מה ומי במיאמי
ערב הגאלה החגיגי של ה"פדרציה היהודית במיאמי רבתי", נערך ביום שני במלון הילטון אומני, בדאון-טאון מיאמי, בהשתתפות גלריה מרשימה של אישים. למעלה מאלף איש הגיעו כדי להביע הזדהות על פועלה המבורך של הפדרציה. במקום נכחו ראשי ערים, ראשי ארגונים ומוסדות יהודיים, ראשי אוניברסיטאות, חברי קונגרס ורבנים. את הערב הנחו יושבי הראש של האירוע - נאדין וסטיב פולדר. הנשיא והמנכ"ל המיתולוגי של הפדרציה ג'ייקוב סלומון, העלה על נס את פעילותם של נשיאי הפדרציה הקודמים ואת רשימת המרצים הגדולה בגאלות במהלך השנים. הוא הציג את אורחת הכבוד חברת הקונגרס הרפובליקנית איליאנה לייטנן רוס, והעלה על נס את מלחמתה באנטישמיות ועמידתה לצד ישראל ובהובלת קו פרו ישראלי מובהק בקונגרס, בכל עת. רוס השיבה בנאומה כי "אתם הדלק שמניע אותי כל השנים, אתם המודל עבורי בראותי את התייחסותכם לניצולי השואה". היא הודתה לקונכ"ל ליאור חייט, על עבודתם המשותפת, וחתמה את נאומה "ירושלים תישאר בירת הנצח של ישראל. "ישראל חזקה זה ארצות הברית חזקה וההיפך". והתפנתה לקבל את אות ההוקרה. ג'פרי שק הכריזמטי, הינו יו"ר המגבית השנתית. כבר בתחילת דבריו הכריז ג'פרי על תוספת של 20% לתרומתו ותרומת רעייתו אדריאן בסך של מאה אלף דולר.
בהמשך הוא סיפר על חשיבות הסיוע לישראל ומנה חלק מפעילויותיה השונות והמגוונות של הפדרציה בתחומים רבים: חינוך לבתי ספר יהודיים, בית הספר "קשר", הבראיקה, קרן תרופות, סיוע לקשישים, ארוחות לנזקקים ומבצעי "ארוחות על גלגלים", הלוואות לסטודנטים והלוואות לזוגות לטיפולי פוריות ואימוץ, מלחמה באנטישמיות, סיוע מיוחד לחיילים אורתודוכסים, יום המתנדב, ברית ערים תאומות בין מיאמי לירוחם, יום המעשים הטובים ולאחרונה שיתוף פעולה עם גרעין הצופים. ג'פרי חתם את דבריו במשפט: "אין גבול למה שאפשר לעשות". שק, מנה את עשרת הפרויקטים המרכזיים של פעילות הפדרציה, והעלה על נס את מעורבותה והשתתפותה של הקהילה הישראלית.
הנואם המרכזי הרמטכ"ל לשעבר רב אלוף (במיל.) בני גנץ, היה כריזמטי הוא הודה לאיליאנה לייטנן רוס ולראשי הפדרציה, על תמיכתם בישראל. ועבר לסקירה נרחבת בנושאי ביטחון . גנץ התייחס לארגוני הטרור האסלמיים, האיום האיראני, איום הטילים והרקטות בגבול הצפון, והוסיף "המלחמה הבאה לא תהיה קלה". גנץ מנה את מלחמות לבנון, המבצעים בעזה, והכריז כי הוא מתחייב לעשות הכל להשבתם של הבנים החטופים הביתה". גנץ הזכיר את אמו ניצולת השואה והודה לפדרציה על תמיכתה בניצולים ועל תמיכתם המיוחדת בירוחם, תמיכה אותה הוא מכיר באופן אישי. "תזכרו שאנחנו חזקים ואנחנו צודקים, אנו חייבים להישאר מאוחדים, ביחד נבנה מדינה טובה יותר. למען עתידנו". עורכת הדין הישראלית דניס תמיר, הפעילה בארגונים שונים וביניהם בפדרציה, זכתה לתעודת הוקרה מיוחדת על מעורבותה לשיתוף הקהילה הישראלית בפעילות עם הפדרציה במיאמי.
בשבוע שחלף התקיימה הגאלה של "קשת אילון", בקונצרט שהתקיים בביתם היפה של אורלי ושלומי אלכסנדר בבל הארבור. באירוע האקסלוסיבי אותו ארגנה אשת החברה בטי גרינשטיין, הופיעו נגני כלי קשת מכל העולם, ביניהם: רוסתם רחמדוב- טורקמניסטן, ליאוניד ברנוב- רוסיה, ניר רום נאגי- ישראל, ריגשה במיוחד הכנרית הסינית ליאה זיו בת ה-10 כשניגנה את ״רשימת שינדלר״. באירוע נכחו נילי ותילה פאליק, סטייסי שבתאי, נאווה אייזיק, הארי בניטה, אמיר ומוניקה וייספייש, רעיה שטראוס שהגיעה מישראל, גיל שיבא מניו יורק, יצחק רשקובשסקי המנהל המוסיקלי שהוא גם פרופסור בבית הספר המלכותי באנגליה ועוד רבים. במהלך הערב נאספו תרומות בסכום של כמאה אלף דולר. כל ההכנסות הינן קודש עבור מלגות לתלמידי מרכז המוסיקה של "קשת אילון". המרכז למוסיקה קשת אילון נוסד ב-1990 בקיבוץ אילון ומאז הפך למרכז בינלאומי לכיתות אמן לכינור ולכלי קשת אחרים. למקום מגיעים נגנים צעירים מחוננים מישראל ומרחבי העולם, אותם מנחים אמנים ומורים בכירים בעלי מוניטין בכלי קשת. בבסיס הפעילות ניטעה האמונה כי הנגינה בכינור יכולה לגשר בין עמים ולאומים ולהוות קשר ושפה בינלאומית בין תרבויות. מכאן השם "קשת", המסמל אמונה זו, כאשר מטרות הדגל של הפרוייקט הן טיפוח וקידום כנרים צעירים למדרגת מצויינות מוסיקלית ותרומה לפיתוח הגליל הצפוני במדינת ישראל.
בהופעתו השנייה במיאמי, הצדיק הסטנדאפיסט קובי מימון. את המוניטין הרב שיצא לו בקרב הקהילה הישראלית במיאמי. למעלה מ-600 איש הגיעו לתיאטרון בצפון מיאמי ביץ, נהנו משעתיים של בידור מזוקק, של אמן מעולה, ללא מאניירות. מימון, היה קולח, ידידותי לקהל, מלא חן ואימפרוביזציה. מימון התאים את עצמו לקהל בבדיחות שנונות וגרם להרבה דקות של צחוק וכאבים בלסתות. הייתה זו הופעתו השישית, במסגרת סיבוב ההופעות הנוכחי, אותו ארגנה המפיקה שני לאובר. בתום ההופעה הקדיש מימון זמן ממושך לתצלומים עם המעריצים.
"אומרים אהבה יש בעולם". במוצאי שבת הוכיחה הפזמונאית זמירה חן, כי האהבה התנקזה לערב שירי אהבה, אותו היא ערכה באולם של המרכז הקהילתי ע"ש "פוזנק". למעלה מ- 400 מ"אוהבים" (בשירה) באו לשיר ממיטב שירי אהבה. מכל הזמנים. זמירה, היטיבה בקטעי הקישור האינפורמטיביים והעסיסיים, תוך שהיא מתבלת "אהבות אסורות" של גדולי המשוררים העבריים, החל מביאליק וכלה בלאה גולדברג. הקהל שר ושיתף פעולה ואף זכה למנה גדושה של מידע על משמעותם ומהותם של השירים. להרכב המוזיקלי הצטרפה הזמרת שרון אלקלעי, שהחליפה את מורן לוי, והוסיפה צבע בקולה הערב. יחד עמה שרו חברי הלהקה אורית טחן, גילי חזן, ויורם שקד והמוסיקאים ד"ר אברהם אונציג - אקורדיון וטל לויט –פסנתר והקלידים והמשמש גם כמעבד והמנהל המוסיקלי של המופע. ומעל כולם בלט המוסיקאי/זמר דרור משולם שעשה עבודה מדהימה גם בתור המפיק בפועל של המופע. אליעזרה בן-יהודה נכדתו של אליעזר בן-יהודה חברתה של זמירה, הביעה את התפעמותה מהערב. בתום המופע, אחרי שהודו ללאה שני – רכזת הפעילות הישראלית של "פוזנק", הפועלת רבות מאחורי הקלעים, המשיכו רבים את הבילוי והלכו לסעוד את ליבם במסעדת "מוצרט" הסמוכה.
פסטיבל השמחות של אורגלית וקובי אלהרר, לכבוד בר המצווה לבן הבכור שלמה בן יעקב, החל לפני מספר שבועות בישראל, נמשך בהכנסת ספר תורה, בבית הכנסת חב"ד גולדין ביץ', ביום חמישי עלה חתן בר מצווה לתורה בבית הכנסת הספרדי יאנג ישראל בבל הארבור, ולאחר מכן התכבדו האורחים בארוחת בוקר עשירה. ביום שישי הוזמנו האורחים הרבים לסעודת שבת במלון יוקרתי וביום ראשון הגיעה החגיגה לשיאה במסיבה הגרנדיוזית. מאות בני משפחה וחברים הגיעו לאולם המקושט בגולף סטרים. בעוד האורחים צופים בסרטון מושקע שתיעד את מהלך המסיבות והחגיגות בישראל ובמיאמי, נכנסה המשפחה לקול מחיאות כפיים של האורחים. חתן בר המצווה נכנס כשהוא מלווה בתהלוכת נגני חצוצרה ובהגיעו לרחבה פצח התקליטן "אפי סמבה", במוזיקה שהקפיצה את האורחים. הרב שלמה בן יעקב אלהרר רבה של קהילת הישראלים במירטל ביץ', בירך את נכדו. האב המאושר יעקב בן שלמה (קובי) יחד עם האם אורגלית, היו נרגשים במיוחד, כאשר בנם הזמין את האורחים להדלקת הנרות. אחרי שסעדו את ליבם מהקייטרינג העשיר במיוחד מבית היוצר של רונן מחברת הקייטרינג "פוד ארט". לקראת חצות הפך האולם לארמון בעיצוב מרוקאי שם נערכה "חינה מרוקאית" אותנטית. הזמר יניב דהן, ניצח על השירה והריקודים ואחריו הופיעו זמרי ה"ג'יפסי קינג" וזמרת אורחת מניו יורק שהרקידו את האורחים עד עלות השחר. המדור שולח ברכת מזל טוב.
גדעון שביט, שכיהן בעבר כנשיא הקק"ל בפלורידה והיום פעיל מרכזי בתנועת הצופים עם "גרעין צבר" (טיפול בחיילים בודדים) הגיע לביקור עבודה במיאמי. גדעון הגיע עם בני, בנימין קלאש - "חייל בודד" אותו אמצו גדעון ורעייתו עדנה. השניים קיימו סדרת פגישות עם תלמידים ואנשי עסקים ועשו נפשות ל"גרעין צבר". איתמר בלימן - המנהל את "גרעין צבר" בפלורידה, שמח לבשר שהשנה משרתים 23 "חיילים בודדים" מפלורידה.
שר האוצר משה כחלון הגיע בסוף השבוע למיאמי, כדי להשתתף בגאלה השנתית של ארגון "הבונדס". כחלון קיים מפגש מיוחד עם אנשי עסקים ישראלים אותו אירגן הקונכ"ל של ישראל בפלורידה - ליאור חייט. לכחלון נלוותה צמרת משרד האוצר, ישראל מימון - נשיא "הבונדס", וזאב רובינשטיין - סמנכ"ל פיתוח עסקי של "הבונדס" בארה"ב. כחלון סקר את מצבה הכלכלי של המדינה, ועמד על עיקרי המדיניות הכלכלית של משרדו. ביניהם הקפדה על הוצאות התקציב, הטיפול בנושאים חברתיים (קשישים, נכים, מעוטי יכולת), צמצום הפערים החברתיים, וחיזוק הפריפריה על ידי הקמת מפעלים. הוא שמח להכריז כי ביום שני הוא יציג את התקציב לאישור הממשלה. בסיום דבריו ענה כחלון לשאלות הנוכחים, ונמנע מלהיכנס לנושאים פוליטיים השנויים במחלוקת.
מזכיר הממשלה לשעבר ישראל מימון, המכהן כיום כנשיא "הבונדס" העולמי, הגיע למיאמי כדי להשתתף ב"גאלה" השנתית של הארגון. את ביקורו הוא ניצל למפגש עם חברי "פרלמנט הריביירה". מיימון סקר בפניהם את פעילותו של ארגון "הבונדס" מאז שנוסד בשנת 1951 על ידי דוד בן גוריון, והפך להיות אחד מהפרויקטים הגדולים שהביאו לפיתוחה של ישראל. מאז הקמתו גייס "הבונדס" 41 מיליארד דולר. בכל שנה מגייס "הבונדס", 1.1 מיליארד דולר. מימון היה גאה להציג כי לאחרונה הצטרפו גם מדינות לרכישת אגרות החוב של "הבונדס". השנה רכשה מדינת פלורידה אגרות חוב, בשווי של עשרה מיליון דולר, ובנוסף התחייבה לקנייה בסכום דומה בשנה הבאה. עוד הוסיף מימון בגאווה, על הצטרפותו של רון באפט המיליארדר, לרשימת רוכשי אגרות "הבונדס" . "בשלושת המפגשים האחרונים של "הבונדס", באפט היה אורח כבוד ונאם ללא תמורה. במהלך המפגש הראשון עם באפט, נאסף סכום של 50 מיליון דולר, מתוכם חמישה מיליון דולר בהשקעה אישית של באפט.
כ- 600 איש הגיעו במוצאי שבת למלון "פאונטיין בלו", לארוחת הערב השנתית של ארגון "הבונדס", אותו אירגן זאב רובינשטיין - סמנכ"ל פיתוח עסקי של "הבונדס" בארה"ב. אחרי קבלת פנים בהשתתפות שר האוצר משה כחלון, וצמרת משרדו ונציגי "הבונדס" עם האחמי"ם, הוקרן סרטון על פעילות "הבונדס". שר האוצר - משה כחלון נשא נאום קצר במהלכו הוא הודה ליהדות ארה"ב על תמיכתה בישראל. "בזכותכם אנחנו יותר בטוחים" וסיים את דבריו בעברית: "כל הכבוד, כל הכבוד, כל הכבוד ". בחלקו האומנותי של הערב הופיע אמן הטלפתיה והמנטליסט ליאור סושרד - אמן החושים המוביל בישראל. ליאור, בהומור משובח והמון כריזמה, שילב את נושא הטלפתיה וקריאת המחשבות שבמרכזם עמדו הסכומים נאספו ע"י ארגון "הבונדס" במהלך כל השנים.
ביום שישי יעלה לאקרנים בבתי הקולנוע ברחבי דרום פלורידה הסרט 1945. על רק ההחלטות האנטישמיות של ממשלת פולין, תזמון היציאה של הסרט עתיר הפרסים הזה, לא יכול היה להיות מדוייק יותר. הסרט ״1945״ שזכה בפרס הסרט הטוב בפסטיבלים של מיאמי וסן פרנסיסקו, לא עוסק בשואה אלא במתרחש לאחר סיום המלחמה. את הסרט ביים הבמאי הענק פרנץ טורוק (הוא עצמו אינו יהודי אך נשוי ליהודייה) על פי סיפור קצר בשם Homecoming.
בבוקר יום גורלי בקיץ 1945 מגיעים שני גברים זרים בלבוש יהודי לתחנת הרכבת של כפר הונגרי קטן, נושאים עמם מטען מסתורי. מנהל התחנה ממהר על אופניו כדי לבשר על האורחים הלא קרואים לתושבים, הנמצאים בעיצומי הכנות לחתונה גדולה שתתקיים בערב. אפילו הדיווחים של שדרן הרדיו על כך שהאמריקאים הפילו פצצת אטום על יפן, והמלחמה עומדת בפני נקודת מפנה, לא מסעירים את הרוחות כמו החדשות שהגיעו מפסי הרכבת. וביום הזה ממנו חששו כולם, הקרקע מתחילה לבעור, ועליה עולים כל הסודות והמעשים האיומים שנעשו בכפר, שעמם קיוו המקומיים שלא להתמודד לעולם.