שתף קטע נבחר

 

גרוסמן על בימת הלינקולן

ההצגה "אישה בורחת מבשורה" הגיעה לבימת הלינקולן סנטר ולקחה חלק בפסטיבל היוקרתי על אף האיומים לביטול ולחרם, זכתה להצלחה גדולה ואפילו הובילה לשיח בין השרה מירי רגב לסופר דוד גרוסמן. כוכב ההצגה, דרור קרן בראיון מיוחד

ספרו של הסופר הישראלי המוערך דוד גרוסמן, ׳אישה בורחת מבשורה׳, הגיע גם לבמה וההצגה בעיבוד הייחודי זכתה להצלחה גדולה בישראל, עם ארבעה פרסי תיאטרון ובהפקה משותפת של שניים מהתיאטראות המוערכים בישראל, ׳הקאמרי׳ ו׳הבימה׳.

 

בשבוע שעבר הגיעו לניו יורק חברי ההפקה והשחקנים, ביחד עם גרוסמן ושרת התרבות והספורט של ישראל מירי רגב. הם הגיעו להציג את ההצגה על בימת תיאטרון הג'ראלד לינץ' של הלינקולן סנטר באחד מהפסטיבלים היוקרתיים בעולם.

 

בראיון מיוחד מספר לנו כוכב ההצגה, השחקן הישראלי דרור קרן על הבכורה המרגשת: ״הופעתי לאורך השנים בכל מיני מקומות בעולם אבל לראשונה הפעם, בניו יורק ובהחלט מדובר בשיא וגולת כותרת לכולנו״. לצד קרן כיכבו גם השחקנית אפרת בן צור והשחקנים אמנון וולף, דניאל סבג, גיא מסיקה, רינת מטטוב, דוד בילנקה, עמוס בוארון וניר ברק.

 

התגובות, כך נראה, היו מצוינות אבל הדרך לבמה במנהטן לא הייתה חלקה. כפי שפרסמנו כאן לראשונה לפני מספר שבועות, במכתב שעליו חתמו למעלה מ-60 אמנים נשלח ללינקולן סנטר במטרה לבטל את המופעים שהופקו בשיתוף ממשלת ישראל והתיאטראות שהוגדרו על ידם כ'שנוים במחלוקת', מאחר ולטענתם, הם שותפים לכיבוש וההשתלטות הבלתי חוקית על הגדה המערבית.

 

הסיפור המפורסם כל כך של גרוסמן, ידוע בתור סיפור אנטי מלחמתי, עם לא מעט איזכורים המתנגדים לרבים מההיבטים במציאות הישראלית שהמכתב מציין. לכן, ציינו האמנים שאין בכוונתם למחות נגד אמנים ואמנות, אלא נגד ההפקה שבראשה תיאטרון הבימה, תיאטרון הקאמרי, ותמיכת משרד התרבות הישראלי.

 

אנחנו יכולים להיות נאמנים בדרך העמוקה ביותר לסיפור הגדול. גרוסמן ()
אנחנו יכולים להיות נאמנים בדרך העמוקה ביותר לסיפור הגדול. גרוסמן

 

קרן חושב שזו ההוכחה לכך שמדובר בארגון נגד שלא עצר לבדוק את הפרטים, אלא ככל הנראה פעל המגמה ברורה. ״אני לא מאמין שאם זו הייתה הצגה אחרת הייתה פחות מחאה, אבל זה מוכיח שה- BDS לא יורד לפרטים״.

 

במכתב של האמנים, שבראשם כמובן רוג׳ר ווטרס, נכתב בטענה ללינקולן סנטר כי ״מטריד מאוד שדווקא הלינקולן סנטר, אחד ממוסדות התרבות המובילים בעולם", כתבו, "מסייע לממשלה הישראלית לממש את הנסיון שלה למתג את ישראל דרך אמנות ותרבות בניסיון להסיט את תשומת הלב מעשרות שנות התנחלות אלימות, כיבוש צבאי אכזרי, והכחשה של הזכויות הבסיסיות של העם הפלסטיני", טענו.

 

קרן והצוות הכירו את פרטי המכתב ואת הטענות שנשמעו, אבל העדיפו להתמקד בכבוד הגדול ובהזדמנות המיוחדת שב לינקולן סנטר, לא התכוונו לפספס. ״לא חששנו״, מצהיר קרן. ״בסוף גם לא היה כלום. האולמות היו מפוצצים. עזבי פוליטיקה, היה מאוד מרגש. פסטיבל מאוד יוקרתי באחת הבירות הגדולות של העולם ואנחנו זוכים לתגובות מרגשות ונלהבות״.

 

בערב הבכורה ניכר תגבור משטרתי אבל חוץ ממפגינים שיצאו להפגין למען ישראל, קשה היה לאתר את אחד משישים האמנים הסמי-מוכרים שחתמו על המכתב הגורף מוחאים גם ברגליים.

 

"מדהים לראות כיצד אפילו כאן, בבירת התרבות העולמית, היצירה הישראלית הכל-כך דינאמית מוצגת ובולטת במלוא הדרה על הבמה בין רבים וטובים״, סיפר לנו דני דיין, הקונסול הישראלי בניו יורק. ״הגעת הצגה הישראלית למקום כמו הלינקולן סנטר, הוא אירוע בעל משמעות שאזרחי המדינה היהודית והיהודים בעולם יכולים לחוש גאווה רבה. נפעמתי והתרגשתי מן ההצגה. במיוחד ריגש אותי שההצגה התקיימה בעברית- מה שהתקבל בהתלהבות על ידי הקהל המקומי".

 

גם קרן מספר שהקהל יצא מרוגש. ״פנו אלינו אחרי כל הצגה״, הוא מתאר. ״אנשים שסיפרו שהם רוצים לשלוח קרובים שלהם, אנשים שסיפרו שלא הצליחו לשריין עוד כרטיסים. היה גם מאוד מרגש לשמוע מה הם ראו בסיפור של ההצגה. התגובות היו מאוד חזקות. מבחינתנו להבין איך אנשים שלא חיים את המציאות שלנו חווים את הסיפור זה חשוב. לראות מה הם יודעים על החיים שלנו, מעבר לחדשות. זה לא דומה לסיפורים שהם מכירים, זה סיפור מהחיים שלנו. סיפור מיום יום זה לא פשוט. של מלחמות, של אהבה, של אמא. יש כאן קריאת תיגר שעוברת חזק בעיבוד המיוחד של חנן שניר״.

 

קרן הוא שחקן, מחזאי ובמאי. כבר שני עשורים שקשה לפספס את קולו, דמותו או יצירותיו בתרבות הישראלית המגוונת. אחרי ששירת בתיאטרון צה"ל ולמד משחק בלונדון, הספיק לשחק בתיאטראות, בסדרות כמו ״שבתות וחגים״, ״מילואים", “בטיפול״, ״יום האם״. הוא כיכב בסרטים כמו “לילסדה", “כלבת", “אביבה אהובתי", “פעם הייתי" ועוד. בתיאטרון הוא משחק, מעבד וכותב כבר שנים. בשמונה השנים האחרונות הוא מעלה את מופע היחיד שלו “מצד שני", מופע סטנד־אפ שבו הוא מדבר בגילוי לב ובהומור על החיים. טראומות הילדות, הזוגיות והילדים. עכשיו, אחרי 2 גירושים וארבעה ילדים הוא יעלה בקרוב מופע חדש. ״המופע״, הוא מספר, ״מתעצב בהתאם לחיים״.

 

לצד ההומור, קרן כתב וביים עבור תיאטרון הקאמרי את ההצגה “על האש", שעוסקת בהוויה הישראלית, בטווח הזה שבין יום הזיכרון ליום העצמאות והשאלות הקשות והקרובות לכולנו. בשבועות האחרונים יצא שוב בקאמרי בהצגה חדשה, אותה גם מביים, ׳סוס אחד נכנס לבר׳, גם היא עיבוד (לו היה שותף) לסיפורו המצליח של גרוסמן.

 

""פוליטיקה זה מה שפוליטיקאים עושים. אני, דרך הבמה, מנסה לפעמים להחזיר את האמונה באדם ובחיים". קרן (צילום: שניר קציר) (צילום: שניר קציר)
""פוליטיקה זה מה שפוליטיקאים עושים. אני, דרך הבמה, מנסה לפעמים להחזיר את האמונה באדם ובחיים". קרן(צילום: שניר קציר)

 

״מדי פעם נופל לך סיפור שאתה מרגיש שאתה איתו על הבמה ויש תחושה טובה״, הוא מסכם ומתייחס גם לשליחות שהוא מייחס גם לתפקיד שאיתו הגיע לבימת הלינקולן סנטר במנהטן. ״אני שחקן ולא חבר כנסת. אני לא מהסס להגיד את דעותי, אבל פוליטיקה זה מה שפוליטיקאים עושים. אני, דרך הבמה מנסה לפעמים להחזיר את האמונה באדם ובחיים. לא כל סיפור יש לו נגיעה לרמה המדינית אבל בכל סיפור, דרך התרבות אנחנו מציגים פלורליזם, פתיחות, כי באמת יש לנו ארץ כזו וצריך להיות בה מקום לכולם״.

 

בכך מסכם קרן את ההתייחסות שלו גם למקרה שסגר את אירועי הבכורה החגיגית בניו יורק. שני אורחי הכבוד היו הסופר המוערך דוד גרוסמן מחד, ומנגד, שרת התרבות מירי רגב. רגב, כינתה את גרוסמן אחד מסופרנו הטובים ביותר", שיבחה את הקאמרי והבימה והודתה למנהל הפסטיבל הניו יורקי על שלא נכנע ללחצי ה-BDS. "ה-BDS ״, טענה, ״הינו השלב הבא של האנטישמיות ועל כולנו להילחם בתופעה הזו".

 

העיתונאי אמיר בוגן תיעד את לחיצת היד המתוחה והזריזה בינה לבין גרוסמן ובהמשך, בחר גרוסמן לשלוח מסר מוצק לשרה מעל הפודיום דווקא כאן בניו יורק.

 

 

העדיפה להמשיך את הויכוח בישראל. רגב וגרוסמן ()
העדיפה להמשיך את הויכוח בישראל. רגב וגרוסמן

 

״לפעמים״, אמר לה באנגלית כשהוא מתנצל על כך שהשיח צריך להתקיים בשפה זרה, ״את תובעת נאמנות מאנשי התרבות, מהאמנים. ואני חושב שזו טעות״, טען. ״אמנים מתעקשים על דרך אחרת להסתכל על המציאות, דרך הסדקים וההיסוסים וסימני השאלה. זה המקום שלנו, עלינו להיות שם. זה טוב למדינה, זה טוב לחיי האזרחים הישראלים. להזכיר לכולם שהמציאות הפוליטית היא לעתים יותר מדי צרה ושטוחה כדי להבין את כל המורכבויות של חיינו. זה חשוב שאת כשרת התרבות תתמכי ותאפשרי כל חלל אפשרי לאמנים״ גרוסמן המשיך והסביר כי "אנחנו יכולים להיות נאמנים בדרך העמוקה ביותר לסיפור הגדול, הסיפור הגדול באמת, של ישראל שהוא נחשב בעיני לאחד הסיפורים הגדולים בהיסטוריה. החזרה של העם היהודי לאדמתו. וזה התפקיד שלך, מירי רגב, להבטיח זאת. זה הדבר החשוב ביותר שהופקד בידייך ובשביל זה", סיכם, ״אנחנו זקוקים לנאמנות שלך".

רגב, על פי הדיווח טענה שלא קראה לנאמנות והעדיפה להמשיך את הויכוח בישראל.

 

״אני לא נתקלתי בשרה באופן אישי באירוע״, מדגיש קרן, ״אבל אני שמח שדוד דיבר על תפקיד התרבות והאמנות וכמה חשוב שקולם של כולם יישמע, אי אפשר להטיל צנזורה על אמנות. עבורנו״, הוא מזכיר, ״זה כמו מים קרים בלב מדבר״.

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים