שתף קטע נבחר

 

שחקנים עם מוגבלויות נאבקים בהוליווד

סרט חדש בו מגלם אלק בולדווין גבר עיוור, עורר את זעמה של קרן רודרמן, ששמה לה למטרה לדאוג ליחס שווה לאנשים עם מוגבלויות. לפי התגובות, הוליווד בהחלט שמה לב

קרן משפחת רודרמן היא קרן פילנתרופית פרטית המנוהלת על ידי ג'יי ושירה רודרמן ופועלת למען שלל מטרות, ביניהן, חיזוק הקשר בין ישראל ליהדות ארה”ב, ושילוב אנשים עם מוגבלויות בחברה בישראל ובארצות הברית באמצעות יוזמות ושיתופי פעולה אסטרטגיים מגוונים.

 

השבוע עלתה הקרן לכותרות ברחבי ארה"ב בעקבות גינויה הנחרץ לסרט החדש ‘Blind’, בכיכובו של אלק בולדווין. בסרט המדובר, מגלם בולדווין גבר עיוור ולטענת הקרן, מדובר במקרה נוסף ומדאיג שבו בהוליווד בוחרים להציג בעלי מוגבלות בעזרת שחקנים ללא מוגבלות. בכך מפלה הוליווד את השחקנים בעלי המוגבלות, שיכולים היו לגלם דמות שקרובה כל כך לליבם ולהציג תמונה כנה ואותנטית יותר."הקרן קוראת להוליווד לעצור את הנוהג המטריד של ליהוק שחקנים ללא מוגבלות נראית לעין לשחק בדמות של אנשים בעלי מוגבלות".

 

הסרט צפוי לצאת לקולנוע בימים אלו והקרן הצליחה לעורר את סקרנותם של גופי תקשורת רבים בארה"ב. מווריאטי ועד הגארדיאן, מהרולינג סטונס ועד ההוליווד ריפורטר, כולם שאלו את השאלה: מדוע שחקן שמשחק בתפקיד של אדם בעל מוגבלות לא יכול להיות שחקן בעל אותה מוגבלות. "שוב התעלמו בהוליווד מההזדמנות ללהק שחקנים עם מוגבלויות”, אמר נשיא הקרן ג'יי רודרמן, ”אלק בולדווין בסרט החדש הינו רק דוגמא להתייחסות למוגבלות כסוג של תחפושת, כפי שאנחנו כבר לא מקבלים שחקן לבן מגלם דמות של אדם שחור”.

 

 

הסרט, בכיכובו של בולדווין לצידה של דמי מור, עוקב אחר סיפורו של ביל אוקלנד, סופר שאיבד את אשתו ואת ראייתו בתאונת דרכים. כמה שנים מאוחר יותר, אשת החברה סוזאן דוכמן נאלצת להגיע לביתו של ביל כמה פעמים בשבוע כדי להקריא לו ספרים, כחלק מהסדר טיעון שקשור באישום נגד בעלה סביב אישומים על סחר פנים. לאורך הסרט נרקמת מערכת יחסים רומנטית בין השניים.

 

"קרוב למחצית מפרסי האוסקר בשלושת העשורים האחרונים הוענקו לשחקנים נטולי מוגבלות על משחקם בדמויות של בעלי מוגבלות. זה ברור", אומר רודרמן, "שהקהל מעוניין לראות ולהיחשף לסיפורים של אנשים בעלי מוגבלות. הגיע הזמן להתחיל ללהק את אלפי השחקנים המוכשרים בעלי המוגבלות לגלם את התפקידים הללו".

 

במחקר שערכו בקרן, נמצא שרק 5% מהשחקנים שמגלמים דמות בעלת מוגבלות על המסך, באמת היו בעלי אותה מוגבלות. "גם אנחנו יכולים לשחק", טען מיכה פאולר, כוכב הסדרה Speechless, הסובל משיתוק מוחין. את הדברים נשא בנאום במסגרת כנס שערכה הקרן לפני כמה חודשים בהוליווד ובו התארחו 200 מהיוצרים ואנשי המקצוע המוכרים בתעשית הבידור, ודנו בנחיצות לשלב שחקנים בעלי מוגבלות בפרויקטים השונים ובדרכים לקדם את אותם בתעשיית הקולנוע והטלוויזיה. "תנו לנו צ'אנס", אמר אז פאולר.

 

"יש משהו לא בסדר בתמונה הזו". מטלין ורודרמן. צילום: ארז עוזיר ()
"יש משהו לא בסדר בתמונה הזו". מטלין ורודרמן. צילום: ארז עוזיר

 

בכנס נאמה גם מארלי מטלין, שידועה בשל מוגבלות השמיעה שלה ולפני 30 שנים זכתה בפרס אוסקר על תפקידה בסרט “Children of a Lesser God". היא קראה שם להוליווד לתת לה ולחבריה הזדמנות. "יש משהו לא בסדר בתמונה הזו", אמרה. "אנחנו בתעשיה מדברים ללא הרף על גיוון, אבל איכשהו מוגבלויות לעיתים קרובות מדי, נשארות מחוץ לתמונה. רק לפני מספר שבועות הוענק למטלין בישראל פרס מורטון רודרמן, מטעם הקרן, בסך 100,000 דולר על פועלה לשילובם של אנשים עם מוגבלות בהוליווד.

 

לאחרונה הכריזה הקרן על אתגר טלוויזיה שבוחן את הפיילוטים החדשים והתכניות הקיימות בטלוויזיה, ובודק כמה מאלו בחרו ללהק בעלי מוגבלויות לתכניות. בחודש ספטמבר יפרסמו הממצאים שיתארו אילו מהרשתות וההפקות עמדו באתגר.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מארלי מטלין וג'י רודרמן. צילום: ארז עוזיר
מומלצים