“הבן שלי בן 5 כבר יודע את ‘התקווה’”
גם השבוע אנחנו מדברים עם יהודים אמריקאים, שעוזרים לנו להבין איך רואים את ישראל באמריקה של 2017. השבוע פגשנו את אהרון הרמן, שמאמין שהתמיכת יהודי אמריקה תתחזק רק כשיכירו אותה מקרוב
השבוע- אהרון הרמן, יועץ עסקי, בן 38 נשוי +1, חיי בוויט פליינס, ניו יורק
איזה מין יהודי אתה?
"אני מודרני-אורתודוכסי. גדלתי בריברדייל ניו יורק, בקהילה יהודית המשלבת חיים חילוניים וחיי דת. זה אומר שהולכים לבית כנסת כל שבת, ומצד שני משתלבים במסגרות רגילות. הייתי בבית ספר יהודי, אבל הלכתי לקולג' רגיל. זה אומר שאני יכול לצאת לבר, אבל אני מגיע עם כיפה. חיי דת מלאים, בתוך מציאות רחבה יותר".
בילדותך, מה שמעת וחשבת על ישראל?
"הסבים שלי היו ניצולי שואה ותמיד דיברו איתי על המשמעות של יהדות בחיים שלנו. את השיח סביב היהדות תמיד שזרו גם בשיח סביב ישראל, והמשמעות של שני אלו הייתה חשובה באותה מידה. הייתי בבית ספר יהודי כל החיים, קאמפ יהודי כל קיץ, ישראל תמיד הייתה בראש סדר היום. בבית ספר למדנו על ההיסטוריה של ישראל, מימי התנ”ך ועד המציאות של ימינו. למדנו על הקודש שיש בישראל, במקביל לבעיות איתן היא מתמודדת בימניו. אני זוכר שידענו שזה מקום מיוחד מאוד ליהודים, תמיד הדגישו את שזה הבית שלנו וחייבים לתקשר עם ישראל באיזושהי צורה. לשמר ולשמור. למדנו על הקונפליקט, על מאבק בין ישראל והפלסטינים ועל הדרך הקשה לשלום. לא בהכרח על צד אחד צודק יותר מהשני. אני חושב שעשו עבודה טובה בלהעביר לנו את התמונה המורכבת, איך לא מצליחים לעבוד ביחד לשלום שבו ישראל תהיה עם ביטחון".
ביקרת בישראל?
"הרבה פעמים. הייתה בכיתה ח' בפעם הראשונה. התחננתי בפני ההורים שלי לנסוע לתכנית קיץ מיוחדת בישראל. חלמתי לראות את הכותל. אני זוכר שכשנחתנו וכולם שרו את ה'תקווה'. זה היה רגע מרגש. כשירדנו מהמטוס נישקתי את האדמה. זה היה מדהים להרגיש כל כך בבית. ללמוד ולראות את כל הדברים שלמדנו עליהם. מאז חיפשתי כל הזדמנות כדי להגיע לישראל. שנת לימודים ראשונה שלי למדתי באוניברסיטת 'בר אילן' בהמשך ארגנתי קבוצות, הגעתי בכל מיני מטרות מיוחדות להציג את ישראל בתגלית ועוד".
לאורך השנים, מה היו הדברים הקשים ביותר ששמעת על ישראל?
"אני חושב שבקולג' הייתה הפעם הראשונה שנחשפתי לדברים רבים שמספרים על ישראל. שקרים ודברי שטנה. הייתי פעיל בהלל וערכנו כל מיני אירועים. קיבלנו יחס מאוד שלילי. זו הייתה פעם ראשונה שראיתי מקרוב אנטישמיות, פרופגנדה ופעילויות אנטי ישראליות. אני יודע שהיום זה הרבה יותר גרוע".
מה לדעתך מוביל לריחוק של רבים בקהילה היהודית מישראל?
"אני חושב שזה מתחיל ברקע ובחינוך שהם מקבלים עוד מגיל צעיר. כמה שיהיה עמוק יותר ומוצק יותר, ככה יהיה קשה להם להתנתק מישראל או להתרחק. יש לי בן שכבר בגיל 5 למד עברית, לומד 'התקווה', ולומד על הקשר שלו עם ישראל. זה חשוב מאוד. אני חושב שתנועות השנאה מצליחות להגיע ליהודים, רק כשהם מגיעים עם מעט ידע על ישראל, על ההיסטוריה ועל המציאות בשטח".
מה לדעתך ישראל תוכל לעשות כדי להוביל לקירוב ותמיכה של יהודי אמריקה?
"אני חושב שכבר עושים הרבה דברים כמו תכנית 'תגלית', 'מסע' וכל מיני ארגונים שמנסים לקרב את כולם ביחד. הדרך הטובה ביותר לקרב יהודים אמריקאים לישראל היא להביא אותם לישראל, להראות להם את המציאות מקרוב ולהסביר להם מה ההשלכות והמחיר הכבד שישראל צריכה לשלם. כשאת באה לישראל, מכירה ישראלים רואה את המצב ואת המורכבות, קשה לך לקבל נרטיבים שמנסים לחלחל בקמפוסים".