שלא תבקשו מחובש כיפה להסיר אותה אל תבקשו מאתנו להימנע מלהתפלל לפי צו מצפוננו".

מנכ"ל התנועה המסורתית בישראל, עו"ד יזהר הס, טען כי "ממשלת ישראל נכנעה למפלגות החרדיות והותירה את הקהילות היהודיות ברחבי העולם נדהמות. לא היה כדבר הזה. זו הפקרות אסטרטגית. אני מודה לשר ליברמן ולשר שטייניץ שהצביעו נגד. אני תמה, משתומם ממש, על שאר השרים ובראשם ראש הממשלה".

 

בעד ונגד. ליברמן ודרעי (צילום: אוהד צוינברג ומוטי קמחי) (צילום: אוהד צוינברג ומוטי קמחי)
בעד ונגד. ליברמן ודרעי(צילום: אוהד צוינברג ומוטי קמחי)

 

כפי שחששו רבים בממשלה, ההחלטה עוררה הדים גם בקרב הקהילות בארה"ב. "ההחלטות שהתקבלו רק יעמיקו את הפער ההולך וגדל בין יהודי התפוצות וישראל", קרא אריק גולדשטיין, מנכ"ל הפדרציה היהודית של ניו יורק. "אנחנו זועמים על פעולה שתהרוס את העיקרון הבסיסי שעליו מושתתת ישראל, מולדתנו היהודית, מקום שבו כל היהודים יכולים וחייבים להרגיש בבית. החלטת הממשלה להשעות את הסכם פשרת הכותל", הוסיף, "היא דחייה של מנהגים ומסורות של מיליוני יהודים ברחבי העולם. הסכם הכותל היה אמור לאפשר פולחן חופשי ומוגן עבור יהודים מכל הזרמים. במקום זאת, זרם יהודי אחד בודד ימשיך לשלוט בתפילה בכותל המגבילה את זכויותיהם של מיליוני יהודים ותפוצות. ההחלטות שקיבלה הממשלה רק יעמיקו את הפער ההולך וגדל בין יהודי התפוצות וישראל, דווקא בתקופה שבה האחדות היהודית מעולם לא היתה חשובה יותר. אנו קוראים לממשלה לתקן את הטעות ולקדם את הסכם הכותל, שמהווה פשרה נדירה ומאחדת בין כל הזרמים היהודים והישג משמעותי לכל היהודים".

 

נשיא האיחוד ליהדות רפורמית באמריקה הביע בראיון צער על הבחירה של הממשלה להתחשב ברצון החרדים ולהתעלם מהרוב במכריע של היהודים בארץ ובעולם. הרב ריק ג'ייקובס הזכיר כי מרבית היהודים בצפון אמריקה הם לא אורתודוכסים, לכן, ההחלטה, ביחד עם חוק הגיור שעבר אף הוא באותו יום, "עושים דה לגיטימציה לאלו שעומדים מדי יום לצד ישראל נגד החלטות אונסק"ו, נגד BDS והדה לגיטימציה לישראל בעולם". הוא הוסיף ואמר כי הממשלה ונתניהו בראשה, לא יכולים להפנות עורף לרוב היהודים ולקוות שזה לא ישפיע. "להמר על חרדים על חשבון הזרמים האחרים זה מעשה לא נבון ויהיו לכך השלכות שלא ניתן יהיה לתקן באמצעות הבטחות נוספות".

 

"ארצה", ארגון אמריקאי לציונים רפורמים קרא לממשלת ישראל לחזור בה מההחלטה ולא להיכנע הגדרתו לכוחות רנטי דמוקרטיים הפועלים מתוך הממשלה. "ההחלטה היא בגידה ומכירה של היהודים הלא אורתודוכסים" אמרו בחריפות. "מדובר בנטישה של כלל ישראל והאחדות של כלל ישראל והכחשה של הלגיטימיות של רוב היהודים האמריקאים", קראו. "

הם הוסיפו וטענו שמדובר למעשה בדחיה של הציונות עצמה, המושתתת על הרעיון של קיום יהודי קולקטיבי. יש כאן החלטה שמעדיפה פרשנות קיצונית אחת של יהדות על פני הרוב".

 

"השרה שקד והשר בנט צריכים להבין שההחלטות האלו לא יכולות להתקדם ולהתקיים" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
"השרה שקד והשר בנט צריכים להבין שההחלטות האלו לא יכולות להתקדם ולהתקיים"(צילום: מוטי קמחי)

 

בהצהרה שפרסמו הוסיפו וטענו שיש פרשנים אשר חושבים שמדובר בטריגר שיוביל לנטישת יהודי אמריקה את ישראל אבל כיהודים רפורמים ציונים באמריקה, הם מתנגדים לטענה הזו. "ההתנגדות הגדולה שלנו להחלטות שהממשלה בישראל קיבלה היא הוכחה למחויבות שלנו לישראל, אנחנו מפחדים שההחלטות יובילו צעירים יהודים בארה"ב להתרחק מישראל. נמשיך להביע את אהבתנו לישראל בעבודה למען מדינה שנותנת ביטוי לכל יהודי וחפה מכפייה דתית".

 

הליגה נגד השמצה מיהרה להוציא הוצאת גינוי קשה. "הזעקה הנרחבת על פני הקשת הדתית והפוליטית בעולם מעידה על כמה זה אישי וכואב לכל אחד מאיתנו, מיליוני יהודים ברחבי התפוצות וישראל", אמר ג'ונתן א. גרינבלט, מנכ"ל הליגה. "ההחלטה היא מכה לאלו מאיתנו שתומכים בפלורליזם דתי בחברה הישראלית. זה יחליש את הקשרים בין ישראל לבין הקהילה היהודית באמריקה, שרובם אינם אורתודוקסים". גרינבלט הוסיף והביע פליאה על עמדת נתניהו. הוא הזכיר שראש ממשלת ישראל היה בין התומכים הגדולים במתווה ומהראשונים להביע את מחויבותו. "אנחנו קוראים לרה"מ לשוב למחויבותו לכלל היהודים ולעשות את המאמץ לבניית אמון ותמיכה מחודשים".

 

הרבה ג'ולי שונפלד, נציגת The Rabbinical Assembly בניו יורק, שהתה בעת ההחלטה בישראל, כמו רבים ממנהידי היהודים בתפוצות במסגרת הכנס החגיגי של הסוכנות היהודית. "בוועידה", היא מספרת בראיון טלפוני, "אנשים נרעשו, זו הנקודה הנמוכה ביותר שראיתי ביחסים בין היהדות העולמית לישראל. יש תחושה קשה של שוק ושל בגידה עמוקה. הממשלה", היא מוסיפה, "שיזמה את החוק ועשתה את ההסכם החשוב הזה רק 17 חודשים אחורה, וש"ס עם הסכם הגיור, עשו החלטה מאוד קשה. אנחנו תמיד היינו תומכים של מדינת ישראל, של העם הישראלי. לנו ברור שיש מצד ממשלה עם קו מאוד ברור, קואליציה ימנית שמשרתת את הקהילות שלה ומצד שני את המדינה הדמוקרטית. אנחנו עומדים עם האנשים בישראל וזה טראגי", היא טוענת, "שהמנהיגים בישראל בוגדים בהם רק בגלל סיפוק מהר של צרכים פוליטים ולא מחשבה לטווח ארוך של יחסים אסטרטגים של ישראל אז אנחנו מאחורי העם בישראל אבל עכשיו גם הממשלה בישראל צריכה לעשות את זה. עכשיו אנחנו מבקשים מראש הממשלה לסגת מההחלטה הזו, כשגם השרה שקד והשר בנט צריכים להבין שההחלטות האלו לא יכולות להתקדם ולהתקיים". שונפלד לא ששה לפרט אבל כן מעידה שמתנהלות שיחות בין נציגי הקהילות לבין הממשלה. "מנוהלות שיחות בינינו לבינם, אבל אנחנו כולם בהלם. דיברנו ימים, אבל כעת, ראש הממשלה צריך לעשות החלטה. זה יעשה הרבה נזק ליהודים בעולם. הם צריכים לקחת אחריות ולהבין שיהיו השלכות. הקהילה באמריקה מאוד ברורה בכך שאנחנו לא מוכנים לקבל את זה. אנחנו מרגישים כעס וניכור.

 

 

התגובות היו קשות במיוחד, בעיקר כשבמקביל, ועדת השרים לחקיקה אישרה באותו היום הצעת חוק עוקף בג"ץ של הסיעות החרדיות המכונה "חוק הגיור הממלכתי", ולמעשה מונע הכרה בגיורים אורתודוקסיים פרטיים וכמובן גיורים קונסרבטיביים ורפורמיים. גם על כך, הגיבו בחריפות ראשי הקהילות כאן, בארה"ב. "אנו קוראים לממשלת ישראל לבטל את עמדתה בנוגע להצעת חוק הגיור", קראו בפדרציה. "החוק עושה נזק עצום לתקווה ולהבטחה של ישראל כמדינה יהודית לכלל העם היהודי."

 


פורסם לראשונה 27/06/2017 15:40

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים