אם צריך להתגרש, תתגרש
מיקי שיפמן הוא עו"ד בתחום דיני משפחה. השיחה איתו מעידה על רמת המעורבות הגבוהה שלו בחיי הלקוחות שלו. בשנים האחרונות הוא מייצג לקוחות מרחבי העולם בתחום הירושות, גירושין ואפוטרופוסות.
העיסוק של עורכי דין לדיני משפחה מתפרס על מספר תחומים עיקריים: גירושין, צוואות וירושות, ואפוטרופוסות. כשמגיעים לדון בנושאים הללו, נכנסים לקרביה של המשפחה, שלעיתים הופכת לשדה קרב עקוב מדם, ולא פעם מעורבים בה הילדים שבדרך כלל ינזקו קשות מהתהליך. העו"ד, ולעיתים בשלב מוקדם יותר המגשר, במה שקשור בגירושין, מהוים שחקן חשוב לא רק במציאת הדין עבור המשפחה במשבר, אלא גם בניהול המשבר. אף אחד כנראה לא רוצה להגיע לשלב בו הוא נדרש לשכור את שירותיו של עורך דין, אבל פעמים רבות הברירה אינה ניתנת בידיו, והצורך בייעוץ מקצועי ואמין בלתי נמנע. בישראל ידוע כי המבחר גדול מאוד ביחס להיקף האוכלוסיה, ומכאן שמציאת עורך דין מתאים לא תמיד פשוטה.
עו"ד מיקי שיפמן התאהב במקצוע, בחר במסלול שעוסק בדיני משפחה, והפך אותו לדרך חיים. הבחור שנולד וגדל בבני ברק "של פעם, עוד לפני שהפכה לחרדית" תיקתק את כל הדרך למשרד המצליח שהוא מנהל בדרך לעסוק בתחום שרבים מוצאים אותו קשה להתנהלות ולאחר ההתמחות רבים נוטשים אותו לתחומים אחרים.
איפה מתחיל הסיפור שלך?
נולדתי כאמור בבני ברק בשכונה מעורבת. את אשתי יפעת הכרתי בגיל 3, בגן. כנראה שכבר אז היו הסימנים הראשונים שנועדנו זה לזו. לפני הגיוס לצבא עברה משפחתי להתגורר בפתח תקוה, ומשפחתה של יפעת נדדה אחריה, ונראה ששם נוצר החיבור הסופי שהוביל לנישואין שלנו. בתיכון ובצבא כבר היינו ביחד. מיד אחרי השירות הצבאי התחלתי בלימודי משפטים. לא נסעתי 'לטיול הגדול', כנראה שהרצון להתחיל בקריירה היה חזק אצלי. במהלך הלימודים אביה של יפעת הכיר לי עורך דין שעסק בדיני משפחה, והתחברנו מאוד. הוא נתן לי יד חופשית לעבוד ולהתנסות אפילו בהתנהלות מול לקוחות, לא דבר מובן מאליו. עשיתי עבודה משמעותית אצלנו במשרד, ולא רק את העבודה השחורה שרב המתמחים עושים. בתום ההתמחות הוא הציע לי משרה אצלו או אפשרות ללכת להתמחות אצל שופטת.
מה המשמעות של התמחות אצל שופט?
אני חושב שזו התקופה היפה בחיים שלי. היכולת לשבת לצידה של מי שבתור עורך דין יש לך יראה טיבעית ממנה, ולעבוד איתה בצמוד, להכיר בעובדה "שגם היא בן אדם" זו הזדמנות נפלאה. מהצד המקצועי זו היתה הזדמנות לקבל פרספקטיבה אחרת של בימת הדיונים. בשלב ראשון הכנתי בכל יום את כל התיקים של כל הדיונים עבור השופטת, ואח"כ התנהלתי לצידה. יכולתי לצפות בה מנהלת את הדיונים, ואת עורכי הדין מתנהלים מולה. שם למדתי על סגנונות שונים של עורכי דין. כיום יש תקן לעוזר משפטי מסוג זה. בדיעבד הפרספקטיבה שקיבלתי במשרד שלה משרתת אותי עד היום.
איך העבודה לצד השופטת משרתת אותך כיום?
במסגרת השנה אצלה הכרתי מאות עורכי דין. היה לי קל אח"כ להגיש מועמדויות למשרדים המובילים במשק. מעבר לזה היתה לי הזדמנות לשאול שאלות שבדרך כלל אין הזדמנות לשאול כשאתה בבית המשפט בדיונים בצורה טיבעית. ראיתי בקשות שנכתבות בסגנונות שונים. עורכי דין שמגישים חמישה עמודים על אותו נושא שאחר יודע להגיש על עמוד וחצי. ראיתי עורכי דין שנלחצים מהופעה בבית המשפט ומוותרים על כך מראש. זו היתה הזדמנות מצויינת להכיר את העולם הזה עוד לפני שטבעתי לתוכו.
מיקי שיפמן למד לתואר הראשון במרכז האקדמי שערי מדע ומשפט ולתואר שני באוניברסיטת בר אילן. משסיים את ההתמחות עבד בתור עו"ד שכיר באחד המשרדים שממוצבים גבוה בישראל ושם נגע בקליינטורה 'ברמה גבוהה'. ההיכרות עם הלקוחות הללו משרתת אותו עד היום "נוצר לי איתם דיבור". כעבור ארבע שנים פתח משרד עצמאי במתחם הבורסה בר"ג "זהו מיקום מרכזי ונגיש" ומאז שנת 2009 הכל מתנהל שם.
מה משאיר אותך בעולם של דיני משפחה?
אנסה לא להשמע קלישאתי. יש משהו מרתק בעולם המשפחה. אני מרגיש שאני עוסק בדיני נפשות. אומרים על עולם הרפואה דבר דומה ושרופאים מצילים חיים. אני אומר באחריות שאני מציל חיים. נשמות של ילדים קטנים, של אנשים שהיו כלואים בתוך מערכות יחסים מטורפות, שפגעו בהם. כשמצליחים למצוא שחרור בצורת גירושין, שחרור עגונה, כשאני רק נותן את ההזדמנות להוציא קיטור שלעיתים היה כלוא בנפשם של אנשים עשרות שנים. דוגמא לזה היא קייס שהגיע אלי לפני כ-7 שנים, של זוג שהיו נשואים 40 שנה. הבעל, איש עסקים, היה מרסק אותה נפשית ומותיר אותה פגועה ללא הרף ומבלי שהיה כנראה מספיק מודע לזה. היא החליטה לפנות לגירושין וכשהוא קיבל את התביעה, הוא הזדעדע ונראה היה שהאסימון נפל לו, או הרבה יותר מזה. נראה שהוא אהב אותה ולא היה מודע להתנהלות שגרמה לה לכל כך הרבה מפחי נפש. הבעל לא היסס לחזור בו, והיא מצידה סיפרה שאחרי 40 שנה הוא כרע ברך בפניה, התנצל על המעשים שלו, והם חיים באושר עד היום. הגירושין נמנעו כמובן.
הפסדת פרנסה?
אני לא מתפרנס על גב אנשים שיכולים להמשיך לחיות יחד. לפני שנה נכנסה הוראת שעה שמורה שכל תיק גירושין צריך להתחיל כיום בגישור. למרות שגישור הוא הליך וולנטרי, חייבים לעבור אותו. ישנו גוף שצמוד לבית המשפט שאחראי על התהליך הזה. בגישור מגיעים אליך כזוג שצריך לפעול בשבילם באוקייטיביות, והמגשר לא לוקח צד, וגם אח"כ לא יכול לייצג אף אחד מהם. תפקידו להוביל אותם להסכמות. הדבר שינה כמובן את פני ההתנהלות בעולם הגירושין בצורה משמעותית. זוגות רבים מגיעים אלי כדי לבצע את הליך הגישור ולמרות שסטטיסטית רב המיקרים מסתיימים בגירושין, אני שמח בכל פעם שאני רואה זוג שמגיע להבנות וחוזר לחיות יחד.
מי פונה אליך לניהול תיק כשהוא חי מחוץ לגבולות ישראל?
ישנם מיקרים רבים של תיקים שנדרשים לייצוג בישראל. רבים המקרים שקשורים בירושות. אחים שנושלו מהירושה וגילו זאת עם פתיחת הצוואה, ועתה צריכים להלחם על חלקם, ויש מקרים שהם צריכים להוכיח כי היתה השפעה לא לגיטימית של בן משפחה על ההורה. מקרים רבים שנוגעים לאפוטרופוסות על הורה או ילד ונדרשים לייצוג מקומי. רבים המקרים שצריך אדם שיחתום על המסמכים בשמם. אני עושה את התהליך מול הקונסוליה הקרובה למקום מגוריו של הלקוח שלי, ומייצג אותו בארץ כדי ששגרת חיוו לא תפגע, לעיתים בצורה אקוטית. רבים המקרים בהם האדם חי מעבר לים, ומגיעים לנקודה בה האחים צריכים לקבל החלטה לגבי ההורה, וצריך הסכמה של כולם. האח "הרחוק" צריך לחתום על תצהיר, וחייב להיות חלק מהתהליך, אני מייצג אותו בבית המשפט. בין השאר אני מטפל בתביעות אבהות רבות. במדינת ישראל, ניתן לרשום את שני ההורים במשרד הפנים כל עוד לא מלאו לילד שנה. אחרי גיל שנה נדרשת הוכחת אבהות. תיקים רבים כאלה מגיעים אח"כ לדיונים בנושא משמורת, מזונות וכו'. מקרים אחרים שעבדתי בהם היו של זוגות מעורבים (יהודי ולא יהודי). במקרה זה רק בית המשפט יכול להתיר את הנישואין. אם יש הסכמה לגירושין, אין בעיה אבל אם אין הסכמה, צריך לקבל חוות דעת לדין הזר (ביצוע פעולה משפטית הקשורה בגורמים הקשורים בחו"ל א.ס.ח). או אז אני מפעיל את הקשרים שלי בעולם כדי לקבל חוות דעת משפטית מחוץ לגבולות המדינה.
יש לך דוגמא לתיק מעניין בתחום הירושות?
יש מקרה בו אדם מקבל פנייה מהאופוטרופוס הכללי סוג של "אראלה ממפעל הפיס". אדם יורש מאדם שהולך לעולמו ואין לו יורשים. "היתה לך דודה ואתה היורש שלה" אומרים לו בשיחה. המדינה אומרת שאתה היורש אבל הדבר לא מסתכם בזה. עתה עליו להוכיח שהוא אכן היורש. יש להביא עד משפחה, צו ירושה, תעודת פטירה. תיקי ירושה הם התיקים יותר כבדים. יכול להיות מצב שבו הירושה למספר אחים נעשית ע"פ דין, האדם הלך לעולמו ללא צוואה, ואז החלוקה בחלקים שווים. "האמריקאי" מגלה שההורה בחר לנשל אותו מזכויות בגלל השפעה, לעיתים השפעה בילתי הוגנת ואין דרך להמנע מזה מראש. כל עוד האדם צלול, אסור להשפיע על החלטותיו. אחרי 120 כשיתחיל תהליך פתיחת הצוואה והאישרור שלה, כאן אפשר להתנגד על כל מיני רקעים (האדם היה נתון ללחצים/בעיות נפשיות וכו').
מה בחיים הפרטיים שלך עזר לך בהתנהלות המקצועית שלך?
אני חושב שהעיסוק שלי באומנויות לחימה מהמזרח לימד אותי שיעור חשוב בטקטיקה. מסטר ג'ון אסקודורו, פיליפיני שחיבר אותי לאמנות לחימה בשם ארניס. הרעיון באמנות לחימה היא דבר ראשון לנהוג באיפוק. רבים המקרים שהלקוח שלי אומר לי: הם תוקפים, למה אתה לא מגיב, למה אתה לא תוקף חזרה? ואני למדתי לחכות, ללמוד את האדם שמולי, את דרך ההתנהלות שלו, ורק אז לתקוף ולהגיע "לבטן הרכה" בחוכמה. לא חוכמה לקפוץ ראשון, או אז תפגע.
כיצד עובד עם קליינטים מעבר לים?
ברבים מהמקרים עובדים לפי הפרש השעות. אני מתאם את השיחות עם הלקוחות בשעות שנוחות לשני הצדדים, ואני כמובן זמין גם לא בשעות המשרד הרשמיות. ללקוחות שלי יש את מספר הטלפון הנייד שלי, אנחנו משתמשים בכל הפלטפורמות לפי הצורך, ווטצאפ, סקייפ, מיילים, אני זמין ומודע לקשיים והדבר נלקח בחשבון.
איך העבודה בתחום של דיני משפחה משפיעה על חיי המשפחה שלך?
העבודה בתחום גורמת לי בפירוש להעריך את מה שיש לי, להבחין שיש דיונים מיותרים בבית, להבין שכולנו מגיעים מרקע שונה ממקום שונה. לזכור שצריך לבחור בחירות נכונות, ולא לעשות מלחמות חורמה, כשברקע לפעמים יש ילדים, והפגיעה בהם עלולה להיות אנושה. אבל אני טוען שאם הדבר הנכון בשביל האדם הוא להתגרש: תתגרש. רק תנהל נכון ובצורה חכמה את הדברים. קל מאוד לשרוף גשרים ולהשאיר אדמה חרוכה מאחוריך. אני מייעץ לבחור את המילים שנכתבות. גם כשאתה יוצא נגד אחיך, יש מילים ויש מילים, והסיכוי שהוא ירצה לשבת איתך למו"מ הוא אפס אם תזרוק לו את הרפש בצורה שהוא לא יוכל להרים שוב את הראש מולך.
עורך דין מיקי שיפמן משמש כסגן יו"ר פורום דיני משפחה בלשכת עורכי הדין. הפורום דן בסוגיות בוערות כמו גם בעיניני חקיקה שמגיעים לכנסת. הפורום מורכב מכמה עשרות עו"ד שעוסקים בדיני משפחה. דוגמאות לנושאים בוערים שהפורום עסק בהן הוא חוק הגישור שיצר מציאות חדשה והם ניסו למצוא פתרונות. הפורום עוסק בתיקון עוולות ובנושאים שקשורים בנושא של אימוץ ילדים גם בהם היו שינויים משמעותיים בחקיקה. "הפעילות הציבורית שלי משאירה אותי מעורב בנושאים הבוערים, מוכר בתחום שלי ובעל יכולת להשפיע על תהליכים".
לפרטים נוספים: www.mikilaw.com